zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:690/1190)

Kurczak pieczony z pomidorowym ryżem i ziołami toskańskimi 242

pachnący i pyszny wyszedł ten kurczak ! Z dodatkiem pomidorowego ryżu był pysznym obiadem dla całej rodziny. Lubimy takie aromatyczne, dobrze doprawione ziołami mięso . Dodatki można zmieniać, skład przypraw też a najważniejsze jest to, że pracy przy przygotowaniach naprawdę nie dużo. Wystarczy natrzeć i odstawić na trochę a potem przecież piecze się już prawie samo. Do tego jakieś kolorowe, pyszne dodatki

Smaczna Pyza
Mielone z kaszą jęczmienną 175

więcej niż z samego mięsa. Polecam serdecznie!!! 1 kg. łopatki lub szynki wieprzowej 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 żółtko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka olej do smażenia Łopatkę razem z cebulą zemleć w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodać kaszę jęczmienną, przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtko

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pasta paprykowa z dodatkiem chilli - wiem, co jem. 184

jabłka mała główka czosnku 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1.2 łyżeczki chili 1 opakowanie bazylii ( ja dałam świeżą) 2 słoiki koncentratu pomidorowego WYKONANIE Paprykę wrzucamy do wrzątku i chwilę trzymamy nie doprowadzając do zagotowania. Można sprawdzić , czy skórka odchodzi. Paprykę obieramy ze skórki, kroimy drobno i rozdrabniamy blenderem. Bazylię, jeśli świeża, siekamy

W kuchennym oknie Ewy
Paprykowa pasta z tuńczyka i ryżu 194

szklanki ugotowanego ryżu (może być brązowy) 2 puszki tuńczyka w kawałkach w wodzie po kawałku czerwonej i żółtej papryki posiekany szczypiorek 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka Ajvaru lub czerwonego pesto (można pominąć) 1-2 łyżki keczupu sól i pieprz do smaku Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić widelcem, wymieszać z ryżem, szczypiorkiem i pokrojoną w kosteczkę papryką. Wymieszać

Czerwień i błękit
Szakszuka - jaja w pomidorach 142

zdjęcie. Przyprawiam dosyć ostro, bo tak nam smakuje, ale to już rzecz smaku. Składniki: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów 5 jajek 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka cukru sól pieprz

O kuchni z uczuciem
Pizza na cienkim cieście z semoliną 156

blaszka pizzy i dwie małe. Ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka mąki semoliny 1 szklanka letniej wody 8 g drożdży suszonych 3 łyżki oleju sól Sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki oleju 1 ząbek czosnku sól pieprz bazylia oregano Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi  składnikami. Dodatki plasterki salami czarne oliwki ser mozzarella

O kuchni z uczuciem
Leczo z kiełbasą 1085

Składniki: 4 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 zielona papryka 6 dużych pomidorów 300 g kiełbasy (parówka) 4 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Obraną cebulę pokroić w półksiężyce. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki,. Kiełbaskę pokroić w kostkę. Cebulę podsmażamy na oleju

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie po kaszubsku. 153

kaszubsku oferuje chyba każda firma która w swojej ofercie ma sledzie, ale czemu nie zrobić ich samemu? Składniki; 40dag śledzi solonych 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 1 łyżka  ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka oliwy z oliwek

Radość kipiąca uśmiechem.
Bakłażan i ciecierzyca z chrupiącą pitą czyli libański Fatteh 209

bakłażan chłodnie dużo oliwy). Wstaw do piekarnika na 15-20 minut aż stanie się miękki. Wyjmij, ale nie wyłączaj piekarnika. Dodaj ugotowaną ciecierzycę i upieczonego bakłażana do sosu pomidorowego i delikatnie wymieszaj. Weź chlebek pita (lub tortillę) i zwiń w rulon. Pokrój na paski szerokości centymetra, ułóż na blasze po bakłażanie i skrop oliwą. Piecz przez ok. 5 minut, mieszając

Chilli Czosnek i Oliwa
Pulpety w sosie pomidorowym 216

Składniki: -500 g mięsa mielonego -1,5 bulionu -1 cebula -2 ząbki czosnki -1 jajko  -1 czerstwa kajzerka -przecier pomidorowy -50 ml śmietany -papryka słodka, pieprz, sól -mąka do obtaczania pulpetów  -mleko do namoczenia kajzerki -olej Wykonanie: Kajzerkę namaczamy w mleku. Gdy zmięknie, odciskamy ją. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do mięsa dodajemy: namoczoną

KasiekGotuje
Kapusta duszona 152

kiełbasy śląskie 2 duże marchewki 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól  pieprz Kapustę  poszatkować, ale nie za drobno, włożyć do dużego rondla, podlać dwoma szklankami wody, dodać liść laurowy,ziele angielskie

O kuchni z uczuciem
Hamburger z cheddarem i boczkiem czyli Niedzielne Mielenie odc.32 181

pochodzi z książki Donny Hay. Hamburger z cheddarem i boczkiem 500 g mielonego mięsa (polecam wołowinę) przeciśnięty ząbek czosnku sól, pieprz po łyżce sosu Worcestershire i przecieru pomidorowego 10 plasterków boczku 5 plasterków cheddara 5 bułek pomidor, korniszon, ogórek, cebula, ketchup jako dodatki Mięso mielone łączymy z czosnkiem, sola, pieprzem, sosem i przecierem. Formujemy 5 kotletów. Każdy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegańskie Leczo z Pędami Fasoli 150

czerwona 2 Garście pędów fasoli 2 Garście Świeżego szpinaku 2 Łodygi świeżego Selera 8 Pomidorków suszonych z zalewy  2 Łyżki masełka albo kostki masła skamowego 2 Łyżki przecieru pomidorowego 2 Łyżki czerwonej papryki łagodnej 1 Łyżka papryki ostrej 1 Łyżeczka pieprzu 1/2 Łyżeczki soli 2 Ząbki czosnku  1/3 Szklanki wody przegotowanej    Sposób przygotowania: Cebulę kroimy

Gotowanie Patki
Pomidory faszerowane kaszą gryczaną i kurkami, podawane na grillowanej chałce 99

Faszerowanie i podanie Pomidory umyj i odetnij z nich górę. Za pomocą łyżki wydrąż je, pozostawiając miąższ na około pół centymetra od skórki. (Pozostały miąższ możesz wykorzystać do sosu pomidorowego lub gazpacho). Pomidory wypełnij farszem i włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Piecz około 30 minut w 200°C . Pod koniec pieczenia, kromki chałki podpiecz na węglowym grillu lub patelni

Food Square

Proponowane wyszukiwania