przygotowanie. PIERŚ Z KURCZAKA – weganie i wegetarianie zamykają oczy filet z kurczaka łyżka miodu dwie łyżki sosy sojowego sok z jednej cytryny 3 ząbki czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki olej Dzień przed obiadem właściwym filety lekko solimy i oprószamy pieprzem. W misce w której będziemy je marynować mieszamy wszystkie składniki marynaty. Ma być lekka emulsja. Nurzamy
ladykitchenUbóstwiam wszystko co bazyliowe, wręcz mam ostatnio bazyliową manię. Mogłabym jeść same liście bazylii, tak jak np.sałatę. Dodaję również duże liści do zupy pomidorowej i ogromne do caprese, bardzo przypadła mi również do gustu sałatka z fig z mozzarellą posypana świeżą bazylią . Po trochę innym pesto , które robiłam już jakiś czas temu, zajadamy się teraz wersją wzbogaconą dodatkowo
Smaczne ZdrowePolecam Zaczynamy: Składniki na ciasto-trzy średnie pizze: 300 gr mąki ok 120 ml oliwy ok 120-150 ml wody plaska łyżeczka soli składniki na obłożenie: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki passaty pieczarki, szynka, cebula, pomidory, oliwki, ser starty Wykonanie: ugniatamy ciasto. Ciasto nie powinno być ani za twarde, ani za miękkie. Dzielimy na trzy części. Rozwałkujemy
Smaki Edytyunikniesz biegania w obłędzie za marchewką, porem i selerem. 3. Makaron do lasagne sztuk 2 – takie prostokątne pudełka, gdzie makaron jest całym płatem, a nie pokrojonymi kawałkami. 4. Przecier pomidorowy – kup taki, który chlupie. Znaczy wodnisty, a nie pastę. Unikniesz kombinowania czy dolewać ciągle wody. 5. Główka czosnku – musisz kupić główkę, ale potrzebujesz 3 ząbki. Resztą odstraszaj wampiry
ladykitchenbulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokoroje w kostkę 15 dag pieczarek pokojonych w plasterki 5-6 łyżek suchego makarony risini 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy gulaszowej (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki śmietana sól, pieprz mąka olej, ew. smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę
Kulinarne przygody GatityPrzy okazji pieczenia pizzy Margherity pomyślałam, żeby spróbować upiec pizzę z cukinią, a dla zaostrzenia jej smaku spód, zamiast sosu pomidorowego, posmarować pesto... Eksperyment się udał, będziemy powtarzać :-) Pizza z cukinią i pesto Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki
Kulinarne przygody Gatityzamiennie kurkumy Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy wszystkie rodzaje papryki, szybko mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, barwnik i solimy. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy posiekany czosnek. Po odstawieniu patelni z ognia dodajemy ocet i miksujemy
Kulinarne przygody Gatityususzyć nasionka :-) Cukinia z mięsnym farszem Składniki: 1 kg okrągłych cukinii 100 g cebuli 500 g mielonego mięsa wieprzowego, u mnie z łopatki 20 g czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukiniom odkrawamy kapelusiki, odkładamy je na bok. Następnie wydrążamy cukinie, zostawiając cienką ściankę. Pomagałam sobie taką małą okrągłą łyżeczką. Wydrążone kawałki
Kulinarne przygody GatityPrzy okazji robienia przetworów z pomidorów, sosu z pieczonych pomidorów , ketchupu pomidorowo-śliwkowego , czy sosu pomidorowego do makaronu postanowiłam też zrobić klasyczny ketchup. Przepis znalazłam na przecudnej stronie Lawendowy dom , skąd czerpię różne inspiracje. Domowy ketchup Składniki: 4 kg podłużnych pomidorów 2 cebule 4 ząbki czosnku 50 octu winnego 1 łyżka soli
Kulinarne przygody Gatityprzekąska wyszła pyszna. Paprykarz szczeciński Składniki: 1 wędzona makrela (około 250 g) 50 g ryżu 1 marchewka 1 cebula 4 duże pieczarki 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z cytryny sól pieprz szczypta pieprzu cayenne olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody
Kulinarne przygody Gatityszynki konserwowej w plasterkach 5 plastrów ananasa z puszki 80 g startego żółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę
Kulinarne przygody Gatitypuszki olej do smażenia Na sos: 12 łyżek cukru 6 łyżek octu 10% 2 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie), ja używam zalewy z ananasa 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mięso kroimy w kostki 2-3 cm, wkładamy do miski i mieszamy z solą i wódką, odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitymała kuleczka świeżych drożdży lub szczypta instant 1 łyżka oliwy z oliwek EV Dodatkowo: kilka pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki sos pomidorowy 2 kulki mozzarelli suszone oregano świeża bazylia oliwy z oliwek EV Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w małej miseczce i odstawiamy do fermentacji na 12 (maksymalnie
Kulinarne przygody Gatitycukier i oliwę. Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut, żeby sos lekko zgęstniał. Bakłażana kroimy w grube krążki i wkładamy do pomidorowego sosu i gotujemy kolejne 20 minut
Kulinarne przygody Gatityzimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Zapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwek Dżem z borówki amerykańskiej Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura pomarańczowa z imbirem
Kulinarne przygody Gatity