Smak domowego ketchupu nie równa się z żadnym innym. Nie jest co prawda taki gęsty jak ten ze sklepu, ale smakuje wspaniale. Mocno pomidorowy z pikantną nutką chilli. Do ketchupu można dodać chilli w proszku, jeśli lubicie ostrzejsze smaki. Można też dodać bazylię lub oregano, otrzymamy wtedy ketchup na włoską nutę. Składniki: 2 kg pomidorów 1 duża cebula 2 ząbki
Czerwona Porzeczkatemu prezentowałam roladki z mięsa mielonego – bardzo wdzięczny produkt. Dzisiaj przedstawiam kolejną wersję tego dania. Wymaga trochę pracy, ale warto. Składniki: Mięso mielone wołowo – wieprzowe Mix papryk Passata ( przecier pomidorowy ) Sól Pieprz cukier Czosnek Olej
Smaki Ewytakże dla ryb, krewetek, kiełbas, jagnięciny, wołowiny, warzyw, a nawet tofu! Przyprawa jerk opiera się zasadniczo na dwóch produktach: zielu angielskim i papryce Scotch Bonnet (ostry, bogaty, jabłkowo-wiśniowo-pomidorowy smak, często mylona z habanero i Jamaican Hot), można ją jednak w naszych warunkach zastąpić inną ostrą papryką. Do tych dwóch składników dodaje się np. goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, tymianek
Pociąg Do Kuchnisklepowych ketchupów, to niektóre są całkiem dobre. Mamy w domu swoją ulubioną markę, jeszcze z głębokiego PRL-u, której słoiczek musi być zawsze w zapasie. Światowy lider produkcji pomidorowego specyfiku nie przekonuje mnie za to jakoś specjalnie smakiem. Jednak jego butelki, to prawdziwa klasyka, śmiało można powiedzieć, że jedna z ikon Ameryki. Czymże byłby stolik w dinerze bez tej butelki
zadanie-gotowaniemakaronem pappardelle. Nie miałam natchnienia do wyrabiania ciasta na makaron i kupiłam świeży w pobliskim sklepie. Możecie postąpić inaczej niż ja i przygotować go samemu. PS. Dżem pomidorowy Maćka jest pyszny! Biegnijcie do kuchni przygotować słoiczek dla siebie :) Składniki: 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości 2-3 dojrzałe pomidory (lub puszka krojonych) 2 czerwone papryki 1 cebula 2 ząbki
zadanie-gotowaniePonieważ sezon pomidorowy w pełni, trzeba z tego korzystać. Postanowiłam więc podać to wyjątkowe warzywo w nietypowy sposób. Te zapiekane pomidory są rewelacyjne! Bardzo proste i szybkie w przyrządzeniu. Spróbujcie, a na pewno będą gościć na Waszym stole często :) Składniki na formę o średnicy 20 cm: -5 pomidorów malinowych -płat ciasta francuskiego -opakowanie
Kulinarne przemysleniaDanie z kategorii smak dzieciństwa. Taką fasolkę jadałam na wakacjach u cioci. Składniki 500 g zielonej fasolki szparagowej 3 kiełbaski śląskie 1 cebula ok. 2 l wody przecier pomidorowy sól pieprz 3 ziela angielskie 2 liście laurowe chilli 1-2 łyżki … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyJednogarnkowe danie, które zaspokoi wcale nie mały głód. Kwaskowaty, pomidorowy sos zaostrza delikatny smak fasolki, a mięsny dodatek sprawia, że danie będzie bardzo treściwe. I jak każda potrawa jednogarnkowa - z każdym podgrzaniem jest lepsza. Danie śmiało można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia po powrocie z pracy będzie po odgrzaniu idealnym obiadem. Proporcja na 3 osoby: Fasolka
kawawszklancejakiś czas mieszając i podlewając winem gdyby za dużo płynu się wygotowało. Po 30 minutach wyciągamy pietruszkę, a po 1,5 h solimy gulasz i dodajemy trochę koncentratu pomidorowego do smaku i lepszego koloru. 20 minut przed końcem duszenia wyciągamy liść laurowy i dorzucamy usmażone pieczarki oraz marchew. Gotowy gulasz zestawiamy z ognia, doprawiamy jeśli zajdzie taka potrzeba. PODANIE Wołowinę
Nerds Kitchenkuchnią, słońcem i odpoczynkiem. Paczka świetnie dobranych produktów sprawiła, że nie miałam wyboru, musiałam przygotować coś pysznego i się z Wami tym podzielić. Postanowiłam przyrządzić gazpacho, czyli hiszpański chłodnik pomidorowy. Podaje się go podczas upałów. Gazpacho syci i przynosi ochłodę. Przepis jest prosty i szybki (wiecie, że takie lubię najbardziej). Produkty, które znalazły się w paczce znajdują się w aktualnej
two broke sistersodkrawamy wierzch i łyżeczką wydrążamy środek. Do miski wykładamy pasztet, dodajemy drobno pokrojone: cebulę, ser, korniszony. Wszystko dokładnie mieszamy i nadziewamy pomidory. Wydrążony miąższ możemy zużyć np.do expresowej pomidorowej zupy . http://www.profi.com.pl
Kulinarne przemysleniamałe pętko kiełbaski 1/2 korzenia pietruszki 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonych warzywek bez soli 1/2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mała czerwona papryka - niekoniecznie sól i pieprz do smaku oraz słodka papryka w proszku 1. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki ( jeśli to młoda cukinia to nie musimy jej obierać
Gotowanie...to proste !kulki ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca ½ łyżeczki kminku sól i pieprz cukier lub 1 łyżeczkę miodu 200 ml czerwonego wina słoiczek przetartych pomidorów (najlepsze domowe) lub 2 łyżki przecieru pomidorowego Wykonanie: Grzyby namoczyłam (najlepiej na noc). Potem wstawiłam do gotowania. Kiedy były miękkie (po około 30minutach) zdjęłam z gazu. Gotowałam krótko, ponieważ te grzyby będą długo gotowane
Kuchnia u KrysiSkładniki: 6 średniej wielkości pomidorów 100 g suchego ryżu 1 mała cukinia 1 mała cebula 1 garść rodzynek 1/2 pęczka zielonej pietruszki 10 listków świeżej mięty 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 szczypta cynamonu sól 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano Wykonanie: Z pomidorów odciąć górne części wraz z ogonkami i odłożyć. Delikatnie łyżeczką usunąć ze środków nasiona wraz z sokiem
zadanie-gotowanieAromatyczny mięsno - pomidorowy sos z dodatkiem wielu ziół, świeżych pomidorów i pieczarek. Oprócz makaronu spaghetti możecie podawać go z różnymi innymi makaronami. Sos pasuje do wielu różnych makaronów. Możecie także wykorzystać ten sos dodając sos beszamelowy i zrobić lasagne. Sposobów na spaghetti bolognese jest wiele. Niektórzy dodają śmietankę, samo mięso mielonego, inni dodają do mięsa kiełbasę, seler naciowy, wino
Zasmakuj Kuchni