zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:752/1190)

GULASZ Z ZIEMNIAKAMI 189

smaczna :) Składniki: 1kg mięsa wołowego na gulasz 2 duże cebule 1 por   ząbek czosnku małe marchewki (ja miałam z puszki) 10 pieczarek kilka małych ziemniaczków łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju  liść laurowy ziele angielskie majeranek tymianek  kminek mielony słodka i ostra mielona papryka sól, pieprz łyżka ostrej musztardy Wykonanie : Mięso umyć, oczyścić z ew.błon

Walijskie Pichcenie
LEKKIE LECZO Z CUKINIĄ, KURCZAKIEM I KLOPSIKAMI Z METKI 180

cukinie 1 marchewka 2 cebule 3 papryki kolorowe 200g pieczarek 200g fileta z kurczaka lub indyka puszka pomidorów w sosie własnym (pokrojonych) 1 mała metka wędzona łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz słodka i ostra papryka liść laurowy ziele angielskie 2 łyżki oleju Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w piórka cebulę, po czym dodajemy pokrojony

Walijskie Pichcenie
EXPRESOWA PIZZA Z PATELNI 210

oleju  1 łyżeczka soli Na wierzch:  100g szynki 1 mała cebula  kilka  pieczarek  starta mozzarella  Na sos:    2  łyżeczki koncentratu pomidorowego    1 łyżeczka pikantnego ketchupu    2 łyżeczki wody    szczypta soli    bazylia     papryka ostra    orega no Wykonanie: Do miseczki rozkruszamy

Walijskie Pichcenie
TURECKIE CHLEBKI Z KURCZAKIEM 188

cebulę. Chwile smażymy, po czym dodajemy kurczaka. Smażymy ok 10 minut mieszając i dodajemy pokrojone w kostkę obie papryki. Następnie dodajemy  pomidory w sosie własnym (ew. łyżkę przecieru pomidorowego). Dusimy wszystko, aż płyn odparuje. Łyżką cedzakową (aby jeszcze dodatkowo odcedzić ew.płyn) przekładamy kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz starty na drobnych oczkach ser. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy

Walijskie Pichcenie
Pizza z brukselką i szynką - zaskakująco pyszna! 216

wymyśliłam tę oto pizzę.  Inspiracją był dla mnie właśnie smak pieczonych brukselek, które jako warzywa kapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze

Chilli Czosnek i Oliwa
Curry z kurczakiem, cukinią i bakłażanem 316

zielonej ½ małej papryki czerwonej 1 średnia marchewka ½ niewielkiej cukinii ½ małego bakłażana 5 plastrów ananasa  200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½    limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku

Mania Gotowania
Kolorowy tort makaronowy 244

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko przyprawy do mięsa wedle uznania (u mnie czosnek, sól, pieprz czarny i biały) 1 i 1/2 opakowania makaronu Lubella Riagati Tricolore sos pomidorowy ok 2 szkl ser żółty 300-400 g Mięso mielone doprawiamy przyprawami wedle upodobania, do smaku i dodajemy jajko. Mieszamy wszystko razem. Makaron gotujemy al dente. Przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy

Malinowe Pocałunki
Sos z zupy pomidorowej 409

już gotuję zupę pomidorową to staram się zrobić jej więcej i mrożę ze 2 porcje po ok. 1 szklance nie zabielanej by potem użyć ją jako bazę do zrobienia wszelkiego rodzaju sosów pomidorowych. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Warzywa z farszem z kaszy, fety i warzyw 217

kaszy, sera fety i innych warzyw :) Składniki: kasza jęczmienna, 1/2 szklanki cukinia papryka po różyczce brokułu i kalafiora oliwki czarne 1/2 kostki sera feta 1/2 pomidora lub przecier pomidorowy bądź pomidory w puszce przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, papryczka chilli, majeranek Przygotowanie: Kaszę gotujemy w 1,5 szklanki wody. Kilka cienkich plasterków cukinii kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni

Taste Of My Day
Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce 238

Dziś przedstawiam podstawowy sos pomidorowy, który powtarzał się już i będzie powtarzał w wielu moich przepisach. Szybki, łatwy i aromatyczny, najlepiej zrobić go w dużej ilości i zamrozić lub zapasteryzować do późniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu

karmelowy
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 232

placków ziemniaczanych, jest on jednak barrrdziej wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Na dodatkowe składniki wybrałyśmy krewetki trygrysie, kapary, mozarellę, ser gorgonzolla oraz pesto z rukoli (zamiast sosu pomidorowego) - które równie fantastycznie smakuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju makaronu oraz jako pasta na świeżą, chrupką bagietkę.  Jeśli jesteście ciekawi naszej obiadowej kompozycji, koniecznie wypróbujcie:  Składniki:  ziemniaczany

Symfonia Smaków
Makaron świderki w sosie pomidorowym a’la Bertoldo 391

font:minor-bidi;} Przepis na pełną dużą patelnię: 0.5kg kurczaka 0,5kg makaronu pełnoziarnistego cała średnia czerwona bądź żółta papryka pół średniej cebuli dymki 180gramów - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego przyprawy do mięsa - czosnek granulowany, złocisty kurczak, ostra i słodka papryka, majeranek (my dodajemy ich dość dużo, gdyż lubimy wyrazisty smak mięsa, ale jak kto woli). W garnku gotujemy makaron

WeAreCrazy
Sos barbecue (BBQ) 154

obejrzenie filmiku, zrobiłam notatkę: Składniki: - 150 g ketchupu - 2 łyżki miodu - 1,5 łyżeczki musztardy - 2 łyżki sosu sojowego - 1 ostra papryczka (ja użyłam pasty) - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 50 ml wody - łyżka czosnku granulowanego Przygotowanie tego cudeńka jest nad wyraz proste - bierzemy rondelek i dodajemy do niego wszystkie składniki oprócz czosnku. Jeśli mamy ostrą papryczkę, musi być bardzo drobniutko

Kulinarne zapędy Kokosa
Pasta aglio, olio e pomodoro 176

olej był z ziołami - bo daje to mnóstwo smaku, a przecież to o niego tu chodzi :) Makaron gotujemy al dente, a w tym czasie na patelni ląduje nasz pomidorowy olej wraz ze szczyptą bazylii i oregano. Gdy się zagrzeje, wrzucamy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pokrojone w dość grubą kostkę pomidory oraz drobno posiekaną papryczkę.  Gdy wszystko

Kulinarne zapędy Kokosa
galaretka drobiowo-wołowa z chilli papryczką... 165

mięsa, wymieszać z natką pietruszki żelatynę na 1 litr wywaru rozpuścić w gorącym rosole i zalać mięso w naczyniu - ja użyłam szklanej keksówki - pozostały wywar użyłam do zupy pomidorowej odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia galaretki.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania