zupa oczyszczająca - 596 przepisów (strona:9/40)

Botwinka pasteryzowana na zimę 205

botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Wegetariańskich Smakach . Składniki: pęczki ładnej botwinki sól woda sok z cytryny lub odrobina octu Sposób przygotowania: 1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze. 2. Botwinkę i buraczki dokładnie płuczemy, liście

Kuchnia domowa Ani
Zupa grzybowa aksamitna 157

Wykwintna zupa grzybowa. To nie zupa krem – ale na podniebieniu jest nieziemsko lekka, miękka – aksamitnie kremowa. Skondensowany smak grzybów – i tych suszonych, i świeżych – rewelacyjnie podkreślają pieprz i sos Worcestershire, a całość łagodzi i równoważy słodka śmietanka. Pieczarki oczyszczamy z piasku lub ziemi suchym, szczeciniastym pędzelkiem. Grzybów nie myjemy – zbyt szybko chłoną wodę i w ten sposób rozrzedza się(...)rumienimy cebulę. Do zrumienionej dodajemy suszony tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy razem minutę, mieszając i przekładamy zawartość patelni do garnka. Zostawiamy garnek na maluśkim ogniu, pod przykryciem. Zupa powinna tylko lekko mrugać.   Bierzemy się za smażenie pieczarek. Rozpuszczamy połowę masła, dodajemy 2 łyżki oleju i na mocnym ogniu podgrzewamy. Wrzucamy połowę pokrojonych pieczarek i stale mieszając

Karo in the Kitchen
Zupa klopsikowa 191

mnie ta druga opcja. Potem wyjmuję z zupy Bazylię, dymkę, koperek - siekamy Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, mieloną paprykę, sól, pieprz i kostkę rosołową. Do tego posiekane: bazylia, koperek, dymka Całość zalewamy wodą, 2 litrami Wstawiamy na ogień W tym czasie robimy klopsiki :)  Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy śmietanę, jajko, bułkę(...)Formujemy klopsiki łyżeczką nabierając masę na dłoń. Klopsiki mają być małe tak, żeby łatwo można je było nałożyć łyżką podczas jedzenia. Im mniejsze tym fajniejsze Przygotowane klopsiki wkładamy do zupy i całość gotujemy ok. 30 minut W tym czasie warzywa będą już miękkie, a drobiowe pulpeciki ugotowane. Zabielamy łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Zupa klopsikowa 282

mnie ta druga opcja. Potem wyjmuję z zupy Bazylię, dymkę, koperek - siekamy Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, mieloną paprykę, sól, pieprz i kostkę rosołową. Do tego posiekane: bazylia, koperek, dymka Całość zalewamy wodą, 2 litrami Wstawiamy na ogień W tym czasie robimy klopsiki :)  Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy śmietanę, jajko, bułkę(...)Formujemy klopsiki łyżeczką nabierając masę na dłoń. Klopsiki mają być małe tak, żeby łatwo można je było nałożyć łyżką podczas jedzenia. Im mniejsze tym fajniejsze Przygotowane klopsiki wkładamy do zupy i całość gotujemy ok. 30 minut W tym czasie warzywa będą już miękkie, a drobiowe pulpeciki ugotowane. Zabielamy łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Święta krowa - słów kilka o polędwicy wołowej, na steki rzecz jasna ;) 208

szerszy, grubszy kawałek mięsa na górze. Przy oczyszczaniu warkocza polędwicy wołowej odkrawamy głowę. Jeśli jest odpowiednio gruba to powinno nam się udać wykroić z niej steka. Jeśli nie, to z tego kawałka mięsa można przygotować carpaccio wołowe , albo pokroić w mniejsza kostkę i przygotować aromatyczny gulasz lub zupę z wołowiny. Polędwicę wołową jak każde mięso należy przygotować przed obróbką(...)Sama marmurkowatość mięsa decyduje o jego przydatności technologicznej i kulinarnej. Im większa marmurkowatość (a tym samym zawartość tłuszczu) tym mięso jest bardziej soczyste, a tym samym smaczne. Polędwicę wołową oczyszczamy z tłuszczu okołomięśniowego i z błon otaczających mięśnie, zwanych powięziami. Po prostu bierzemy nóż do filetowania (długi, cienki, elastyczny), delikatnie wbijamy pod powięź i odkrawamy po kawałku. Tak oczyszczona polędwica

W kuchni Katie
ZUPA SELEROWO - IMBIROWA 142

SELER - BULWA SZCZĘŚCIA I ZDROWIA! Dawniej uważany za afrodyzjak, dziś za warzywo o szczególnych właściwościach oczyszczających. Pobudza przemianę materii usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu. Działa wspomagająco na układ pokarmowy, ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych. Ponadto seler posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz chroni przed wolnymi rodnikami. Od dawna uważany za antidotum na stany(...)duży seler korzeniowy 3 małe ziemniaki 1 cebula około 2 łyżki startego świeżego imbiru 5 kuleczek ziela angielskiego 1 łyżeczka curry sól, pieprz świeżo mielony naturalna przyprawa do zup - mieszanka suszonych warzyw zioła Małgorzatki - kompozycja przypraw i ziół SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pokrojone warzywa gotujemy w litrze wody, doprawiamy do smaku wyżej wymienionymi przyprawami (naturalną przyprawę do zup oraz zioła Małgorzatki

wege i kropka
Zupa z maślaków 123

delikatna i smaczna, w moim domu zupa to podstawa obiadu, musi być obowiązkowo. Składniki: 3 litry wywaru  mięsnego 500 gram świeżych maślaków 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 100 ml. śmietany 18% 2 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki sól,pieprz vegeta przyprawa magi w płynie masło Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy, myjemy, kroimy w plasterki, cebulę obieramy(...)podsmażone grzyby, warzywa, zalewamy wywarem mięsnym, gotujemy do momentu aż warzywa  będą miękkie. Dodajemy mąkę rozrobioną niewielkiej  ilości wody, śmietanę wymieszaną z niewielka ilością gorącej zupy. Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekana natkę pietruszki

Bajeczna Kuchnia
Zupa szczawiowa z faszerowanym jajkiem 150

moim rodzinnym domu zawsze zupę szczawiową podawało się z ziemniakami , tym razem jednak postanowiłam ziemniaki pominąć a urozmaicić jajka .  Dzięki napełnieniu ich farszem zupa zyskała oryginalny smak. Zupę szczawiową polecam szczególnie osobom, które są wielbicielami kwaśnych, wyraźnych smaków. Składniki: 30 dag szczawiu (waga po oczyszczeniu i usunięciu końcówek) 1,5 l wywaru warzywnego bądź mięsno-warzywnego (można też wykorzystać(...)przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Bulion zagotowujemy. Szczaw oczyszczamy, pozbawiamy łodyżek. Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Czosnek smażymy na maśle do czasu aż uwolni swój aromat. Dodajemy oczyszczony szczaw. Czekamy aż zbrunatnieje. Dodajemy do bulionu. Gotujemy przez ok. 5 minut. Mąkę rozpuszczamy w śmietanie. Dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odrobiną cukru

Pobite gary Barbary
Tajska zupa Tom Yum Goong 151

najbardziej znana tajlandzka zupa, znana w samej Tajlandii jak i na całym świecie. Dzisiaj przygotowałam Tom Yum Goong czyli wersję z krewetkami. Zupa jest słodko-kwaśna, lekko ostra i bardzo aromatyczna. Składniki: 15 średnich krewetek (obranych, oczyszczonych) 500ml bulionu warzywnego 6 pomidorków koktajlowych 8 liści kaffiru House of Asia 4 plastry imbir 2 łodygi trawy cytrynowej 1 papryczka chili(...)Chili, imbir i pieczarki kroimy w plasterki. Krewetki obieramy, oczyszczamy (wyciągamy czarną nitkę). Podgrzewamy bulion, dodajemy chili, imbir, pieczarki, liście kaffiru, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i oczyszczone krewetki, gotujemy 5 minut. Pomidorki koktajlowe kroimy wzdłuż. Składniki zaprawy mieszamy w szklance, wlewamy do zupy, dodajemy pomidorki i mieszamy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę podajemy posypaną

Gotowanie i blogowanie
Zupa krem z porów 141

porcji, robię oczywiście zawsze zupę na dwa dzionki, potrzeba: - 2 duże lub 3 średnie pory - 4 średnie ziemniaki - łyżka masła - łyżka przyprawy curry - ok. 2 litrów lekkiego rosołu - sól, pieprz, - pół szklanki śmietanki, minimum 18%, 30% nawet lepiej - koperek - 2-3 kromki pieczywa typu bagietka na osobę - kilka łyżek oliwy  Pory oczyszczam z pierwszej warstwy, odcinam części(...)chwilach wlewam rosół i kiedy zagotuje się dorzucam pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotuję do ich miękkości i miksuję na gładko całość. Stawiam garnek znowu na kuchence i zabielem zupę roztrzepaną śmietanką hartowana kilkoma łyżkami zupy. Jak chcecie gęstszą można w zimnej śmietance rozprowadzić łyżkę lub dwie mąki. Zagotowuję i wyłączam. Dosmaczam solą i pieprzem.  Dodaję posiekany koperek

I tu będę miała takie te
Zupa fasolowa 166

dokładnie oczyszczamy i obieramy. Dodajemy do mięsa. Gotujemy wywar przez ok. 30 minut. Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wyciągamy mięso i warzywa. Do bulionu wkładamy fasolkę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Włoszczyznę kroimy w plastry bądź kostkę (por wyrzucamy). Mięso rozdrabiamy. Dokładamy do zupy. Dodajemy

Pobite gary Barbary
Domowe flaczki drobiowe 85

oczyszczamy i kroimy na paseczki ( jak flaczki ). Gotujemy przez chwilę w wodzie ( kilka minut ). W drugim garnku obgotowujemy antrykot i zbieramy szum. Podgotowane żołądki przecedzamy, przepłukujemy i dodajemy do gotującej się wołowiny. Całość solimy, dodajemy vegetę i  gotujemy. Obrane marchewki, pietruszkę, seler kroimy w kostkę, cebulę tylko obieramy. Gdy mięso będzie dosyć miękkie, wyjmujemy je, dodajemy warzywa, zupę gotujemy

Smaki Ewy
Gin & tonic - remedium na sierpniowe upały 155

Dziś klasycznie, Gin LUBUSKI & tonic + cytryna + obowiązkowo ogórek - bo wiadomo, zdrowy, oczyszcza, wygładza, upiększa... :) Dodajcie jeszcze ziarna pieprzu i kostki lodu. A później bezceremonialnie zróbcie sobie dolewkę! :)  Knuję jeszcze przepis na chłodnik z wkładką Ginu! Jesteście ciekawi? To dopiero będzie zupa! ;) Jakie są Wasze sposoby na przetrwanie tych upałów? Udostępniajcie, niech orzeźwienie idzie w świat

Spektrum Smaku
Zupa cebulowa z grzanką 147

spód startym serem. Górną część posmarować masłem i również serem. Zapiekamy przez 5 min. 6. Zupę przelać do 'miseczki' z bułki, wierzch posypać serem i rozmarynem. Podawać z grzanką. Smacznego! CEBULA Warzywo o niskiej kaloryczności i rewelacyjnych walorach zdrowotnych. Łzy uronione podczas obierania cebuli oczyszczają i  łagodzą dolegliwości związane z zapaleniem spojówek. Dzieje się tak, ze względu na olejki

FITBUuK
Krem z pieczonej papryki i merchewki 74

idealny. Odpowiedniej konsystencji zupie nadałam za pomocą poczciwego ziemniaka. Wyszło pysznie i sycąco. W sam raz na jesienne wieczory. Składniki (na 2 porcje): 2 czerwone papryki 2 marchewki 1 średni ziemniak 400 ml rosołu lub bulionu 1 cebulka odrobina świeżego tymianku sól i pieprz łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Paprykę myję, kroję na pół, oczyszczam z nasion i umieszczam(...)dodatkiem tymianku. Następnie dodaję pokrojonego drobno ziemniaka i marchewkę. Smażę 3-4 minuty i całość przekładam do garnka, dodaję pokrojoną paprykę oraz rosół. Warzywa gotuję około 15 minut. Miksuję zupę na gładki krem, doprawiam solą i pieprzem i ponownie podgrzewam by smaki się wyrównały. Podaję od razu po przygotowaniu, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany i świeżym tymiankiem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania