Potrawka z ciecierzycy i fasolek -danie jednogarnkowe 275fasolki czerwonej (400 g) puszka fasolki białej (400 g) puszka ciecierzycy (400 g) 2 listki laurowe 3 kulki ziela ang. pieprz czarny 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego pomidory suszone z czosnkiem i bazylią papryka słodka sól wg smaku Mieszanka deluxe z pieprzem syczuańskim kupuję w KLIK Warto zapoznać się z ofertą na dzień Mamy
Takie tam pichcenie
Bułki pomidorowo-bazyliowe 245konieczne. Pesto : Szklanka liści świeżej bazylii nieduży pomidor - pozbawiony skóry i pestek 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy ( ja użyłam oliwę pozostałą po suszonych pomidorach) łyżeczka koncentratu pomidorowego Całość zmiksowałam w blenderze Ciasto : 1 małe jajko 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki drobnej soli 2 i 3/4 - 3 szklanki mąki pszennej typ 650 pesto
apetytnapieczenie
Ciasto na pizzę bez drożdży 294pieczenia posmarowałam olejem i rozpłaszczyłam na niej ciasto - moje wyszło cienkie, ale kształt i grubość mogą być dowolne. Bazą sosu do pizzy u mnie jest zwykle kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego wymieszanego z przyprawami np.: suszoną bazylią, oregano, tymiankiem etc. Oprócz sera żółtego dodaję zwykle zielone oliwki, wędlinę lub kiełbasę, pieczarki, kapary, suszone pomidory, brokuły, czosnek ( taki zestaw był dziś ), kukurydzę
apetytnapieczenie
Ryba zapiekana w warzywach 180jeść przynajmniej raz w tygodniu, a najlepiej dwa razy. Składniki: 1/2 kg filetów rybnych (np. dorsz, morszczuk) 3 papryki czerwone 2 papryki żółte 1 duży por 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ok. 50g sera żółtego Ew. sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki śmietany
Kolorowy Przepisownik
Chłopski garnek 211łyżeczki bazylii 3 łyżeczki oregano 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki ostrej 3 łyżeczki papryki słodkiej 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrego keczupu 500 ml ciepłej wody Sposób przygotowania: Kiełbasę obieramy, kroimy w półksiężyce. Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w małe paseczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W dużym
Kolorowy Przepisownik
Sos pomidorowy podstawowy 202Pyszny mocno pomidorowy sos z dodatkiem smażonej cebulki i ziół. Wykorzystuję go jako bazowy sos do pizzy, ale również do dań z makaronem
Milion Smaków
Gulasz wołowy z pomidorami 150Klasyczny intensywnie pomidorowy gulasz z wołowiny i warzyw. Doskonały w połączeniu z świeżym pieczywem. Warto przygotować większą porcję na kilka
Milion Smaków
Makaron z kiełbaskami po niemiecku 194Nietypowe danie z makaronu spaghetti i frankfurterek. Nitki makaronu przechodząc przez kiełbaski tworzą ciekawą kompozycję wizualną, a smaku dopełnia sos pomidorowy. Jeśli chcemy spróbować czegoś z kuchni niemieckiej to polecam właśnie coś tak nietypowego
Milion Smaków
Gołąbki z kapusty pekińskiej 189Gołąbki w wersji szybszej, ale nie mniej smacznej niż klasyczne. Zwykła kapusta została zastąpiona pekińską, z którą mieszane jest mięso wraz z dodatkami (bez zawijania). Do tego soczysty sos pomidorowy i obiad gotowy
Milion Smaków
Muszle szpinakowe 211już wielu dodatków. Jeżeli chcecie przygotować obiad, który nie tylko będzie smaczny i zdrowy ale również będzie cieszył oko przygotujcie makaron muszle nadziewany pyszną masą szpinakowo-serową z dodatkiem pomidorowego sosu. Dodatkowym atutem tego dania jest możliwość przygotowania do wcześniej - przed podaniem wystarczy włożyć do piekarnika i chwilę zapiekać
Milion Smaków
Tarta z łososiem wędzonym i mozzarellą 146przekąski dla gości na domowych przyjęciach. W tym przepisie podejrzanym u Pascala Brodnickiego, bazą jest ciasto francuskie - gotowe, bo miało być szybko. W środku wędzony łosoś, mozzarella i przecier pomidorowy zanurzone w masie śmietanowo-jajecznej
Milion Smaków
Tarta ze szparagami i cukinią 152najwięcej. Na szczęście można je przygotować na tyle różnych sposobów, że w zasadzie codziennie możemy jeść zupełnie inne danie. Dziś połączenie kruchej tarty, szparagów, cukinii, masy quiche i sosu pomidorowego. Ciekawy eksperyment? Oceńcie sami - jak dla mnie to przerósł oczekiwania
Milion Smaków
Włoski sos pomidorowy 151już ostatni dzwonek na to, żeby w tym sezonie zrobić jeszcze włoski sos pomidorowy z naszych krajowych pomidorów. Skorzystajcie z okazji bo zimą będziecie tęsknić za tym smakiem zwłaszcza jeżeli tak jak ja, unikacie kupowania ich zimą z poza Polski. Ten sos może i nie ma w sobie wiele finezji ale jest przepyszny. Makaron z jego dodatkiem okraszony startym parmezanem
Milion Smaków
Wiatraczki serowo-pomidorowe 156pracy. Nad przygotowaniem tych wiatraczków trochę się napracujecie ale jeżeli macie trochę wolnego czasu - naprawdę warto. Ciasto drożdżowe wzbogacone zostało dodatkiem posiekanej mozzarelli a jako nadzienie wykorzystany został szybki pomidorowy sos i starty parmezan. Uwaga: przepis na dużą, "imprezową" porcję
Milion Smaków
Tarta z chorizo i rucolą 205upodobań :). Składniki na ciasto kruche, forma 30x40 cm: 50 dag mąki pszennej 25 dag margaryny 1 jajo 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Dodatki: chorizo sos pomidorowy czosnek w plastrach lub przeciśnięty przez praskę por cebula oliwki pomidory ser feta słonina lub boczek ser żółty do starcia świeże listki rucoli 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników
Apetyczna babeczka