pieprz. Wszystko razem laczymy. Formujemy male kulki, obtaczamy maka, smazymy na oliwie z oliwek Po usmazeniu, na zloty kolor, dodajemy ok 800 ml passata I 4 lyzki koncentratu pomidorowego., suszona lub swieza bazylie W miedzyczasie gotujemy makaron Posypujemy parmezanem, I natka pietruszki Smacznego
Smaki EdytyStarlam marchew I pietruszke na duzych oczkach, skroilam cebule na poltalarki. Na niewielkiej ilosci oleju najpierw podsmazylam cebule- ok 5 min. Dodalam marchew , pietruszke I sos pomidorowy. Doprawilam sola, pieprzem I paprika oraz ok 1 lyzeczki cukru. Dusialam az do miekkiej marchewki Wlozylam do naczynia- warzywa - ryba- warzywa- ryba. Podajemy na cieplo lub na zimno. Polecam
Smaki Edytydrugiej strony na 20 min. I gotowe. Sos buffalo został przeze mnie zmodyfikowany I dostosowany do mojej kuchni. :) Zabieramy się za sos Składniki: 1 tubka koncentratu pomidorowego 3-4 łyzki ketchup 2 łyzki masla 2 łyżki vinegar 2 ząbki czosnku- przecisnięte przez praske 1/4 łyzeczki papryki cayenne 1/4 łyzeczki sosu Worcestershire 4-6 łyzek miodu lub syropu klonowego ( ilość zależy
Smaki Edytycashew nuts Składniki na sos: 200 ml wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 5 łyżek octu ryżowego 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki imbiru sól Wykonanie sosu: Odlewamy 100 ml wody I dodajemy mąki ziemniaczanej, reszta składników gotujemy w rondelku, po zagotowaniu dodajemy rozrobioną mąke
Smaki Edytykuskusu 1 mała cebula sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku Jarzynka lub podobna przyprawa ok. 1/2 łyżeczki 2 szklanki wody 3 g koncentratu pomidorowego 30 % ( ok. 2 czubate łyżeczki) szczypta cukru 1 łyżka oleju z pestek winogron Przygotować podstawowe składniki. Cukinię umyć. Odciąć końcówki. Podzielić na 4 kawałki. Każdy wydrążyć za pomocą małej łyżeczki
Buniabaje w kuchnizamrażam ( np. kotlety mielone).Wynalazłam w zakamarkach szuflady zamrażarki ostatnie 2 malutkie kotleciki mielone. Doskonale nadały się jako nadzienie do wydrążonego ogórka ( ugotowanego na parze). Zrobiłam do tego sos pomidorowy z serami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniśledzika robię na tegoroczną Wigilię , to wykorzystuję ,, archiwum" :) Taki Wigilijny śledzik Czas : 30 minut Składniki : 4 płaty śledzia z oleju 2 cebule 8 kapeluszy suszonych prawdziwków 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1/4 szklanki oleju aromatyzowanego grzybami ( borowikami ) pieprz kolorowy grubo mielony Ugotować w małej ilości wody prawdziwki . Odcedzić i pokroić w paseczki ( wywar użyć do innych wigilijnych dań ) .Cebulę pokroić
Buniabaje w kuchniczasach i wykorzystywane jako przyprawa. Nacierano nimi ( tak jak i miodem) mięso do pieczenia, zaprawiano sosy. W starych przepisach na bigos nie uświadczy się modnego tak obecnie dodatku koncentratu pomidorowego- za to są powidła śliwkowe. Tak samo wigilijna kapusta z grzybami zyskuje na smaku jeśli dodamy do niej odrobinę powideł. Wigilijną kapustę doprawiam zamiennie miodem lub powidłami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnispróbować zastąpić fasolką ziarnistą część mięsa w gołąbkach ( nie ukrywam pierwotny zamysł był spowodowany tym ,że mielonego było trochę za mało ).Przygotowałam normalny farsz i dodałam odsączoną z sosu pomidorowego fasolkę. Po wymieszaniu doprawiłam. Gołąbki wyszły fantastyczne - bardzo delikatne. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniręki. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Składniki nadzienia : * 5 dużych cebul * 2 ząbki czosnku * łyżka suszonej bazylii * łyżka przyprawy do pizzy * sól , pieprz * 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki oliwy Kroimy cebulę w piórka, szklimy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Wsypujemy przyprawy i dusimy do miękkości. Pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowanie : Ciasto podsypując mąką musimy rozwałkować na około
Magiczne Życie MartyZajadałam się , zajadałam ! Muszę zrobić go ponownie. Składniki : * kolorowe papryki * marchewka * cebula * cukinia * pieczarki , grzyby leśne * mielone mięso * sól , pieprz , ulubione przyprawy * pomidory w puszce * koncentrat pomidorowy * ketchup pikantny * olej rzepakowy * opcjonalnie czerwona fasola bądź kukurydza konserwowa Przygotowanie : Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Poddusić i dodać marchewkę. Dodać czerwoną paprykę, grzyby i cukinie
Magiczne Życie Martypodsmażyć z każdej strony około 2-3 minuty aż będą chrupiące. Ułożyć na bułce. Posypac świeżymi ziołami. Ja do tej śniadaniowej bułeczki podałam ulubiony sok mojego narzeczonego Tymbark pomidorowy pikantny. Był zachwycony
Magiczne Życie Martyciepłe miejsce. na pół godziny. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować w kształcie koła. Wykroić 8 trójkątów. Nadzienie : * opakowanie salami * pół słoiczka przecieru pomidorowego * łyżeczka oliwy z oliwek * łyżeczka ulubionych suszonych ziół Przygotowanie : Każdy trójkąt posmarować sosem przygotowanym z przecieru, oliwy oraz ziół. Ułożyć po 2-3 plasterki salami. Zawijać rogaliki. Każdy
Magiczne Życie Martyfiletów dorsza, mintaja * jajko , mąka pszenna , bułka tarta - do panierowania ryby * 4 marchewki * kawałek selera * 1 pietruszka * 2 cebule * 4 łyżki oleju rzepakowego * mały koncentrat pomidorowy * łyżka ketchupu łagodnego * cukier , sól , pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w paseczki. Usmażyć warzywa. Przyprawić do smaku. Dodać koncentrat i ketchup. Rybę
Magiczne Życie Marty