Filety z kurczaka sa uniwersalne,mozna z nich wyczarowac wiele smakowitych dan.Dzis bardzo prosto,bardzo szybko,a cale clou dania to przyprawy miedzy innymi :garam-masala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wieprzowych ( podwędzanych )2 czerwone papryki1 cebula1 cukinia1 duża marchewka2 liście laurowe2 ziarna ziela angielskiegosól do smakupieprz kolorowy do smakuchili do smaku500 ml bulionu ( u mnie rosół )2 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem1 płaska łyżka mąki3 łyżki olejuRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniCiasto :600 g mąki pszennej typ 5001 szk mleka3/4 szk wody50 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli6 łyżek olejuSos :2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami4 łyżki wody2 szczypty soliFarsz :4 cienkie wiejskie kiełbasy150 g wędzonego boczku200 g pieczarek2 cebule200 g żółtego sera1 łyżka czosnku niedźwiedziego1 łyżka pomidorów z czosnkiem i bazylią1 łyżka płatków papryki1 łyżeczka czerwonej czubrycy1 łyżeczka bazyliiRozwiń
Ewa w kuchnimarchewki1 średni bakłażan1 cukinia300 g pieczarek3 ząbki czosnku2 łyżki czosnku niedźwiedziego1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiemsól do smakupieprz kolorowy do smakuchili do smakukilka łyżek oleju4 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem1 szk bulionu warzywnegoSos beszamelowy :4 łyżki masła4 łyżki mąki pszennej typ 5004,5 szk mlekaświeżo starta gałka muszkatołowa do smakusól do smakupieprz kolorowy do smakuDodatkowo :350 g żółtego
Ewa w kuchnidoskonale wiemy, że te kupne nawet pomidorów nie przypominają. Są twarde i bez smaku. A tak od czasu do czasu dobrze będzie przygotować w mroźne dni smaczną zupę pomidorową. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniBez względu na to ile nowych potraw przygotowuję i ile nowych smaków poznaję to prędzej czy później sięgam po jakieś nasze klasyczne potrawy. Bo nie można
UgotujmyTo.plStrasznie dawno nie robiłam zapiekanki makaronowej więc postanowiłam coś wyczarować…:) Tak naprawdę przepis na zapiekankę to coś na kształt szkicu, który się podaje ale ostatecznie
UgotujmyTo.plPołowa listopada więc zaczęło się przedświąteczne odkurzanie przepisów sprawdzonych i poszukiwanie nowych… Oczywiście jednym z obowiązkowych składników na świątecznym stole są śledzie, które można podawać
UgotujmyTo.plŚwięta już za kilka tygodni, a ja jeszcze nie wiem co będę na nie przygotowywać ani nawet gdzie będę je spędzać… wszystko uzależnione od różnych
UgotujmyTo.plMam znajomego, który praktycznie nie jada warzyw, z mięs tylko kurczaka i nie uznaje większości przypraw oraz nie lubi, żadnych eksperymentów w kuchni… Żal mi
UgotujmyTo.plpotrzeba chwili ;)! Bardzo mi smakowały mimo, że nie przepadam za mięsem z indyka… Kotleciki wyszły aromatyczne a szpinak i ciecierzyca urozmaiciła smak indyka. Zrobiłam do tego prosty sosik pomidorowy bo wyszło ich sporo i chciałam je łatwo odgrzać… Kotleciki z indyka nie muszą być nudne…:) Smacznego:)!Kotleciki z indyka ze szpinakiem i ciecierzycąSkładniki:1 kg mielonego mięsa
UgotujmyTo.plZapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa zwana musaką jest popularnym daniem w Grecji i innych krajach basenu śródziemnomorskiego. Właściwie powinno się używać do tej zapiekanki mięsa
UgotujmyTo.plEkologiczna kasza jaglana8. Orzechy nerkowca 100% organic9. Cukier trzcinowy Demerata 100% organic10. Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 100% organic11. Ekologiczny sok malinowy 100%, bez cukru12. Ekologiczny koncentrat pomidorowy, bez dodatku cukru13. Ekologiczne powidła śliwkowe 14. Ekologiczny dżem truskawkowy niskosłodzony15. Konfitura z czarnej porzeczki niskosłodzona
Szefowa kuchnioliwek 250 ml ciepłego mlekaNadzienie:1/2 kg pieczarek 200 g pikantnej kiełbasy1 czerwona papryka10 g oregano1 czerwona cebula80 g startego sera żółtegoolej do smażeniaSos:200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany)pieprz trochę cukru do smakuZ podanych składników można uzyskać 4 sztuki calzone. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i drożdże. Wymieszać. Zrobić
Świat Domowej Kuchni400 g piersi z kurczaka150 ml jogurtu typu greckiego1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu
Świat Domowej Kuchni