Zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa zwana musaką jest popularnym daniem w Grecji i innych krajach basenu śródziemnomorskiego. Właściwie powinno się używać do tej zapiekanki mięsa
UgotujmyTo.plEkologiczna kasza jaglana8. Orzechy nerkowca 100% organic9. Cukier trzcinowy Demerata 100% organic10. Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 100% organic11. Ekologiczny sok malinowy 100%, bez cukru12. Ekologiczny koncentrat pomidorowy, bez dodatku cukru13. Ekologiczne powidła śliwkowe 14. Ekologiczny dżem truskawkowy niskosłodzony15. Konfitura z czarnej porzeczki niskosłodzona
Szefowa kuchnioliwek 250 ml ciepłego mlekaNadzienie:1/2 kg pieczarek 200 g pikantnej kiełbasy1 czerwona papryka10 g oregano1 czerwona cebula80 g startego sera żółtegoolej do smażeniaSos:200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany)pieprz trochę cukru do smakuZ podanych składników można uzyskać 4 sztuki calzone. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i drożdże. Wymieszać. Zrobić
Świat Domowej Kuchni400 g piersi z kurczaka150 ml jogurtu typu greckiego1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie mamy dodajmy pół łyżeczki cynamonu
Świat Domowej Kuchniryby w smacznym wydaniu ;)Idealna na stół wigilijny.Składniki:- 8 sporych kawałków wyfiletowanej ryby (szczupak, sandacz)- 5 dużych marchewek- 3 średnie cebule- 1 duża pietruszka- kostka rosołowa- łyżka koncentratu pomidorowego- przyprawy: pieprz,sól,paprykaSposób przygotowania:1.Rybę delikatnie solimy, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Gdy wszystkie kawałki będą już usmażone odkładamy gdzieś
Gotuj Z Muzykąkrokieta jest dokładnie taki sam, na końcu panierujemy i smażymy.na patelni smażymy cebulę, czosnek, dodajemy 0,5 kg mięsa mielonego (doprawiamy je). Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy farsz słodką zmieloną papryką, solą, pieprzem, oregano, bazylią (w zasadzie jest to sos jak do spaghetti). Farsz umieszczamy na środku, na wierzch ścieramy np parmezan lub inny dowolny
upichcicpowiesić na lampie i choince. Do każdej paczuszki z 4 piernikami dodałam również kilka polskich cukierków (Krówki, Raczki itd.), a w jednej z nich znalazł się również nasz pasztet pomidorowy (koleżanka go uwielbia!). Aaaaale pachną i chrupią, ale nie są skamieniałe
Kitchens Alphabetpomidor – 1 szt- kukurydza – 100 g- piri – piri – 1 szt- cebula – 1 szt- czosnek – 1 szt- kolendra – 1 szczypta- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka- sól- pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kalarepy oczyszczamy , ścinamy kapelusz i wydrążamy wnętrze.Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut.Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto.Dodajemy posiekany czosnek
Ostra na Słodkobyło też orzotto z kaszy … i wiele wiele innych przysmaków z dodatkiem kasz. Tym razem padło na kasze kukurydzianą , z której zrobiłam ekspresowe racuszki z dodatkiem sosu pomidorowego. Fajny pomysł na szybki i smaczny obiad. SKŁADNIKI :- kasza kukurydziana – 200 g- masło – 1 łyżka- jajko – 2 szt- mąka pszenna – 3 łyżki- marchew – 1 szt- olej
Ostra na SłodkoKushari / kuszari jest to jedna z najpopularniejszych potraw w Egipcie.Potrawa z ryżu , makaronu , smażonej cebuli , ciecierzycy , soczewicy i ostrego sosu pomidorowego .Można ją kupić od każdego ulicznego sprzedawcy w Egipcie … i tak naprawdę grzechem byłoby nie spróbować choć raz!Jest to danie nie tylko smaczne , ale i niezwykle pożywne – śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad!U mnie kushari
Ostra na Słodkogrecku. Smakuje tak samo, wygląda troszkę inaczej. Polecam Składniki:70 dag filetu z tilapii 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por-biała część 1 słoiczek koncentratu pomidorowego z czosnkiem pół szklanki wody mąka do panierki olej do smażenia sół,pieprz do smaku Wykonanie:Filety dobrze nacieramy solą i pieprzem zobu stron. Do garnuszka starkowujemy marchew,pietruszkę, siekamy drobno
Z Majeczką w kuchniwielu kombinacji. Jaka jest Wasza ulubiona? Składniki: 0,5 kg piersi z indyka 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 1 marchewka 0,5 kg fasolki szparagowej 500g przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, bazylia, czosnek 1. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisycukrowa, cebula czerwona. Wszystko pokroiłam mniej więcej na półtalarki.Cebule i czosnek posmażyłam i przełożyłam do garnka w którym miał powstać sos. Dodałam tam pokrojone pomidory, słoiczek domowego przecieru pomidorowego, garść świeżych posiekanych ziół z balkonu, łżeczkę soli, pieprzu, cukru, ostrej pasty paprykowej. Dodałam też 2 kawałki pokrojonej w kosteczkę i przesmażonej kiełbasy dobrej jakości. Wszystko dusiłam tyle czasu
Z butelką mleczka w tleodstawiamy na bok. 2. Na tę samą patelnię wrzucamy seler, koper, szalotkę i cebulę. Smażymy, cały czas potrząsając, aż do zarumienienia. Wlewamy ocet, dodajemy cukier i przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie i redukujemy (około 10 minut), aż sos stanie się bardzo gęsty i lepki, a zapach octu przestanie być rażący.3. Na patelnię wykładamy kawałki królika, zalewamy wywarem, dodajemy gałązkę
My Culinary Artpieprzem.Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ok. 1/3 wrzucamy do rozbełtanych jajek i mieszamy. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu.Formę do zapiekania (ok. 20x30cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę sosu pomidorowego, pokrywamy 1/2 podsmażonej cukinii. Polewamy częścią (1/2) masy jajecznej. Powtarzamy czynności do wyczerpania składników. Na wierzch wykładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Górę zapiekanki posypujemy pozostałym startym serem.Zapiekamy
Słodka Strona