zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:704/1190)

Pieczone gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym 140

mielonego i pieczarek daje im przepyszny smak. Składniki: duża kapusta włoska 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego sól, pieprz łyżka przecieru pomidorowego olej Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy kapustę z wyciętym głąbem. Kapustę zalewamy wodą. Wodę doprowadzamy do wrzenia, po chwili z kapusty odcinamy liście, które robią się miękkie. Ziemniaki obieramy, gotujemy

e-PrzepisyKulinarne
Śledzie gotowane 160

płaska łyżeczki pieprzu - 1 łyżka cukru - 2 łyżeczki vegety (domowej najlepiej) - ½ łyżeczki soli - 6 ziarenek ziela angielskiego - 4 liście laurowe - cały ketchup pikantny mały słoiczek lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego  Przygotowanie: Wszystko zagotowujemy – 2 minuty. Dodajemy płaty lekko posolone, pokrojone w dzwonki (skórą do góry). Gotujemy 8 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Imprezowe koreczki z pomidorkami koktajlowymi, bazylią i serem typu greckiego 150

Pomidorki myjemy, rozcinamy na dwie części. Bazylię myjemy i dzielimy na listki. Ser kroimy w średnich rozmiarów kostkę. Na wykałaczkę nadziewamy: jedną część pomidorka (tę, która wcześniej trzymała się pomidorowego krzaczka), ser, drugą część pomidorka i listek bazylii. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Układamy dowolnie - na oddzielnym talerzyku bądź wokół sałatki. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! :) (function

Życie zamknięte w smaku
Podudzia z kurczaka w pomidorach z oliwkami 129

hasłem "jak robić, żeby się nie narobić". ;) Idealne danie na lato - lekkie w smaku :) PODUDZIA Z KURCZAKA W POMIDORACH Z OLIWKAMI Składniki: - 2 podudzia - 1 kartonik 500 gramów przecieru pomidorowego - 1 puszka 400 gramów pomidorów bez skóry krojonych - garść zielonych oliwek - pieprz - sól Przygotowanie: Podudzia myjemy. Do garnuszka wlewamy przecier i wkładamy pomidory z puszki. Ewentualnie rozcieńczamy nieco wodą. Doprawiamy

Życie zamknięte w smaku
Pomidorowy indyk z pieczarkami 75

Niedawno kupiłam kawałki udźca indyka bez kości i dzięki temu zrobiłam pomidorowego indyka z pieczarkami. Wyszło smacznie, szybko a poza tym inaczej. Składniki: 500 gram udźca indyka bez kości 250 gram pieczarek 1 cebula żółta 1 cebula czerwona 3 łyżki ketchupu Czerwona delikata Sól Pieprz Czosnek granulowany olej Wykonanie: Mięso lekko przyprawiamy czerwoną delikatą, dodajemy łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki

Smaki Ewy
Dorsz po japońsku 176

mniej ) olej Ciasto 1 jajko ½ szklanki mleka Vegeta Mąka Sałatka 2 średnie cebule 4 ogórki konserwowe 4 kawałki papryki konserwowej Zalewa 1 ½ szklanki wody 4-5 łyżek octu Koncentrat pomidorowy ok. 200 gram ( mały słoik ) ½ szklanki oleju 2 łyżki cukru Sól Wykonanie: Z jajka, mleka, mąki z dodatkiem vegety robimy ciasto jak na naleśniki tylko bardziej gęste. Pokrojoną w kawałki

Smaki Ewy
Krwawa Mary - klasyka drinków 105

przysmakiem Ernesta Hemingwaya. Doczekał się ogromnej liczby wariantów, zawsze jednak łączy składniki, które z pozoru do siebie zupełnie  nie pasują. A jednak! Składniki: Wódka czysta 50 ml Sok pomidorowy 150 ml (lub do smaku) Sok z cytryny ok. 10 ml Sos Tabasco - kilka kropli Sos Worcester - 1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa starta - odrobina sól, pieprz Wykonanie: Składniki dokładnie mieszamy

Smaki Ewy
Karkówka w pomidorach z pieczarkami 169

karkówki ½ kg pieczarek 3 cebule Delikat czerwony Mąka do panierowania Olej do smażenia Sos 8 łyżek wody 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 1 mały słoik koncentratu pomidorowego. Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry, nie rozbijamy ich. Przyprawiamy czerwonym delikatem z obu stron. Wstawiamy do lodówki na nie mniej niż 3 godziny, a najlepiej na noc. Po upływie tego czasu

Smaki Ewy
Ogórki z sosem pomidorowym i bazylią 154

obiadu. 3 kg ogórków 5 dużych cebul 8 ząbków czosnku 2 łyżki soli Zalewa: 3/4 szklanki octu 10% 0,5 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 250 g koncentratu pomidorowego 30% 1 łyżeczka bazylii 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Ogórki dokładnie obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki

VioletoweKucharzenie
Krokiet z farszem pieczarkowym 234

Krokiet z farszem pieczarkowym Pyszny , to chyba najlepiej opisujący tą potrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję Składniki

Ogrodnik w podróży
Genialny dżem & Relacja Kraków. 173

borówkami i twarogiem oraz z jagnięciną i sosem czosnkowym, ten smakował mistrzowsko i aż, żałuję, że nie wzięliśmy takich więcej na drogę :D a na wynos podało na pomidorowego (farsz z ziemniaków, kolendry, suszonych pomidorów o ile dobrze pamiętam), dyniowego (kasza bulgur, pestki dyni...i nie pamiętam) oraz ze śliwką i różą   Niestety nie udało nam się spróbować

More food, love and dreams
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 170

miękkie i gładkie. Powinno łatwo odchodzić od rąk. Wyrabiałam dobre 15 minut. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykrywając wilgotną ściereczką. Zostawiłam na 1,5 godziny, bo zajęłam się robieniem sosu pomidorowego. Godzinka spokojnie wystarczy przy obecnych temperaturach. Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą część formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić

Weekendy w domu i ogrodzie
OGÓRKI W POMIDORACH 646

OGÓRKI   Składniki: 2 kg ogórków 1 kg cebuli 1 kg marchwi zalewa: 1 szkl wody 1 szkl octu 2 szkl cukru 4 łyżki soli 2 słoiczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Ogórki myjemy, nie obieramy. Marchew i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w plastry.  Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, zagotowujemy, dodajemy marchew. Gotujemy 5 minut, po czym dokładamy cebulę

Z Majeczką w kuchni
Chleb toskański - sierpniowa piekarnia 159

porcji to dla mnie ilość wystarczająca. Bochenek jest całkiem spory, większy na pewno nie zmieściłby się w moim piecyku. Jak pisała Ania, możemy moczyć go w sosach, zrobić zupę pomidorową z chlebem ( pappa al pomodoro), zrobić pyszne grzanki ( bruschette, crostini)   Bardzo polecam ! Przepis podaję za  Anią Chleb toskański przepis z tej strony –  klik

Stare Gary
Tikka masala – eksplozja smaków 223

łyżka nasion kolendry 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka nasion kardamonu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 płaska łyżka pomidorowego przecieru 2 łyżki oleju 150 ml śmietanki 1 doniczka dorodnej kolendry Z podanych składników zrób marynatę. Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania