blogu :) Składniki dla 3-4 osób: 0,5 kg kiszonej kapusty 300 g obranej dyni (u mnie masłowa) 400 g piersi z indyka 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki puree dyniowego (można pominąć) słodka czerwona paryka, kminek, kurkuma świeżo mielony pieprz i sól do smaku olej rzepakowy lub smalec do podsmażenia Przygotowanie: Mięso umyj, pokrój na kawałki
Ze smakiem i z pasjąbulgur powoduje, że sałatka jest smaczna może być idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa.Ta sałatka przypomina trochę turecką sałatkę Kisir. Kısır Tarifi to sałatka sporządzana z drobnoziarnistej bulgur, przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów, świeżych ogórków, papryki lub pasty z pieczonej z papryki, cebuli i świeżych ziół. Sałatka z serem mozzarella, kaszą bulgur i czarnymi oliwkami. Składniki: ¼ sałaty lodowej pokrojonej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobłędnie! Można je sprzedać dzieciom np. jako burgery Shreka;) Są delikatne w smaku i w konsystencji i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Najlepiej smakują w towarzystwie wyrazistego sosu pomidorowego albo curry. Składniki: 350-400 g mrożonego zielonego groszku 2/3 szklanki płatków owsianych (zwykłych nie górskich) 1 jajko 2-3 małe dymki (biała część) sól, pieprz 1 łyżka masła
Kulinarne Inspiracjeprzepis na lasagne ze szpinakiem jako, że szpinak nie jest sam w sobie dość wyrazisty w smaku to warto go podkręcić innymi dodatkami. Ja dodałam prosciutto, ricottę, sos pomidorowy doprawiony bazylią i wierzch posypałam mozzarellą. Czytaj więcej
Biały fartuszekPyszny sos pomidorowy na zimę. Można stosować jako alternatywa zwykłego ketchupu, sos na kanapki, sos słodko-kwaśny do obiadu. Zastosowań tyle ile pomysłów. Koniecznie musicie wypróbować. Czytaj więcej
Biały fartuszekDomowy przecier pomidorowy. Można przygotować z dowolnej ilości pomidorów. Czytaj więcej
Biały fartuszekśrednia) 1 cebula (spora) 3/4 puszki pomidorów 1 puszka (160g) tuńczyka (u mnie w oleju Rio Mare ) Dodatkowo: 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki słodkiej paprya ostra w proszku sól, pieprz woda Ponadto: olej do smażenia Ryż ugotować w osolonej wodzie (może być odrobinę rozgotowany). Natomiast cebulę należy
Di gotujePomysł na bardzo ciekawą i smaczną pizzę. Tym razem zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto. Na wierzchu cebula, łosoś i parmezan. Przepis na ciasto (na dwie duże pizze) znajdziecie tutaj . Poniżej podaję składniki na jedną pizzę: 2 łyżki pesto (użyłam gotowego pesto bazyliowego) ok. 100 g mozzarelli ok. 40 g wędzonego łososia 1/2 małej cebuli 1 łyżka drobno utartego parmezanu Ciasto
BullioBezmięsne spaghetti z soczewicą i kaparami. Mocno pomidorowy sos z dodatkiem świeżych pomidorów i dużą ilością bazylii. Smaczne, aromatyczne i szybkie do wykonania danie. 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 szklanka wody + 1/2 łyżeczki soli 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano garść świeżych liści bazylii 1/2 łyżeczki soli szcypta pieprzu 1 puszka (400 g) pomidorów
BullioCałość energicznie mieszamy i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty, uważając aby nie powstały grudki.Na koniec dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy. Wlewamy do sosu pomidorowego. Beszamel to naturalny sos, który idealnie komponuje się z mięsem, makaronem,warzywami. Na patelnię z gotowym sosem wrzucamy makaron. Mieszamy i w razie czego dosmaczamy solą, pieprzem, olejem rzepakowym. Przed
Z Kuchni Do KuchniMęża i starczy jeszcze na drugi dzień : 8 pałeczek z kurczaka - około 1200g mięsa MARYNATA DO MIĘSA: przyprawa do kurczaka pieprz czarny sól Sos madziarów od Folwark - ostry sos pomidorowy z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem, inspirowany kuchni ą węgierską; do zamarynowania mięsa i posmarowania w trakcie pieczenia Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć
Grunt to przepis!wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają
AZgotuj!Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na pyszne gołąbki. Z gołąbkami jest jak z zupą pomidorową. Najlepsza jest nasza. My chcemy Wam dzisiaj pokazać na nieco inną wersję tego kultowego dania. Nasze pikantne gołąbki nie będą formą różnić się od tych tradycyjnych. Pokażemy Wam ciekawy sposób na przygotowanie smacznego farszu i sosu pomidorowego z nutą kaparów i karczochów
Ciasna Kuchniakaszą lub ziemniakami, zwłaszcza na chłodne, jesienno-zimowe dni:). 800g łopatki wieprzowej 8 papryk 3 cebule 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego szczypta: tymianku, kolendry, majeranku, kminku sól, pieprz olej 1. Łopatkę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy
Szefowa kuchnimleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży 0,5 szklanki oleju 1 jajko z przepisu cioci Asi :) Sos do ciasta: 5 łyżeczek przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy 1 łyżka wody szczypta soli inne ulubione zioła (oregano, bazylia) Dodatki: salami ser żółty oliwki pieczarki cebula Sposób przygotowania: Mleko lekko należy podgrzać, dodać łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszać
Z notatnika