oliwek -Słoneczne Pola od ZIARENKOWO -chleb ciemny razowy -natka pietruszki -paprykarz z kaszą jaglaną PRIMAVIKA Paprykarz o wyrazistym, pikantnym smaku, otrzymany z połączenia proteiny sojowej, warzyw, koncentratu pomidorowego i kaszy jaglanej. Zawiera sporo pełnowartościowego białka , błonnika, wit. C i potasu. Kasza jaglana dostarcza witamin z grupy B, żelaza i krzemu, który znakomicie wpływa na włosy, paznokcie i dziąsła
Z Kuchni Do Kuchnitakże z Wami. :) Składniki (na 18 sztuk): na farsz: 40 dag tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki) 1,5 papryki czerwonej 2 cebule 3 jajka 25 dag przecieru pomidorowego 3 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka oliwy sól, pieprz na ciasto: 3,5 szklanki mąki 280 ml letniej wody 5 dag masła 6 łyżek oliwy 2 jajka szczypta soli
Zakręcony Widelecsposobem tradycyjnym we własnej kuchni) 20dag wędzonego boczku 1kg dziczyzny ( ja użyłam mięsa z dzika) 2 cebule 3 ząbki czosnku 50g suszonych grzybów 3 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100g wędzonych śliwek 300g ziemniaków 2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, pieprz ziołowy jałowiec rozmaryn papryka słodka Boczek
Zapiski Młodej Żonyprzecier pomidorowy (wg uznania) Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokrojone w kostkę pomidory i cebulę wrzucić do dużego garnka i dusić na wolnym ogniu przez około 1h. Dodać sól, pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa, oraz resztę składników za wyjątkiem mąki. Całość dusić przez kolejne 30 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną przestudzonego sosu, zagotowujemy. Przelewamy do wyparzonych
Zapiski Młodej Żonylekka i zdrowa. Smacznego! Składniki : Ciasto : * 15dag świeżych drożdży * szklanka letniej wody * łyżeczka cukru * szczypta soli * 3 łyżki oliwy * pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650 Dodatki : * sos pomidorowy * czerwona cebula * tarta mozzarella * roszponka * zielony ogórek * awokado Przygotowanie : Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać drożdże, oliwę oraz sól. Wyrobić ciasto
Magiczne Życie Martypokroić w plasterki - dodać do mięsa i smażyć około 2-3 minut. Mięso zalać sosem lutenica. Jeśli nie macie takiego sosu, możecie dodać pomidory z puszki i odrobinę koncentratu pomidorowego, oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Fasolę i jeśli użyjecie kukurydzy w puszce, to kukurydzę także - opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Odsączyć i dodać do mięsa. Chili con carne gotować
kolorowotorcikowobottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Sezon pomidorowy w pełni. Pomidory są teraz słodziutkie i pachnące krzaczkiem. Jest to idealny moment żeby wykorzystać je do zrobienia szybciutkiego i cudownie smacznego sosu. Aromatycznego, pachnącego bazylią i smakującego dzieciństwem
Pyry na GazSezon pomidorowy w pełni. To idealny czas żeby zachować smak lata w słoiku. Jednym z najlepszych znanych mi sposobów na zatrzymanie smaku pomidorów jest ich suszenie i marynowanie w oliwie z przyprawami. Suszenie jest czasochłonne ale ten czas się opłaci gdy zimą otworzysz słoik aromatycznych, pachnących czosnkiem i oregano suszonych pomidorów. Suszone pomidory z czosnkiem i kaparami SKŁADNIKI
Pyry na Gazryżem. Zamiast suszonych papryczek chilli można użyć marynowanych papryczek ze słoika lub ostrej papryki. SKŁADNIKI: 3-4 duże kalarepy garść suszonych grzybów (opcjonalnie) 1l bulionu słoik koncentratu pomidorowego 4-5 pomidory bez skórki lub puszka pelatti 2 suszone papryczki chili średnia cukinia 3 duże cebule oliwa do smażenia 6 kiełbas śląskich warzywko pół pęczka posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE
Pyry na Gazmargaryny 2 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej maślanki (40 - 45 st.) 2,5 szklanki mąki pszennej razowej 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki keczupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 – 6 suszonych pomidorów 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka prażonej cebulki ¼ łyżeczki kminku mielonego Sposób wykonania: Rozrobić drożdże z wodą wodą i cukrem. Odstawić na 5 – 10 minut
Na słodko lub wytrawniemąki pszennej 250 g mąki owsianej 10 g suszonych drożdży 3 łyżki oliwy 320 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych 4 suszone śliwki drobno pokrojone 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku ½ łyżeczki kminku 1 łyżeczka prażonej cebulki. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka
Na słodko lub wytrawniepastę z jajek i pomidorów. Polecam :-) Szybko się ją robi a jeszcze szybciej znika. Przepis dla dwóch osób. Składniki: 3 jajka 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 mały obrany pomidor Bazylia Sól Pieprz do smaku Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo, wystudzone rozdrobnić blenderem wraz z pomidorem. Dodać ketchup, koncentrat, sól pieprz, bazylię do smaku
Na słodko lub wytrawniemięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 szalotka drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 łyżki przecieru pomidorowego na grzyby: 1 miseczka mrożonych borowików 1 cebula drobno posiekana 3 łyżki śmietany sól, pieprz olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę , dokładnie
Kuchnia w opałacharomatu papryki. SKŁADNIKI: 7-8 strąków białej papryki 500g mielonego mięsa 2 woreczki ryżu 1 duża cebula 400 g pieczarek 2 ząbki czosnku sól pieprz olej 2 łyżeczki przecieru pomidorowego A jak to zrobić: Papryki umyć i usunąć z nich nasiona. Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Ryż ugotować
Kuchnia w opałachSKŁADNIKI: 500 g fasoli Jaś 200 g wędzonego boczku 400 g dobrej, nietłustej kiełbasy 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g przetartych pomidorów (można kupić gotowe) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego majeranek 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki sól pieprz A jak to zrobić : Fasolę namoczyć w wodzie (najlepiej
Kuchnia w opałach