dobrą sprawę, ostatni raz taką zupę jadłam z 10 lat temu. Sama przyjemność – gotowania i jedzenia. Muszę się dokładniej rozejrzeć za szczawiem poza sezonem, może dostanę go np. w słoiku? Pewien młodzieniec ostatnio, wysłał mi zdjęcie szczawiu zapakowanego w słoiki, chyba od babci. Może to jest jakieś wyjście. Nic to, zupa wyszła przesuper, My zadowolony, tata też się załapał(...)minuty, po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw. Szczaw bardzo dokładnie myjemy, szatkujemy i dodajemy do zupy, gotujemy 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Całość zabielamy śmietaną i dodajemy poszatkowany koperek. Artykuł Zupa szczawiowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyPrzejażdżka polnymi drogami nie mogła się zakończyć inaczej, jak nie zupą szczawiową. Nie sposób przeoczyć go w czasie takiej wyprawy. Szczaw jest bombą witaminową - zawiera dużo witaminy C, przez co dawniej był stosowany jako ziele przeciw szkorbutowi. Zawiera też dużo potasu, fosforu i wapnia, choć z drugiej strony zawiera też szczawiany, które budzą wiele kontrowersji. Wszystko jest
Weekendy w domu i ogrodzieulec, bo oznacza to porządną porcję zdrowia. Co smacznego i zielonego podamy w tym tygodniu? W menu Agaty znajdziemy wiele takich dań i dodatków. Na przystawkę można przygotować zupę szczawiową czy ogórkową, już prezentowane na blogu, a jako główne danie roladki ze szpinakiem i serem feta. Na zielony podwieczorek wiosenny można zaś zaserwować pyszny koktajl szpinakowy, który przepis jest
KulinarneImpresje.plZupa szczawiowa z młodego, świeżego szczawiu, to naprawdę smaczne danie. Jemy ją gdy tylko pokaże się świeży szczaw. Szukanie go na łące stanowi niezły relaks i odpoczynek, a poza tym można już zrobić pierwsze zapasy na zimę. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniemięsa ( drobiowe,indycze, wieprzowe) pęczek włoszczyzny ( marchew,1/2 średniego selera,pietruszka, kawałek pora, cebula) kilka ziemniaków 2 jajka ugotowane na twardo mały jogurt … Czytaj dalej Zupa szczawiowa
gotuj ze mnąskładniki: 200 g świeżych liści szczawiu 2000 ml rosołu ok. 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 125 ml śmietany, kwaśnej 1 łyżka mąki sól
Domowy Smak JedzeniaGotowane jajka są doskonałe o każdej porze roku i przyznam, że najchętniej spożywam je w zupie szczawiowej lub w sałatkach. Te z majonezem do mnie nie przemawiają... Za to faszerowane... lubię! Tu przedstawiam Wam prostą i szybką propozycję, która jest naprawdę zaskakująco smaczna. I moja rada: użyjcie musztardy o wyrazistym smaku. 4 jajka 2 łyżki majonezu
Di gotujedwie ;) Ale mi, z Tefal Companion robota idzie tak łatwo, że aż się chce! Bardzo się chce 💗 Ciasta rabarbarowe kojarzą mi się ze Śp. Ciocią, podobnie zresztą jak zupa szczawiowa. Wielkie liście owoców rosły niemal przy domu. Pamiętam jak nie raz urywaliśmy i jedliśmy maczając końcówkę rabarbaru w cukrze :) Rarytasy! Muszę pomyśleć nad własną uprawą, bo dostępu
Kuchnia w czekoladziewychowanym w blokowisku, to jednak całe wakacje przebywałam poza miastem: u dziadków, na koloniach i wycieczkach. Pamiętam, jak moczyliśmy nogi w niewielkich rzeczkach, jak zbieraliśmy mlecz na łąkach. Zupę szczawiową robiło się ze szczawiu własnoręcznie zebranego. Teraz nie jest to takie proste, niestety. Degradacja środowiska postępuje, choć nie każdy to dostrzega
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzyznam, że nie jestem miłośniczką gotowanych jajek (chyba, że w żurku, barszczu białym lub zupie szczawiowej), a smażone polubiłam niedawno. Za to uwielbiam omlety i różnego typu potrawy jajeczne. Jednakże po ugotowaniu ich w folii - stwierdziłam: luuubię takie i to bardzo! Naprawdę smakują rewelacyjnie i lepiej od tych tradycyjnych. Dodatkowo wyróżniają się wyglądem i mogą umilić niejedno śniadanie
Di gotujeKukurydziana tarta ze śliwkami Angelika Muffiny jajeczne z pomidorkami i kaban osami Bożena Placki z ja błkiem i cynamonem Diana Zupa szczawiowa Magdalena Czekoladowy pudding ryżowy Marzena Szybkie ciasto na zimno z pieczo nymi śliwkami A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień
Magiczne Życie MartyTakie kotlety kiedyś robiła moja mama i przyznam, że to był jeden ze sposobów (oprócz zupy szczawiowej) do namówienia mnie, abym zjadła jajka. Z czasem je polubiłam, a kotlety te do dziś uwielbiam. Są pyszne i idealnie komponują się z ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw. (6 sztuk) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko świeże 1 cebula (mała
Di gotujebezpośrednio na grupie. A poniżej przepisy z ubiegłego piątku :) Chłopski garnek Tuńczyk w pomidorach z selerem naciowym Makaron z jagodami Spring rollsy warzywno-kwiatowe Zupa z botwiny Zupa szczawiowa z chrzanem Lekka sałatka z serem pleśniowym Mleko z orzechów laskowych Antipasto - i love it! Imbirowy napój na przeziębienie Makaron z kurczakiem i cukinią Szybki piątkowy obiad Placuszki jogurtowe
Codzienna kuchnia niecodzienna