Pizzerinki pełnoziarniste ze szpinakiem 230świeżych drożdży 200ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonego oregano 1 filet z kurczaka 200g mozzarelli 200g świeżego szpinaku 1/2 puszki kukurydzy koncentrat pomidorowy sól, pieprz, bazylia, oregano 1. Mąkę mieszamy z solą i oregano. 2. Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy do miski z mąką
Szefowa kuchni
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami 177razem przygotowałam dla Was p rzepyszną, aromatyczną wersję bez mięsa. do przygotowania 1 porcji potrzebujemy: - kaszę jaglaną (ja użyłam w woreczku, wykorzystałam 1/3) - kilka pieczarek - świeże zioła - koncentrat pomidorowy - 1 czerwoną paprykę - opcjonalnie ser do posypania Paprykę przekroić na dwie połówki. Oczyścić, opłukać i osuszyć. Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Pieczarki wyszorować i pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć
Szybko Tanio Smacznie
Placuszki z cukinii 197możecie dać do nich co tylko chcecie. Do przygotowania porcji dla 4 osób czyli około 16 placków będziemy potrzebowali : 1 średniej wielkości cukinii 1 papryki czerwonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 300 g. mąki pszennej 2 jajka 200 g. sera żółtego olej Cukinie trzemy na grubych oczkach tarki, zasypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. W między czasie
Full Smaku
Dżem ogórkowy 235resztę zawsze biorę na kanapki do śniadanka) Pyszności! Zobacz także: Dżem pomidorowy na slodko
KreatywnePiny
Domowe leczo z parówkami 195jako dodatek do mięs. 500 g cienkich parówek (najlepiej wiedeńskich) 500 g pieczarek 3 papryki (czerwone lub czerwone i żółte) 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 kostka rosołowa 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz, pieprz Cayenne i wędzona papryka w proszku 3 łyżki oleju do smażenia Cebulę pokroić w kostkę. Papryki umyć
Trzeci talerz
Aromatyczna ciecierzyca w pomidorach z mleczkiem kokosowym. 211Przepis na to danie powstawał w czasie gotowania... Zaczęłam od sosu pomidorowego, ale w czasie jego przygotowywania napatoczyło mi się jeszcze parę składników (ciecierzyca, pomarańcza, mleczko kokosowe). Tak trochę przez przypadek wyszło bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne danie. Składniki: puszka ciecierzycy puszka mleczka kokosowego 3 dojrzałe pomidory mała cebula sok z połowy pomarańczy kilka listków bazylii pół pęczka natki
Kulinarne Inspiracje
Pasta z cukinii do chleba 310lodówce…:) Zapraszam, oto pasta z cukinii do chleba Pasta z cukinii do chleba Składniki: około 300 g cukinii (2 małe) 1 cebula 4 suszone pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g ugotowanej (lub z puszki) fasoli półksiężycowej (butter beans) lub fasoli Piękny Jaś lub puszki ciecierzycy sól, pieprz, szczypta kurkumy 1-2 łyżki oleju Cebulę obrać i pokroić
UgotujmyTo.pl
Pasta do chleba z soczewicy 204obierać) , smaczna a składniki są dostępne cały rok. Dzisiejszy post otwiera cykl paru past które chce umieścić na blogu. Składniki: 1/2 szklanki soczewicy czerwonej łyżka masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego cebulka marchewka pół pęczka pietruszki pieprz sól Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości (15/20 minut), cebulkę przeszkalamy na patelni pod koniec dodając utartą marchewkę. Soczewicę odsączamy i przekładamy do wysokiego naczynia
Lubczyk i Wanilia
Leniwa Pizza z Szynką według Blondynki 242Tego dnia nie miałam ani chęci, ani czasu na gotowanie. Przymknijcie oko na moje grzeszki, ale porządnego sosu pomidorowego nie zrobiłam, złapałam keczup, mąka pszenna właśnie mi się kończyła, z torebki wysypało się zaledwie trzy szklanki, więc nie wiele myśląc dosypałam mąkę gryczaną, bo na spacer do sklepu ani czasu ani chęci nie znalazłam. Fajny efekt dała ta mąką, ciasto
Blondynka Gotuje
Śledzie marynowane inaczej 181bardzo przypadły do gustu :) Składniki: 1 kg matiasów Marynata: 1/2 szklanki czerwonego octu winnego 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody 2 łyżki cukru 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyża koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Matiasy moczę w wodzie z octem (1,5 litra wody -1/4 szklanki octu) kilka godzin, wyjmuję, osuszam i kroję w dzwonka
Bea(u)ty kitchen
Żeberka marynowane w chilli 153łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny 1 pełna łyżeczka chilli sól pieprz 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie: Żeberka myję, osuszam na ręczniku papierowym, dzielę na porcje, w razie konieczności każdą kość należy przekroić na pół- moje były zbyt długie, więc je przekroiłam. Składniki marynaty mieszam
Bea(u)ty kitchen
Pomarańczowy kurczak z parowaru 256pomarańczowej do dekoracji Marynata 1/2 szklanki sosu sojowego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 łyżki stołowe octu jabłkowego 2 łyżki stołowa płynnego miodu 1 mała puszka (70 g) koncentratu pomidorowego 1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) 1 łyżka skórki pomarańczowej do marynaty Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty. Marynata powinna być dość gęsta, tak, żeby nie spływała z kurczaka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb 227łyżeczki imbiru (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może być imbir mielony) 2 łyżki stołowe octu winnego 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany lub zmiażdżony) opcjonalnie przecier pomidorowy 2 łyżki stołowe Przygotowanie Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Mięso marynować minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale im dłużej tym będzie smaczniejsze Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka w sosie barbecue 455skorzystać tylko podczas przyjazdów do Polski. Składniki 1,5 kilograma żeberek wieprzowych oliwa lub olej do smażenia S os 5 łyżek miodu 6 łyżek octu winnego 6 łyżek koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub bardzo drobno posiekanych 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku pół łyżeczki ostrej papryki jeśli sos będzie zbyt
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 306łyżeczka mielonego kuminu lub kminku 1 łyżeczka soli opcjonalnie 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu opcjonalnie dla miłośników ostrej kuchni 1 drobno posiekana papryczka chili opcjonalnie 1 łyżka koncentrat pomidorowego Przygotowanie ciasta M ąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać sól oraz olej i stopniowo dodając wody wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodawać wody). Przełożyć ciasto na podsypaną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata