też kminkiem. Absolutnie jednak nie trzeba jechać do Włoch, by móc nimi się zajadać – błyskawicznie możemy przyrządzić je w domowym zaciszu! Są świetnym pomysłem np . do pomidorowej zupy , albo jako imprezowa przekąska! Owinięte prosciutto zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI: ( 25 szt ) * mąka pszenna – 150 g * ciepła woda – 90 ml * oliwa z oliwek
Ostra na SłodkoUwielbiam kabaczki i co roku staram się przygotować jakieś nowe danie z ich udziałem. Tym razem zapiekanka w raczej klasycznym połączeniu: mięsa mielonego, kabaczka i sosu pomidorowego z małą ilością dobrze dobranych przypraw. Na efekt trochę trzeba czekać, ale naprawdę warto
Milion SmakówTeraz na targach królują pomidory. Są nasycone smakiem. Zrobiłam flan pomidorowy, delikatny,puszysty, pachnący bazylią na 4 porcje: 4 duże pomidory miesiste ( u mnie pomidory paprykowe) łyżeczka słodkiej papryki 2 jaja 40 gram sera tartego parmezan łyżeczka bazylii oliwa z oliwek ząbek czosnku odrobina soli pieprz do smaku opakowanie orzeszków pini (opcjonalnie) 4 łyżki ryżu ugotowanego
AZgotuj!kapustą w maceracie musztardowej. Smacznego! Składniki: 1 kg żeberek główka kapusty młodej liść laurowy łyżka kminku łyżka octu jabłkowego łyżka ketchupu Macerata: 2 łyżki oleju łyżka przecieru pomidorowego łyżka musztardy przyprawy : sól, pieprz, papryka (w ilości jak kto lubi ja dodaje koło 2 łyżek pieprzu i papryki i pół łyżeczki soli ale my mało solimy). Całość
Lubczyk i WaniliaTydzień pomidorowy.Vol1 Na każdym straganie, za każdym rogiem, z każdej półki, z grządek – prężą się i kuszą zapachami pomidory. Nawet sąsiad, choć ma malutki balkonik
Mam To Na Widelcuroku robię przecier pomidorowy z około 5 kg pomidorów. Taka ilość przecieru starcza mi na zimę. Ja mój przecier mrożę, ale również można dodać do niego trochę soli, włożyć do słoiczków i pasteryzować. Domowy przecier jest bardzo dobry a do tego nie ma żadnych niepotrzebnych dodatków. Składniki: 5 kg pomidorów sól opcjonalnie Wykonanie: Pomidory umyć, osuszyć pokroić na pół
Mama GotujeNormal 0 21 Makaron świderki – 400g Papryka czerwona – 2 szt Cebula – 4 szt Skrawki wędlin – 50 dag Oliwa Koncentrat pomidorowy- 1 łyżka Bulion – ½ szkl Sól Pieprz Maggi Papryka słodka Zioła prowansalskie Czosnek Normal 0 21 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać wodą, odsączyć. Paprykę i cebulę oczyścić, obrać, opłukać, pokroić , poddusić na oliwie, doprawić do smaku solą
Camilla w kuchnijajka zioła prowansalskie pieprz, sól mąka olej do smażenia duża puszka krojonych pomidorów bez skóry (1 użylam jednej puszki i sporo domowego przecieru pomidorowego) 1 szklanka bulionu (z kostki) 3 łyżki śmietany 18% suszona bazylia świeża natka pietruszki (ja nie miałam ale zastąpiłam ją świeżą bazylią) Wykonanie : Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę drobno
cucinaretaki gulasz po mojemu. Świetnie smakuje z makaronem. Polecam :) Składniki na 6 porcji : około 1 kg polędwiczki wieprzowej 1 duża cebula 0,5 l bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy 500 g pieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków konserwowych sól 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki Wykonanie : Mięso
cucinarePierwsza tarta na naszym blogu i od razu troszkę niezwykła. Kruchy serowy spód i słodkie pomidorki ze szczypiorkiem. To wszystko, a danie bardzo smaczne i sycące
KasiaiKrzysiu.plDzień dobry, Biber salçası to popularna w tureckim regionie Anatolia pasta z czerwonych papryczek chilli lub długich słodkich czerwonych papryk oraz soli. Gęsta i aromatyczna, swoją konsystencją przypomina przecier pomidorowy. Dodaje aromatom wielu potrawom, takim jak pide czy börek. Można stosować ją również jako smarowidło do chleba. Tradycyjna metoda przygotowania Biber salçası jest praco- i czasochłonna. Pozbawione pestek
Chilli Czosnek i Oliwawypuścić powietrze i znów zamykamy. Tym sposobem, torebki jest łatwo ułożyć w zamrażarce, są płaskie i nie zajmują dużo miejsca. Gdy potrzebujemy zimą pomidorów na sos lub do zupy pomidorowej wyciągamy je z woreczka i wrzucamy bezpośrednio bez rozmrażania do garnka, tak samo postępujemy z paprykami
Co na wege obiad?chlebem. To potrawa, z którą można poszaleć – spokojnie możecie użyć do niej wędlin, które zalegają w lodówce, świeżych warzyw wedle wyboru i własnego smaku. Bazą potrawy jest sos pomidorowy, a całość szykujemy w jednym garnku. Użyjcie do tego dużego płaskiego rondla lub głębokiej patelni z odpinaną rączką, jeśli chcecie potrawę zapiec w piekarniku. Przyszykujcie wszystkie potrzebne składniki. Drobno kroimy
Karo in the Kitchen