Share Pinterest Print Dzisiaj tradycyjna polska zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, pietruszką, ogórkami kiszonymi, kurczakiem i oczywiście zabielona śmietanką. Kwaskowa i przepyszna! Przygotowałam ją na wywarze drobiowym z udek, ale mogą być też np. żeberka wieprzowe. Bardzo polecam! Składniki: 2 i 1/2 litra wody 2 udka z kurczaka 4 średnie ziemniaki 1 malutka pietruszka 1 duża marchewka 1/2 małego selera(...)koperek. Zamieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Krupnik → Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową → Zupa chrzanowa → Zupa gulaszowa z pieczoną papryką → Zupa z fasolki szparagowej Artykuł Zupa ogórkowa pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakZupa krem ze szparagów. Delikatna, kremowa, aksamitna. Chce się jej jeszcze i jeszcze. Zupa krem ze szparagów to niczym nie zmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Zupa krem ze szparagów to obowiązkowa pozycja w maju, gdy sezon szparagowy jest w pełni. Składniki(...)dekoracji. Resztę wrzucić z powrotem do bulionu i zmiksować na gładki krem. Doprawić octem, gałką, solą i pieprzem. Dodać zahartowaną śmietanę z mąką (do śmietany dolać kilka łyżek gorącej zupy, zamieszać i powoli dodawać do garnka). Wymieszać. Jeśli Wasze kubki smakowe tego wymagają, można dodać do zupy kremu ze szparagów odrobinę cukru. Zupa krem ze szparagów gotowa
Pociąg Do KuchniZupa fasolkowa Zupa fasolkowa to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu zupa z wykorzystaniem fasolki szparagowej. Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, aromatyczna dzięki dodatkowi czosnku niedźwiedziego i kurkumy, a całość zabielona śmietaną. Pyszna zupa idealna na ciepłe dni Polecam wypróbować Przepis na 3-4 porcje dania Zupa fasolkowa SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 2 cebule 2 marchwie(...)kostkę i ponownie smażyć kilka minut. Wlać bulion warzywny lub drobiowy, dodać żółta i zieloną fasolkę szparagową. Dodać liście laurowe, kurkumę i czosnek niedźwiedzi. Gotować na małej mocy palnika do miękkości składników. Doprawić do smaku solą, wsypać posiekany koperek. Śmietankę zahartować małą ilością zupy, a następnie przelać do garnka i zagotować. Zupa fasolkowa jest gotowa do podania. Artykuł Zupa fasolkowa
WSZYSTKO SMACZNEZupa fasolkowa Zupa fasolkowa to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu zupa z wykorzystaniem fasolki szparagowej. Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, aromatyczna dzięki dodatkowi czosnku niedźwiedziego i kurkumy, a całość zabielona śmietaną. Pyszna zupa idealna na ciepłe dni Polecam wypróbować Przepis na 3-4 porcje dania Zupa fasolkowa SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 2 cebule 2 marchwie(...)kostkę i ponownie smażyć kilka minut. Wlać bulion warzywny lub drobiowy, dodać żółta i zieloną fasolkę szparagową. Dodać liście laurowe, kurkumę i czosnek niedźwiedzi. Gotować na małej mocy palnika do miękkości składników. Doprawić do smaku solą, wsypać posiekany koperek. Śmietankę zahartować małą ilością zupy, a następnie przelać do garnka i zagotować. Zupa fasolkowa jest gotowa do podania. Artykuł Zupa fasolkowa
WSZYSTKO SMACZNEzupy potrzebujemy szparagi, śmietanę oraz przyprawy. Najlepiej smakuje podana z domowymi grzankami . Jeżeli macie zielone szparagi to zachęcam Was do przygotowania kremu szparagowego (przepis tutaj ). Składniki: 1 pęczek białych szparagów (500 g) 100 g śmietany 18% do zup 1 łyżką mąki pszennej 1 łyżka soli himalajskiej pieprz opcjonalnie 50 g serka topionego Szparagi obrać i pozbawić włókien. Umyć i pokroić(...)szklanek wody (szparagi muszą być zakryte). Gotować na średnim ogniu. Gdy szparagi będą miękkie to zupę posmakować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Śmietanę rozmieszać z mąką i odrobiną zupy szparagowej. Przygotowaną zawiesinę wlać do zupy. Całość ze sobą wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Zupa musi się zabielić
Ugotowaćzupę pomidorową robi się na rosole, szczególnie tę tradycyjną i to w obecności makaronu (najczęściej bez zielonej natki pietruszki, bo przecież ona dzieci “gryzie”, i w oczy i w język :)). P ostanowiłam zatem zrobić zdrowszą wersję zupy pomidorowej i przemycić tam trochę warzyw, ziół oraz kaszę jaglaną. Zrezygnowałam również z wywaru drobiowego. Stworzyłam wegetariańską zupę pomidorową z fasolką szparagową (zieloną(...)zdziwieniu córcia zajada się zupką i potrafi zjeść cały, wielki talerz. Oczywiście nie mówię jej, że na obiad jest “zupa pomidorowa” (bo wtedy byłby wielki bunt), ale że będziemy jeść “zupkę z fasolki” 🙂 Czytaj więcej: Zupa pomidorowa z fasolką szparagową The post Zupa pomidorowa z fasolką szparagową appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaZupa szparagowa to stały punkt w menu o tej porze roku. Wersji jest wiele. Bardzo lubię zieloną zupę, taką jarzynową, z tym, co teraz świeże i pyszne, oczywiści także ze szparagami. Jednak najlepszy według mnie jest krem z tych warzyw. Zmiksowane oddają mnóstwo smaku i aromatu. Powstaje swego rodzaju esencja, można by rzec, że to 200% szparagów w szparagach. Proponuję(...)dzisiaj moją wersję, aksamitną, jednak z chrupiącą, także szparagową niespodzianką. Wszystkie moje miksowane zupy muszą mieć jakiś element do pochrupania. Dodatkowa tekstura zawsze mile widziana :) Czytaj więcej
Pichceniomaniaotwarcie sezonu szparagowego moja rodzina czekała z niecierpliwością. Najfajniejsze jest to, że dzieci już nie mogły się doczekać kremowej zupy szparagowej. W moim wydaniu taka zupa za każdym razem kryje w sobie inne dodatki co czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną. Ale dziś nie o zupie miałam pisać, bo na nią przyjdzie czas innym razem. Choć to właśnie zupa otwierała
Przysmaki Karolkiświeżego lub mrożonego) 200 g fasolki szparagowej (świeże lub mrożonej) 1,5 l - 2 l wywaru warzywnego* 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1-2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy majeranek natka pietruszki s ó l, pieprz * W zależności od tego, jak bardzo g ę stą zupę chcemy otrzymać. **** INGREDIENTI 1/2 bicchiere(...)wlewamy gorący bulion, dodajemy ziarna orkiszu i jęczmienia. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając. Do zupy dodajemy listki majeranku, groszek i fasolkę szparagową. Zupę gotujemy kolejne 15-20 minut. Zupę oprószamy natką pietruszki i serwujemy od razu po przygotowaniu. **** PREPARAZIONE Per preparare il minestrone iniziate dalla preparazione dei cereali; come
La grande e la piccola cuocadługie uczucie sytości i może być zamiennikiem dla ziemniaków lub makaronu fasola żółta charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, natomiast zielona fasola jest bardziej wyrazista w smaku Przepisy z fasolką szparagową ZUPA PESTO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Kuchnia MagdaLenydługie uczucie sytości i może być zamiennikiem dla ziemniaków lub makaronu fasola żółta charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, natomiast zielona fasola jest bardziej wyrazista w smaku Przepisy z fasolką szparagową ZUPA PESTO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Kuchnia MagdaLenyKremowa zupa szparagowa Delikatna i aromatyczna zupa krem z białych szparagów. Coś pysznego! Składniki: 1 pęczek białych szparagów 2 niewielkie ziemniaki 3 szklanki bulionu warzywnego 1 żółtko 2 łyżki śmietanki 30% lub 36% Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier Koperek do dekoracji *** Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki, myjemy i kroimy w ok 2- centymetrowe kawałki *** *** Szparagi przekładamy
Blog z ApetytemSpaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaMimo iż jest środek zimy, z temperaturami bardziej jesiennymi, to dziś u mnie zagościła zupa wiosenna. Pod tą nazwą kryje się zupa jarzynowa z brukselką, kalafiorem i fasolką szparagową. Zupę ugotowałam bez mięsa, na maśle i delikatnie zabieliłam śmietaną. Taka zupa będzie idealna jako pierwsze danie na obiad. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 większe ziemniaki 1 marchewka(...)Pietruszkę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Brukselki opłukałam. Kalafiora podzieliłam na mniejsze części. Wszystkie warzywa wrzuciłam do garnka. Dodałam fasolkę szparagową zamrożoną. Wlałam tyle wody, aby zakryła warzywa. Dodałam łyżkę masła, listek laurowy i ziele angielskie. Zupę ustawiłam na gazie i zagotowałam. Dodałam wegetę i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Zupę gotowałam, aż wszystkie warzywa były miękkie
Waniliowe ImprowizacjeSzukając nowych pomysłów i inspiracji na warzywne zupy wpadłam na pomysł by zrobić ją z jednego z moich ulubionych warzyw - fasolki szparagowej:). Zupa jest delikatna w smaku. 500g fasolki szparagowej 200g żeberek 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka mąki sól, pieprz, papryka słodka 1. Żeberka(...)kroimy na mniejsze części. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Por, cebulę, koper i czosnek siekamy. Dodajemy warzywa. Gotujemy przez około 1h na małym ogniu. 2. Do zupy dodajemy mąkę rozrobioną w śmietanie z odrobiną zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Gotujemy jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypujemy świeżym koprem
Szefowa kuchni