sosy . Sos czosnkowy - Lekki majonezowy sos o charakterystycznym smaku wynikającym z dodatku doskonałego czosnku, idealny do tortilli czy spaghetti Sos barbecue - klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka, frytek, pizzy. To najpopularniejszy sos na świecie pasujący do steków Remulada duńska - gęsty majonezowy sos z warzywami
Różowa kuchniadodać, nic ująć,tylko zacząć ..próbować. Ja wzięłam na podniebienie trzy sosy- SOS BARBECUE- najbardziej popularny sos na świecie, w Ameryce niezastąpiony towarzysz każdego steaka Klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka w panierce, frytek, a nawet pizzy. Na powyższych fotografiach został wypróbowany do pieczonej karkówki z sałatką Colesław, do której nota
Z Kuchni Do Kuchnipół opakowania makaronu duże świdry Makarony Polskie 30 dag pieczarek sól,pieprz, słodka papryka w proszku patyczki do szaszłyków olej do smażenia sos: 1 mała cebula 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki octu winnego
Z Majeczką w kuchniKolejny pyszny sok pomidorowy tym razem bez dodatków Składniki • Wyciśnięty sok z pomidorów z gniazdami nasiennymi • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Sok przelać przez sito aby oddzielić nasiona • Sok wlać do garnka zagotować doprawić solą i pieprzem • Porozlewać gorący do butelek lub słoików • Pasteryzować 30 minut od zagotowania
W królestwie smaków BeatyBardzo gęsty przecier pomidorowy Pachnący ziołami i czosnkiem Składniki • 5 kg pomidorów • 1 opakowanie bazylii można dać świeżą (dodałam świeżej pęczek ) • 2 duże główki czosnku • sól • pieprz • kilka gałązek tymianku Sposób przygotowania 1. • Pomidory sparzyć obrać z skórki wykroić gniazda • Wycisnąć sok i pestki( nie wyrzucać soku zapraszam do drugiego przepisu ) • Wyciśnięte pomidory przełożyć do garnka
W królestwie smaków Beatymielonego i pieczarek daje im przepyszny smak. Składniki: duża kapusta włoska 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego sól, pieprz łyżka przecieru pomidorowego olej Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy kapustę z wyciętym głąbem. Kapustę zalewamy wodą. Wodę doprowadzamy do wrzenia, po chwili z kapusty odcinamy liście, które robią się miękkie. Ziemniaki obieramy, gotujemy
e-PrzepisyKulinarnepłaska łyżeczki pieprzu - 1 łyżka cukru - 2 łyżeczki vegety (domowej najlepiej) - ½ łyżeczki soli - 6 ziarenek ziela angielskiego - 4 liście laurowe - cały ketchup pikantny mały słoiczek lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Wszystko zagotowujemy – 2 minuty. Dodajemy płaty lekko posolone, pokrojone w dzwonki (skórą do góry). Gotujemy 8 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuPomidorki myjemy, rozcinamy na dwie części. Bazylię myjemy i dzielimy na listki. Ser kroimy w średnich rozmiarów kostkę. Na wykałaczkę nadziewamy: jedną część pomidorka (tę, która wcześniej trzymała się pomidorowego krzaczka), ser, drugą część pomidorka i listek bazylii. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Układamy dowolnie - na oddzielnym talerzyku bądź wokół sałatki. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! :) (function
Życie zamknięte w smakuhasłem "jak robić, żeby się nie narobić". ;) Idealne danie na lato - lekkie w smaku :) PODUDZIA Z KURCZAKA W POMIDORACH Z OLIWKAMI Składniki: - 2 podudzia - 1 kartonik 500 gramów przecieru pomidorowego - 1 puszka 400 gramów pomidorów bez skóry krojonych - garść zielonych oliwek - pieprz - sól Przygotowanie: Podudzia myjemy. Do garnuszka wlewamy przecier i wkładamy pomidory z puszki. Ewentualnie rozcieńczamy nieco wodą. Doprawiamy
Życie zamknięte w smakuNiedawno kupiłam kawałki udźca indyka bez kości i dzięki temu zrobiłam pomidorowego indyka z pieczarkami. Wyszło smacznie, szybko a poza tym inaczej. Składniki: 500 gram udźca indyka bez kości 250 gram pieczarek 1 cebula żółta 1 cebula czerwona 3 łyżki ketchupu Czerwona delikata Sól Pieprz Czosnek granulowany olej Wykonanie: Mięso lekko przyprawiamy czerwoną delikatą, dodajemy łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki
Smaki Ewymniej ) olej Ciasto 1 jajko ½ szklanki mleka Vegeta Mąka Sałatka 2 średnie cebule 4 ogórki konserwowe 4 kawałki papryki konserwowej Zalewa 1 ½ szklanki wody 4-5 łyżek octu Koncentrat pomidorowy ok. 200 gram ( mały słoik ) ½ szklanki oleju 2 łyżki cukru Sól Wykonanie: Z jajka, mleka, mąki z dodatkiem vegety robimy ciasto jak na naleśniki tylko bardziej gęste. Pokrojoną w kawałki
Smaki Ewyprzysmakiem Ernesta Hemingwaya. Doczekał się ogromnej liczby wariantów, zawsze jednak łączy składniki, które z pozoru do siebie zupełnie nie pasują. A jednak! Składniki: Wódka czysta 50 ml Sok pomidorowy 150 ml (lub do smaku) Sok z cytryny ok. 10 ml Sos Tabasco - kilka kropli Sos Worcester - 1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa starta - odrobina sól, pieprz Wykonanie: Składniki dokładnie mieszamy
Smaki Ewykarkówki ½ kg pieczarek 3 cebule Delikat czerwony Mąka do panierowania Olej do smażenia Sos 8 łyżek wody 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 1 mały słoik koncentratu pomidorowego. Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry, nie rozbijamy ich. Przyprawiamy czerwonym delikatem z obu stron. Wstawiamy do lodówki na nie mniej niż 3 godziny, a najlepiej na noc. Po upływie tego czasu
Smaki Ewyobiadu. 3 kg ogórków 5 dużych cebul 8 ząbków czosnku 2 łyżki soli Zalewa: 3/4 szklanki octu 10% 0,5 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 250 g koncentratu pomidorowego 30% 1 łyżeczka bazylii 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Ogórki dokładnie obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki
VioletoweKucharzenieKrokiet z farszem pieczarkowym Pyszny , to chyba najlepiej opisujący tą potrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję Składniki
Ogrodnik w podróży