zimno.Jako dodatek do mięs i nabiału, albo po prostu do pieczywa.Cebulka dodatkowo podkreśla smak papryki i daje słodki akcent.- trzy papryki- 2 średnie czerwone cebulę- 1 łyżka koncentratu pomidorowego- sól- olej do smażeniaPaprykę kroimy na pół i czyścimy z gniazda nasiennego, dobrze myjemy i kroimy na kawałkiCebulę obieramy i kroimy w piórka 5 mm .Rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystko
Pasje Jolkipizza jaką chcecie, dodatki dowolne :)Składniki :0,5 kg mąki8 g drożdży instant lub 15 g świeżychłyżeczka cukrułyżeczka soli2 łyżki oleju lub oliwykubek ciepłej wody ok.300 mlulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp.przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmarynprzejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzietalerzu, dodajemy przyprawy. Przyprawy według własnego gustu i upodobań. Ja dodaję pieprz czarny i ostatnio nowo odkrytą przeze mnie przyprawę z Kamisu "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ". Mocno pomidorowy smak został przełamany w niej nutką czosnku i bazylii. Ma również bardzo ciekawy wygląd, czerwone paseczki suszonych pomidorów, kremowe kawałki suszonego czosnku i szczypta ciemnozielonej suszonej bazylii. Mieszamy wszystko widelcem
Parowar FacetaOd czasu do czasu przygotowuję taką zapiekankę, jest smaczna i sycąca. Znika bardzo szybko a to o czymś świadczy :)Składniki:30 dkg pieczarek30 dkg szynki0,5
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPizza, kto z nas jej nie lubi, ale kiedy nie chce się iść do pizzerii albo czekać w nieskończoność na dowóz warto zrobić swoją tym
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMoże na zdjęciu nie wyglądają te śledzie za pięknie, ale w smaku jak dla mnie są świetne :) Mama dostała przepis od koleżanki i postanowiłyśmy je
charlotte gotujeDziś zapraszam Was na domowy fast food w wersji wegetariańskiej. Burgery wyszły mi wyjątkowo pyszne, szkoda tylko, że zastała mnie ciemność przy robieniu zdjęć. Ale liczę
Mienta blogpomidorowy chyba lubią wszyscy :) A sos cygański to taka jego "dobitniejsza" smakowo odmiana. Podany z makaronem stanowi pełnowartościowe danie obiadowe i ... to jakie smaczne danie!Składniki na sos:1 kg pomidorów1 czerwona papryka1 cebulaoliwa z oliwek2 ząbki czosnkusólpieprzcukierostra paprykasłodka paprykałyżka kwaśnej śmietanyDodatkowo:pełnoziarnisty makaronpokrojone 3 korniszonyWykonanie:Pomidory wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem, po czym obieramy ze skórki i kroimy
Walijskie Pichceniespaghetti? :) Czasem im mniej składników, tym pyszniej!Składniki (2 porcje)1/2 opakowania makaronu do spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)1 puszka pomidorów1 duża cebula1 ząbek czosnku250g mięsa mielonego2 łyżki przecieru pomidorowego (lub koncentratu) 5 czarnych oliwekparmezan do posypania2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka/ostra, dużo bazylii, czosnek granulowany, majeranekPrzygotowanie:Sos:W jednym garnku na oliwie podsmażamy 1/2 posiekany
Kitchens Alphabetogniu.Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Ciasto wałkujemy na stolnicy, kładziemy wystudzony sos pomidorowy, kiełbasę, cebulę, oliwki oraz ser.Pieczemy ok. 25-30 minut.Ma ktoś ochotę na taką francuską odmianę? :) a jakie było Wasze najdziwniejsze połączenie na pizzy? :)A oto przyrząd do robienia potrawy Raclette
Kitchens Alphabetkiełki fasoli MUNG, 1/3 słoika,- przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka,- sos sojowy - uwaga: bezglutenowcy omijają szerokim łukiem,- miód: łyżka,- czosnek. duża główka,- olej,- 4 pomidory / ewentualnie przecier pomidorowy,O GRZYBKACH, FASOLI, PRZYPRAWACH I INNYCH SKŁADNIKACH POCZYTAĆ MOŻECIE TUTAJ: kliknij, TU TEŻ KUPIĆ MOŻNA ZARÓWNO ORIENTALNE, JAK I POLSKIE "ELEMENTY OBOWIĄZKOWE". POLECAMY. Grzybki (i reszta) od Skworu dostarczone
Wypisz WymalujMieszamy. Jeśli trzeba mocniej doprawiamy.7. Zwijamy gołąbki - na liść kapusty, kopiasta łyżka farszu. Gołąbki układamy ściśle (1 przy 2) w wyłożonym liśćmi garze.8. Do pozostałego wywaru dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy lub z kartonu). Doprawiamy pieprzem czarnym.9. Zalewamy gołąbki. Nie przesadzamy, bo wykipi. Przykrywamy je liśćmi. Wstawiamy do piekarnika.10. Wypiekamy około 2,5 godziny bez wiatraka! 250 stopni
Wypisz WymalujKto powiedział, że wykwintne smaki rodzą się w bólach, w długotrwałych i pracochłonnych okolicznościach owianych nutką kulinarnego dramatyzmu? Kto powiedział, że jeśli chcemy uraczyć gości czymś
Wypisz Wymalujwspaniałe spoiwo. To nasza ulubiona pizza.Smak zdecydowanie odbiega od pizzy tradycyjnej, ale jedno pozostaje. Ona - jak i inne - zdecydowanie najlepiej smakuje z domowym dipem czosnkowym. Co prawda zastępuje on pomidorowy sos już od podstaw (przypominamy, że ciasto jest nim posmarowane), ale jest również (przynajmniej według nas) obowiązkową opcją również "od góry". Zresztą - czosnku nigdy dość! Pizza ma tak charakterystyczne smaki
Wypisz WymalujSkładniki: 1kg mięsa od szynki 2 jaja 3-4 czubate łyżki kaszki manny sól, pieprz papryka słodka 1 cebula kostka rosołowa cielęca liść laurowy ziele angielskie przecier pomidorowy śmietanka koperek Wykonanie: Mięso mielimy przez maszynkę wraz z cebulą.Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, sól, pieprz, paprykę oraz kaszkę manną.Całość wyrabiamy. Mokrymi rękoma formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotującą
Walijskie Pichcenie