porcje 500 g mielonego mięsa, u mnie 50/50 wieprzowo- wołowe 1 cebula 2 łyżki oleju 2 duże ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku 500 g pomidorów, passata 1 łyżka pomidorowego przecieru 100 mięsnego bulionu 1 łyżka świeżego rozmarynu drobno pokrojonego 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego sól do smaku 300 g spaghetti, waga sucha
codojedzeniawiele interesujących artykułów). U mnie dziś pyszne śledzie w pomidorach, które mogą służyć jako wyśmienita przekąska :) Składniki: ½ kg matjasów lub śledzi a'la matjas 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ¼ szklanki octu 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól smaku papryka słodka do smaku 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Śledzie opłukać i namoczyć w 2 szklankach wody
Tradycyjna KuchniaProsty pomysł na smaczny obiad :) Składniki: 75 dag ziemniaków 2 żółtka jaja 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka posiekanej szynki 1 łyżka koncentratu pomidorowego papryka słodka do smaku gałka muszkatołowa do smaku tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierki Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli i utłuc. Dodać żółtka, bułkę tartą, przyprawy, szynkę i koncentrat - dokładnie wyrobić
Tradycyjna KuchniaPierwsze wzmianki na temat zupy-krem pochodzą z początków XIX wieku. Wtedy jednak nazywane były puree, a ich receptura przywędrowała do nas z Francji. Niestety nie
Jacob Tastesduże cebule pokrojone w piórka 3/4 szklanki octu 1 l wody 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego listek laurowy, ziele angielskie Wszystkie składniki zalewy gotować około 8 minut,następnie ostudzić.Kurczaka ułożyć w pojemniku,zalać ostudzoną zalewą.Odstawić do lodówki na 24 godziny
Moje domowe kucharzenieobiadowe, nie ma możliwości by się nie udało. Jest trochę puszkowe, no ale czego się nie robi dla szybkości. Pomidory w puszcze można zastąpić świeżymi z dodatkiem passaty (przecieru) pomidorowego. Porcja na 2 osoby. 150 gram makaronu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2/3 szklanki kukurydzy 1 puszka pomidorów 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli Makaron ugotować wg wskazówek
Czerwony Gupikmąki 1/2 łyżki mąki 1/4 dużej szklanki ciepłej wody 1 łyżka ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 10 gram drożdży 20 gram sera mozzarella 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka ketchupu 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki pieprzu białego 1/8 łyżeczki soli dodatki (np. kurczak, pomidor) Do miseczki rozkruszyć drożdże, dodać sól
Czerwony Gupikszklanka letniej wody 40 gram drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki siemienia lnianego farsz np. szynka, sos pomidorowy, ser 1/2 szklanki wody przelać do osobnej szklanki. Dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia - nad roztworem zrobi się pianka. Mąkę wymieszać w misce z solą, ziołami
Czerwony GupikMłodą kapustę zawsze przyrządzałam w podobny sposób: z dodatkiem marchewki, cebuli, koncentratu pomidorowego, koperku i soku z cytryny. Jednak postanowiłam coś zmienić i wyszukałam przepis na etiopską wersję tej potrawy. Pomysł pochodzi ze strony veganricha.com. Czytaj więcej
Kasia Sarnaminutach dodaj pomidory z puszki razem z zalewą, przypraw do smaku, dodaj cukier, chwilę duś do połączenia składników. W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy dodaj do sosu pomidorowego, połącz ze sobą, posyp serem i rzeżuchą i ... smacznego:) Smacznego
Zasmakuj Kuchnidługo aż cebulka się zarumieni. Wrzucić wszystko do dużego garnka. Na tej samej patelni obsmażyć plasterki kiełbasy i wrzucić do garnka. Na patelnię wlać trochę wody dodać przecier pomidorowy, zagotować i wlać wszystko do garnka. Teraz już można dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, wymieszać . Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, maggi, majerankiem. Wlać wody do połowy wysokości warzyw, gotować tak długo
Kuchnia Pokoleńtrochę zachodu z tym trzykrotnym pasteryzowaniem fasolki, ale zimą wystarczy otworzyć słoik, odcedzić fasolkę na durszlaku i podgrzać… a potem podać np. fasolkę z bułką tartą , fasolkę w sosie pomidorowy m, albo a’la gulsz, Jak przygotować fasolkę szparagową do słoików ? Składniki: fasolka szparagowa w dowolnej ilości na 1 l bardzo gorącej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 175 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 jajko Farsz: plastry żółtego sera plastry kiełbasy salami pasta paprykowa, sos pomidorowy, ketchup lub tym podobne sosy świeży tymianek gruba sól Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko ( ma być letnie) dodajemy cukier i suszone drożdże. Odstawiamy na parę minut, aż mleko zacznie się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 kg cukinii (obranej i wydrążonej) 0,5 kg cebuli 2 szklanka octu 1 kg cukru 800 g koncentratu pomidorowego Roleski 5 łyżek soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka
kulinarnyswiatdomipłaska łyżka soli 6 łyżeczek cukru 2 cebule pokrojone w piórka 10 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu 2 listki laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry w kształcie trójkąta (tak, żeby podobnie wyglądały jak ryba w zalewie octowej) Oprószyć każdy kawałek mięsa w przyprawie i panierować w mące (UWAGA
IMPRESJA SMAKU