tworzyć pyszne, pachnące pasztety. Składniki:40 dkg wątroby wieprzowej,70 dkg karkówki,2 średnie cebule,5 większych ząbków czosnku,0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego,1 puszka czerwonej fasoli,sól, grubo mielony pieprz,1 łyżka suszonych ziół prowansalskich,1 łyżka słodkiej mielonej papryki,1 łyżka majeranku,3-4 łyżki oleju.Mięso
Codzienna kuchnia niecodziennaudaje się z olejami tłoczonymi na zimno, nawet z tymi najlepszymi.A Wy jakie macie doświadczenia w robieniu majonezu ?Ja na pewno wypróbuje taki majonez z dodatkiem keczupu lub koncentratu pomidorowego. Ciekawe jaki smak będzie miał ze szpinakiem, koprem czy chrzanem ?Robicie takie
Proste Potrawydziałanie dodadzą nam sił nawet w najbardziej mroźne dni.Potrzebne nam (na 4 porcje):- 500 g mielonej wołowiny- 2 cebule czosnkowe- 4 ząbki czosnku- puszka krojonych pomidorów- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego- puszka czerwonej fasoli- mała puszka kukurydzy- 1 spora czerwona papryka- 1 średnia żółta papryka-150 ml bulionu warzywnego- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy- 2-3 papryczki chili marynowane- ostra
W poszukiwaniu inspiracjiCały sekret tej niepozornej zapiekanki tkwi w wyraziście doprawionych, aromatycznych ziemniakach. :-) Składniki są tak proste i banalne, że zabrałam się za nią z nutką niedowierzania i
Szefowa kuchnirównie pyszna. Jej podstawą jest ciasto, zawierające dużą ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu ma jasny kolor. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno w niej szukać sosu pomidorowego, wystarczy tylko odrobina oliwy z oliwek lub tak jak u mnie, sos z serka mascarpone.Składniki na ciasto (6-8 placków pizzy o ⌀24 cm):500 g dobrej
Food Squareminut. Wylewamy makaron na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Jak już wspominaliśmy, tak przygotowany makaron można wykorzystać do rosołu, ale też do zupy pomidorowej lub zapiekanek. Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np. w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca. Tak wygląda nasz rosołek z domowym
Maminek kulinarnySkładniki na 4 porcje:Tuńczyk z puszki 140g (musi być w kawałkach, nigdy nie używaj rozdrobnionego)1 cebula2 ząbki czosnkuOliwaPomidory z puszki 400g2 łyżki koncentratu
Smakowity Blog KulinarnyPaprykarz szczeciński każdy zna, nie każdy jednak lubi jego "puszkową" wersję. Wiadomo. Domowe wersje wszystkiego są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Polecam gorąco!Składniki:puszka
Smakowity Blog Kulinarnypiekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 10 minut, aż gołąbki się lekko przyrumienią. Do podania możemy przygotować sos pomidorowy
Smakowity Blog Kulinarnyrondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe. Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj
Smaki EdytyKurczak maślany, butter chicken, murgh makhani - klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.Kurczak do
Tajskie smakiSałatka brokułowa z pomidorami, jajkami i sosem czosnkowym...Różyczki zielonych brokułów.Kawałki soczystych pomidorów.I ćwiartki jajek ugotowanych na twardo.Całość oblana sosem czosnkowym.Brokułowa pychota
Gospodyni Miejskaczystej postaci, uważane za afrodyzjak :).Jedno opakowanie muli, 15 minut pracy i możemy się delektować światową kuchnią we własnym domu. Trzy najbardziej popularne sosy do muli to winny, pomidorowy i serowy. Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu
SzczyptaSmaQmieć skrócony czas przygotowania na inną okazję)- mąka pszenna - 750g- drożdże 15g- sól 15g- woda 520 ml(tem. pokojowa)- jajko 1szt NADZIENIE- mięso mielone 0,5 kg- przecier pomidorowy (dodałam 300 ml)- pieprz świeżo zmielony- sól morska- bazylia- tymianek- olej (pomidory, bazylia, czosnek)- mozzarella 1 szt- suszone pomidory 4 szt- trochę rozpuszczonego masła do posmarowania bułek- odrobina wody
Basia w kuchniłyżeczkę)- oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę- oliwę do smażenia- gałązkę rozmarynu- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku- przyprawę pomidor z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczkęsos paprykowo-pomidorowy- paprykę czerwoną 1 szt- pół strączka papryki chili - ząbek czosnku- małą puszkę pomidorów bez skórki- oliwę 1/3 szklanki- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
Basia w kuchni