kupiłam spore opakowanie zielonych szparagów w postaci samych kłosów. Nieco droższe, ale nie muszę już odcinać twardych końcówek. Końcówki właściwie nie stanowią problemu, bo można je wykorzystać do gotowania zupy szparagowej. Dzisiaj jednak na niedzielny obiad ugotowałam kremowe curry. Curry można podać z ryżem , bulgur lub inną kaszą. Jeśli macie czas i ochotę to możecie upiec naan z patelni
codojedzeniakanie ) sól, cukier, 2 garście płatków migdałów, 2 garście tarte sera twardego typu parmezan, 2 łyżki masła, Szparagi umyć, obrać, odłamać końcówki – obierków nie wyrzucać, przydadzą się do ugotowania zupy szparagowej. Obrane szparagi pokroić w poprzeczne plasterki grubości około 0,5 cm. Wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować kilka minut, nie rozgotować, powinny być
królestwo garówDorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki (ok. 3-4 cm). Oprószyć solą i pieprzem. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki (można je zachować np. jako bazę do zupy szparagowej), a szparagi pokroić na 5 cm kawałki i każdy przekroić jeszcze wzdłuż na pół. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie dodać imbir oraz pokrojone
Pasja Smakumleka sól szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ze szparagów odłamujemy twarde końce, właściwie to one same się złamią w odpowiednim miejscu. Te końce proponuję wykorzystać do ugotowania bulionu na zupę szparagową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą, pieprzem. Przygotowujemy sos beszamelowy: do rondelka wkładamy i roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie wymieszamy rózgą
Życie zaczyna się w kuchniInternet skrywa wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa kalafiorowa to nasza kolejna propozycja na pewną odmianę obiadową. Zupa wyśmienicie smakuje przygotowana ze świeżych warzyw, jednak w okresie zimowych możecie ją również przygotować z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepyszna zupka, smak ucieszył moje serducho. Po prostu mniam. Do garnka wlać wodę lub wywar. Wywar dodać wtedy jak nie chcecie dodać kostki rosołowej. Marchewki obrać
Kuchnia PokoleńSezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!około 7 minut. Wszystko zblendować na gładko, dodać starty żółty ser. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Zagotować do rozpuszczenia sera. Wlać śmietanę i wymieszać. Na talerzu posypać groszkiem ptysiowym. zupa szparagowa
O kuchni z uczuciemmleka 1,5% (bez laktozy) sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Szparagi dokładnie wypłukać i oberwać zdrewniałe końce. Końcówek nie wyrzucać, można je wykorzystać na przykład do aromatycznej zupy szparagowej . Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odłamać końce. W garnku zagotować wrzątek, osolić i wrzucić szparagi na 8 minut. Wyciągnąć z wody i odsączyć (do wody można wrzucić oderwane
DietologPropozycja na delikatny warzywny obiad, zupa szparagowa. Potrzebujemy pęczek szparagów 500g, włoszczyznę w słupkach 500g, ziemniaki 500g, wodę i przyprawy: sól, liść, ziele... opcjonalnie koperek, śmietanę. Szparagi płuczemy solidnie w zimnej wodzie i obcinamy twarde końcówki. Potem kroimy na 3-5cm, a ziemniaki w kostkę. Wszystko wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą 2-3litry. Gotujemy około
chleba naszegotradycyjnych, często zapomnianych przepisów. Zawiera ona też wiele wskazówek i rad doświadczonej gospodyni. W książce znajdziemy przepisy na: Zupy - np. chłodnik z mięsem z kurczaka, zakwas buraczany, zupa krem szparagowa, luksusowa zupa z kabaczka czy staropolska zupa grochowa, to tylko kilka z 32 propozycji :-) Staropolskie potrawy na dni postne i nie tylko - zakwas na żurek, postny żurek, zupa mleczna
kruche babeczki