mąki. Zagnieść ciasto. Zagniatać przez kilka minut, uformować w kulkę, położyć w misce, przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 1h do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrasta przygotować sos pomidorowy. Połowę cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na dwóch łyżkach oleju z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Gdy cebula nabrała już koloru dodać pomidory z puszki oraz doprawić do smaku. Dusić
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 cała pierś z kurczaka 1 papryka 2 średnie marchewki 1 mała cukinia 1 cebula 600 ml napoju kokosowego Alpro ( lub mleko kokosowe + woda ) 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki przyprawy do potraw chińskich Dodatkowo do smaku: sos sojowy limonka chili ( świeże lub w proszku ) syrop lub cukier
kolorowotorcikowołyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki kminku w ziarenkach 1 łyżka cząbru 1 - 2 łyżeczki papryki ostrej 2 - 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 100 g koncentratu lub przecieru pomidorowego pieprz i sól do smaku olej do smażenia 5 - 6 suszonych pomidorów (opcjonalnie) Przygotowanie: Łopatkę umyć, pokroić w dość duże kawałki, lekko obsmażyć partiami na rozgrzanym oleju. Mięso włożyć
Kuchcik gotujekapustę pokrojoną w kostkę, pieczarki i kiełbasę. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy. 4. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy wymieszany sos: Blendujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony. Wlewamy do jarzyn, mieszamy aż do zagotowania i odstawiamy do przestudzenia. 5. Farsz nakładamy na naleśniki. Zwijamy w trójkąty. Połowę sera żółtego ścieramy na drobnych
Kuchnia w czekoladziemeksykańskiej Hortex 1 łyżeczka chili w proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki margaryny Sos: 2 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Dodatkowo: ok 1 litr oleju (można użyć mniejszego garnka, wtedy automatycznie weźmiemy mniej tłuszczu
Kuchnia w czekoladziesoli i pieprzu do smaku Sos salsa: 2 drobno pokrojone pomidory 1 papryczka pepperoni 2 szczypty chili w proszku 1 ząbek czosnku 1 mała cebulka biała 1 łyżka przecieru pomidorowego szczypta soli i pieprzu do smaku Sposób przygotowania: 1. Fileta oczyszczamy, myjemy i kroimy najpierw wzdłuż, a następnie w cieniutkie paseczki. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną w paseczki
Kuchnia w czekoladziekawałku (np Gouda) 1/2 mielonej ostrej papryki Dodatkowo: 4 łyżki mąki do obtoczenia kotlecików olej do obsmażenia Sos a'la salsa: 2 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron wrzucamy do gotującej, osolonej wody z łyżką oleju rzepakowego. Gotujemy al dente
Kuchnia w czekoladzieteż czasami macie dosyć zwykłego sosu pomidorowego do pulpetów? Ja tak, dlatego stworzyłam szpinakowo-serowy. Co prawda bardziej pasuję do ryby niż do mięsa ale dla mnie i tak bomba. Szpinak zawsze i wszędzie w każdej postaci.Aha, sos jest zdecydowanie smaczniejszy na drugi dzień. Składniki: torebka szpinaku mrożonego 150 sera gorgonzola ( 1 opakowanie) pół szklanki rosołu
pieprzny smaczekpysznie :) Składniki: -2 woreczki dowolnego rodzaju kaszy (2x100g) (u mnie kasza gryczana i ryż brązowy) -200g kiełbasy -1 cebula -1 czerwona papryka -1 żółta papryka -3 łyżki przecieru pomidorowego -majeranek, oregano, bazylia -sól i pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na złoto. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w półtalarki kiełbasę, i chwilę
KasiekGotujeTrwa tydzień pomidorowy. A jeśli chodzi o pomidory to rozczarowań raczej nie będzie. To się zawsze udaje. Z małym wyjątkiem, ale o nim później – na pewno w tym tygodniu. Nachodzi mnie czasem… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuteż kminkiem. Absolutnie jednak nie trzeba jechać do Włoch, by móc nimi się zajadać – błyskawicznie możemy przyrządzić je w domowym zaciszu! Są świetnym pomysłem np . do pomidorowej zupy , albo jako imprezowa przekąska! Owinięte prosciutto zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI: ( 25 szt ) * mąka pszenna – 150 g * ciepła woda – 90 ml * oliwa z oliwek
Ostra na SłodkoUwielbiam kabaczki i co roku staram się przygotować jakieś nowe danie z ich udziałem. Tym razem zapiekanka w raczej klasycznym połączeniu: mięsa mielonego, kabaczka i sosu pomidorowego z małą ilością dobrze dobranych przypraw. Na efekt trochę trzeba czekać, ale naprawdę warto
Milion SmakówTeraz na targach królują pomidory. Są nasycone smakiem. Zrobiłam flan pomidorowy, delikatny,puszysty, pachnący bazylią na 4 porcje: 4 duże pomidory miesiste ( u mnie pomidory paprykowe) łyżeczka słodkiej papryki 2 jaja 40 gram sera tartego parmezan łyżeczka bazylii oliwa z oliwek ząbek czosnku odrobina soli pieprz do smaku opakowanie orzeszków pini (opcjonalnie) 4 łyżki ryżu ugotowanego
AZgotuj!kapustą w maceracie musztardowej. Smacznego! Składniki: 1 kg żeberek główka kapusty młodej liść laurowy łyżka kminku łyżka octu jabłkowego łyżka ketchupu Macerata: 2 łyżki oleju łyżka przecieru pomidorowego łyżka musztardy przyprawy : sól, pieprz, papryka (w ilości jak kto lubi ja dodaje koło 2 łyżek pieprzu i papryki i pół łyżeczki soli ale my mało solimy). Całość
Lubczyk i WaniliaTydzień pomidorowy.Vol1 Na każdym straganie, za każdym rogiem, z każdej półki, z grządek – prężą się i kuszą zapachami pomidory. Nawet sąsiad, choć ma malutki balkonik
Mam To Na Widelcu