zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:738/1190)

Spaghetti bolognese po mojemu 259

przygotowany sos jednak ma prawo smakować. I nie jest to tylko moja opinia :) Składniki: 500 g mielonego mięsa cebula puszka pomidorów krojonych (lub 4 świeże) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml bulionu 2-3 ząbki czosnku szczypta chilli sól, pieprz zioła prowansalskie, świeża bazylia żółty ser/parmezan do posypania ewentualnie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej opakowanie makaronu spaghetti Wykonanie: Mięso przez kilka

Pasja Smaku
Makaron po meksykańsku 368

ostro i sycąco, więc spełnia podstawowe wymagania. Taki makaron na szybko, np. na kolację. Składniki: opakowanie makaronu małe muszelki cebula puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz chili Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W garnku podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pomidory w puszce, czerwoną fasolę i koncentrat

Pasja Smaku
Pizza z salami 177

drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy ciepła woda kilkanaście plasterków salami 2-3 pieczarki pomidor 10 dag żółtego sera Sos do pizzy: koncentrat pomidorowy woda sos chilli ząbek czosnku zioła prowansalskie Wykonanie: Drożdże pokruszyć, zalać 1/4 szklanki ciepłej wody i cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wsypać

Pasja Smaku
Pizzeria Al Nero - opinia 276

kilka stolików, a do tego stanowisko do robienia pizzy, zaplecze i toalety. Podoba mi się pomysł z oświetleniem i przejrzystym menu. Na wszystkie pizze składa się oczywiście ciasto, sos pomidorowy i mozzarella, a do tej podstawy różne dodatki. Przy pierwszej wizycie zdecydowaliśmy się na pizzę Prince (23 zł) ze szpinakiem, karczochami i papryką peperoni (w oryginale była papryczka chili, dodatkowo

Pasja Smaku
PIZZA NA MĄCE PSZENNEJ - NAJLEPSZA 177

pougniatać. Ciasto dzielimy na porcje i formujemy kule. Z każdej kuli rozwałkowujemy lub rozciągamy rękoma na pożądaną grubość spód pizzy. Każdy blat ciasta smarujemy 2-3 łyżkami błyskawicznego sosu pomidorowego i posypujemy swoimi ulubionymi dodatkami. Można posypać suszonym lub świeżym oregano. Wkładamy do nagrzanego do 230*C piekarnika i pieczemy ok.12-15 minut. Ja piekę od razu na 3 poziomach

Smaczne Zdrowe
Leczo z cukinią 165

więc robię kilka razy w sezonie. Zapraszam. Składniki: 450 g cukinii (oczyszczonej) 500 g pomidorów 400 g papryka czerwona 300 g cebula 350 g kiełbasy śląskiej 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso 1 szk wody sól, pieprz,kucharek do smaku  Przygotowanie

Ala piecze i gotuje
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 198

wiosenne szaszłyki z soczystymi koktajlowymi pomidorkami. Moja starsza córka jedząc upieczone pomidorki wykrzyknęła: Mama zapachniało latem. Te pomidorki są jak swieża conserva ( tak uwielbiany przez Nią gęsty, domowy przecier pomidorowy) Do dzisiejszych klopsików-szaszłyków dodałam starty parmezan, świeżą miętę i bazylię oraz skórkę z cytryny, którą ostatnio dodaję prawie do wszystkiego( bo strasznie tęskinię za latem). Oczywiście pole do popisu

Mia Cucina Sofieta
Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego 227

dodatkiem semoliny. Takie ciasto sie nie klei i nie jest gumowate.   Dziś zapraszam na zakręconą focaccię. Może wygląda bardziej jak pizza, ale jest bez sera mozzarella i sosu pomidorowego, więc zostańmy przy nazwie focaccia. Muszę przyznać, że zakręcone ciasto drożdżowe wygląda bardzo efektownie, a pomidorki i oliwki nadają mu specyficznego uroku i podkreślają jego prostotę. Całość dopełniają świeże listki

Mia Cucina Sofieta
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 582

letniej wody 100 ml mleka Składniki na farsz: 200 g szynki 300 g sera mozzarella( lub innego ciągnącego się) 2 łyżki domowego pesto 3 łyżki gestego przecieru pomidorowego, lub pomidory z puszki lekko odsączone i pokrojone w kostkę ulubione zioła( u mnie oregano), sezam Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił

Mia Cucina Sofieta
Fasolka po bretońsku 263

zbliżającą się zimę;) Składniki: 1kg fasoli "Piękny Jaś", 200 g boczku wędzonego, 1 kg kiełbasy np. zwyczajnej, 2 duże marchewki, po kawałku pora i selera, 3 cebule, koncentrat pomidorowy (mała puszka), 4 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz, łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku, łyżeczka majeranku, olej do smażenia, 1,5 łyżki mąki.   Przygotowanie Fasolę moczyć przez 12 godz

Z miłości do słodkości
Leczo 268

marchewki,  1/2 kg mięsa mielonego,  puszka groszku,  3 cebule,  kawałek selera i pora,  1/2 kg kiełbasy zwyczajnej,  1/2 czerwonej papryki,  przecier pomidorowy,  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano

Z miłości do słodkości
Etlie Pide - turecka pizza 268

kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Farsz: 350g mielonej wołowiny,  duża cebula,  ząbek czosnku,  2 łyżki koncentratu pomidorowego,  puszka krojonych pomidorów,  1/2 łyżeczki tymianku,  1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,  1/2 łyżeczki bazylii,  1/2 łyżeczki oregano,  łyżeczka przyprawy do pomidorów (użyłam Kamis), łyżeczka ognistej

Z miłości do słodkości
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 157

był chlebek z mąki orkiszowej i mąki chlebowej z dodatkiem pomidorów i sezamu (co prawda miał być czarny, ale nie miałam więc dałam zwykły). Chlebek wyszedł bardzo smaczny, mocno pomidorowy i ma cudowną chrupiąca skórkę;)) A raczej miał:))) Zaczyn: 55g zakwasu z mąki żytniej,  200g białej mąki orkiszowej,  200g wody,  starte jabłko.  Zaczyn wymieszać z przesianą

Z miłości do słodkości
Faszerowane pomidory 208

Musze przyznac, ze bardzo sie ciesze z Pomidorowego tygodnia, bo w koncu zmobilizowalam sie do zrobienia tego fantastycznego dania, jakim sa pomidory faszerowane. Wiele razy jadlam pomidory w tej wlasnie postaci, ale chyba w tym zestawieniu smakuja mi najbardziej. Nadzienie jest dosc delikatne, a za sprawa sera lepkie i spojne. Poza tym ja bardzo lubie to banalne polaczenie papryki

Przysmaki Karolki