zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:739/1190)

FASZEROWANA PAPRYKA 91

aromatu papryki. SKŁADNIKI: 7-8 strąków białej papryki 500g mielonego mięsa 2 woreczki ryżu 1 duża cebula 400 g pieczarek 2 ząbki czosnku sól pieprz olej 2 łyżeczki przecieru pomidorowego A jak to zrobić: Papryki umyć i usunąć z nich nasiona. Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Ryż ugotować

Kuchnia w opałach
FASOLKA PO BRETOŃSKU 98

SKŁADNIKI: 500 g fasoli Jaś 200 g wędzonego boczku 400 g dobrej, nietłustej kiełbasy 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g przetartych pomidorów (można kupić gotowe) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego majeranek 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki sól pieprz A jak to zrobić : Fasolę namoczyć w wodzie (najlepiej

Kuchnia w opałach
BRUSCHETTA Z FASOLĄ I CHORIZO 127

skosem) 1/2 strączka papryczki chilli 1 puszka białej fasoli 1 szalotka 1 duży ząbek czosnku 50 g chorizo 12 pomidorków koktajlowych (użyłam czerwonych i żółtych) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (użyłam z bazylią) sól  pieprz szczypiorek oliwa z oliwek A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekaną szalotkę, chilli i czosnek, chwilkę przesmażyć. Dodać wypłukaną fasolę, pokrojone

Kuchnia w opałach
Placki ziemiaczane z suszonymi pomidorami i oliwkami ...gotowe w 10 minut... 201

radzi na opakowaniu – zielonych oliwek. Powiem Wam , że dodatek tych oliwek kompletnie zmienił smak placków i nabrały one charakteru. Jak smakuja placki ziemniaczane Babci Zosi?  A jak zupa pomidorowa? Tego dowiecie się już w następnym poście. Szykuję dla Was konkurs, gdzie do wygrania będzie zestaw Dań Babci Zosi do wypróbowania na własnych kupkach smakowych! Polecam

Z Kuchni Do Kuchni
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 256

placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY

OstryKęs
Pizza orkiszowa z grzybami leśnymi 223

więc wieczór z pizzą nie obejdzie się bez tej propozycji. Wykorzystujemy grzyby leśne – najlepiej prawdziwki, a jeśli nie mamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania

OstryKęs
Dżem z papryczek chili 172

Pomysł podsunął mi kolega z pracy... i przepis przyjął się już na dobre. Ja taki dżem dodaję do marynat do mięs, sosu pomidorowego lub odrobinę na kanapkę. Zastosowań jest wiele. Podaną porcję oczywiście można zmniejszyć bo słoiczków wychodzi bardzo dużo:-) Składniki: 2 kg papryczek chili (piri piri) 1 kg słodkiej czerwonej papryki 3 opakowania cukru żelującego (2:1 - 500g

IMPRESJA SMAKU
Sos - marynata barbeque (BBQ - na grilla) 456

zmniejszyć wszystkie składniki minimum o połowę. Ps. Sos jest gęsty słodko - pikantny Składniki: 1 szklanka pikantnego ketchupu (ja użyłam włocławskiego, ale można wciąć jakikolwiek gęsty ketchup) 190 g koncentratu pomidorowego (tj. 1 słoiczek) 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki octu z czerwonego wina 2 łyżki miodu 1 i 1/2 łyżki masła 2 łyżki sosu terijaki 2 łyżeczki czosnku w proszku

IMPRESJA SMAKU
Śledzie w pikantnym sosie pomidorowym z nutą cynamonu 227

smaki przechodzą po sobie po kolei. Najpierw czuć lekką nutę cynamonu, a dopiero za chwilę, możemy poczuć pikantny smak. Składniki: 600-700 g śledzi (np. matiasów) 190 g koncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki ketchupu 2 listki laurowe 2 czubate łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki pieprzu 2 garście rodzynek 2 cebule Wykonanie

IMPRESJA SMAKU
Calzone z warzywami 367

pszennej 150 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 do posmarowania ciasta) pół opakowania drożdży w proszku szczypta soli szczypta cukru łyżka oregano łyżeczka bazylii 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 6-7 różyczek ugotowanego brokuła grillowana, marynowana papryka 4-5 plasterków suszonych pomidorów w ziołach pół małej czerwonej cebuli 2 łyżki kukurydzy pół pęczka szczypiorku 6-8 cienkich plasterków

Mienta blog
Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą z szybkowaru 150

pomidorowy o intensywnym smaku pieczonej cebuli wzbogaci w niepowtarzalny sposób niejedno danie. W mojej kuchni, często wykorzystuję go np. do jajecznicy - wspaniale podkręca jej smak i nadaje piękny kolor. Możecie go użyć jako dodatek do rolad, do pizzy, do tostów, jako dodatek do kanapek. Sos po schłodzeniu i bez odparowywania - jest bardzo gęsty. Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania

Szybko Szybkowar
Pizza rolls 212

przypominającym smakiem pizzę. Zasmakują każdemu fanowi fast foodów, no i nie zajmą dużo czasu podczas przygotowań. Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego (330 g) - 3-4 łyżeczki keczupu lub koncentratu pomidorowego - 3 spore garście tartego sera żółtego - garść oliwek - 12 plasterków salami - zioła prowansalskie - czosnek granulowany - ostra papryka Przygotowanie:  Ciasto rozkładamy na blacie i smarujemy z wierzchu koncentratem. Posypujemy przyprawami

W poszukiwaniu inspiracji
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami 367

odzwierciedla smaku zapiekanki, ale gwarantuję, że jest przepyszna:D Składniki: ziemniaki ok. 0.6kg, mięso mielone 0.5kg, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, kostka rosołowa, koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki), pomidory w puszce , bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ostra. 1. Gotujemy ziemniaki "al ' den te" 2. Cebule i czosnek zeszklić, dodać mięso mielone, podlać

Kuchnia Pełna Pasji
Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 199

puszka fasoli czerwonej 1 śmietana 18% (duża) około 230 g pieczarek kilka świeżych listków bazylii i oregano 3 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, chili. PRZYGOTOWANIE   Sos: Pomidory oparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, wrzucić do blendera. Dodać obrany czosnek, bazylię, oregano, śmietanę i przyprawy. Całość

Passions hobbies life
PASTA Z SOSEM Z GRILLOWANYCH POMIDOROW 154

Składniki: 1 główka czosnku 12 średniej wielkości pomidorów przeciętych na pół sól i pieprz, do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek ½ szklanki posiekanej natki pietruszki ½ szklanki świeżej

naRuszcie