wielki dzień ;) "dzień po pasta day 2015", kiedy super ekspresowe i przepyszne spaghetti ląduje wreszcie na stronie Wszystko jest w głowie :)) Pisałam już kiedyś o EKSPRESOWYCH ZUPACH POMIDOROWYCH na bazie soku pomidorowego i dokładnie w ten sam sposób powstaje nasz sos do spaghetti, a także sos do pizzy. To zdecydowanie lepsza wersja, niż sos ze świeżych pomidorów
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESKŁADNIKI: 1 kg mięsa wołowego (ja użyłam mięsa z karku wołowego i przemieliłam przez duże oczka) 1 butelka 600 ml przecieru pomidorowego 2 szalotki 1 łyżka masła garść posiekanego lubczyku 1 płaska łyżka papryki ostrej wędzonej 1 płaska łyżka przyprawy myśliwskiej makaron spaghetti z pełnego ziarna PRZYGOTOWANIE: Na głębokiej patelni (ja zawsze używam mojego dużego woka) należy roztopić mało
ClauditteMissCookingdomu wszyscy jesteśmy makaroniarzami, a makaron i sos do makaronu gości na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Co lubimy do makaronu? Moje dzieci oczywiście spaghetti i sos pomidorowy z mielonym mięsem , czyli pasta Bolognese na wszelkie sposoby. Danie szybkie do przyrządzenia, idealne na lunch do pracy czy na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Wszystkie dzieci lubią makaron! Dla smakoszy owoców
codojedzeniaszczypta soli Składniki na pomarańczowe ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka czerwonej pasty crry szczypta soli Składniki nadzienia: 400 g serka śmietanowego delikate 9 plasterków szynki Wykonanie: Każdy kolor ciasta robimy osobno. Ciasto żółte: Żółtka oddzielamy od białek
Podróż w kulinariaMLECZKA KOKOSOWEGO. OSOBIŚCIE LUBIĘ DODAĆ DWIE TRZY ŁYŻKI ŚMIETANY 18%. GOTUJĘ CHWILĘ ,ŻEBY SOS ZGĘSTNIAŁ. NASTĘPNIE KRUSZĘ TRÓJKĄCIK SERA PLEŚNIOWEGO TYPU LAZUR,SOLĘ,PIEPRZĘ. DLA KOLORU DODAJĘ ŁYŻKĘ KONCENTRATU POMIDOROWEGO. NAJLEPIEJ SMAKUJE Z RYŻEM ALE MOŻNA PODAWAĆ RÓWNIEŻ Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI. SMACZNEGO
potrawyregionalnefarszu pokrojoną w kostkę cukinię i wydrążony środek z bakłażana. Gdy wszystko razem się zarumieni dodaję pokrojone świeże, obrane ze skórki pomidory i przecier pomidorowy . Duszę wszystko około 15 minut,żeby nadmiar sosu odparował. Nadziewam środki bakłażana farszem i posypuję serem mozzarellą. Wstawiam danie w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą do piekarnika
potrawyregionalneDodałam warzywa i przyprawiłam solą i pieprzem, i odrobiną cukru do smaku. Podlałam wszystko wodą i dusiłam około 15 minut. Na koniec dodałam pół słoiczka koncentratu pomidorowego i wymieszałam. Jak ktoś lubi może dodać sok z połowy cytryny. Ułożyłam rybę na półmisku i obłożyłam warzywami. Danie pyszne i zdrowe
potrawyregionalneczosnkiem,solą,pieprzem,papryką słodką i ostrą.Można wrzucić pokrojoną marchewkę,paprykę,groszek,pieczarki co kto lubi.Zostawiamy wszystko na ok.40 minut i na koniec gotowania można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Teraz placek: około 1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szt.jajek 1 szt.cebuli majeranek sól,pieprz olej do smażenia Starłam drobno ziemniaki ( ja odlewam wodę
potrawyregionalneczosnek podsmażyłam na oleju na patelni, dodałam mięso i smażyłam je około 10 minut. Dodałam pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Można użyć pomidorów z puszki bądź koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszałam wraz z przyprawami:solą,pieprzem,bazylią,tymiankiem i oregano aż sos zgęstnieje i wyparuje z niego woda. Makaron podgotowałam w oddzielnym garnku w osolonej wodzie około 4 minuty
potrawyregionalnemniejsze kawałki. Pokroiłam drobno cebulę, obrałam czosnek i pokroiłam suszone pomidory. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek lub oliwę z suszonych pomidorów, która nada daniu lekko pomidorowy smak. Podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam starte ząbki czosnku i suszone pomidory. W pomidorach było trochę kaparów, które idealnie pasowały do dania . Posoliłam i chwilę podsmażyłam. Dodałam szpinak. Liście
potrawyregionalneminut. Wlałam około 0,5 litra bulionu i puszkę obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów. Świeże pomidory pokroiłam w kostkę i dusiłam około 15 minut - pamiętając ,że sos pomidorowy im dłużej gotowany tym jest intensywniejszy w smaku i dodałam do ryżu. Podczas duszenia ryż pochłaniał wodę, więc sukcesywnie dolewałam ją i wszystko dusiłam około 20 minut
potrawyregionalneząbki czosnku pasta z przetartych pomidorów Grysik zagotowałam z bulionem stale mieszając przez około 3-4 minuty aż masa zgęstniała. Dodałam do niej tymianek,sól,pieprz i przecier pomidorowy z czosnkiem. Odstawiłam do ostudzenia. Gdy masa przestygła dodałam roztrzepane jajko i połowę parmezanu. Masę wyłożyłam na tacę i spłaszczyłam na około 1 cm. Następnie wycinałam z niej kwadraty
potrawyregionalnewegetarian można przyrządzić wersję bez kurczaka. Składniki: różyczki kalafiora pierś z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka i/lub seler 3-4 ząbki czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru pomidory/przecier pomidorowy mleczko kokosowe łyżeczka kurkumy łyżeczka curry sól,pieprz,chili olej Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie paseczki. Dodałam starty świeży imbir,czosnek i przyprawy. Polałam olejem,wymieszałam i odstawiłam,żeby
potrawyregionalneLubicie zupę pomidorową? Dzieci ja uwielbiają. A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa. Oczywiście przygotowując ją można użyć koncentratu pomidorowego, bądź kupiony przecier z pomidorów. Ale można go przecież przygotować samemu. Pyszne, czerwone pomidory wręcz kuszą aby je wykorzystać. Trochę pracy, ale ile satysfakcji i pysznego smaku. Składniki: 3 kg. gruntowych, dojrzałych pomidorów 3 łyżeczki soli
potrawyregionalneSkładniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego na zimno) 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek sosu worcester 2 łyżki ketchupu / koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 2 łyżki ostrej musztardy 6 ząbków czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru świeże gałązki rozmarynu i oregano łyżeczka ostrej wędzonej papryki łyżeczka zmielonego kminku sól świeżo zmielony
potrawyregionalne