suchej patelni pszenną tortillę wykładamy sałatkę i ciepłe mięso. Zalewamy sosem (tak obficie jak lubimy). Składamy i gotowe. Amatorom ostrych smaków polecam przygotować dodatkowo pastę chili na bazie koncentratu pomidorowego (wystarczy łyżkę koncentratu utrzeć z oliwą do oliwek i szczyptą płatków chili oraz doprawić odrobiną cukru i soli) SMACZNEGO... ... i umiarkowania w jedzeniu, którego mi zabrakło
Kuchnia po mojemuwyjęłam dla niego kawałek łososia i już miałam go przyrządzić w sprawdzony, lubiany przez Maksia cytrynowy sposób , ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie. W końcu przecież mamy pełnię sezonu pomidorowego. Trzeba więc wykorzystać te owoce póki są świeże, mięsiste i pełne słonecznego aromatu. I tak w zupełnie nieplanowany sposób, powstał nowy maksiowy obiad - łosoś pieczony w świeżych pomidorach. Składniki
Kuchnia po mojemuszynki wieprzowej bez kości 1/2 papryki czerwonej 2-3 grzyby suszone 1/2 średniej cebuli 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia mąka (do obtoczenia mięsa) szczypta tymianku i rozmarynu (lub inne ulubione zioła) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Przygotowanie: Umyte mięso kroimy w średnio grubą kostkę (w zależności od preferencji
Kuchnia po mojemukilka plasterków ulubionej wędliny 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka kilka plasterków pora 1/2 marchewki 1/2 papryki (ja dodałam po kawałku żółtej i czerwonej) 1/2 małej cebuli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina vegety 10 dag startego żółtego sera 2 łyżki jogurtu naturalnego olej do podsmażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotowałam w całości na półmiękko, a następnie
Kuchnia po mojemuplastry ananasa (może być z zalewy) 1 większa lub 2 małe cebule 1 łyżka drobno posiekanej papryki czerwonej i zielonej 2 łyżki dobrej klasy keczupu 1 (niepełna) łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia szczypta chili w płatkach sól, pieprz papryka słodka mielona Przygotowanie: Cebulę kroimy w pióra. Lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy ananasa i paprykę pokrojone w kostkę. Oprószamy pieprzem
Kuchnia po mojemuśrednie cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chili bez pestek 1 puszka pomidorów bez skóry 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano sól pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej i zeszklić drobno posiekaną cebulę po czym dodać mięso mielone i podsmażyć
O kuchni z uczuciemgarnku zagotować wodę, gdy zacznie się gotować przełożyć do niej jarzyny oraz mięso, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać pozostawiony sos pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać i gotować do czasu, aż potrawka zgęstnieje. Kaszę gryczaną wypłukać i przełożyć do garnka, posolić i ugotować. Zasada jest taka, iż na jedną
Krakowskie smaki Aniproszku, curry, soli i pieprzu. Do potrawy można dodać kiełki fasoli mung, ananasa, papryczki chili, świeży imbir, kapustę pekińską czy orzeszki ziemne. Sos można dodatkowo przyprawić odrobiną koncentratu pomidorowego. Potrawę należy dobrze przyprawić, bo inaczej będzie mdła. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaTortownicę wysmarować masłem. 7. Układać na przemian: naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu szpinakowego, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu z pieczarek, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu pomidorowego. Ostatni naleśnik posmarować sosem beszamel i posypać startym żółtym serem. 8. Piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut. 9. Upieczony tort posypać posiekaną natką pietruszki
Mama Gotujewięc postanowiłam zrobić z niej kotlety. Zrobiłam kotlety z ½ szklanki suchej cieciorki, akurat dla 2 osób, ale warto je zrobić z całej szklanki cieciorki. Do kotlecików świetnie pasuje sos pomidorowy. Składniki: ½ szklanki ciecierzycy 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka masła ½ pęczku natki pietruszki 1 łyżeczka sumaku ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski) sól pieprz olej
Mama Gotujeczasu ale naprawdę warto. Składniki: 2 kg filetów morszczuka jajka do opanierowania ryby bułka tarta do opanierowania ryby sól pieprz olej do smażenia zalewa: 10 dużych cebul koncentrat pomidorowy duży słoiczek (200 g) 1 duży liść laurowy 4 ziela angielskie 1 szklanka octu ½ szklanki wody 8 łyżek cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Rybę przyprawić solą i pieprzem, podzielić
Mama Gotujemielone. Obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i ogórkami,dodać meksykańskie warzywa i pomidory z puszki.Gotować przez około 15 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron al dente. Dodać do sosu. Całość przełożyć do naczyń żaroodpornych, posypać startym żółtym serem. Piec
MarciochaKucharzyrazem postanowiłam wykorzystać końcówki z zamrażarki :D Zupa pomidorowa z krewetkami, rybą i makaronem na ostro SKŁADNIKI: 250g krewetek koktajlowych 2 filety ryby morskiej, bez ości łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebulka, pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów
MarciochaKucharzypizzy do domu:) SKŁADNIKI: 500g maki pszennej 200- 300ml ciepłej wody 30 g swieżych drożdży pełna łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżeczki oliwy z oliwek dodatki: sos pomidorowy pieczarki tarty ser (tym razem niestety gouda) kiełbasa pomidorki oliwki, kapary, papryczki chilli przyprawa do pizzy, smakowe oliwy i oczywiscie świeża rukola Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, wymieszać
MarciochaKucharzypf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Jesienna bomba energetyczna Fasolka po bretońsku SKŁADNIKI: 1/2 kg fasoli typu Jaś przecier pomidorowy 1 cebula 1 dobra kiełbasa ok. 100 g wędzonego boczku olej do smażenia przyprawy: liść laurowy ziele angielskie papryka słodka kminek mielony majeranek sól pieprz Wieczorem dzień wcześniej, fasolę
MarciochaKucharzy