zupa szczawiowa - 356 przepisów (strona:15/24)

Szczawiowa zupa nic (prostszego), czyli fastfood na upały 195

Pokutuje pogląd, że szczawiowa powinna być zabielana. Ja zup nie zabielam z zasady, więc i ta pozostała zielona. ;) Od lat robię ją w tej samej postaci i cały czas, tak samo świetnie nam smakuje. Właśnie taka jest idealna na letnie upały, kiedy nie chce się jeść zapychających, ciężkich dań. A szczawiu ci przecież u nas dostatek. Jednak może niekoniecznie(...)czym wrzucamy do bulionu. Gotujemy je do momentu, aż zmienią kolor, po czym zupę doprawiamy według uznania. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy oddzielnie (prze kwas szczawiowy mogą się nie dogotować). Zupę podajemy w głębokich talerzach z gotowanymi jajkami oraz porcją ziemniaków. Dla łasuchów polecam dodatkowo garść skwarek

Kuchenna Kontrrewolucya
Botwinka 180

Botwinka czyli pyszna zupa z młodych buraczków ćwikłowych to jedna z naszych ulubionych letnich zup, oprócz szczawiowej. Botwina dostępna jest już od maja ale oczywiście spod osłon a dopiero w czerwcu/lipcu przypada zbiór tej najpyszniejszej botwiny prosto z gruntu, która nie tylko świetnie smakuje ale też nadaje zupie piękny kolor. Do zupy można wykorzystać zarówno małe buraczki, łodyżki

Monia miesza i gotuje
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach 144

dzisiejszym poście nutka tradycyjnych smaków... :) Czasem mam tak, że nachodzi mnie ochota na coś kwaśnego i tym "czymś" okazuje się być wtedy zupa :) Ogórkowa.... szczawiowa ... bądź kapuśniak! Ten - przygotowany na żeberkach, z dodatkiem ziemniaków i marchewki jest niezwykle sycący i pożywny! Składniki: 6 żeberek wieprzowych 3 litry wody 3 marchewki mały por  mały seler pietruszka 5-6 ziemniaków(...)gotującego się wywaru.  Kapustę kiszoną płuczemy na sitku -  ja lubię aby kapuśniak był kwaśny więc nie przesadzam z wypłukaniem kapusty. Następnie ją szatkujemy i dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym rondelku. Po ugotowaniu dodajemy je do garnka z zupą.  Całość doprawiamy pieprzem, odrobiną soli (jeśli potrzeba), łyżką słodkiej papryki i sporą

Taste Therapy
Kremowa zupa z zielonej sałaty 183

Od lat w sezonie przytrafia mi się posiadanie nadmiaru sałaty. Jak jeszcze Rodzina mała działkę było to notoryczne . Nigdy mi się ilość wysianej ( cyklicznie) z tym

Buniabaje w kuchni
Szczawiowa z makaronem z cukinii 115

Wiosenna szczawiowa z makaronem z cukinii. Do zupy obowiązkowo jajka od szczęśliwych kurek. Nie wyobrażam sobie wiosny bez tej zupy. 1 marchewka 1 kawałek korzenia selera 1 kawałek por biała część 1 cukinia 2 garście szczawiu świeżego 2 litry bulionu warzywnego sól, pieprz olej rzepakowy natka pietruszki 4 ziemniaki 3 jajka 125 ml śmietany 30 % Cukinię kroję we wstążki

wesoła kuchnia
Jarmużowe smoothie 150

chłopaka, został nam tylko jeszcze junior. Choć to będzie wymagało większej pracy z naszej strony, bo i ciocie w żłobku, i teraz panie w przedszkolu mówią, że zielonych zup (szpinakowej, szczawiowej) i większości zielonych warzyw Franek nie tknie. Wyjątkiem jest fasolka szparagowa.  Koktajle z dodatkiem jarmużu lub szpinaku przygotowuję najczęściej w weekendy. W dni robocze rano brakuje czasu

bistro mama
Drugie życie rzodkiewki 213

lodowatej wodzie lekko osolonej z odrobina soku z cytryny). A potem zrobić  z nich ( na świeżo lub z mrożonych) - jarzynkę jak szpinak ( można połączyć ze szpinakiem) , lub zupę jak szczawiową

Buniabaje w kuchni
MAKARON Z NALEŚNIKÓW 121

który można wykorzystać do wielu dań. Przepis na smaczny i tani obiad lub dodatek do ulubionej zupy np.owocowej albo pomidorowej - zobacz przepis na makaron z naleśników.      Makaron naleśnikowy, to doskonały przepis na pyszny dodatek do rosołu, zupy pomidorowej, grzybowej lub szczawiowej. Makaron z naleśników świetnie komponuje się ze szpinakiem, kurczakiem, warzywami lub sosem pieczarkowym albo pomidorowym(...)sosem grzybowym>>> Ze szpinakiem i śmietaną>>> Makaron naleśnikowy jako dodatek do: Rosołu z kury>>> Zupy pomidorowej>>>  Zupy koperkowej>>> Zupy neapolitańskiej>>>  Zobacz sprawdzony przepis na domowy makaron z naleśników. Makaron z naleśników. Składniki potrzebne do przygotowania makaronu naleśnikowego: 200g mąki pszennej

Moja Książka Kucharska
Zupa koperkowa z ziemniakami i jajkami 79

jedna z moich ulubionych zup. I to nie są tam jakieś dyrdymały, które wypisuję we wstępie, tak naprawdę jest. Najczęściej jemy ją jednak z makaronem, nie z ziemniakami. Nie mówiąc już o jajkach, które postanowiłam dodać na sam koniec. Skąd pomysł na jajka? Nie wiem, chyba pomyślałam, że dzięki temu ta zupa będzie namiastką szczawiowej, na którą akurat miałam(...)ochotę. Była. Tycią. Zwykle moje koperkowe to zupy proste, raczej dietetyczne. Tym razem postanowiłam zrobić ją jednak tak, jak zasugerowała mi dawno temu moja teściowa. Grubo, na maśle. Jadłam ją u niej wielokrotnie i za każdym razem była pyszna. No cóż, tego rodzaju tłuszcz robi swoje, taka prawda. Zanim jeszcze zaczęłam czarować przy garach, pomyślałam, że połowę koperku usmażę, połowę

Kardamonovy
Chłodnik szczawiowy 157

Szczaw zawsze przypomina mi mojego Dziadka. Mężczyznę, dla którego miasto było za ciasne, ale który potrafił również z niego wycisnąć wszystkie soki. Wędkarza, grzybiarza i wyrobnika

gotować!
Neunkräutersuppe. Wielkanocna zupa ziołowa. 175

mający przywodzić na myśl cierpienie Jezusa. I jeszcze pewnie wiele innych znaczeń, których nie chce mi się analizować, bo zupa wystygnie! ;) Myślę, że wszyscy, którzy lubią swojską szczawiową powinni polubić niemiecką zupę, a jeśli ktoś chce nadać jej naprawdę wyjątkowego charakteru, niech wybierze się na spacer w poszukiwaniu wiosennych dzikich ziół. Przynajmniej jedno lub dwa powinno znaleźć się

zadanie-gotowanie
Zupa „Chwastówka pomorska”, smaczne, zdrowe i darmowe 115

votes ) Zupa krem „Chwastówka pomorska”, smaczne, zdrowe i darmowe Zupa „Chwastówka pomorska”, to dwa w jednym. Czyli to co każdy lubi najbardziej, darmowa wyżerka i pełna zdrowia micha. Oprócz niskiej ceny, a w zasadzie darmochy ta zupa to istna bomba witaminowo mineralna, cudo Chwasty, a dokładniej gwiazdnica, podagrycznik, kurdybanek i listki młodych pokrzyw to po prostu(...)cudowny lek, panaceum i… cóż kociołek Panoramiksa pełny mocy, cudny napar Gallów A tak poważnie, naprawdę smaczna i ciekawa zupa, jeśli lubisz szczawiową ta na pewno cię przekona, jest bardziej delikatna i mniej kwaśna Użyte w przepisie chwasty, to tak naprawdę jedne z cenniejszych ziół , jakie podarowała nam przyroda. Każde z nich jest pełne wartości odżywczych, a zarazem

Ogrodnik w podróży
Zupa szczawiowa z gnocchi 87

Tradycyjna szczawiowa, ale zamiast ziemniaków dodałem gnocchi               Składniki:         400 g świeżego szczawiu   1,5 l bulionu z kaczki   2 marchewki   pół małego selera   1 mały korzeń pietruszki   3 jajka   4 łyżki masła   łyżka mąki   150 ml śmietany(...)posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły grudki, dodałem 4 łyżki zupy ,wymieszałem i wlałem do reszty zupy. Dodałem wcześniej ugotowane gnocchi. Gotowałem 5 min i połączyłem ze śmietaną, wcześniej rozbełtanej z paroma łyżkami zupy. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem oraz cukrem

R'n'G Kitchen
AVGOLEMONO CZYLI GRECKA ZUPA JAJECZNO-CYTRYNOWA 153

souvlaki. Dzisiaj zapraszam więc Was na grecką zupę jajeczno-cytrynową. Zupa jest orzeźwiająca, kremowa i delikatna. Ugotowana na bulionie mięsnym. Idealnie sprawdzi się u osób które lubią zupę ogórkową lub szczawiową. Składniki: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera biała część pora liść laurowy ziele angielskie 1/2 szklanki ryżu 3 jajka sok z 2 cytryn sól pieprz(...)łyżki gorącego bulionu aby zahartować jajka. Następnie do gorącego pozostałego bulionu z ryżem dodajemy jajka z 2 łyżkami bulionu. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu kiedy zupa delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy solą i pieprzem

Kuchnia w oparach
Zupa szczawiowa 164

Uwielbiam zupy, takie jak szczawiowa szczególnie. Dlaczego? Bo kwaśna, bo lekka, bo smaczna- po prostu idealna. Nie wiem jak u Was, ale u mnie ciężko o świeży szczaw. Z zazdrością patrzyłam jak inne blogerki mogły się pochwalić szczawiową ze świeżego szczawiu, a nie konserwowego. Doczekałam się i ja. Wszystko dzięki babci Helence, która na swej działce postanowiła posadzić(...)obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy szczaw. Podsmażamy do czasu aż stanie się miękki. Zawartość patelni wkładamy do bulionu. Marchew kroimy w plastry. Dodajemy do zupy.  Chwilę gotujemy. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jajka obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół. Na każdy talerz wykładamy po dwie połówki jajka. Zalewamy zupą

Pobite gary Barbary