zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:655/1190)

Cannelloni pod beszamelem 195

mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 400g pomidorów (mogą być z puszki lub mały słoiczek przecieru pomidorowego) 10 rurek cannelloni sól, pieprz ser żółty kilka łyżek oliwy lub oleju oregano Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ok. 350ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Na rozgrzaną

Jacob Tastes
Przecier pomidorowy 106

Rozgotowane pomidory miksujemy tak by powstał przecier. Pomidory są bogatym źródłem potasu, który odpowiada za przewodzenie bodźców nerwowych. Z  1 kg pomidorów otrzymujemy ok. 750 ml. przecieru pomidorowego. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 750 ml   Energia: 122,62 kcal    Białko: 6,8 g    Tłuszcze

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pasta z łososia 117

Składniki (na 5 porcji) - 50 g łososia, - ½ cebuli (ok. 40g), - ½ papryki (ok. 100g), - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - sok z cytryny, - ząbek czosnku, - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Pieczemy łososia, kawałki papryki, cebuli i czosnek w piekarniku przez ok. 15 min. 2. Po wystudzeniu składników, miksujemy je. 3. Do pasty dodajemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Potrawka z fasolki konserwowej 182

Składniki: 2 puszki białej fasoli konserwowej słoik suszonych pomidorów 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy 50 dag pół szklanki bulionu pół szklanki czarnych oliwek płaska łyżka tymianku  płaska łyżka oregano tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebule kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Fasolę odcedzamy na sitku, pomidory kroimy w cienkie paseczki

Pobite gary Barbary
Udka drobiowe z prodiża 622

środka, zamykamy i wszystko samo się piecze. Składniki 10 podudzi z kurczaka 2 duże cebule 2 łyżki masła klarowanego 3/4 szklanki wody 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz słodka papryka natka pietruszki Podudzia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą , pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko obsmażyć z każdej strony mięso

O kuchni z uczuciem
Gołąbki z pęczakiem 163

pęczakiem jeszcze nie ...więc trza było wypróbować.. 1 kapusta 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg pęczaku 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek 1 słoiczek przecieru pomidorowego susz warzywny listek, zie le śmietana  Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć, oddzielić liście i ściąć zgrubienia.Pęczak  ugotować. Do m ięsa mielonego  dodać jajko, pęczak , przyprawy

Moje domowe kucharzenie
Ryba po japońsku 423

innej ulubionej ryby • przyprawa do ryb • kolendra mielona • pieprz • sól Panierka • 1 jajko • 3 łyżki mąki • mleko • olej do smażenia ryby Zalewa • 2 szklanki wody • 1 mały przecier pomidorowy gęsty • 5 łyżek ketchupu • 2 łyżki cukru • 4 łyżki octu • 1/4 łyżeczki soli • 4 kulki ziela angielskiego • 2 liście laurowe Dodatkowo warzywa • 2 cebule • 2 papryki mogą być kolorowe lepiej się

W królestwie smaków Beaty
Spaghetti napolitana 212

mnie to danie dla 3 osób dorosłych i 2x dzieciaka): 1 cebula 2 gałązki selera naciowego 2-3 ząbki czosnku 1 marchewka 500 g świeżych pomidorów + łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 puszki po 400-450 g siekanych pomidorów łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki soli i czarnego pieprzu pęczek bazylii *osobiście o tej porze roku wolę pomidory z puszki

greenscarf
pizza z brokułem i kabanosem 165

ciasto: 225 g mąki (najlepiej typu 00) 135 ml letniej wody 15 g drożdży świeżych 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatki: 2 łyżki koncentratu pomidorowego  łyżka ostrego sosu jalapeno lub chilli (można pominąć) 1/2 brokuła 200 g mozzarelli (najlepiej startej) 2-3 kabanosy 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżeczki ziół prowansalskich Mąkę przesiać do misko, dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasta z makreli 190

twardo, biały ser czy korniszonego ogórka.   Taka pasta jest pyszna i najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem - posmarowanym masłem.   1 makrela wędzona 70g masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz   Wszystkie składniki zmiksować blenderem i doprawić pieprzem. Nie trzeba dodawać soli, ponieważ makrela sama w sobie jest w słona. Oprócz masła zwykłego dodałam też kawałek czosnkowego

Di gotuje
Domowy paprykarz szczeciński 223

pysznie zrobiłabym go dużo, dużo więcej, co z pewnością zrobię następnym razem. 2 wędzone makrele 1 woreczek ryżu 2 sporej wielkości cebule 2 marchewki  2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz olej 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę drobno kroimy, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Podsmażamy

Szefowa kuchni
Bułeczki a'la Pizza na wiele sposobów 281

szklanki wody 2 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Składniki na I farsz Z przepisu na Paprykę faszerowaną 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody Składniki na II farsz salami ogórek kiszony pomidor kukurydza konserwowa ketchup Nie pisze ile dokładnie plasterków salami, połówek plasterków pomidora itp, bo nie wiem na ile wam braknie

Piekielna Kuchnia Pati
Francuskie paczuszki 212

można łatwo i szybko zamienić je w fajną  przekąskę. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 300 g pieczarek - 200 g szynki - 150 g sera żółtego - koncentrat pomidorowy - 3 listki bazylii - odrobina szczypiorku - masło - przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Ciasto kroimy w kwadraty. Pieczarki kroimy w paski i podsmażamy. Każdy kwadrat smarujemy koncentratem, układamy na nim plasterek szynki. Szczypiorek

Zainspirowana w kuchni
Naleśniki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowym 204

Dobra i smaczna odmiana naleśników z mięsem i pieczarkami. Dodatkowy i oryginalny smak potrawy to sos pomidorowy, z którym zapiekamy naleśniki. Przepis na sos  TU SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka  1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli  2 jajka Farsz: 30 dag. mięsa  mielonego  25 dag pieczarek 1 cebula

W kuchennym oknie Ewy
MUSZLE NADZIEWANE SZPINAKIEM I SEREM GORGONZOLA 144

nadzienie: 300 g szpinaku 1/2 ząbku czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 150 g gorgonzoli lub sera Lazur 2 łyżki masła  2 łyżki parmezanu  Sos pomidorowy: 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 ząbka czosnku kawałek papryczki chili 1 łyżka octu balsamicznego Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy  al dente. Odcedzamy, wrzucamy do garnka. Pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy

KuchcikoweLove