obierać) , smaczna a składniki są dostępne cały rok. Dzisiejszy post otwiera cykl paru past które chce umieścić na blogu. Składniki: 1/2 szklanki soczewicy czerwonej łyżka masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego cebulka marchewka pół pęczka pietruszki pieprz sól Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości (15/20 minut), cebulkę przeszkalamy na patelni pod koniec dodając utartą marchewkę. Soczewicę odsączamy i przekładamy do wysokiego naczynia
Lubczyk i WaniliaTego dnia nie miałam ani chęci, ani czasu na gotowanie. Przymknijcie oko na moje grzeszki, ale porządnego sosu pomidorowego nie zrobiłam, złapałam keczup, mąka pszenna właśnie mi się kończyła, z torebki wysypało się zaledwie trzy szklanki, więc nie wiele myśląc dosypałam mąkę gryczaną, bo na spacer do sklepu ani czasu ani chęci nie znalazłam. Fajny efekt dała ta mąką, ciasto
Blondynka Gotujebardzo przypadły do gustu :) Składniki: 1 kg matiasów Marynata: 1/2 szklanki czerwonego octu winnego 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody 2 łyżki cukru 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyża koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Matiasy moczę w wodzie z octem (1,5 litra wody -1/4 szklanki octu) kilka godzin, wyjmuję, osuszam i kroję w dzwonka
Bea(u)ty kitchenłyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny 1 pełna łyżeczka chilli sól pieprz 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie: Żeberka myję, osuszam na ręczniku papierowym, dzielę na porcje, w razie konieczności każdą kość należy przekroić na pół- moje były zbyt długie, więc je przekroiłam. Składniki marynaty mieszam
Bea(u)ty kitchenpomarańczowej do dekoracji Marynata 1/2 szklanki sosu sojowego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 łyżki stołowe octu jabłkowego 2 łyżki stołowa płynnego miodu 1 mała puszka (70 g) koncentratu pomidorowego 1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) 1 łyżka skórki pomarańczowej do marynaty Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty. Marynata powinna być dość gęsta, tak, żeby nie spływała z kurczaka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczki imbiru (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może być imbir mielony) 2 łyżki stołowe octu winnego 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany lub zmiażdżony) opcjonalnie przecier pomidorowy 2 łyżki stołowe Przygotowanie Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Mięso marynować minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale im dłużej tym będzie smaczniejsze Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskorzystać tylko podczas przyjazdów do Polski. Składniki 1,5 kilograma żeberek wieprzowych oliwa lub olej do smażenia S os 5 łyżek miodu 6 łyżek octu winnego 6 łyżek koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub bardzo drobno posiekanych 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku pół łyżeczki ostrej papryki jeśli sos będzie zbyt
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczka mielonego kuminu lub kminku 1 łyżeczka soli opcjonalnie 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu opcjonalnie dla miłośników ostrej kuchni 1 drobno posiekana papryczka chili opcjonalnie 1 łyżka koncentrat pomidorowego Przygotowanie ciasta M ąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać sól oraz olej i stopniowo dodając wody wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodawać wody). Przełożyć ciasto na podsypaną
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatreningu. Papryka faszerowana warzywami Składniki: 1 średniej wielkości papryka czerwona (około 200g); 50 g czerwonej soczewicy (suchej); woda; 75 g pieczarek; 1 mała cebula; 1 marchew; 1 łyżka przecieru pomidorowego; 1 łyżka natki pietruszki; 1 ząbek czosnku; pieprz, sól, bazylia. Zaczynamy. Na początku opłukaną soczewicę czerwoną gotuję 10 minut w lekko osolonej wodzie, ale nie dopuszczam
Życie na widelculizać! U mnie to przypadkowe danie pewnie częściej będzie pojawiać się na stole :) Składniki (na 4 porcje): 150 ml kaszy jaglanej 300 ml wody mały słoik (po chrzanie) sosu pomidorowego kawałek (ok. 20 cm) kiełbasy jałowcowej 4 młodziutkie listki jarmużu (u mnie fioletowy) 2 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżka czosnku niedźwiedziego sól natka pietruszki Kaszę opłukać
Weekendy w domu i ogrodzieSzybki, prosty, i smaczny pomysł na obiad dla tych co nie mają na niego pomysłu :) Składniki: 200 g makaronu świderki, 2 piersi kurczaka, 300 ml domowego koncentratu pomidorowego, 1/3 puszki kukurydzy, 1/3 puszki czerwonej fasoli, 2 garście zielonej szparagowej fasolki, 2 garście świeżego szpinaku, 1 łyżeczka przyprawy do drobiu, suszone pomidory z czosnkiem, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Przygotowanie
Aga w kuchniskładniki: 5 jajek 1 mała puszka sardynek w oleju 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka startego sera żółtego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 i 1/2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka, rozcieramy je z pozostałymi składnikami, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową masą napełniamy połówki białek
Domowy Smak Jedzeniaciasto idealne: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 op drożdży instant (7g) - 200ml mleka - 50 ml przegotowanej wody - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oliwy z oliwek * sos pomidorowy*: - 1 puszka pomidorów obranych - 1 łyżka octu balsamicznego - duża szczypta pieprzu - 1 łyżeczka oregano - 0,5 łyżeczki suszonej bazylii (lub 1 łyżeczka posiekanej świeżej) - 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
CookYourselfczęści piekarnika. Na gorącą blachę kładziemy tortillę, posypaną serem i opcjonalnie oregano. Pieczemy krótko, do roztopienia się sera. Kroimy na kawałki i podajemy z ulubionymi dodatkami (np.sos czosnkowy, sos pomidorowy, guacamole). Quesadilla można przygotować również w zgrzewarce, na zwykłej lub grillowej patelni. Na tej drugiej otrzymamy piękne brązowe paseczki. Smacznego! ___ * chorizo można zastąpić salami
CookYourselfPizza bez sosu pomidorowego i tony sera?? Da się?? Da! Pizzą tą, kusiłam Was już na moim Instagramie ( klik - dla osób, które tam jeszcze nie zajrzały) i na Fb :) Pyszna i lekka, i do tego zdrowsza niż tradycyjna, pizza z karmelizowaną czerwoną cebulką, burakami (tak! burakami i do tego surowymi :)) i rukolą. Pycha! Słodkości nadaje jej karmelizowana cebula. Pizza jest
CookYourself