Zupa szczawiowa... Kawałeczki kwaskowatego, zielonego szczawiu. Kosteczki ziemniaków, plasterki marchewki. Z dodatkiem pachnącego koperku. Zaprawiona śmietaną z mąką i żółtkiem. Podana z jajkiem ugotowanym na twardo. Pyszna, wiosenna, domowa. Polecam! Składniki: 2 pęczki szczawiu (po usmażeniu powinna wyjść około 1 szklanka); 3 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; 1 liść laurowy; 5 średnich ziemniaków; 150 ml kwaśnej, gęstej śmietany(...)masła; 1/2 pęczka koperku; 2 litry bulionu (u mnie 2 litry gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety); Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jajka ugotowane na twardo - po 1 na każdy talerz zupy. Sposób przygotowania: Marchewki i pietruszki umyć, osuszyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, a pietruszkę w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do garnka
Gospodyni Miejskauwielbiam zupę szczawiową. Należy jednak pamiętać , że zupa szczawiowa ma mnóstwo szczawianów, które są odpowiedzialne za powstawanie kamieni nerkowych. Zniwelowanie działania szczawianów- uzyskujemy przez dodanie jajek. To tyle informacji o szczawiu- a kremowa zupa jest cudownie pyszna, z lekką nutą kwaskowatości, złamaną śmietaną. Co mogę powiedzieć- POLECAM :) Zaczynamy : Składniki: 4-5 ziemniaków 2 duże marchewki 1 pietruszka
Smaki EdytyPyszna przyjemnie kwaśna, taką najbardziej lubię według mnie zupa szczawiowa muś być kwaśna, wiosenna zupa, najlepiej smakuje gdy samodzielnie zbierzemy szczaw ;). A ile tego szczawiu pytałam zawsze Mamę idąc zbierać szczaw - odpowiadała tyle żeby nie mieściło się w dłoniach ; ) ehh i jak tu uzbierać odpowiednią ilość szczawiu? Błyskawicznie się ją gotuje, rewelacyjnie smakuje na zimno więc można zabrać
RAROSSAZUPA SZCZAWIOWA Zapraszam do przygotowania pysznej, prostej, pozywnej zupy szczawiowej. W moim domu lubia ja wszyscy domownicy. Składniki (na duży ok 5 litrowy garnek): kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować. 1 marchewka 1 pietruszka 1/6 bulwy selera 1/3 białej części pora 6-8 ziemniaków sloiczek szczawiu
Kulinarnie z Polką na KresachSzybka z zarazem prosta zupa szczawiowa którą zrobimy w 20 minut. Do zupy oprócz szczawiu potrzebujmy ziemniaki i por. Tak niewiele a jaką dobrą zupę wyczarujemy. Oprócz tego jest mało kaloryczna, syta i zdrowa. Moje dzieciństwo to były zupy szczawiowe w różnym wydaniu. 3 garście szczawiu 1 cebula 1 por biała część 3 ziemniaki 500 ml bulionu(...)krążki i dalej przesmażam. Na końcu dodaję ziemniaki obrane i pokrojone, wlewam bulion i gotuję 15 minut. Na końcu dodaję szczaw i gotuje jeszcze trzy minuty. Do zupy dodaję sól, pieprz, natkę pokrojoną i miksuję blenderem. Do drugiego garnka wlewam litr wody z octem i zagotowuję. Do gotującej wbijam jajka i gotuję około trzy minuty. Wyjmuje łyżką cedzakową. Zupę
wesoła kuchniamnie najlepsza na świecie zupa szczawiowa jaką można ugotować. Tę pyszną, tradycyjnie polską zupę gotuję na świeżym szczawiu lub na szczawiu ze słoika. Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami... pycha! Mam wielki sentyment do tego przepisu, ponieważ bardzo podobną robiła moja babcia. Starałam się ją odtworzyć z pamięci, ponieważ przepis na nią nigdy nie został spisany. Myślę(...)spodoba się Wam tak samo, jak zupa kurkowa z koperkiem , którą pokochaliście
AniaGotuje.plzrobimy jak nam się zimą zachce zupy szczawiowej? No jak to co? Po prostu weźmiemy słoik szczawiu i zrobimy zupę :) Zatem musimy kilka słoików sobie przygotować. My zrobiliśmy tylko dwa, tyle nam wystarczy. Nie jemy bardzo często zupy szczawiowej. Dwa razy w zimę spokojnie nam wystarczy, bez najmniejszego problemu. Zresztą to co się rzadziej je lepiej smakuje(...)słoików wlewamy olej. Tyle żeby lekko przykrył powierzchnię szczawiu. Zakręcamy i to tyle. Olej zapewni nam możliwość przechowywania szczawiu bardzo długo. A jak będziemy chcieli zrobić z tego szczawiu zupę to po prostu zlewamy olej i szczaw nadaje się do użycia. A resztki oleju w zupie dodadzą tylko walorów smakowych. Gotowe słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, jak np. piwnica. Jeśli
Marder&Marder ManufactureZupa szczawiowa. Jedna z moich ulubionych. Zresztą to niezbyt precyzyjne określenie, bo ja w ogóle jestem zupolubny. I niemal każdą zupę mógłbym nazwać swoją ulubioną. Ale szczawiowa jest nieco wyżej od innych. Akurat teraz łatwo jest o szczaw i wydawać by się mogło, że szczawiówka jest zupą sezonową. Wydawać by się mogło... Ale my jesteśmy tacy sprytni(...)zrobić tę zupę ze świeżego szczawiu. Ja szczawiową zawsze znałem jako lekką zupę, ot tak do zjedzenia dla smaku, raczej nie do najedzenia się. A Madzia pokazała mi zupełnie inne oblicze tej zupy. Gęsta i pozwalająca się porządnie najeść, naprawdę pożywna. Nigdy nie słyszałem o szczawiowej z kaszą jęczmienną (w sumie z żadną inną kaszą też
Marder&Marder Manufacturesprawę, że dziki szczawik rosnący w moim sąsiedztwie (wyglądający jak koniczyna) smakuje tak samo jak ten z polskich łąk, zacząłem się zastanawiać, czy mogłabym go użyć do zrobienia zupy szczawiowej? I czy smakowałby ona tak samo jak ta z polskiego, liściastego szczawiu? Postanowiłam spróbować. Z całkiem pozytywnym rezultatem. Moja kalifornijska zupa szczawiowa miała prawie identyczny smak i teksturę(...)ukochana „szczawiówka” z Polski. Tak samo jak polska szczawiówka, zupa ma ciemny, zielonkawo-brunatny, raczej nieatrakcyjny kolor. Jeden znajomy nazwał ją „zupą bagienną”. Dla odmiany jednakże , mogę ją udekorować nie tylko jajkiem, ale także żółtym kwiatostanem rośliny, co dodaje jej nie tylko koloru, ale także romantyczngo uroku. Zupa „bagienna” Składniki (4 porcje) : 1/5 kg kwaśnej trawy/dzikiego
Jem więc JestemUwielbiam smakowitą, sycącą, kremową zupę szczawiową. Najlepiej smakuje oczywiście w kwietniu, maju, gdy listki są jeszcze młodziutkie i prosto z łąki (mam to szczęście, że szczaw u nas rośnie dziko w sadzie), ale teraz, w środku zimy też jest pyszna. Ja wiosną zbieram sporo liści szczawiu, pasteryzuję je w słoiczkach lub mrożę i teraz(...)znalazł, ale można również użyć takich kupnych ze słoika (tylko należy pamiętać by wybierać szczaw siekany, a nie mielony). Zachęcam do spróbowania, bo jest naprawdę pyszna!!! Składniki na polską zupę szczawiową 2 ćwiartki z kurczaka lub szyja indycza, lub kości na zupę 3 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży seler 1 por 3-4 ziemniaki 1 pęczek szczawiu lub szczaw
Rozpustne gotowanieprzyjemnym i kwaśnym smakiem. Postanowiłyśmy z mamą zmienić Wasze nastawienie do tej jakże zdrowej rośliny (m.in. bogate źródło witaminy C i korzystny wpływ na kondycję naszej skóry). Przedstawiamy zupę szczawiową z dodatkiem szpinaku i warzyw. To naprawdę prawdziwa bomba witaminowa! Zupa szczawiowa z ryżem Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka ½ pora kawałek selera 2 ziemniaki pokrojone na ćwiartki(...)zagotowania). Wyjmujemy ugotowane warzywa, ziele i liście laurowe. Odkładamy na bok, nie będą potrzebne. Dodajemy dokładnie umyty szczaw i szpinak pokrojony na mniejsze kawałki. Gotujemy 2-3 minuty. Zupę zdejmujemy z gazu i miksujemy w blenderze. Dodajemy sos sojowy, pieprz i sól do smaku, jeżeli jest taka potrzeba gotujemy jeszcze 1 minutę i gotowe. Jeżeli ktoś ma ochotę może dodać
Moja Mama GotujeMożna z niego w ogóle zrezygnować. W taki upał, jak teraz, ostatnie na co mamy ochotę to mięso. Co jest w zestawie? Dwie sałatki, w tym jedna na ciepło, zupa chłodnik i dwa pieczone dania. Jeśli uważasz, że włączanie piekarnika w taką pogodę to morderstwom to trochę masz rację, choć nie do końca. Lubimy pieczone potrawy, bo są zdrowsze niż(...)odświeżający, pyszny i zdrowy. I do tego do zrobienia w ekspresowym tempie. Oto zupa szczawiowa na zimno. Właściwie to chłodnik ze szczawiu, bo z klasyczną zupą nie ma nic wspólnego, Nam zupa szczawiowa niespecjalnie leży, ale chłodnik – chłodnik leży jak ulał. To delikatne, kwaśne warzywo, po zmiksowaniu zmienia się w pyszny krem. Dodaj do niego ziemniaki
Niedzielny kucharzJuż od czwartku za mną chodzi ta zupa szczawiowa. Zrobiłam dopiero dzisiaj, ponieważ szczawiowej takiej ze szczawiu ze słoiczka nie trawię. Nie ma to jak świeży, młodziutki szczaw zerwany(...)działki lub z jakiejś łąki. Na szczęście dzięki mojej determinacji udało mi się nieco właśnie takiego zdobyć. Ne miałam go za wiele no ale cóż – musiało wystarczyć. Zupa szczawiowa szczaw ( ile się da bo bardzo maleje podczas obsmażania czy też gotowania ) mięso drobiowe ale można dodać dowolne włoszczyzna ziemniaki czosnek 2 łyżki masła śmietana przyprawy – u mnie
Pieguskowa KuchniaSezonowy klasyk czyli zupa szczawiowa to coś co trzeba zrobić w wiosenne dni!. Zdaję sobie sprawę że zupa ta ma tyle samo smakoszy co przeciwników dlatego składniki przewidziałem na 2 duże talerze. Szczaw to świetny lek na wątrobę, doskonale reguluje przemianę materii a także jest bogactwem witaminy C i żelaza. Polecam tą świetną zupę ze standardowymi dodatkami: ziemniaczkami
Kuchnia PROzdrowotnaWczoraj na targu zobaczyłam piękny szczaw i od razu zamarzyła mi się zupa szczawiowa. Lekko kwaśna, zabielana, z jajkiem – poezja! Może jest(...)propozycja bardziej wiosenna, ale ja zupy kocham jeść głównie jesienią i zimą. Mi ona przypomina też dzieciństwo. Składniki: spora kość od schabu 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 garście szczawiu 1 łyżka masła sól, pieprz pieprz ziołowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki Czytaj dalej... Artykuł Zupa szczawiowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku