Taką pizzę wykombinowaliśmy sobie w weekend na obiad.Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody30 g drożdży1 łyżeczka cukruszczypta soli3 łyżki olejuSos:2
Kuchnia domowa AniDziś propozycja na obiad jednogarnkowy. Podaję z moimi zmianami.Składniki:1/2 kg mięsa z kurczaka (u mnie piersi, ale mogą być też udka czy też ćwiartki
Kuchnia domowa AniPapryka konserwowa Papryka konserwowa z miodemWarzywa na słodkoDżem z cukinii IDżem z cukinii IIDżem z dyniDżem dyniowo-jabłkowyCukinia a'la ananas Cukinia waniliowaInneKeczup z cukinii Leczo z cukiniiPrzecier pomidorowy szybkiPuree z dyni PRZETWORY Z GRZYBÓWGrzyby leśne suszoneMarynowane grzyby Turki marynowanePRZETWORY Z ZIÓŁSyrop miętowySyrop z kwiatów z dzikiego bzuKonfitura z płatków róży
Kuchnia domowa Anicukinii (obranej i pozbawionej pestek)ok 80 dag cukru1 łyżka pieprzu (może być pół na pół z ziołowym)1 łyżka curry1 łyżka słodkiej papryki1 litrowy słoik koncentratu pomidorowego (950g)350-500 ml octu - w zależności jak ostry keczup chcemy otrzymaćSposób przygotowania:1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, nasypać garść soli, wymieszać i odstawić na noc. Następnie odcisnąć z nadmiaru
Kuchnia domowa Anipierogu? Składniki :Ciasto :* 15dag świeżych drożdży* szklanka letniej wody* łyżeczka cukru* szczypta soli - takiej od serca* 3 łyżki oliwy* pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650Dodatki :* sos pomidorowy * cebula* pieczarki* szynka* czerwona papryka* pomidorki koktajlowe* ser żółty* oregano, bazyliaPrzygotowanie :Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać drożdże, oliwę oraz sól
Magiczne Życie MartyTen bigos robiłam [ praktycznie to nic nie robiłam, tylko wrzuciłam składniki do wolnowaru i gotowe] kilka dni temu w wolnowarze...był z samej kapusty kiszonej [ na
Moje domowe kucharzeniewrzenia, można lekko rozgnieść pomidory widelcem. Zdjąć z ognia. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją Do misy wolnowaru nałożyć składniki w następującej kolejności: mięso, 1/2 porcji sosu pomidorowego, ziemniaki, fasolka, bakłażan, cukinia. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć resztą sosu pomidorowo - cebulowego, na wierzchu ułożyć liście laurowe. Wlać bulion, nastawić program 2 (high
Stare GaryNa blogu Ivka w Kuchni zobaczyłam przepis na turecki kumpir. Ziemniaki zapiekane z różnymi dodatkami. Ponieważ w domu była jagnięcina wiec szukałam dalej, i tak
Stare Garywrzenia i pozostawić na wolnym ogniu przez około. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos trochę zgęstnieje.Do naczynia w którym będziemy zapiekać wlać sos pomidorowy, na nim ułożyć bakłażany, szpinak z jogurtem. Poszczególne warstwy możemy doprawić pieprzem i solą i posypać oregano. Posypać pokrojonymi w kostkę serami a następnie wstawiamy
Stare Garypolecam dużego 'Pięknego Jasia'. Może być też fasola z puszki, i jeżeli trzymacie się moich proporcji, to w tym wypadku z 2 puszek.** zamiast pomidorów można dodać koncentrat pomidorowy
Kraina Miodem PłynącaSkładniki:2 szklanki mąkiłyżeczka cukrułyżeczka soli10 g drożdży3/4 szklanki letniej wody3 łyżki oliwyDodatkowomała kostka sera500 g pieczarek8 plasterków mortadelipapryka czerwonamała puszka kukurydzykoncentrat pomidorowy ok. 4 łyżekWykonanie:Mąkę przesiać.Drożdże pokruszyć do miseczki, dać 1/2 szklanki letniej wody i łyżeczkę cukru. Odstawić na 15 minut, aż zacznie pracować.Następnie do mąki dodać sól wymieszać, dać zaczyn, oliwe i tyle wody
Moje pyszne gotowanieczyli rodzaj włoskich klusek, których tradycyjny, ziemniaczany smak kojarzy się z naszymi kopytkami. Podaje się je z przeróżnymi sosami. Ja postawiłam na klasykę czyli bardzo czosnkowy i bazyliowy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Proste, a jakie pyszne!Składniki:1 opakowanie gnocchi (u mnie smak naturalny)1 puszka pomidorów z puszki1 duża cebula2 ząbki czosnku1 łyżka masła3 plastry mozarelli 1 łyżka
Kitchens AlphabetPyszna rybka na zimno smażona w cieście naleśnikowym i marynowana w słodko-pikantnej zalewie - absolutny hit każdej imprezy!Dodatkowym plusem jest to, że przygotowuje się ją
Kto ugości moich gości?Przepis dotyczy świeżego, wypatroszonego i wymytego śledzia.I nie tylko na święta, i nie tylko dla śledzia, możesz użyć każdej innej ryby.Na 1.5 kilograma ryby przygotuj
Pasje Jolkiwynikają z tego takie dobre rezultaty :)Składniki (wszystko zależy od osób oraz formy)2 duże marchewki1/2 pora1 duża papryka czerwona 1 duża cebula1 szklanka wody1 łyżeczka cukru1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 filety bez ości (mrożona lub nie, ale raczej łosoś się do tego nie nadaje, zostawcie go na tatar!) 1 łyżka oleju rzepakowego1 łyżka masła1/2 cytryny2 łyżki mąkikawałek folii aluminiowejsól
Kitchens Alphabet