zupa szczawiowa - 356 przepisów (strona:16/24)

Neunkräutersuppe. Wielkanocna zupa ziołowa. 165

mający przywodzić na myśl cierpienie Jezusa. I jeszcze pewnie wiele innych znaczeń, których nie chce mi się analizować, bo zupa wystygnie! ;) Myślę, że wszyscy, którzy lubią swojską szczawiową powinni polubić niemiecką zupę, a jeśli ktoś chce nadać jej naprawdę wyjątkowego charakteru, niech wybierze się na spacer w poszukiwaniu wiosennych dzikich ziół. Przynajmniej jedno lub dwa powinno znaleźć się

zadanie-gotowanie
Zupa „Chwastówka pomorska”, smaczne, zdrowe i darmowe 108

votes ) Zupa krem „Chwastówka pomorska”, smaczne, zdrowe i darmowe Zupa „Chwastówka pomorska”, to dwa w jednym. Czyli to co każdy lubi najbardziej, darmowa wyżerka i pełna zdrowia micha. Oprócz niskiej ceny, a w zasadzie darmochy ta zupa to istna bomba witaminowo mineralna, cudo Chwasty, a dokładniej gwiazdnica, podagrycznik, kurdybanek i listki młodych pokrzyw to po prostu(...)cudowny lek, panaceum i… cóż kociołek Panoramiksa pełny mocy, cudny napar Gallów A tak poważnie, naprawdę smaczna i ciekawa zupa, jeśli lubisz szczawiową ta na pewno cię przekona, jest bardziej delikatna i mniej kwaśna Użyte w przepisie chwasty, to tak naprawdę jedne z cenniejszych ziół , jakie podarowała nam przyroda. Każde z nich jest pełne wartości odżywczych, a zarazem

Ogrodnik w podróży
Zupa szczawiowa z gnocchi 76

Tradycyjna szczawiowa, ale zamiast ziemniaków dodałem gnocchi               Składniki:         400 g świeżego szczawiu   1,5 l bulionu z kaczki   2 marchewki   pół małego selera   1 mały korzeń pietruszki   3 jajka   4 łyżki masła   łyżka mąki   150 ml śmietany(...)posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły grudki, dodałem 4 łyżki zupy ,wymieszałem i wlałem do reszty zupy. Dodałem wcześniej ugotowane gnocchi. Gotowałem 5 min i połączyłem ze śmietaną, wcześniej rozbełtanej z paroma łyżkami zupy. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem oraz cukrem

R'n'G Kitchen
AVGOLEMONO CZYLI GRECKA ZUPA JAJECZNO-CYTRYNOWA 140

souvlaki. Dzisiaj zapraszam więc Was na grecką zupę jajeczno-cytrynową. Zupa jest orzeźwiająca, kremowa i delikatna. Ugotowana na bulionie mięsnym. Idealnie sprawdzi się u osób które lubią zupę ogórkową lub szczawiową. Składniki: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera biała część pora liść laurowy ziele angielskie 1/2 szklanki ryżu 3 jajka sok z 2 cytryn sól pieprz(...)łyżki gorącego bulionu aby zahartować jajka. Następnie do gorącego pozostałego bulionu z ryżem dodajemy jajka z 2 łyżkami bulionu. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu kiedy zupa delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy solą i pieprzem

Kuchnia w oparach
Zupa szczawiowa 152

Uwielbiam zupy, takie jak szczawiowa szczególnie. Dlaczego? Bo kwaśna, bo lekka, bo smaczna- po prostu idealna. Nie wiem jak u Was, ale u mnie ciężko o świeży szczaw. Z zazdrością patrzyłam jak inne blogerki mogły się pochwalić szczawiową ze świeżego szczawiu, a nie konserwowego. Doczekałam się i ja. Wszystko dzięki babci Helence, która na swej działce postanowiła posadzić(...)obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy szczaw. Podsmażamy do czasu aż stanie się miękki. Zawartość patelni wkładamy do bulionu. Marchew kroimy w plastry. Dodajemy do zupy.  Chwilę gotujemy. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jajka obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół. Na każdy talerz wykładamy po dwie połówki jajka. Zalewamy zupą

Pobite gary Barbary
kwiaty kopru suszone do wielu potraw... 114

Suszone kwiaty dojrzałego kopru sa idealnym dodatkiem smakowo-aromatycznym do wielu dań takich jak: zupy (pomidorowa,ogórkowa, szczawiowa, jarzynowa), do gulaszów, do pieczonych mięs. Mocno dojrzałe łodygi kwiatowe kopru ususzyć dobrze na słońcu. Ususzone kwatki odcinać nożyczkami z łodygi do słoika, słoik zamknąć, tak przygotowany koper mamy na zimowe dni, do następnego lata

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu 307

Stawiamy ganek na gaz. Gotujemy jarzyny do miękkości na średnim ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywa już miękkie, co zajmie około 15-20 minut, zupę zabielamy. Robimy to przed dodaniem kwaśnego składnika, czyli szczawiowej papki – kwas mógłby śmietanę ściąć, jeśli dodawalibyśmy ją na końcu. W miseczkę lub kubek wsypujemy mąkę, dodajemy do niej śmietanę i dokładnie mieszamy, żeby nie było(...)żadnych grudek. Hartujemy mieszankę łyżką gorącej zupy, ponownie mieszamy i mieszając zupę wlewamy mąkę ze śmietaną do garnka. Chwilę razem gotujemy, dodajemy przesmażony szczaw z cebulką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zupę gotujemy już bez przykrycia, na małym ogniu, jeszcze przez 5-8 minut. Podajemy z jajkiem na twardo lub w koszulce. Pyszna z czosnkowymi grzankami, ptysiowym groszkiem

Karo in the Kitchen
Szczaw do słoików na zimę 192

moja ulubiona zupa w dzieciństwie. Uwielbiałam babciną ogórkową z ryżem, młodą botwinkę z jajkiem, zacierki (które - ku zdziwieniu wszystkich - zajadałam świeżym ogórkiem). Ale chyba najbardziej lubiłam szczawiową. Może dlatego, że była to zupa głównie sezonowa, choć babcia zawsze robiła kilka słoików szczawiu na zimę, by i poza sezonem dogodzić wnuczce:) Szczawiową uwielbiam do dziś, zarówno taką tradycyjną

Obiad gotowy
Pomidorowa nie do końca klasycznie 167

kawałeczki ciasta - przyjęła się w Rodzinie i teraz nikt inaczej tej zupy nie nazywa). Zupy owocowe odpadały w przedbiegach, szczególnie wiśniowa cieszyła się moją ogromną niechęcią. Szczawiowa była nie do przyjęcia, a zupę z botwinki akceptowałam (lub nie) w zależności od układu gwiazd. Jak się jednak okazało - do zup trzeba dorosnąć. A przynajmniej ja musiałam. I dorosłam. Teraz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SZCZAWIOWA 164

Skorzystałam ostatnio z obecności szwagra, który wraz z siostrą spędzał u nas urlop - i jest wielkim fanem tejże zupy i ugotowałam ją dla niego (i dla siebie przy okazji)Składniki:kawałek mięska na wywar słoik przecieru szczawiowego 2 marchewkipietruszkaliść laurowyziele angielskieśmietana 18%gotowane jajkaWykonanie: Do zimnej wody wkładamy mięso:może być to kawałek żeberka lub kilka(...)gotujemy na małym ogniu 30 minut, do miękkości mięsa. Następnie mięsko i warzywa wyjmujemy, dodajemy przecier szczawiowy oraz startą na oczkach marchewkę i gotujemy ok 20 minut. Doprawiamy solą do smaku oraz śmietanką. Ja gotuję osobno drobny makaron, wiele osób zajada szczawiową z ziemniakami- kwestia upodobania.Osobno gotujemy jajka,kroimy na ćwiartki i podajemy z zupką.Smacznego

Walijskie Pichcenie
Zupa szczawiowa z lanymi kluskami 157

Składniki : przecier szczawiowy- u mnie połowa słoiczka o poj.350 g włoszczyzna ziemniaki jajko sól, cukier liść laurowy i kilka ziaren pieprzu czarnego ewentualnie śmietana ok. 1/4 kostki rosołowej Przygotowanie : Do garnuszka z ok. 1 litrem wody włożyć obraną włoszczyznę, liść laurowy, pieprz Gdy warzywa będą miękkie wlać przecier i ponownie zagotować, doprawić solą, ewentualnie  cukrem, pieprzem mielonym Jajko roztrzepać(...)garnuszku i wlać je do gotującej zupy -mieszać tak by z jajka powstały małe, lane kluseczki- jeśli trzeba dodać ciut kostki rosołowej. Już na talerzu zupę można "zabielić" łyżką śmietany. A jeśli dodamy ziemniaki (wcześniej ugotowane) zupa będzie bardziej syta

Proste Potrawy
Botwinka z jajkiem i ziemniakami 147

Lubię wracać wspomnieniami do smaków zup, które odkrywałam w kuchni mojej babci. Ogórkowa z ryżem, szczawiowa, kwaśnica z pieca, botwinka z jajkiem. To zupy proste, gotowane z sercem, każda łyżka których smakuje po stokroć lepiej niż w niejednej restauracji. Na początku lata, gdy pod rozłożystymi zielonymi liśćmi na grządkach czerwieniły się już łodygi buraków, botwinka z jajkiem była

Obiad gotowy
Idealna zupa ogórkowa. Przepis krok po kroku. 122

zupa ogórkowa   Polska kuchnia zupami stoi. To hasło jak najbardziej prawdziwe, bo jak się nad tym zastanowić, to nie ma na świecie drugiej kuchni tak bogatej w różnego rodzaju zupy. Każda pora roku, region czy okoliczność ma swoją charakterystyczną polewkę. Dziś pokażę Wam krok po kroku jak przygotować zupę ogórkową(...)wrzenia, dopraw solą i pieprzem do smaku.   Idealna zupa ogórkowa najlepiej smakuje z kromką pieczywa.   Ulubiona Kuroniowa zupa   Tak się u nas w domu porobiło, że wszyscy uwielbiamy zupy. A w szczególności te kwaśne: żurek, szczawiową czy barszczyk. Dziewczyny po powrocie z przedszkola najbardziej

kuron.com.pl