sezonie na szparagi warto je wykorzystać do różnego rodzaju dań, przekąsek czy sałatek. Zupa szparagowa, sałatka czy makaron ze szparagami to bardzo smaczne dania, które warto wypróbować, w sezonie szparagowym, który niestety nie trwa zbyt długo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem zagościła u nas sałatka szparagowa z jajkiem, którą przygotowałam na rodzinnego grilla. Jest niesamowicie uniwersalna, smaczna i łatwa
Przepiski.plczas na szparagi. Zupa szparagowa musi być więc u mnie dziś sycący krem i pachnące czosnkiem bułeczki. pęczek zielonych szparagów (500g) 1 duży ziemniak 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu drobiowego sól świeżo mielony pieprz pestki dyni W garnku roztopić masło,dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek,krótko podsmażyć. Dodać ziemniaki pokrojone(...)minuty przed końcem gotowania wrzuć główki szparagów,lekko podgotowane (al'dente) wyjąć z zupy i odłożyć do dekoracji. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Nalać porcje na talerze,ułożyć szparagowe główki i posypać pestkami dyni. Krem podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z świeżo pieczonymi bułeczkami . Krem szparagowy również wyśmienicie smakuje
Kolorowa kuchnia Elkitylko. Składniki: 5 – 6 średnich ziemniaków 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory Ser żółty 2 ząbki czosnku Olej Sól 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej ( w proszku ) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju. Po chwili dodajemy mięso mielone i przesmażamy(...)bardzo cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę
Smaki EwyOstatnia tegoroczna dostawa szparagów od Sadzików zużyta:D Szparagowa zupa krem ze smażonymi krewetkami SKŁADNIKI: 2 pęczki szparagów 1 ziemniak 200ml śmietany 18% bulion warzywny 12 krewetek patyczki do szaszłyków sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszony koperek, pieprz cayenne Odciąć końcówki szparagów, obrać i umyć. Obrać ziemniaka. Warzywa gotować w 1,5l bulionie warzywnym ok 15 minut. Odstawić na chwilę
MarciochaKucharzyklasykę… Tak właśnie powstała zupa ze szparagami, ziemniakami i koperkiem . Dla mnie to jest właśnie smak wiosny. Zupa ze szparagami Razem ze wspomnianymi szparagami, na wiosnę pojawiają się również młode ziemniaki, których nie mogło zabraknąć w dziejscym przepisie. Ich skórka jest tak delikatna, że nie trzeba ich obierać, a dzięki temu sama zupa szparagowa wygląda na bardziej rustykalną
BlendmanZrobiłam sobie szparagowy weekend. Każdego dnia coś ze szparagami. Najbardziej smakowały mi klasyki czyli szparagi sosem, albo z jajkiem z płynnym żółtkiem i zupa szparagowa. Z mniej ogranych smaków zrobiłam sałatkę ziemniaczana ze szparagami i kaszę pęczak ze szparagami. W końcu sezon na szparagi jest tylko raz do roku! A że ostatnio uwielbiam wszystko co zawiera kaszę pęczak i orzechy
Ugotowane pozamiataneLetnią porą warto wykorzystać dostępność warzyw i stworzyć z nich kolorową i pyszną zupę. Kombinacji jest wiele – ja postawiłam dzisiaj na kalafiora, fasolkę szparagową oraz paprykę. Kalafiora jednak zblendowałam, dzięki czemu zupa nie jest zagęszczana. Według mnie zupa jest najlepsza właśnie wtedy, kiedy to zblendowane jedno z warzyw sprawia, że jest gęsta. Zapraszam do przeczytania przepisu, mam nadzieję(...)dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz pokrojoną na mniejsze części fasolkę szparagową. Wodę lekko osól. Gotuj do miękkości warzyw – około 20 minut. Następnie do gotujących się warzyw dodaj zblendowanego kalafiora, pokrojonego w kostkę pomidora (ważne, aby nie był bardzo dojrzały), oliwę oraz przyprawy i zioła. Zupę gotuj przez kilka minut – w razie potrzeby dolej wody. Przed podaniem
Via GustoZupa ze szparagami – kuchnia galicyjska Lokalizacja: Lwów Kolejny raz zapraszam Was do kuchni lwowskiej sprzed 200 lat. Tym razem serwuję zupę ze szparagami, która jest typowym przykładem zupy z tamtych czasów. Czytając przepisy na różnego rodzaju zupy, które umieszczono w słynnej publikacji pt. „Książka kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych(...)Taka zupa była często samą polewką lub też dodawano do niej kawałki najważniejszego z użytych składników. Wydawano ją do stołu w ogrzanej wcześniej wazie i niemal zawsze podawano z grzankami. Na grzanki było kilka sposobów. Jednym z nich było pokrojenie podsuszonej bułki na kromki, posmarowanie jej masłem, pokrojenie na drobniejsze kawałki i podsmażenie ich na suchej patelni. Zupa szparagowa
Trzeci talerzminuty w niewielkiej ilości wody. Szparagi przed gotowaniem należy umyć i odłamać z nich końcówki. Odpowiednio krótkie gotowanie sprawi, że szparagi będą chrupiące, jędrne i zielone. Co powiecie na zupę szparagową podaną na śniadanie? Z dodatkiem płatków owsianych i jogurtu? Mówię Wam... niebo w gębie :) Składniki: 1 op. zielonych szparagów 0,7 l. wody 150 g jogurtu greckiego(...)grube końce (ok. 3 cm), łodyżki pokroić na 2 cm kawałki. Szparagi zalewamy wodą, solimy i gotujemy 3 minuty. Jogurt grecki mieszamy z płatkami owsianymi i odstawiamy na bok. Zupę zestawiamy z ognia, dodajemy cytrynę i odrobinę białego pieprzu. Blendujemy. Zupę przelewamy do miski, dodajemy łyżki jogurtu z płatkami owsianymi
Kuchnia w oparachascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Krem z zielonych szparagów Składniki na krem szparagowy: 1 pęczek zielonych szparagów 1 mały ziemniak 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 l wywaru warzywnego lub buliony drobiowego z warzywami 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek Zioła(...)przesmażyć, po czym wszystko zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 10 min. pod przykryciem. Na koniec dodać wierzchołki pędów szparagów i gotować jeszcze ok. 3 min. Zupę zmiksować blenderem. Jeżeli jest zbyt gęsta można dodać bulionu, wody lub słodkiego mleka. Całość doprawić solą i pieprzem. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
Gotujemy i jemyZainspirowana wczoraj oglądniętym odcinkiem Podróż Makłowicza... Zupa szparagowa z lanymi kluskami 1 pęczek szparagów 1 pęczek koperku 1 szalotka 1 łyżka masła 1 l bulionu szczypta cukru 1 jajo 2 – 3 łyżki mąki sól, pieprz Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końce. Odłamane końce i obierki zalać wodą, posypać cukrem i solą. Gotować ok. 20 minut. Obrane szparagi również namoczyć w wodzie(...)minut. Przygotować lane ciasto: wsypać mąkę do miski, wbić jajo, ewentualnie dodać wodę, lekko posolić. Wymieszać, aby powstało lejące się ciasto. Wywar z obierków szparagów wlać do zupy, wszystko zagotować i na mocno gotującą się zupę wlewać lane ciasto. Do ugotowanej zupy wrzucić posiekany koper, wymieszać. Smacznego
MarciochaKucharzyZupa na bazie domowego wywaru jarzynowego z dodatkiem fasolki szparagowej i ziemniaków zabielona śmietaną. ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ SKŁADNIKI 800 gramów zielonej fasolki szparagowej; kilka niedużych ziemniaków(...)litra porządnego domowego wywaru jarzynowego lub drobiowego; 1 łyżeczka suszonego cząbru; 1 łyżka mąki pszennej; 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany; natka pietruszki; sól, pieprz; przepis na zupę... Artykuł Zupa z fasolki szparagowej pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkaprzeminęło, ale pogoda wciąż nas rozpieszcza. Na straganach pojawiły się już jesienne warzywa. Wciąż można dostać jednak fasolkę szparagową. To ostatni dzwonek na przygotowanie pysznej i lekkiej zupy jarzynowej z fasolką szparagową. 300 g fasolki szparagowej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (ok. 10 cm) 1 cebula 5 ziemniaków łyżeczka majeranku łyżka soli pieprz do smaku Cebulę obieramy(...)całość zalewamy 2 litrami wody. Wsypujemy łyżkę soli i gotujemy przez 10 minut (od zagotowania). Po tym czasie dodajemy oczyszczone i pokrojone w ok. 2-centymetrowe kawałki fasolki. Doprawiamy zupę majerankiem i pieprzem do smaku. Gdy warzywa zmiękną zupę wyłączamy. Na talerzu można ją dodatkowo posypać natką pietruszki
Dieta bez mlekaMała odmiana od tradycyjnej zupy szparagowej , jaką zwykle gotuję. Taka mała bomba kaloryczna, ale w końcu nie jada się jej codziennie. Nam ten krem bardzo przypasował do gustu i choć robiłam go pierwszy raz, to z pewnością jeszcze do tej wersji powrócimy. Zupka dzięki dużej ilości kremówki ma bardzo kremowy i delikatny smak. Z podanych składników wychodzi ok.6-8 porcji(...)kilka kawałków szparag w całości (najlepiej łebki), a pozostałe szparagi zblendować na gładką masę. Zblendowane szparagi wstawiamy w garnku na palnik, dodajemy kremówkę, doprawiamy solą i całość zagotowujemy. Gdyby zupa miała lekką goryczkę doprawiamy ją także ksylitolem (lub cukrem).. Żółtka przekładamy do kubeczka, dodajemy do nich kilka łyżek gorącej zupy i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy jeszcze kilka łyżek i czynność
Smaczne Zdrowedodatki sprawiają, że są smaczne i wyróżniają się na tle podobnych dań. W tej zupie dodatek jajka w koszulce - to jest właśnie to! Prosta zupa szparagowa, jedwabiście gładka i całkiem pożywna. Jajko w koszulce położone na grzance, wylewające się żółtko - to bardzo smakowite połączenie! Oryginalny przepis tutajskładniki(...)około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę, przy pomocy blendera, na gładkie pure. Doprawić, próbując, solą i pieprzem. Umieścić z powrotem zupę na gazie, dodać główki szparagów, doprowadzić do wrzenia i gotować
Stare Gary