zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:754/1190)

Spaghetti Bolognese 164

Tłuszcze 30,5 g Skład: 300 g makaronu Pełnoziarnistego 500 g mięsa mielonego z szynki garść świeżej Bazyli może być suszona 1 ząbek czosnku 500 g przecieru pomidorowego 3 plasterki serka topionego

Sylwetka Od Kuchni
Kopytka (bez glutenu, jajek i mleka) 130

minuty. Jeśli chcemy zrobić kolorowe kopytka, do ciasta można dodać: żółte - 1/4 łyżeczki kurkumy  zielone - kilka łyżek drobno zmielonego szpinaku (świeżego lub mrożonego) czerwone - łyżkę koncentratu pomidorowego Na zdjęciu poniżej kopytka szpinakowe

głodny alergik
Jak uzyskać na bezglutenowym pieczywie delikatną, rumianą skórkę? 146

Efekt prezentuje się następująco: Foccacia (placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami Jeśli ze względu na przyprawy obecne w gotowych ketchupach nie możecie ich używać, to można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego, szczyptę cukru i kilka kropli octu jabłkowego. W sytuacji alergii na pomidory, można zamiast nich dodać trochę soku z marchewki

głodny alergik
Lasange ziemniaczana z pieprzem bałkańskim 149

spodzie pierwszą warstwę ziemniaków, posypać pieprzem i majerankiem. Następnie ułożyć połowę boczku, cebulę i lekko ją posypać solą i  słodką papryką, przykryć warstwą pomidorów i zalać resztą sosu pomidorowego z puszki. Wysypać połowę startego sera, drugą część boczku i posypać raz jeszcze pieprzem, papryką i majerankiem. Można dodać natkę pietruszki. Na samą górę równo nałożyć starty ser. Zapiekać

Apetyczna babeczka
Ślimaczki z pomidorami, oliwkami i bazylią 170

drożdże, oraz resztę wody i oliwę. Zagnieść ciasto i od razu je rozwałkować na duży prostokąt, pozostawić na stolnicy do wyrośnięcia. 2. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory i razem smażyć

Apetyczna babeczka
Buraczki na ciepło, wersja II (dieta Dr. Dąbrowskiej) 230

razem taki, by jak najmniej było czuć buraki w burakach, ponieważ mój T. za nimi nie przepada :) Składniki: 3 buraki  pół cebuli  sól  pieprz koncentrat pomidorowy Buraczki obgotowujemy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy buraki, doprawiamy solą, pieprzem i koncentratem. Smacznego

chwile dla mnie
Pizza imprezowa 173

żółty, 400 g pieczarki, 3 szt pomidory 4 szt cebula, sól, 250 g kiełbasa cienka, pieprz Party Dip czosnkowy do polania- 1 opak 1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy, tłuszcz do podsmażenia cebuli i pieczarek ., CIASTO   Drożdże rozmieszać z ciepłą wodą do rozpuszczenia. Wsypać mąkę, sól, olej i dobrze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce

Kuchnia Danusi
Fasolka po bretońsku 136

Mój mąż uwielbia taką fasolkę, dlatego bardzo często ją robię Fasolka po bretońsku SKŁADNIKI: fasola Jaś 250 g koncentrat pomidorowy 1 słoiczek kość wieprzowa 300 g kiełbasa cienka 500 g boczek wędzony 250 g cebula 2 szt majeranek do smaku sól pieprz wegeta PRZYGOTOWANIE: Fasolę myjemy, moczymy dzień wcześniej. Następnego dnia, gotujemy fasolę w tej samej wodzie co się moczyła

Kuchnia Danusi
Pizza dwie pory roku 164

łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, sos:  1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie, dodatki: 1 część salami, czarne oliwki, kukurydza, pieczarki, pomidorki koktajlowe, żółty ser, 2 część pieczarki, brokuły, kukurydza, ser solankowy, ser pleśniowy, żółty ser. Przygotowanie: ciasto: Mąkę wsypujemy

Aga w kuchni
Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem 150

drożdży,  3 łyżki oleju, sos:  1 mała cebula,  1 ząbek czosnku,  2 łyżki oliwy,  2 łyżki wody,  1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,  zioła prowansalskie dodatki: 1/2 puszka kukurydzy, 1 pomidor, 10 plasterków żółtego sera, 1/2 puszki groszku zielonego, 10 oliwek czarnych, 150 g pieczarek, 10 plasterków salami, 2 łyżeczki oregano. Przygotowanie: ciasto: Mąkę

Aga w kuchni
Leczo 122

Składniki: 2 kg czerwonej papryki, 1 kg pieczarek, 0,5 kg cebuli, ok. 12 parówek Berlinek, 2 podwójne piersi kurczaka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki bukietu smaku Kamis, sól morska Kamis Specialite, pieprz czarny Kamis Specialite, ognista mieszanka Kamis Specialte podajemy z ryżem jaśminowym Sonko. Przygotowanie:      Paprykę i pieczarki dokładnie myjemy, paprykę kroimy

Aga w kuchni
Faszerowane muszle 43595

rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Następnie podsmażamy mięso, przyprawiamy je pieprzem i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa- cukinię i paprykę. Dodajemy ketchup lub koncentrat pomidorowy i przyprawiamy. Całość podgrzewamy jeszcze ok 5 minut. Do ostudzonych muszli wkładamy farsz i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem mozzarella i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Naczynie z muszlami

Aga w kuchni
Przetwory 180

Dżem z czarnej porzeczki Dżem śliwkowy Koncentrat pomidorowy Konfitura malinowa Konfitura wiśniowa Lecho z cukinii Marynowane kurki Marynowane opieńki Mus jabłkowy z miodem Ogórki małosolne Sok z aronii z sokownika Sok z wiśni Suszone pomidory w oliwie

Aga w kuchni
Gulasz 169

Składniki: 500 g mięsa od szynki, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 papryka, 1 cebula, 1 kostka wołowa, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Kamis, szczypta chilli Kamis, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis. Przygotowanie:      Mięso od szynki kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą. Cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy mięso i smażymy je na rozgrzanym

Aga w kuchni
Leczo z cukinii w słoikach 178

kostkę. Gdy cukinie mamy już pokrojone, przekładamy cebulkę z papryką do garnka i dodajmy cukinię, gotujemy pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy.  Na koniec wlewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy. Dusimy jeszcze ok. 30 minut. Gorące leczo przekładamy do wyparzonych wcześniej i suchych słoików. Zakręcamy mocno i stawiamy słoik do góry dnem. W celu lepszej pasteryzacji na drugi dzień

Aga w kuchni