Zupę szczawiową chyba wszyscy znają.My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka. Składniki:-solidna porcja liści szczawiu-kilka ziemniaków-marchew-koper-15 dkg mięsa mielonego-1/2 szklanki śmietany-sól, pieprz, warzywko-2,5 l wody-jajka Ziemniaki i marchew kroimy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki(...)kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy szczaw. Po ok. 5 minutach dolewamy śmietanę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy koperek. Dodajemy gotowane jajka i zupa gotowa.Smacznego
Maminek kulinarnyZapraszam na szczawiowa-krem Przygotowanie.Ugotowalam rosol na udkach z kurczaka. Dodalam warzywa- ziemniaki, marchew, pietruszke, por.Na koniec dodalam przecier ze szczawiu, dodalam troche smietany, doprawilam
Smaki EdytySkładniki : słoiczek 350 gramowego przecieru szczawiowego marchew, pietruszka, seler mały, kawałek pora liść laurowy, sól, 3 ziarnka pieprzu płaska łyzeczka cukru śmietana 1/4 kostki rosołowej drobiowej jajka, płaska łyżka mąki, kilka kropel maggi Przygotowanie: Do garnuszka wlać 1 i 1/2 litra wody, zagotować i włożyć obraną włoszczyznę, przyprawy Gdy warzywa będą miękkie wlać szczaw, zamieszać i ponownie zagotować - około(...)czasie ugotować 2 jajka Doprawić zupę do smaku maggi, "zatrzepką" z mąki, kostką rosołową oraz cukrem, jeśli zupa będzie za kwaśna Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany Jeśli ugotujemy sobie do zupy makaron lub ziemniaki, będziemy mieć pełne danie :) A skwareczki z kiełbasy też nie będą do pogardzenia
Proste PotrawyBardzo lubię.Z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym koperkiem, jest fajnym pomysłem na obiad, kolację a nawet śniadanie.Lekko kwaskowata, rozgrzewająca i sycąca.Taka nasza
Pasje JolkiNigdy nie jadłem i nigdy też nie miałem do czynienia ze szczawiem. Byłem dziś na comiesięcznych dużych zakupach i się natknąłem na słoiczek tego czegoś. Pomyślałem
BaRepasZupa szczawiowa jest dobrym tego przykładem. W Rozbórzu koło Przeworska zupę zabiela się głównie kefirem i dodaje się do niej świeży czosnek. Ta niewielka zmiana dość znacząco wpływa na smak potrawy i wyróżnia ją spośród innych. Zupa z Rozbórza jest nie tylko kwaśniejsza od typowej zupy szczawiowej, ale za sprawą czosnku jest też na swój sposób ostra(...)Kiedy warzywa zmiękną wyjmujemy je. Umyty szczaw drobno kroimy i podsmażamy na maśle, po czym dodajemy do wywaru. Kefir, śmietanę i mąkę mieszamy, zaprawiamy gorącą zupą i wlewamy do garnka. Na koniec do zupy szczawiowej dodajemy pokrojony czosnek i posiekany świeży koperek. Doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy. Zupę szczawiową na kefirze podajemy z ugotowanym jajkiem. Zupa szczawiowa
Trzeci talerzszczawiową . Zupę tę robię zarówno na wywarze mięsnym jak i warzywnym, wszystko zależy od tego czy w danym momencie mam w domu mięso na wywar czy nie. Wywar na ogół robię z żeberek wołowych, korpusu drobiowego lub pręgi. W poniższym przepisie zupę przygotowałam na wywarze z żeberek, do którego dodałam również marchew, selera i pietruszkę. Zupę szczawiową doprawiłam(...)przed pokrojeniem lekko osuszyć. Z podanych ilości wychodzi naprawdę spora porcja zupy. Jeśli zupę robicie tylko dla siebie a nie dla rodziny, zmniejszcie przez pół proporcje składników. Lubisz zupy z jajkiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupa chrzanowa z jajkiem. The post Zupa szczawiowa appeared first on MeCooks Blog
MeCooksczekać cały rok. Na dodatek, wbrew pozorom, można tę zupę ugotować na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję przepis z okolic Lubaczowa, który wyróżnia się tym, że do zupy dodaje się ryż. Są w niej również ziemniaki i jajka, które sprawiają, że zupa jest bardziej syta, co podkreślają dodane (nietypowe jak na szczawiową) przyprawy – liść laurowy i ziele angielskie(...)grubą kostkę ziemniak. Szczaw płuczemy i kroimy w paski. Dodajemy go do zupy i gotujemy całość 10 minut. Wyciągamy wygotowaną kość, doprawiamy zupę solą i pieprzem, a na koniec dodajemy śmietanę, zaprawiając ją wcześniej gorącym wywarem, żeby się nie zwarzyła. Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem. Zupa szczawiowa z ryżem – kuchnia podkarpacka Zupa szczawiowa z ryżem – kuchnia podkarpacka Zapraszam
Trzeci talerzgdzie pojawiają się ożywcze smaki, wyraziste kolory i zdecydowane aromaty. Wiosenna zupa szczawiowa właśnie gotowa! Na wiosnę jakoś bardziej mamy ochotę na zupy. Agata wychodzi naprzeciw naszym smakom i oczekiwaniom kulinarnym, proponując wyrazistą zupę szczawiową. To danie w wegetariańskim stylu. Klasyczne, idealne na rodzinny obiad. To pyszna(...)porcja witamin na talerzu. Agata robi najczęściej tę zupę ze szczawiu z własnego ogródka. Ale kiedy wczesną wiosną jeszzce go nie ma, to korzysta ze szczawiu ze słoiczka. Radzi, żeby niewykorzystaną drugą połowę szczawiu przełożyć do plastikowego pojemniczka i zamrozić. Przyda się do przyrządzenia kolejnej porcji zupy. Zaznacza też, że zupa szczawiowa ma mocno kwaśny smak. Jeśli ktoś woli
KulinarneImpresje.plZupa szczawiowa inaczej. Ekspresowy chłodnik ze szczawiu z młodymi ziemniakami: kwaskowy, orzeźwiający, sycący i przyjemnie zimny:) Czas: 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Zupa szczawiowa to jedno z tych dań, które albo lubisz, albo nie znosisz. To generalnie kwestia szczawiu, którego kwaskowy smak tafia w twoje gusta, lub odrzuca cię na kilometr. Ja lokuje się gdzieś(...)już zupełna poezja. Zupa szczawiowa na zimno, to jest aktualnie mój ulubiony chłodnik: kwaskowy, orzeźwiający i sycący. Dobrze jest zupę porządnie schłodzić, najlepiej kiedy postoi w lodówce przez noc. Smaki wtedy przegryzą się i zupa szczawiowa nabierze pełnego smaku. Przygotowanie jest bardzo proste: miksujesz szczaw z nasionami dyni – możesz z nich zrezygnować, albo zastąpić migdałami – skórką
Niedzielny kucharzDzisiaj polecam zupę szczawiową. Wiem że ta zupa jest kojarzona raczej z wiosną, ale na jesień też można mieć wiosenne smaki. Zupa szczawiowa z jogurtem naturalnym Składniki na 4 porcje 1 pęczek szczawiu 1 mała marchewka 4 średnie ziemniaki 1 gałązka selera 2 gałązki zielonej pietruszki 1 kawałek liścia pora (ok 10 cm) 1 kostka rosołowa 4 średnie(...)dodać kostkę rosołową i gotować ok 15 minut. Na spód miseczki dać ziemniaki przepuszczone przez praskę, następnie wlać zupę (chociaż jeszcze nie bardzo ja przypomina),dodać jajko, a na koniec dopiero przed podaniem dodać jogurt. Zupę szczawiową możemy też kotować na wywarze mięsnym. Ale nigdy nie dotujemy ziemniaków z szczawiem. Ponieważ szczaw jest kwaśny
Pomysłowa kuchniaszczawiu jest z pewnością wspomniana na początku zupa. Odpowiednio doprawiona, podana z jajkiem i chrupiącą grzanką jest idealnym pomysłem na lekki wiosenny lub letni obiad. Alternatywą dla tradycyjnej zupy szczawiowej może być natomiast odświeżający chłodnik z dodatkiem posiekanych świeżych liściu szczawiu. Świeży szczaw sprawdzi się też jako składnik śniadaniowego omletu. Liście szczawiu można też dokładnie umyć, dodać do nich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kremowości i delikatnego posmaku. Zupa szczawiowa to klasyka, ta zupa jest zwiastunem wiosny i warto ją wykonać. Ta zupa jest uwielbiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Koniecznie zrób tą zupę na obiad. Szczaw to fascynujące, wieloletnie zioło, które jest używane na całym świecie. Wysoka zawartość kwasu szczawiowego w szczawiu powoduje, że spożywanie go wysokich ilościach jest trujące, dlatego(...)jest bez dodatku mięsa polecam go spróbować. Ta zupa jest bardzo popularna w naszym kraju, jest tania i łatwa do zrobienia. Zupa ma charakterystyczny pikantny smak, z dodatkiem warzyw i jajek syci na długo. Istnieje wiele wersji tej zupy , a ja podzielę się przepisem mojej mamy. Ta zupa to hit! ZUPA SZCZAWIOWA! The post Zupa szczawiowa. appeared first
Zdrowy Styl Joannysałatki, zamiast np. liści szpinaku. Natomiast idealnie nadaje się do zupy, gdzie smak zostaje zrównoważony kremową śmietanką. Zupa szczawiowa to obowiązkowa zupa wiosenna, zaraz obok zupy z młodej botwinki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa szczawiowa z jajem na półtwardo i puree z ziemniaków 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)zupy świeżo posiekaną zieleninę: koperek i szczypiorek. Kwaśną śmietanę przełóż do kubeczka i rozmieszaj ją z mąką, nie pozostawiając żadnych grudek. Dolej chochelkę gorącej, gotującej się zupy i energicznie wymieszaj zaprawiając śmietankę. Jeśli w kubeczku powstały grudki ściętej śmietany, zblenduj mieszaninę ręcznym blenderem. Jeśli żadne grudki nie powstały od razu zakłóć zupę. Gotuj 2 – 3 minuty, aż zupka szczawiowa
ProstePesto.plZupa szczawiowa : Zupa szczawiowa jest bardzo smaczna, a w dodatku zdrowa i tania. Zupa szczawiowa to zielona, lekko kwaskowata zupa, której podstawowym składnikiem jest szczaw. To właśnie on nadaje charakterystyczny smak zupy. Niestety zupa szczawiowa to typowo letnia zupa. Szczaw nie nadaje się do długiego przechowywania i możemy go dostać tylko podczas letniego sezonu. Do zupy(...)temperatury. Zamieszaj zupę i poczekaj kilka minut, by szczaw lekko zbrązowiał. Następnie dodajemy do zupy szczyptę cukru dla przełamania smaku. Na końcu doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Do zupy możemy dodać na tym etapie śmietankę i całość wymieszać lub każdy sam może zabielić swoją zupę przed zjedzeniem. Zupę podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. Artykuł Zupa szczawiowa pochodzi
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne