Składniki:1,5 szklanki (370 ml) bulionupłaska łyżeczka (5 g) masła250 g szczawiuząbek czosnkupłaska łyżka (15 g) śmietany 18%sól, pieprz+ jajko/a ugotowane na twardoPrzygotowanie:1
Malowane smakiemWiosenna zupa krem z rabarbarem jest daniem, w którym mieszają się nowalijkowe smaki. Rabarbar nadaje zupie przyjemnego, świeżego smaku . Zapraszam Was na zupę wiosennie pobudzającą do życia Rabarbar w zupie?! – Tak, to możliwe choć najczęściej wykorzystujemy go do ciast, to jednak rabarbar może być również bardzo wartościowym składnikiem zup. Nadaje on zupie odświeżającego, lekko kwaskowatego posmaku. Taka zupa jest(...)obróbce cieplnej. Pod wpływem temperatury uwalniają się w nim polifenole, czyli związki silnie przeciwutleniające. Ważną informacją jest fakt, że w rabarbarze znajduje się także kwas szczawiowy, który nie służy osobom z problemami nerkowymi. Zupa rabarbarowa nie tylko na słodko Rabarbar w zupie bardziej kojarzy się nam bardziej z daniem na słodko, niż z tradycyjnym daniem obiadowym. W niektórych regionach Polski
Wiszniówkaulepszaczy, co potwierdza krótki termin przydatności do spożycia. Znajdziecie w nich wyłącznie naturalne składniki, warzywa, przyprawy i zioła. W ofercie zup jest m.in. tradycyjna pomidorowa oraz ogórkowa, barszcz ukraiński, grzybowa, czy też szczawiowa oraz połączenie brokułu i szpinaku. Zdecydowałam się na tę ostatnią i muszę przyznać, że Pan Brokuł smakował mi bardziej niż wcześniej wspomniana(...)zupa marchewkowa. Pomimo tego, że sam brokuł oraz szpinak to również dość mdłe warzywa, to zupa była fajnie doprawiona i po prostu smaczna. Konsystencja również bardziej przypominała zupę. Podobnie jak wyżej opakowanie jest solidne i szczelne oraz nadaje się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Po otwarciu zupę należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu
Bez CebuliGrochówka to jedna z moich ulubionych zup. Ogólnie lubię zupy, może za jarzynową, kalafiorową i podobnymi nie przepadam. Zupa dla mnie musi mieć swój charakter i być wyrazista, jak pomidorowa, szczawiowa, fasolowa itp. Jeżeli chodzi o grochówkę, można ją zrobić z grochu niełuskanego czy łuskanego. Ta którą dzisiaj przedstawiam jest z grochu łuskanego i dzięki temu nie wymaga moczenia(...)grochu. Zupa jest sycąca, rozgrzewająca szczególnie polecam na chłodne dni. Składniki: 3 l wody ok. 250 gram wędzonek ( może być to boczek, wędzonce kości itd. ) ok. 250 gram czystego mięsa ( np. łopatka ) ok. 250 kiełbasy typu śląska 500 gram grochu łuskanego 4 ziemniaki 2-3 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka Cebula Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Mięso i wędzonki obgotowujemy
Smaki EwyZabielana zupa z młodej kapusty Zupa , jest nieodłącznym elementem, letnich obiadów , szczególnie w tygodniu i w upały . Oczywiście królują te warzywne , sezonowe jak : szczawiowa , koperkowa, pomidorowa, owocowa i właśnie ta z młodej kapusty . Inne nie przejdą ,zbyt ciężkie na lato Zabielana zupa z kapusty to nic innego, jak lekki kapuśniaczek , delikatny w smaku. Gotowany na kościach drobiowych ,jest też
Ogrodnik w podróżyTrochę to przypomni Wam bary z końca lat 80 w Polsce, ale nie w stylu "Misia", jest kultura i czysto hihi. Niesamowicie urzekła nas zupa o szumnej nazwie "Zieleni barszcz", który okazał się szczawiową z jajkiem :) a my snuliśmy historie, że być może robią to z liści botwinki itp. hehehehe. Olśniło nas jak Pani podała nam talerze
vegetaniePyszna, znana i lubiana szczawiowa. Była już wersja z jajkiem a tym razem z dodatkiem niedocenianej pokrzywy i plasterków cienkiej kiełbaski. Wszyscy
Monia miesza i gotujeLiście szczawiu zazwyczaj kojarzą się nam z kwaśną zupą. Nie muszą! Można z nim trochę bardziej poszaleć i zamienić je w SZCZAWIOWĄ GRANITĘ! Artykuł SZCZAWIOWA GRANITA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpropozycje, a nawet owoce cytrusowe, które niemal przywołują na myśl zbliżające się wielkimi krokami święta. 😉 Czego możecie spróbować? Oto szybki przegląd pyszności: 👉 Krem szczawiowy z jajkiem Nie wiem jak Michał (szef kuchni) to robi, ale jego zupy kremy mają idealną konsystencję i gęstość - są po prostu w punkt. Nie za gęste, nie za rzadkie, a do tego o wspaniałej aksamitnej
Cooking Monsterlubię :) Pisałem już o tym kilka razy i pewnie jeszcze nie raz napiszę. Ostatnio była groszkowa, teraz pora na szczawiową. Uwielbiam! :) Więc wracam sobie grzecznie z pracy, wchodzę do domu, a tu Madzia już czeka z zupą! Jeeee! I to w dodatku z jajkami przepiórczymi. Są naprawdę pyszne, o wiele delikatniejsze niż kurze. Zdecydowanie polecam. A zupkę tę Madzia
Marder&Marder Manufacturepokrzywę i rabarbar do zupy. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy w blenderze. Na sam koniec wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym jajkiem i naleśnikiem.szczawiowa z rabarbarem i pokrzywą
Bon Appetit Małgorzatynieumyty :) Teraz już tak fajnie dzieci nie mają, a już jedzenie jakichkolwiek liści z krzaczka nie wchodzi nawet w rachubę :D I o ile taki surowy jadłam, tak z zupą nigdy nie miałam do czynienia. Ta jest moim kolejnym pierwszym razem :) Zapraszam do skosztowania :) Składniki: Dla 3-4 osób: 250g liści szczawiu 8 ziemniaków 2 litry bulionu 1 mała cebula(...)Ziemniaki przekładamy do garnka z bulionem, cebulę podsmażamy na łyżce margaryny. 3. Gdy ziemniaki będą już wystarczająco miękkie, dodajemy do nich masę szczawiową, cebulę oraz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. 2 łyżki śmietany mieszamy z odrobiną zupy i wlewamy do reszty. Całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami i dekorujemy na talerzach pozostałą śmietaną. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziehttp://kuchniapepin.blogspot.com/2014/05/szczawiowa-z-ryzem.html SKŁADNIKI: 2 cebule 2 ziela angielskie liść laurowy porcja rosołowa z kaczki 2-3 duże garści szczawiu marchew 2-3 szt
w mojej kuchniwapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy. Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu
Zdrowy Styl Joannykawałki rabarbaru maczane w cukrze. Rabarbar zazwyczaj obiera się ze skórki i przyrządza i się z niego smaczne kompoty, zupy, kisiele, galaretki, marmolady i piecze różne smakołyki. Rabarbar nie ma dużych wartości odżywczych, jest zasadotwórczy, dużo w nim kwasu szczawiowego, dlatego należy spożywać go z umiarem. Nie zaleca się go chorym na artretyzm, kamicę nerkową i schorzenia przewodu pokarmowego
Kulinarny karnet Christophera