zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:687/1190)

Weekend z grillem #1 173

zawsze będzie typową sałatką, dzisiaj na przykład będą to grillowane pomidory. Ale pomidory to roślina więc zalicza się do sałatek :) Tak samo zresztą jak pizza, przecież ma sos pomidorowy :) A po drugie: będziemy co jakiś czas publikować przepisy na jakieś wędliny i tym podobne produkty, już nie  koniecznie typowo grillowe. Zatem w pierwszym wydaniu Weekendu z grillem zapraszamy

Marder&Marder Manufacture
Buraczki na ciepło 173

każdy może gotować. Dlatego właśnie takie proste przepisy są również potrzebne. Tym bardziej, że w chwili gdy to piszę, najczęściej odwiedzanym przepisem na tym blogu jest zupa pomidorowa :) Tak, proste przepisy są potrzebne. A po drugie primo... Powiedzmy to sobie wprost, prosto w twarz: ja nie lubię buraków! A te wyszły (Madzi, bo to ona robiła) naprawdę smaczne! Zajadałem

Marder&Marder Manufacture
Wege gołąbki I - z ryżem i soczewicą 156

naszej domowej bulionetki . Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. A w międzyczasie robimy sos. Bo jak są gołąbki to i sos być musi. puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany łyżeczka cukru pieprz, sól koper suszony (lub świeży, ale my akurat mieliśmy suszony) Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w rondlu i podgrzewamy. Gotowe :) Na te gołąbki Madzia

Marder&Marder Manufacture
Faszerowane pomidory 152

oliwa z oliwek Z pomidorów ścinamy wierzchołki i wydrążamy gniazda nasienne, czyli ogólnie cały środek. Ten środek już nam nie będzie potrzebny, możemy go przerobić później na jakiś sos pomidorowy.  W środku wydrążone pomidory posypujemy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Chowamy do lodówki i przygotowujemy szpinak. Szpinak drobno siekamy i mieszamy z również drobno pokrojoną mozzarellą oraz uprażonymi

Marder&Marder Manufacture
Włoski przekładaniec czyli Lasagne w polskim stylu 167

płatów lasagne 45 dag mięsa mielonego 2 cebule 1 papryka czerwona 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 puszka krojonych pomidorów 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża kulka mozzarelli zioła włoskie do smaku 1/2 łyżeczki mielonej słodkie papryki pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos beszamelowy: 60 g masła 50 g mąki pszennej

Wanilia i Kardamon
Tuńczyk z makaronem penne 170

lubię ryby, moja propozycja to tuńczyk z makaronem penne :) Smacznie i pachnąco ;) Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym ok 10 oliwek 2 pomidory cebula ser wędzony 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek makaron penne przyprawy (oregano, bazylia, pieprz, sól) Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente. Cebulę i pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę podsmażamy na oliwie i dodajemy do niej

ChilliJemy
Ziemniaczane gniazdo z farszem 188

ziemniaków, 2 łyżki masła, 2  łyżki śmietany,  0,5 kg  filetów z kurczaka, 15 dag pieczarek, 2 papryki, 2 marchewki, cebula, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,  sól,  pieprz,  ostra papryka, bazylia, oregano, pietruszki natka do posypania. Przygotowanie: Pokroić filet z kurczaka. Podsmażyc na maśle z cebulką i marchewką. Dodać wodę do podduszenia. Dodać pokrojoną

ChilliJemy
Papryka faszerowana 165

styczeń ... ;) Składniki: 4 papryki czerwone 0,5 kg mięsa wieprzowego (mielonego lub zmielić) puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 100g żółtego sera cebula ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra,łyżka:oregano, bazylii i ziół prowansalskich) oliwa z oliwek  dodatkowo ryż   Przygotowanie:    Papryki wydrylować, wycinając kapturek. Na patelnię wlać oliwę z oliwek

ChilliJemy
Leczo z marchewki 172

Składniki: 6-8 dużych marchewek puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 cebule pietruszka i natka pęto kiełbasy ( u mnie pachnąca wiejska kiełbasa) 2-3 szklanki bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz i papryka ostra 3 ząbki czosnku oliwa Przygotowanie: Czosnek kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. W międzyczasie kroimy w połówki kiełbasę i dorzucamy do czosnku. Smażymy

ChilliJemy
Makaron z tuńczykiem 187

Piątek, piatunio :) Tuńczyk się kłania :) Duży plus - szybko i smacznie :) Składniki: 20dag makaronu puszka tuńczyka w sosie własnym 1 cebula puszka pomidorów krojonych łyżeczka koncentratu pomidorowego pół papryki czerwonej natka pietruszki kiełki do posypania sól, pieprz, bazylia 20dag żółtego sera Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Paprykę i cebule drobno kroimy. Dusimy przez 5 minut w garnuszku. Dodajemy tuńczyk z sosem

ChilliJemy
Tarta z pomidorami i sosem czosnkowym na kruchym spodzie 235

wsypujemy część startego żółtego sera. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryka oraz bazylią i ziołami prowansalskimi. Pomidory kroimy w plastry. Pomidory z puszki blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Sos pomidorowy wykładamy na przestudzoną tartę. Układamy na niej plastry salami i zalewamy śmietanowym sosem. Na sos wykładamy plastry pomidorów i starty żółty ser. Tarte wkładamy na ok 30 minut do nagrzanego

ChilliJemy
Skrzydełka ostro-kwaśne w sosie czosnkowym 157

kolor zalewamy je bulionem i całość zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w paseczki marchew i pietruszkę oraz 3 czubate łyżki keczupu  (można dać więcej, jeśli mamy ochotę na nieco bardziej pomidorowy smak, mnie jednak pasowało dokładnie tyle i wyjątkowo keczupu, nie koncentratu) i sok z cytryny. Gotujemy do miękkości warzyw, zagęszczamy delikatnie mąką ziemniaczaną, jednak w granicach rozsądku

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak w pomidorach - prościej się nie da ;) 152

godzinę. W tym czasie cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy ją na dwóch łyżkach masła do zezłocenia. Zwiększamy temperaturę na patelni i do cebuli dokładamy 3 łyżki koncentratu pomidorowego, w razie potrzeby dokładając większą ilość masła, by nic nam się nie przypaliło. Cebulę i koncentrat przesmażamy przez około 2 minuty cały czas mieszając. Dorzucamy do nich drobno pokrojony cieniutki

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś kurczaka w sosie z kardamonem 184

wyparował i uzupełniać płyn na bieżąco. Gdy mięso jest już prawie dobre, dodajemy na patelnię pokrojonego w plasterki pora, starte na dużych oczkach marchwie oraz ziołowy koncentrat pomidorowy. Razem dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze kilka minut pod przykryciem. Kardamon w tym daniu jest wyczuwalny dość dobrze. Degustator stwierdził, że posiada ono swojego

Kuchenna Kontrrewolucya
Mózg niespodzianka 216

tylko na obchody Halloween. ;) Ciekawe połączenie smaków i efekt murowany. 1 nieduży kalafior 800g mielonego mięsa z łopatki 100g cienkich plastrów boczku 4 ząbki czosnku pół słoiczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżki pieprzu cayenne 1 łyżka czarnego pieprzu 1,5 łyżki soli 2 łyżki przegotowanej wody Kalafior płuczemy w zimnej wodzie i pozbawiamy

Kuchenna Kontrrewolucya