zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:654/1190)

Sałatka z kabaczka na zimę 373

czerwonej papryki 1 kg cebuli 1,5 kg młodej cukinii lub kabaczka 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki soli   Cebulę pokroić w piórka, kabaczka bez obierania skórki pokroić w kostkę, posolić i ostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odlać powstałą wodę.   Olej, cukier, koncentrat i ocet

Jadło i czytadło
Spaghetti z wołowiny i warzyw 156

ziołowy szczypta do smaku oregano na oko tak z łyżeczkę bazylia na oko tak z łyżeczkę  łopatka wieprzowa - 250 g mięso wołowe (mielone) - 250 g koncentrat pomidorowy - 200 g ogórki kiszone 6 szt papryka czerwona 1 szt drobno pokrojona     Dodatkowo: 3 ogórki kiszone do obsypania dania makaron Lu-bella ( wiecie jaki - nie muszę mówić ) połowę

Różowa kuchnia
Cannelloni z dynią i pieczarkami 84

różnych kompozycji nadzienia. Dziś wersja wegetariańska z wykorzysytaniem sezonu na dynię. Dynia bardzo dobrze komponuje się z pieczarkami, więc nadzienie jest proste i smaczne. Do tego dobrze przyprawiony sos pomidorowy i mamy całe danie

Milion Smaków
Keczup z cukinii 118

cebuli pokrojonej w plastry 1 dorodne soczyste jabłko 1 łyżeczka suszonego imbiru 3 całe goździki 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 4 łyżki oleju rzepakowego 750 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki cukru po 1/4 łyżeczki suszonej bazylii, oregano, tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz wedle uznania Cukinie

MamaOskarka
Leczo z cukinią papryką i kiełbaską 132

jedna biała 300g pieczarek malutkich 5 listków laurowych 2 kostki rosołowe 1 litr wywaru 3 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku 4 łyżki cukru bazylia,oregano do smaku sos pomidorowy ja uwielbiam włoski z ziołami 1 puszka pomidorów w zalewie Sposób: Kroimy w kostkę kiełbasę i boczek i smażymy na oliwie musi być spieczona  . W między czasie kroimy pozostałe

Viola cooks with passion
LECZO WARZYWNE Z KURKAMI 162

pomidorów  300 g kurek  200 g pieczarek 1 średniej wielkości cukinią  2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej  200 g cienkich parówek  3 łyżeczki przecieru pomidorowego  sól, pieprz do smaku  1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju  papryka słodka i ostrą do smaku  500 ml wody

Kulinarne Fantazje Marioli
Kociołek rozmaitości 179

kurczaka 1 łyżka przyprawy gyros 3 łyżki oliwy 2 średnie cebule 2 papryki czerwone 1 papryka biała 35 dag świeżych pieczarek 1 szklanka suchego makaronu muszelki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego-używam Pudliszki 3 łyżki pikantnego ketchupu 20 dag ciecierzycy gotowanej w zalewie 1 litr rosołu lub bulionu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Sos piri piri lub ostra papryka

Wanilia i Kardamon
Wytrawne naleśniki z nadzieniem mięsnym 184

kolor surowizny. Na patelnię wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, papryki oczyszczone i pokrojone w kostkę i chilli. Smażyć, co jakiś czas mieszając chwilkę. Wlać sos ajwar lub dowolny sos pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku. Jeśli będzie za gęste podlać lekko wodą, ale nie za dużo. Na koniec wrzucić pokruszoną mozzarellę i potarty ser. Podgrzewać, aż sery się rozpuszczą. Nadzienie

Kuchnia Pokoleń
Sos paprykowy 204

wszelakich dań jak i marynata to warzyw lub mięs. Sosem paprykowym możemy także posmarować ciasto na pizzę. Składniki 3 kg czerwonej papryki 300 g papryczki chilli 75 g koncentratu pomidorowego 2 główki czosnku 500 ml oleju 1/2 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Czas na przetwory : Sos z pieczonych pomidorów z blendera, bez obierania ! 196

mojego pradziadka i był już bardzo stary 15 lat temu :)  Do czego można wykorzystać taki sos ? :  1. Wystarczy dodać trochę jogurtu lub śmietanki, żeby otrzymać pyszną zupę pomidorową 2. Jako sos do pysznych wegańskich kotletów  3. Jako idealny sos do pizzy i lasagne 4. Jako sos do  ravioli, polenty, gnocchi, idealny do gulaszu po prostu

zdrowa vege kuchnia
KURCZAK W PROSTYM SOSIE CURRY 164

patelni rozgrzewamy olej, przekładamy cebulę z czosnkiem i lekko podsmażamy.  Następnie dodajemy mięso, mango oraz wszystkie przyprawy. Ciągle mieszając podsmażamy kilka minut.  Do kurczaka dodajemy przecier pomidorowy, wlewamy bulion oraz mleko kokosowe, prużymy curry kilka minut aż mięso całkowicie dojdzie i nie będzie surowe.  Na koniec ponownie doprawiamy sos do smaku. Gdyby był zbyt rzadki można

Kulinarne Fantazje Marioli
Bitki wieprzowe z szynki 294

nabrał ochoty? Bitki wieprzowe z szynki: 600 g szynki wieprzowej 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego mąka do obtoczenia klarowane masło do smażenia natka pietruszki do posypania sól morska świeżo mielony pieprz listonic

Poezja smaku
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i fasolą. 153

Składniki: 1 pierś z kurczaka 6 naleśników 1 czerwona papryka 420 g fasoli czerwonej konserwowej papryka ostra mielona, sól, bazylia mozzarella 3 łyżki śmietany 18% 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego słodka papryka mielona, oregano, sól Pierś z kurczaka oraz paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju kiedy już mięso nam się zrumieni dodajemy fasolę wraz z zalewą - przyprawiamy papryką, solą

Moje-pitraszenie
Delikatna surówka z pomidorami bez soli 129

Surówka jak najbardziej na czasie. Trwa pełnia sezonu pomidorowego. Nie wiem jak u Was, ale u mnie wszyscy się nimi zajadają. Tym są smaczniejsze bo z własnej szklarni, takie pachnące i słodkie. Pycha, a ile w nich zdrowia… Składniki: Dowolna ilość pomidorów Kilka łyżeczek kaparów Śmietana gęsta 12% Pieprz Wykonanie: Pomidory obieramy ze skóry ( skórkę nacinamy z jednej strony

Smaki Ewy
Sos pomidorowy na zimę 13772

czas. Można przerabiać pomidory. Do tej pory jakoś ich unikałam, zimą korzystałam z puszek. Rok temu zostałam obdarowana trzema skrzynkami pięknych pomidorów, zrobiłam  ljutenicę  (pyszna!) i sos pomidorowy. No i wpadłam. W tym roku kupiłam mięsiste pomidory Lima i przerabiam. Przepis jest prosty, pomidorów nie trzeba obierać, wystarczy dobrze je zmiksować. Do gotowania używam bardzo wysokiego garnka, dzięki

Stare Gary