Zupa szczawiowa kojarzy mi się nieodmiennie z dzieciństwem. Jej kwaskowaty smak nieco przypomina żurek ale jest świeższy i bardziej wyrazisty. Do tego cieszy wiosenną zielenią. Doskonała z jajkiem i domowymi grzankami. Składniki: łyżka masła łyżka oliwy por 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 500g łopatki wieprzowej 2 marchewki 1 korzeń pietruszki średniej wielkości seler 5 sporych garści szczawiu
Pyry na Gazkarcie dominują regionalne potrawy i napoje, jak chociażby kartacze, kiszka i babka ziemniaczana, bliny. Latem w kucharz chętnie przygotuje też chłodnik litewski z młodymi ziemniakami albo chłodnik biały, zupę szczawiową. Do picia zaś proponowany jest kwas chlebowy lub podpiwek, lemoniada, napary ziołowe. Tyle naczytałam się o barze Jarzębinka w Supraślu, że koniecznie musieliśmy spróbować podlaskich specjałów. Ja zamówiłam
Obiad gotowyjego udziałem mogą stać się cennym wsparciem dla osób borykających się z grzybicą lub przesuszającą się skórą. A jak można włączyć szczaw do swej diety? Największą popularnością cieszy się zupa szczawiowa, nie jest ona jednak jedynym rozwiązaniem, z jakiego można skorzystać. W książkach kucharskich coraz częściej pojawiają się przepisy na sałatki, w których liście szczawiu pojawiają się jako ważny
ProstePesto.pldobrą sprawę, ostatni raz taką zupę jadłam z 10 lat temu. Sama przyjemność – gotowania i jedzenia. Muszę się dokładniej rozejrzeć za szczawiem poza sezonem, może dostanę go np. w słoiku? Pewien młodzieniec ostatnio, wysłał mi zdjęcie szczawiu zapakowanego w słoiki, chyba od babci. Może to jest jakieś wyjście. Nic to, zupa wyszła przesuper, My zadowolony, tata też się załapał(...)minuty, po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw. Szczaw bardzo dokładnie myjemy, szatkujemy i dodajemy do zupy, gotujemy 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Całość zabielamy śmietaną i dodajemy poszatkowany koperek. Artykuł Zupa szczawiowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyPrzejażdżka polnymi drogami nie mogła się zakończyć inaczej, jak nie zupą szczawiową. Nie sposób przeoczyć go w czasie takiej wyprawy. Szczaw jest bombą witaminową - zawiera dużo witaminy C, przez co dawniej był stosowany jako ziele przeciw szkorbutowi. Zawiera też dużo potasu, fosforu i wapnia, choć z drugiej strony zawiera też szczawiany, które budzą wiele kontrowersji. Wszystko jest
Weekendy w domu i ogrodzieulec, bo oznacza to porządną porcję zdrowia. Co smacznego i zielonego podamy w tym tygodniu? W menu Agaty znajdziemy wiele takich dań i dodatków. Na przystawkę można przygotować zupę szczawiową czy ogórkową, już prezentowane na blogu, a jako główne danie roladki ze szpinakiem i serem feta. Na zielony podwieczorek wiosenny można zaś zaserwować pyszny koktajl szpinakowy, który przepis jest
KulinarneImpresje.plZupa szczawiowa z młodego, świeżego szczawiu, to naprawdę smaczne danie. Jemy ją gdy tylko pokaże się świeży szczaw. Szukanie go na łące stanowi niezły relaks i odpoczynek, a poza tym można już zrobić pierwsze zapasy na zimę. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniemięsa ( drobiowe,indycze, wieprzowe) pęczek włoszczyzny ( marchew,1/2 średniego selera,pietruszka, kawałek pora, cebula) kilka ziemniaków 2 jajka ugotowane na twardo mały jogurt … Czytaj dalej Zupa szczawiowa
gotuj ze mnąSzybka zupa szczawiowa troszkę inna niż gotujemy w swoich domach. 4 łyżki białej fasoli 3-4 ziemniaki słoik szczawiu marchewka jajko na twardo(po jednym na głowę) cebula natka pietruszki lub koperek sól pieprz liść laurowy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Fasolę moczymy całą noc,potem gotujemy z pokrojoną marchewką i cebulą.W trakcie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i szczaw.Pod
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiskładniki: 200 g świeżych liści szczawiu 2000 ml rosołu ok. 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 125 ml śmietany, kwaśnej 1 łyżka mąki sól
Domowy Smak JedzeniaGotowane jajka są doskonałe o każdej porze roku i przyznam, że najchętniej spożywam je w zupie szczawiowej lub w sałatkach. Te z majonezem do mnie nie przemawiają... Za to faszerowane... lubię! Tu przedstawiam Wam prostą i szybką propozycję, która jest naprawdę zaskakująco smaczna. I moja rada: użyjcie musztardy o wyrazistym smaku. 4 jajka 2 łyżki majonezu
Di gotujedwie ;) Ale mi, z Tefal Companion robota idzie tak łatwo, że aż się chce! Bardzo się chce 💗 Ciasta rabarbarowe kojarzą mi się ze Śp. Ciocią, podobnie zresztą jak zupa szczawiowa. Wielkie liście owoców rosły niemal przy domu. Pamiętam jak nie raz urywaliśmy i jedliśmy maczając końcówkę rabarbaru w cukrze :) Rarytasy! Muszę pomyśleć nad własną uprawą, bo dostępu
Kuchnia w czekoladziewychowanym w blokowisku, to jednak całe wakacje przebywałam poza miastem: u dziadków, na koloniach i wycieczkach. Pamiętam, jak moczyliśmy nogi w niewielkich rzeczkach, jak zbieraliśmy mlecz na łąkach. Zupę szczawiową robiło się ze szczawiu własnoręcznie zebranego. Teraz nie jest to takie proste, niestety. Degradacja środowiska postępuje, choć nie każdy to dostrzega
Codzienna kuchnia niecodzienna