zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:650/1190)

Zapiekanki z pieczarkami 132

podwieczorek.  Przepis: Składniki na 6 zapiekanek około 20 cm.   2 bagietki pszenne  400 g pieczarek  300 g startego żółtego sera puszka kukurydzy  pikantny sos pomidorowy lub pikantny ketchup. sól, pieprz Wykonanie:  Pieczarki myjemy i obieramy, potem drobno kroimy.  Smażymy pieczarki na masełku aż się zarumienią, pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem

Mój pomysł na
Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania) 1051

świeżych drożdży 2 łyżki oleju  1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczka soli Dodatki:  150g szynki w kawałku 100g mozzarelli 1 cebula 5 pieczarek 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego zioła do pizzy, czosnek granulowany, pieprz   1. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania

Szefowa kuchni
Piersi w pysznym sosie 156

Składniki: -dwie piersi z kurczaka -jedna duża cebula -jedna mała papryczka chili -trzy ząbki czosnku -300 g małych pieczarek -dwa ogórki konserwowe -mały słoiczek koncentratu pomidorowego np.  http://kulinariagosi.blogspot.com/2016/10/domowy-przecier.html -pół  małego słoiczka pikantnego keczupu np.  http://kulinariagosi.blogspot.com/2016/10/domowy-keczup.html -szklanka śmietany 18 % -sól, pieprz -słodka i ostra papryka w proszku -100 g kaszy bulgur lub pęczaku -mąka

Kulinarne przemyslenia
Makaron z mięsem i pomidorami 166

Kolejna propozycja na podanie makaronu tagliatelle. Tym razem wersja z mięsem. Sos pomidorowy pachnie oregano i bazylią. Wyczuwamy w nim również delikatną nutę czosnku. Składniki (3 porcje): 2 duże cebule 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 500 g mielonej łopatki puszka pomidorów lub 500 g pomidorów świeżych 2 duże czubate łyżki świeżych, siekanych listków bazylii 2 czubate łyżeczki oregano

Smak mojego domu
POLLO DI CASERTA MATESE - CZYLI KURCZAK Z CASERTA DE MATESE 151

włożyć do naczynia żaroodpornego.Na tym samym oleju podsmażyć posiekany drobno czosnek i cebulkę pokrojoną w plasterki.Dodać sparzone,obrane i pokrojone w kostkę pomidory,fasolę,wino oraz sos pomidorowy tomato.Sos chwilę gotujemy,doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i cynamonem i zalewamy udka.Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku w temp.180st. do miękkości

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Marokański gulasz z ciecierzycą 204

Proponuję wyprawę do słonecznego Maroka, aby skosztować doskonałego gulaszu na bazie jagnięciny, ciecierzycy i sosu pomidorowego z dodatkiem bakłażana, oliwek i dużej ilości kolendry. Gulasz ten jest nie tylko banalnie prosty w przygotowaniu, ale również zdolny do zaspokojenia najbardziej wybrednych podniebień. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram jagnięciny, 500 ml bulionu warzywnego, 1 bakłażana, 2 puszek po 400 gram białej

Wyprawy kulinarne
Dorsz w sosie z ajwaru 283

zabija delikatności ryby a jedynie delikatnie go podkreśla.   Składniki |4 porcje| * 400 g dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki * 150 ml śmietanki 36% * 4 łyżki ajwaru * 3 łyżki przecieru pomidorowego * 1/2 łyżeczki suszonego tymianku * sól, pieprz Do posypania: 1/2 papryczki chili Wykonanie Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy solą i pieprzem. Układamy w formie do zapiekania. Śmietankę, ajwar przecier

Mohiella
Ziemniaczane krokieciki z karpia 184

bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokieciki możemy podawać solo, albo jako część obiadu, z sosem, ziemniakami i surówką. Do takiej ryby najlepiej pasuje sos pomidorowy lub grzybowy. Mięso z karpia można zastąpić mięsem z jakiejkolwiek innej, ulubionej ryby. Zapraszam też na inne DANIA Z RYBĄ

Trzeci talerz
Faszerowany schab pieczony w boczku 266

całe sól pieprz ziołowy papryka słodka mielona NADZIENIE: 300 g mięsa mielonego z łopatki 1 mała cebula 1 jajko 4 łyżki sosu z pieczonej papryki ajvar 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płatków owsianych sól pieprz kolorowy papryka słodka mielona Mięso mielone połączyć z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami nadzienia. Dobrze doprawić i wyrobić mięso. Schab naciąć w środku

https:KKuchniaMniam
Szpinakowe naleśniki bolognese 162

około 10 minut. Usmażyć naleśniki, dodając minimalną ilość tłuszczu Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 50 g zółtego sera 3 świeże pomidory przecier pomidorowy lub passata (200ml) Mięso mielone usmażyć z przeciśniętym czosnkiem (około 15 minut). Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć je na drugiej patelni. Do mięsa dodać pieczarki, pokrojone pomidory

Moja Galeria Smaku
Sos pomidorowy 106

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sos pomidorowy Składniki: Pomidory malinowe – 5kg Cebula – 2 sztuki Czosnek – 4 ząbki Masło – 1 łyżka Sól – 2 łyżeczki Cukier – 2 łyżeczki Rozmaryn – 2 gałązki (lub 1 łyżeczka) Tymianek – 1 łyżeczka Oregano

Kuchnia Bon Appetit
Sos pomidorowy do spaghetti – do słoików 183

Sezon pomidorowy zbliża się wielkimi krokami do mety. W wielu miejscach można kupić przejrzałe owoce ( II gatunek ). Te są najlepsze do sosu. Przetworzone pomidory trafiają do słoików a później wystarczy podsmażyć mięso, dodać zawartość słoika, podgrzać, dodać do makaronu. I danie gotowe. Składniki: Przepis na 1 kg pomidorów 1 kg pomidorów 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki

Smaki Ewy
Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 130

dzieci. Tradycyjnie podawane ze śmietaną, uwielbiane również w towarzystwie gulaszu (tzw. placki ziemniaczane po węgiersku), czy z rybą. Wariacji ziemniaczanych jest wiele. Ja dziś postawiłam na pyszny sos pomidorowy. Mniam! Składniki: 1 kg ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 1 jako 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej sól i pieprz do smaku bazylia w proszku do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Mrożony sok z leśnych jeżyn 137

traci na smaku czy kolorze. A pracy jest mniej. Odpada wyparzanie butelek czy słoików i pokrywek. Zamrażarkę do przechowywania przetworów wykorzystałam już przy okazji musu jabłkowego i przecieru pomidorowego (który już w tym roku zajął pół jednej szuflady w zamrażarce). Jeśli macie w niej trochę miejsca, a spiżarnia pęka już w szwach, zróbcie mrożony sok! To dobra alternatywa dla soków

Posadzone i zjedzone
Focaccia z gorgonzolą i gruszką na cieście z wędzoną papryką 167

miękka w środku. Nie była okrągła, lecz miała rustykalny, nieregularny kształt osiągany przez rozciąganie opuszkami palców. Przypominała mi właśnie focaccię, którą Marco Ghia nazywa pizzą bez dodatku sosu pomidorowego. Dzisiejszy przepis - ciasto z wędzoną papryką, przygotowywane jest na bazie ciasta na pizzę rzymską. Jest oryginalne w smaku, ma obłędny kolor, a gdy się piecze w całej kuchni czuć zapał wędzenia

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania