krewetki w pancerzykach, ponieważ Chińczycy lubują się w samodzielnym obieraniu i oczyszczaniu jedzenia. Wszystkie potrawy zjada się za pomocą pałeczek lub łyżki, nie wolno dotykać jedzenia rękoma (wyjątkiem jest krab, ale już do krewetek lub raków podawane są gumowe rękawiczki). Posiłek kończy nie deser, tylko zupa. W Chinach nawet alkohol produkuje się z ryżu - do wyboru: wódka ryżowa, wino ryżowe
Zasmakuj Kuchnidostarcza nie tylko witamin, to idealne warzywo na odchudzanie (przyspiesza metabolizm) i oczyszczanie! Tak tak. Wśród warzyw odnośnie kalorii seler wiedzie prym - ma mało kalorii (w 10 dag bulwy selera jest zaledwie 7 kalorii, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal). Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju
Zasmakuj Kuchnimąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru palmowego (opcjonalnie trzcinowego) olej do smażenia ciemny sos sojowy (do doprawienia zupy) Dodatkowo: świeża kolendra do posypania limonka do skropienia zupy Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Trawę cytrynową obieramy, odcinamy część u nasady pędu (którą(...)bardzo cieniutko kroimy. Imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub kroimy), szalotki siekamy. Papryczkę chili i czosnek również siekamy, ale bardzo drobno. Krewetki rozmrażamy, osuszamy, jeżeli trzeba oczyszczamy. Na dużej patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy pokrojonego kurczaka i chwilę smażymy. Dodajemy posiekane szalotki, trawę cytrynową, starty imbir, chili i kurkumę. Mieszamy i smażymy. Pod koniec smażenia wsypujemy zmiksowane
Oryginalny smakjednego gara i czekać aż obiad zrobi się sam. Zupę kalafiorową od lat zawsze robiłam z ziemniakami. Czas jednak wypróbować nowe połączenia. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa nabiera oryginalności. Jest przepyszna, łatwa do zrobienia i zdrowa. Zdecydowanie polecam! Składniki: 50 dag piersi z kurczaka 50 dag kalafiora 10 dag kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki) włoszczyzna(...)Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy. Pozbawiamy się szumowin. Dokładamy oczyszczoną i obraną włoszczyznę. Gotujemy przez ok. 30 minut. Kalafior oczyszczamy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażamy. Dodajemy kaszę i paprykę. Smażymy przez ok. 2 minuty. Włoszczyznę
Pobite gary Barbaryprzetestowałam i rozsmakowałam się w: Herbacie Yogi Tea oczyszczającej z cytryną (Detox with Lemon) , którą podałam również do waniliowo-ryżowych placuszków. Pyszna, aromatyczna, łącząca łagodną gorycz mniszka ze słodyczą lukrecji i ostrością imbiru. Yogi Tea Detox with Lemon to herbatka odmładzająca, świeża, wyzwalająca. Suszonych połówkach kokosa – doskonałe do lekkich zup (w szczególności na bazie mleczka kokosowego), jak również(...)waniliowym z pokruszoną laską wanilii 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia do podania: cukier puder, listki świeżej mięty i… pyszna herbata Yogi Tea oczyszczająca z cytryną (Detox with Lemon) Przygotowanie: Do miseczki przekładamy cały serek homogenizowany, dodajemy mąkę ryżową, proszek do pieczenia i wbijamy całe jajko. Dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto (powinno być ciut
Słodkie okruszkipomagają przywrócić równowagę kwasowo - zasadową - oczyszczają krew - wspomagają leczenie wątroby - wspomagają ogólną odporność organizmu - dzięki zawartości błonnika pokarmowego wspomagają pracę jelit a ponadto ograniczają wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego - pomagają przezwyciężyć wirusowe i bakteryjne infekcje - ich spożycie pomaga przezwyciężyć wzmożony apetyt na słodycze, Dobrym sposobem na włączenie tego cennego warzywa do diety są zupy krem na bazie buraków. Przykładowy
Kuchenne innowacjekomponuje się domowymi grzankami ale myślę, że równie dobra była by z groszkiem ptysiowym. Jak lubicie paprykę to ta zupa jest na pewno dla Was. Polecam bardzo;) Przepis na zupę zaczerpnięty z jednej z gazet kobiecych z moimi modyfikacjami. Składniki: 6 dużych papryk 2 cebule 3 szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki pół opakowania sera feta oliwa(...)masła łyżeczka majeranku, tymianku i słodkiej papryki pieprz do smaku sól do smaku słodka papryka do smaku Wykonanie: Każdą z papryk kroimy na 4 części, oczyszczamy z gniazd nasiennych i myjemy. Marchew myjemy, obieramy i kroimy na kostkę. Paprykę i marchew kropimy obficie oliwą z oliwek wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 35 minut
Krakowskie smaki AniZupa zacierkowa to jeden z klasyków polskiej kuchni. Jest niezwykle sycąca i pożywna. Doskonale sprawdzi się na chłodniejsze dni. U nas w domu duży garnek takiej zupy znika błyskawicznie i nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia. 300 g surowego boczku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 6 ziemniaków 5 kulek ziela angielskiego 2 listki(...)sól pieprz zacierki (ok. 125 g) Zaczynamy od przygotowania warzyw. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Obraną marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce na największych oczkach. Pora dokładnie oczyszczamy i kroimy w talarki. Warzywa zalewamy około 3 litrami wody, dosypujemy 1,5 łyżeczki soli, ziele angielskie oraz listki laurowe i zagotowujemy. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy zacierki
Dieta bez mlekamogłam się doczekać, kiedy się pojawi młody szczaw, gdyż taka zupa jest jedną z moich ulubionych. Wcześniej próbowałam zrobić zupę ze szczawiu ze słoika, ale nie znajdziecie jej na blogu, gdyż wcale smaczna nie była. Teraz dostałam sporą torbę szczawiu prosto z łąki, więc część zamroziłam i mam nadzieje, że zamrożony nie straci smaku. Składniki: duża marchew pietruszka zielona część(...)kostkę ziemniaki. Szczaw oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy ziemniaki staną się miękkie, wyjmujemy por i lubczyk i dodajemy szczaw. Przyprawiamy do smaku. Następnie mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i taką mieszankę łączymy z posoloną śmietaną (wyjętą wcześniej z lodówki, aby miała temp pokojową). Do tej mieszanki dodajemy dwie chochelki zupy, energicznie mieszamy, aby nie było żadnych
e-PrzepisyKulinarnezupa pieczarkowa, jest pyszna i prosta w wykonaniu. Jeśli lubicie pieczarki, to spróbujcie koniecznie ! Składniki: 500 g pieczarek 70 ml śmietany 18% 1,2 l buliony warzywnego (przepis TUTAJ ) 1//4 selera korzeniowego 4 ziemniaki 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy(...)chwili dodajemy pokrojone warzywa. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wrzucamy usmażone pieczarki i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wlewamy zahartowaną śmietanę. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki
Gotuj z Mąkąprażonych owoców i aromatycznych przypraw. produkty rozgrzewające i bakteriobójcze takie jak czosnek, cebula,por produkty strączkowe: fasola groch, soczewic a. Tą ostatnią dosypuję do d o gotowej zup y pomidorowej, którą gotuję jeszcze 15 minut. Jest pyszna , rozgrzewająca i sycąca. Ponieważ rośliny strączkowe na leżą do ci ę żko strawnyc h, dobrze jest dodać p rzyprawy ułatwiające trawienie(...)nika i orzec hy. Dodaję gdzie się da , do sałatek, ciast, owsianek itp. miód, jajka, ryby 2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą bo oczyszczają drogi oddechowe, zmniejszają przekrwienie śluzówki , łagodzą osłabienie i niestrawność. Niektóre z nich niszczą grzyby i bakterie oraz działają ochronnie na żołądek i wątrobę, zawiera antyoksydanty (kurkuma) cynamon ! mój ulubiony więc
WYSPA SZCZĘSLIWADzisiaj zapraszam na zupę jarzynową z kapustą. Zupa jest pyszna, bardzo aromatyczna, wprost idealna na jesienne i zimowe dni. Czujemy w niej delikatne smaki ziemniaka i kapusty oraz słodycz marchewki. Składniki: porcja rosołowa 3 skrzydełka 3 liście laurowe 14 ziaren ziela angielskiego 14 ziaren pieprzu 2 czubate łyżeczki Vegety domowej roboty sól do smaku 1 pietruszka 1/2 pora kawałek(...)selera 40 dag kapusty 5 marchewek 40 dag ziemniaków ząbek czosnku Wykonanie: Porcję rosołową i skrzydełka oczyszczamy i myjemy pod zimną wodą. Do garnka wlewamy 2 litry zimnej wody i wkładamy porcję rosołową oraz skrzydełka. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz, zbieramy szumowinę i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz
Smak mojego domuCieszy mnie fakt, że sezon na zupy dopiero się rozkręca, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną, zdrową zupę porową z boczkiem (dla męskiej, acz nie tylko ;)) części oraz grzankami. Pycha! Składniki: 3 pory 1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 marchewka 1,5 łyżki masła 1/2 szklanki wody 200ml bulionu 40g boczku 1 kromka chleba/bułka, pokrojona w kostkę 1łyżka oliwy(...)oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszona natka pietruszki, szczypta(!) kurkumy, zioła prowansalskie, czosnek Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy masło. Pory oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski wraz z pokrojoną w kostkę cebulę oraz pory. Dusimy na średnim ogniu. Uwaga, aby por nie zbrązowiał. Jeśli o to zadbacie, będziecie się cieszyć lekko orzechowym smakiem :) Po 10minutach dodać
Kitchens Alphabetindyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj ). Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej wodę. Możemy ją drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na grubych oczkach. My zdecydowanie wolimy lekko pokrojoną. 2. Pieczarki oczyszczamy. Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy jest miękka i złocista dorzucamy pieczarki
Wypisz Wymalujzupa, która króluje w sezonie zimowym na moim stole dość często. W sezonie wiosennym często przygotowuję lżejszą wersję tej zupy. Gdy jednak pogoda za oknem nie rozpieszcza to zupa musi być sycąca i treściwa. Taki właśnie jest kapuśniak z pęczakiem. Pyszny i aromatyczny. Składniki: mięso na wywar ( u mnie dwa żeberka) wędzone kości 25 dag wędzonego boczku włoszczyzna(...)cebule 10 łyżek pęczaku 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe śmietana do zabielenia sól, pieprz cukier majeranek Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy. Dodajemy do wywaru. Dokładamy ziele, liście i wcześniej opłukane grzyby. Gotujemy wywar przez ok. 45-60 minut. Kapustę siekamy. Wkładamy do innego garnka. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy
Pobite gary Barbary