Ostatnio z ciekawości otworzyłam kuchnię polską i zdziwiłam się, że tam w przepisie do gulaszu dodają przecier pomidorowy. Oczywiście każdy ma swoje nawyki i przyzwyczajenia, ale dla mnie gulasz ma wyjątkowy smak. Teoretycznie nie jest to specjalnie skomplikowane danie, ale trochę czasu wymaga i kilku szczegółów, o których nie można zapominać. Ja robię gulasz taki, jaki robiony był na wioskach
dom-agi.pltygodniu je się normalnie, a 2 dni nienastępujące po sobie je się dla kobiet do 500 kcal, 600 kcal mężczyźni. Ostatnią moją propozycją były naleśniki na śniadanie i zupa pomidorowa na obiad. Teraz proponuję jajecznicę i kotlety rybne z fasolką i ziemniakami. Śniadanie; - 2 jajka; - 1 mała cebula; - łyżka oliwy; - 2 łyżki przecieru pomidorowego; - sól, pieprz Cebulę drobno posiekać
dom-agi.plkońcu utrafi ona idealnie w mój gust. Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe - 1 cebula; - 2 szalotki; - 1 pęczek natki pietruszki; - puszka pokrojonych pomidorów; - łyżka koncentratu pomidorowego; - 0,5 łyżeczki cynamonu; - 4 kromki chleba; - 60 g sera feta; - 80 g czarnych oliwek; - jajko; - 1/3 szklanki mleka; - oliwa; - 0,5 szklanki wody; – sól, pieprz Wykonanie: Sos: Cebulę, szalotkę
dom-agi.pljogurtu naturalnego • 1 łyżka oliwy • po 1 łyżeczce: startego imbiru, sproszkowanego cynamonu, ostrej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala Sos: • 500 ml przecieru pomidorowego (passaty) • 2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce • 2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego • po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala • 1 łyżeczka
dom-agi.plkiszonej kapusty 50 dkg kiełbasy ( np. zwyczajnej ) 50 dkg wędzonych żeberek garść suszonych grzybów 3 listki laurowe ziele angielskie pieprz czarny mielony sól 2 łyżki zasmażki kilka łyżek przecieru pomidorowego Sposób wykonania : Kapustę pokroić, ugotować i odcedzić. Żeberka ugotować do miękkości, przestudzone obrać z mięsa. Grzyby (dzień wcześniej namoczyć) ugotować, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę lub plasterki
Przepisy i porady kulinarnemielonego mięsa 1 szklanka drobno pokrojonej białej kapusty 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 kostka warzywna 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, chilli 2 łyżki mąki + pół szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Odstawić do wystygnięcia. 2. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, jajko, ryż. Doprawić
A Ty Smakuj Mniemiałam niestety jedynie białą pod ręką, ale myślę że ciemna sprawdzi się dobrze, a nawet lepiej no i zdrowiej) 2 łyżki otrębów 2 łyżki siemienia lnianego szczypta soli przecier pomidorowy - może być dobrej jakości keczup, kwestia gustu przyprawa do pizzy (ewentualnie osobno bazylia, oregano, sól, pieprz, czosnek, suszone warzywa) Dodatki. U mnie: pieczarki ok.300 g - podduszamy do całkowitego odparowania wody
Powiedz dietom niepodaje się z makaronem tagliatelle (wstążki). Składniki: na 4 porcje 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego sól pieprz odrobina oliwy z oliwek 1 mała cebula 500 ml przecieru pomidorowego 2 świeże duże pomidory 2 ząbki czosnku bazylia oregano 5 dkg szynki typu prosciutto lub boczku parmezan 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1 mała marchewka 40 g świeżo tartego sera
Luźna KuchniaSkładniki: 1 kg żeberek 200 g przecieru pomidorowego 1 cebula 2 czerwone papryki 2 pomidory oliwa z oliwek 0,5 kubka brązowego cukru szczypta gałki muszkatołowej łyżeczka słodkiej papryki łyżka ostrej papryki 2 łyżki miodu sól pieprz Przygotowanie: żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oliwie cebulę obieramy, siekamy drobniutko, paprykę myjemy, filetujemy, kroimy w kosteczki
Luźna Kuchniadodatku. 500g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 300g pieczarek 2 spore marchewki pietruszka papryka czerwona 2 duże cebule + 1 malutka do pulpetów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki bulionu sól, pieprz, olej 1. Do miski przekładamy mięso mielone, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę małą cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku, zagniatamy na gładką masę
Szefowa kuchnibardzo się lubi. Macie ochotę? Jeśli zrobicie naprawdę małe pierożki to można podać zarówno jako samodzielne danie albo np. z kremową zupą tak jak zrobiłam to w przypadku Zupy pomidorowej z pomidorowo-serowymi ravioli ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki (na 2 porcje): - 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) - 450 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) - papryka czerwona - pomidorki koktajlowe - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - opakowanie sera typu feta (ok. 180 g) - sól, pieprz, chilli, papryka ostra w proszku, szczypta cukru - cytryna do skropienia Przygotowanie: Kaszę (najlepiej dzień wcześniej) ugotować. Przepłukać gorącą wodą
Kuchnia Elliewyrabiamy – ciasto musi być dość twarde. Następnie rozwałkowujemy placki, zwijamy i kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie około 15- 20 min. do miękkości. SMACZNEGO! W następnym poście Włoska zupa pomidorowa
Kuchnia Beatygrzybów - najlepiej podgrzybków(jeśli duże, przed ugotowaniem należy je pokroić w paski) 50 dkg cebuli 2 duże marchewki 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 7 łyżek octu słoiczek koncentratu pomidorowego 4 liście laurowe po 7 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, ostra papryka w proszku WYKONANIE: Cebulę pokroić w drobna kostkę, poddusić na 1/2 szklanki oleju. Dodać marchewkę startą
Kuchnia Beatysmakowicie i myślę że tak właśnie będzie smakować,troszkę go zmodyfikowałam. SKŁADNIKI: śledzie marynowane 0,5 kg cebula, 5 sztuk grzyby suszone koncentrat pomidorowy, 1 łyżka pieprz, sól, trochę vegety masło do smażenia WYKONANIE: Śledzie pokroić w paski, przełożyć do salaterki. Grzyby namoczyć, następnie pokroić w paski i ugotować. Cebulę pokroić w piórka
Kuchnia Beaty