czosnek podsmażyłam na oleju na patelni, dodałam mięso i smażyłam je około 10 minut. Dodałam pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Można użyć pomidorów z puszki bądź koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszałam wraz z przyprawami:solą,pieprzem,bazylią,tymiankiem i oregano aż sos zgęstnieje i wyparuje z niego woda. Makaron podgotowałam w oddzielnym garnku w osolonej wodzie około 4 minuty
potrawyregionalnemniejsze kawałki. Pokroiłam drobno cebulę, obrałam czosnek i pokroiłam suszone pomidory. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek lub oliwę z suszonych pomidorów, która nada daniu lekko pomidorowy smak. Podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam starte ząbki czosnku i suszone pomidory. W pomidorach było trochę kaparów, które idealnie pasowały do dania . Posoliłam i chwilę podsmażyłam. Dodałam szpinak. Liście
potrawyregionalneminut. Wlałam około 0,5 litra bulionu i puszkę obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów. Świeże pomidory pokroiłam w kostkę i dusiłam około 15 minut - pamiętając ,że sos pomidorowy im dłużej gotowany tym jest intensywniejszy w smaku i dodałam do ryżu. Podczas duszenia ryż pochłaniał wodę, więc sukcesywnie dolewałam ją i wszystko dusiłam około 20 minut
potrawyregionalneząbki czosnku pasta z przetartych pomidorów Grysik zagotowałam z bulionem stale mieszając przez około 3-4 minuty aż masa zgęstniała. Dodałam do niej tymianek,sól,pieprz i przecier pomidorowy z czosnkiem. Odstawiłam do ostudzenia. Gdy masa przestygła dodałam roztrzepane jajko i połowę parmezanu. Masę wyłożyłam na tacę i spłaszczyłam na około 1 cm. Następnie wycinałam z niej kwadraty
potrawyregionalnewegetarian można przyrządzić wersję bez kurczaka. Składniki: różyczki kalafiora pierś z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka i/lub seler 3-4 ząbki czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru pomidory/przecier pomidorowy mleczko kokosowe łyżeczka kurkumy łyżeczka curry sól,pieprz,chili olej Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie paseczki. Dodałam starty świeży imbir,czosnek i przyprawy. Polałam olejem,wymieszałam i odstawiłam,żeby
potrawyregionalneLubicie zupę pomidorową? Dzieci ja uwielbiają. A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa. Oczywiście przygotowując ją można użyć koncentratu pomidorowego, bądź kupiony przecier z pomidorów. Ale można go przecież przygotować samemu. Pyszne, czerwone pomidory wręcz kuszą aby je wykorzystać. Trochę pracy, ale ile satysfakcji i pysznego smaku. Składniki: 3 kg. gruntowych, dojrzałych pomidorów 3 łyżeczki soli
potrawyregionalneSkładniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego na zimno) 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek sosu worcester 2 łyżki ketchupu / koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 2 łyżki ostrej musztardy 6 ząbków czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru świeże gałązki rozmarynu i oregano łyżeczka ostrej wędzonej papryki łyżeczka zmielonego kminku sól świeżo zmielony
potrawyregionalneFarsz gotowy. Papryki umyłam. Wykroiłam z nich gniazda nasienne. Odkroiłam górną część. Można też przekroić je na pół. Napełniłam je farszem. Na wierzch nałożyłam po łyżce pomidorowego sosu. Można też sos wymieszać z farszem. Posypałam ziołami. Można jak ja dodać jeszcze pokrojone kawałki fety. Przykryłam papryki odkrojonymi wcześniej kawałkami. Wstawiłam je do żaroodpornego naczynia. Posmarowałam wierzch
potrawyregionalnejesteśmy pewni, że nie będziecie żałować. Potrzebujemy: 1 kg filetów z dorsza (mogą być mrożone) 0,5 kg mięsa z wędzonej makreli 1 kg obranej cebuli 450 g koncentratu pomidorowego 400 g ryżu 180 g oleju Przyprawy: 70 g soli 15 g cukru 23 g papryki słodkiej 34 g sosu sojowego 34 g octu 9 g chili 3 g pieprzu
Marder&Marder Manufactureczarny pieprz 2 łyżki oleju lub oliwa z oliwek 11 - 12 kawałków sera cheddar - kostka ok 1x1 cm Na sos 500 g opakowanie przecieru pomidorowego - passata 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 2 - 3 ząbki czosnku lub czosnek suszony sól, pieprz 2- 3 gałązki (baldachy ) kopru ogrodowego
Stare Garydodajemy do garnka. Możemy dać więcej mięsa, mi się już nie zmieściło. Gotujemy aż do miękkości fasoli. Jak fasola jest już dobra, wyjmujemy skórki i dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Zagotowujemy i gotowe! Zajadamy z pieczywkiem. Proporcje są przykładowe. Można zrobić równie dobrze mniej
Pelusiowa Kuchniajest intensywnym oraz pikantnym aromatem curry. (2 lub 3 małe porcje) 1 duży filet z kurczaka (pojedynczy) 1 banan 1 cebula 3/4 szklanki bulionu (użyłam warzywnego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki curry słodka i ostra papryka w proszku sól, pieprz olej Dodatkowo: ryż Pierś pokroić w kostkę i natrzeć przyprawami (solą, pieprzem i obiema paprykami).Cebulę (pokrojoną
Di gotujewiększość dań tejże kuchni :) Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1-2 papryki czerwone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta pieprzu
Kolorowy Przepisownikzdrowy obiad, do zrobienia w pół godziny. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 200 g grzybów lub pieczarek 1/2 cebuli 1 szklanka ryżu 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 ząbek czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka 1 łyżka oleju szczypiorek Grzyby i cebulę poddusić na oleju. Kurczaka pokroić w kostkę, marchewki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaosób: 2 szklanki makaronu kolorowe muszelki duża pierś z kurczaka 200 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól himalajska pieprz bazylia oregano łyżka oleju zielone papryczki i czerwone papryczki chilli (można pominąć) Papryki pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę posiekać. Mięso pokroić w niewielkie kostki. Na głębokiej patelni
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia