pokrojony w kostkę (opcjonalnie świeży) szynka pokrojona w plastry 150 g startego sera żółtego parmezan do posypania po delikatnym ostudzeniu opcjonalnie zioła i przyprawy do smaku sos: przecier pomidorowy bądź ketchup łagodny Przygotowanie: Do letniego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy dokładnie aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdżami
KreatywnePinypora 1 duży pomidor pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę świeża bazylia, oregano, tymianek lub inne zioła do smaku 2 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek sos: przecier pomidorowy do dekoracji świeży rozmaryn parmezan Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać
KreatywnePinymąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody sos: przecier pomidorowy farsz: ser wędzony 150 g ser brie 150 g ser ricotta 50 g ser mozzarella 150 g parmezan 3 łyżeczki szczypta tymianku do dekoracji: świeże listki bazylii Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże
KreatywnePinypapryki pokrojonej w kostkę 1/4 awokado pokrojone w plasterki 4 pomidorki koktajlowe przecięte wzdłuż Sos Okonomiyaki : 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego, opcjonalnie ketchupu 3 łyżki cukru 1 łyżka sake (opcjonalnie innego mocnego alkoholu np. whisky) sól do smaku Przygotowanie: Okonomiyaki Pokroić cienko kapustę oraz por. W misce zmieszać wodę, mąkę oraz
KreatywnePinyletniej wody farsz: 6 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku odrobina papryki chili 10 łyżek sera ricotta sos: przecier pomidorowy łagodny do dekoracji: ziarna słonecznika świeże liście bazylii drobno posiekana papryczka chili parmezan Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę,otręby, sól
KreatywnePinyniego a to z racji dużej ilości ulepszaczy w składzie produktu , wolę sos czosnkowy własnego wyrobu . Ketchup ziołowy do pizzy skład: woda, koncentrat pomidorowy ( 146g pomidorów na 100g ketchupu),cukier, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól , mieszanka przypraw ),substancja zagęszczająca- skrobia modyfikowana sól, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, proszek serowy , mieszanka przypraw, stabilizator - guma guar
Smakowite DaniaOstatni produkt firmy Reypol , który miałam okazję przetestować to Sos paprykowo - czosnkowy. skład:papryka krojona(68%) cukier, koncentrat pomidorowy, ocet spirytusowy ,olej roślinny, substancja zagęszczająca - skrobia modyfikowana, czosnek granulowany (6%), sól, mieszanka przypraw, substancje konserwujące :benzoesan sodu i sorbinian potasu . zawartość netto :480g Produkt posiada bardzo drobne cząstki papryki, dość intensywny smak czosnku, wyraźny aromat papryki i pomidorów, jest
Smakowite Daniadanie należy do moich ulubionych z jarmużem w roli głównej. Składniki: 1 duża cebula kilka dużych liści jarmużu 4 pomidory 150 g wędzonego tofu 300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej ekologicznego w butelkach lub domowego) ¾ szkl. mleka kokosowego ½ łyżeczki mielonego kuminu 1 czubata łyżeczka curry ½ łyżeczki papryki odrobina bulionu lub oliwy garść uprażonych płatków migdałowych Cebulę pokrój w piórka. Na patelni
Roślinna - blog wegańskiSkładniki (porcja - zdjęcie): 140 g piersi z indyka 30 g ryżu (tu: ryż naturalny) 50 g papryki czerwonej 55 g kukurydzy z puszki (odsączonej) 1 łyżeczka (10 g) koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju przyprawy: kolendra mielona, chili, oregano, sól Przygotowanie: 1. Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, solimy, smażymy na łyżce oleju. 2. W międzyczasie gotujemy na sypko ryż
Malowane smakiemsztuk): 1 duża pierś z kurczaka suszone pomidory w zalewie (ja użyłam około 7-8 sztuk) około 2 dużych liści kapusty pekińskiej sol i pieprz do smaku Ostry sos pomidorowy z suszonych pomidorów i kaparów: 4 suszone pomidory w zalewie 3 kapary świeża papryczka chilli - ilość wedle uznania ;) sól i pieprz do smaku Sos: pomidory z kaparami (ja kupuję takie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!oliwy z oliwek Pomidory dokładnie myjemy, wycieramy, przekrawamy na pół, wycinamy szypułki i wyjmujemy gniazda nasienne i miąższ (nie wyrzucamy go! przyda nam się do zrobienia soku pomidorowego - wpis dodam już niedługo :)). Połówki pomidorów układamy gęsto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Włączamy termoobieg i ustawiamy temperaturę 100 stopni i w takiej temperaturze przez parę godzin
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!minut, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Połowę ciasta zamarzam, z drugiej połowy ugniatam 6 placków, nakrywam je wilgotnym ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skórki 10 sztuk suszonych pomidorów na słońcu 2 łyżeczki koncentratu Garść słonecznika Sól, pieprz, chilli, bazylia Pomidory z puszki wrzucam do garnka i razem z suszonymi pomidorami
Pause Gotowanie!Gdynia 500g ziemniaków sól, pieprz, papryka słodka, czosnek olej Zalewa: 1 szklanka wody 5 łyżek octu, ja użyłam balsamicznego 2 łyżeczki cukru 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1. Karkówkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy je jak na kotlety i przecinamy na pół. Obsypujemy przyprawami. 2. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki preferowanej wielkości. 3. Cebulę obieramy
Szefowa kuchniwiem co można sensownego powiedzieć o zupie pomidorowej. Chyba nic? Każdy ją zna, lubi bądź nie… Jak nie macie pomysłu na obiad, to polecam :) Składniki: 200g makaronu np. wstążek 1 mały koncentrat pomidorowy ½ łyżeczki bazylii (suszonej lub świeżej) ½ litra wody 1 bulion ½ łyżeczki soli Pieprz i maggi do smaku Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jest miękki dodajemy koncentrat
Smakowy Rajpietruszki, koperek, posiekane oliwki, posiekane pomidory suszone, marynowane pieczarki itp. Sos do pulpetów: 400 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 1 butelka (ok. 650-700 ml) dobrej jakości przecieru pomidorowego / passaty 1 ząbek czosnku (można pominąć) 1 łyżka octu balsamicznego ulubione przyprawy suszone (patrz przepis) cukier sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write
Poezja smaku