Bez względu na to ile nowych potraw przygotowuję i ile nowych smaków poznaję to prędzej czy później sięgam po jakieś nasze klasyczne potrawy. Bo nie można
UgotujmyTo.plStrasznie dawno nie robiłam zapiekanki makaronowej więc postanowiłam coś wyczarować…:) Tak naprawdę przepis na zapiekankę to coś na kształt szkicu, który się podaje ale ostatecznie
UgotujmyTo.plPołowa listopada więc zaczęło się przedświąteczne odkurzanie przepisów sprawdzonych i poszukiwanie nowych… Oczywiście jednym z obowiązkowych składników na świątecznym stole są śledzie, które można podawać
UgotujmyTo.plŚwięta już za kilka tygodni, a ja jeszcze nie wiem co będę na nie przygotowywać ani nawet gdzie będę je spędzać… wszystko uzależnione od różnych
UgotujmyTo.plMam znajomego, który praktycznie nie jada warzyw, z mięs tylko kurczaka i nie uznaje większości przypraw oraz nie lubi, żadnych eksperymentów w kuchni… Żal mi
UgotujmyTo.plpotrzeba chwili ;)! Bardzo mi smakowały mimo, że nie przepadam za mięsem z indyka… Kotleciki wyszły aromatyczne a szpinak i ciecierzyca urozmaiciła smak indyka. Zrobiłam do tego prosty sosik pomidorowy bo wyszło ich sporo i chciałam je łatwo odgrzać… Kotleciki z indyka nie muszą być nudne…:) Smacznego:)!Kotleciki z indyka ze szpinakiem i ciecierzycąSkładniki:1 kg mielonego mięsa
UgotujmyTo.plZapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa zwana musaką jest popularnym daniem w Grecji i innych krajach basenu śródziemnomorskiego. Właściwie powinno się używać do tej zapiekanki mięsa
UgotujmyTo.plEkologiczna kasza jaglana8. Orzechy nerkowca 100% organic9. Cukier trzcinowy Demerata 100% organic10. Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 100% organic11. Ekologiczny sok malinowy 100%, bez cukru12. Ekologiczny koncentrat pomidorowy, bez dodatku cukru13. Ekologiczne powidła śliwkowe 14. Ekologiczny dżem truskawkowy niskosłodzony15. Konfitura z czarnej porzeczki niskosłodzona
Szefowa kuchnioliwek 250 ml ciepłego mlekaNadzienie:1/2 kg pieczarek 200 g pikantnej kiełbasy1 czerwona papryka10 g oregano1 czerwona cebula80 g startego sera żółtegoolej do smażeniaSos:200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany)pieprz trochę cukru do smakuZ podanych składników można uzyskać 4 sztuki calzone. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i drożdże. Wymieszać. Zrobić
Świat Domowej Kuchni400 g piersi z kurczaka150 ml jogurtu typu greckiego1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu
Świat Domowej Kuchniryby w smacznym wydaniu ;)Idealna na stół wigilijny.Składniki:- 8 sporych kawałków wyfiletowanej ryby (szczupak, sandacz)- 5 dużych marchewek- 3 średnie cebule- 1 duża pietruszka- kostka rosołowa- łyżka koncentratu pomidorowego- przyprawy: pieprz,sól,paprykaSposób przygotowania:1.Rybę delikatnie solimy, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Gdy wszystkie kawałki będą już usmażone odkładamy gdzieś
Gotuj Z Muzykąkrokieta jest dokładnie taki sam, na końcu panierujemy i smażymy.na patelni smażymy cebulę, czosnek, dodajemy 0,5 kg mięsa mielonego (doprawiamy je). Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy farsz słodką zmieloną papryką, solą, pieprzem, oregano, bazylią (w zasadzie jest to sos jak do spaghetti). Farsz umieszczamy na środku, na wierzch ścieramy np parmezan lub inny dowolny
upichcicpowiesić na lampie i choince. Do każdej paczuszki z 4 piernikami dodałam również kilka polskich cukierków (Krówki, Raczki itd.), a w jednej z nich znalazł się również nasz pasztet pomidorowy (koleżanka go uwielbia!). Aaaaale pachną i chrupią, ale nie są skamieniałe
Kitchens Alphabetpomidor – 1 szt- kukurydza – 100 g- piri – piri – 1 szt- cebula – 1 szt- czosnek – 1 szt- kolendra – 1 szczypta- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka- sól- pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kalarepy oczyszczamy , ścinamy kapelusz i wydrążamy wnętrze.Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut.Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto.Dodajemy posiekany czosnek
Ostra na Słodkobyło też orzotto z kaszy … i wiele wiele innych przysmaków z dodatkiem kasz. Tym razem padło na kasze kukurydzianą , z której zrobiłam ekspresowe racuszki z dodatkiem sosu pomidorowego. Fajny pomysł na szybki i smaczny obiad. SKŁADNIKI :- kasza kukurydziana – 200 g- masło – 1 łyżka- jajko – 2 szt- mąka pszenna – 3 łyżki- marchew – 1 szt- olej
Ostra na Słodko