zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:712/1196)

Pizza pieczarkowa 160

Składniki: 4 00g mąki tortowej 4 łyżki oleju 30 g drożdży 2 płask ie łyżeczk i soli 2 ły żeczki cukru ok 250ml wody   5 łyżecz ek koncentratu pomidorowego szczypta oregano 250g pieczarek kilka plasterków szynki 2 cebule sól, pieprz żółty ser Przygotowanie: Mąkę przesiać do dużej misk i, wlać olej . Drożdże wymieszać z cukrem i solą, połączyć

Gaździnka warzy
Gołąbki inaczej 482

dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy mięsnej formujemy spłaszczone, okrągłe gołąbki i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem(u mnie pomidorowy), całość dusimy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 -1.5 godziny.  Z podanego przepisu wyszło mi 13 gołąbków, wielkości dłoni

Krakowskie smaki Ani
Domowa pizza na cienkim spodzie 191

czasie, lekko je przerabiamy i wykładamy na blaszkę, za pomocą rąk rozciągamy ciasto na cała wielkość blaszki. Piec w temperaturze 240 stopni przez 20 minut. Do naszej użyliśmy sos pomidorowy który posypałam oregano, następnie ułożyliśmy kiszone ogórki, kukurydzę, ananasa, boczek,cebulę, salami  oraz szynkę i na 5 minut przed końcem posypaliśmy startym serem

Krakowskie smaki Ani
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym 181

indyka lub wieprzowego) 1 jajko 1 kajzerka sól, pieprz delikat do mięs 1 cebula Sos: 6 pomidorów 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku lub w wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać i przekroić

A Ty Smakuj Mnie
Bigos z młodej kapusty 174

kapusta 2 marchewki 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka szczypioru z dymki 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 2 kostki rosołowe (lub warzywne) 2 długie laski kiełbasy 90g koncentratu pomidorowego sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę przekroić na ćwiartki i pokroić. Zalać 1,5-2 l wody i gotować na wolnym ogniu. 2. Marchewkę obrać, zetrzeć na na grubych oczkach

A Ty Smakuj Mnie
Spaghetti 151

Składniki: 5 dojrzałych pomidorów 2 papryki 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula sól pieprz słodka czerwona papryka 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżka świeżej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu makaron spaghetti Sposób przygotowania: 1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. 2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju

A Ty Smakuj Mnie
Łazanki 167

Składniki: 1 młoda kapusta 3 marchewki 1 pęczek szczypioru, pietruszki, kopru 2 gałązki lubczyku 1/2 kg kiełbasy śląskiej 20 dag boczku wędzonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kostka warzywna sól, pieprz, ziarenko smaku Kluski: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/3 łyżeczki soli ciepła woda (ok 1-1,5 szklanki) Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić. Przełożyć

A Ty Smakuj Mnie
Śledź ala po kaszubsku z grzybami leśnymi 277

korzennego SEKO ok. 7 suszonych grzybów 4 cebule pokrojone w piórka olej do smażenia sól, pieprz ZALEWA: 0,7 l litr wody 1/2 szklanki octu 10 % 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 5 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu Filety kroimy w paski 4 cm.  Suszone grzyby wcześniej moczymy w zimnej wodzie

Bon Appetit Małgorzaty
ZWIJAM WARZYWA 217

podkręcić nieco smak warzyw. Po usmażeniu przestudzić i zmiksować na dość gładką pastę. Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach. Można podawać od razu. Ja zapiekałam je z odrobiną sosu pomidorowego i żółtym serem. Smacznego

KUCHARNIA
INACZEJ NIŻ DOTĄD 186

pierwsza propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI   5 płatów matiasów  2 łyżki miodu   4 średniej wielkości cebule 2 łyżki octu winnego  3 łyżki koncentratu pomidorowego   olej  sól i pieprz do smaku * od siebie dodałam garść rodzynek - co moim zdaniem było dobrym pomysłem, bardzo pasowały do całości Płaty matiasów zalać dużą ilością zimnej wody

KUCHARNIA
Empanadillas: Post Scriptum 230

cebula 2 wyciśnięte ząbki czosnku 150 mielonej jagnięciny (u mnie jest niedostępna, zastępuję mielonym mięsem wieprzowym lub wołowym)  1/2 kiełbaski chorizo (ok. 90 g)  2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek 60 ml bulionu Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią cebulę i czosnek. Mieszać do momentu aż cebula zmięknie. Dodać

KUCHARNIA
Na pociechę coś pysznego. Zabawa z primabaleriną. Z truskawkami i bazylią. 199

smuteczki? Te na duszy, na ciele i te "gdzie indziej"? Gdy byłam mała najlepszym lekarstwem na wszystko była Mama (i nadal jest!). Potem długo nic, a potem talerz zupy pomidorowej i ukręcony przez Babcię kogel-mogel. Później domowe jedzenie musiałam zastąpić kuchnią akademicką i choć nazwa brzmi dość poważnie, to było prawdziwą zgrozą i sama się dziwię

KUCHARNIA
Pappardelle z sosem spaghetti i kotlecikami 172

kotleciki , mogą być okrągłe lub podłużne jak wolicie. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Usmażone kotleciki przekładamy do sosu pomidorowego. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente . Ja swoich kotlecików nie obtaczałam ani w bułce ani w mące i bardzo ładnie się usmażyły . Pyszne i proste danie :) Smacznego . http://www.bio-fabijanscy.pl

Sama słodycz i szczypta chili
pieczone gołąbki z pieczarkami,ryżem i z kurczakiem 226

średnia cebula 2 torebki ryżu przyprawy ,pieprz, sól 1 główka kapusty Do sosu : 1 koperek - u mnie ze slłoika dzialkowy, zasolony świeży. 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego-swojego z cukini 2 ząbki czosnku 1,5 litr bulionu Sól, pieprz, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżki mąki pszennej............................................................................................................................... Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb, włożyć

w mojej kuchni
Ryba po japońsku 232

słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowych przyprawa warzywna maka bułka tarta 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby) olej Zalewa : 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem") 4 łyżki octu sól do smaku (opcjonalnie)* pieprz (opcjonalnie) Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę

w mojej kuchni