zupa oczyszczająca - 596 przepisów (strona:12/40)

Klasyczna zupa zacierkowa 442

Zupa zacierkowa to jeden z klasyków polskiej kuchni. Jest niezwykle sycąca i pożywna. Doskonale sprawdzi się na chłodniejsze dni. U nas w domu duży garnek takiej zupy znika błyskawicznie i nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia. 300 g surowego boczku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 6 ziemniaków 5 kulek ziela angielskiego 2 listki(...)sól pieprz zacierki (ok. 125 g) Zaczynamy od przygotowania warzyw. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Obraną marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce na największych oczkach. Pora dokładnie oczyszczamy i kroimy w talarki. Warzywa zalewamy około 3 litrami wody, dosypujemy 1,5 łyżeczki soli, ziele angielskie oraz listki laurowe i zagotowujemy. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy zacierki

Dieta bez mleka
Zupa szczawiowa 136

mogłam się doczekać, kiedy się pojawi młody szczaw, gdyż taka zupa jest jedną z moich ulubionych. Wcześniej próbowałam zrobić zupę ze szczawiu ze słoika, ale nie znajdziecie jej na blogu, gdyż wcale smaczna nie była. Teraz dostałam sporą torbę szczawiu prosto z łąki, więc część zamroziłam i mam nadzieje, że zamrożony nie straci smaku. Składniki: duża marchew pietruszka zielona część(...)kostkę ziemniaki. Szczaw oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy ziemniaki staną się miękkie, wyjmujemy por i lubczyk i dodajemy szczaw. Przyprawiamy do smaku. Następnie mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i taką mieszankę łączymy z posoloną śmietaną (wyjętą wcześniej z lodówki, aby miała temp pokojową). Do tej mieszanki dodajemy dwie chochelki zupy, energicznie mieszamy, aby nie było żadnych

e-PrzepisyKulinarne
Zupa pieczarkowa - idealna 212

zupa pieczarkowa, jest pyszna i prosta w wykonaniu. Jeśli lubicie pieczarki, to spróbujcie koniecznie !  Składniki: 500 g pieczarek 70 ml śmietany 18% 1,2 l buliony warzywnego (przepis  TUTAJ ) 1//4 selera korzeniowego 4 ziemniaki 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy(...)chwili dodajemy pokrojone warzywa. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wrzucamy usmażone pieczarki i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wlewamy zahartowaną śmietanę. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki

Gotuj z Mąką
Dieta na rozgrzewkę czyli co jeść aby zimą zimno nie było 222

prażonych owoców i aromatycznych przypraw. produkty rozgrzewające i bakteriobójcze takie jak czosnek, cebula,por  produkty strączkowe:  fasola groch, soczewic a. Tą ostatnią dosypuję do d o gotowej zup y pomidorowej, którą gotuję jeszcze 15 minut. Jest pyszna , rozgrzewająca i sycąca. Ponieważ rośliny strączkowe na leżą do ci ę żko strawnyc h, dobrze jest dodać p rzyprawy ułatwiające trawienie(...)nika i orzec hy. Dodaję gdzie się da , do sałatek, ciast, owsianek itp.   miód, jajka, ryby     2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą bo oczyszczają drogi oddechowe, zmniejszają przekrwienie śluzówki , łagodzą osłabienie i niestrawność. Niektóre z nich niszczą grzyby i bakterie oraz działają ochronnie na żołądek i wątrobę, zawiera antyoksydanty (kurkuma) cynamon ! mój ulubiony więc

WYSPA SZCZĘSLIWA
Zupa jarzynowa z kapustą 159

Dzisiaj zapraszam na zupę jarzynową z kapustą. Zupa jest pyszna, bardzo aromatyczna, wprost idealna na jesienne i zimowe dni. Czujemy w niej delikatne smaki ziemniaka i kapusty oraz słodycz marchewki.  Składniki: porcja rosołowa 3 skrzydełka 3 liście laurowe 14 ziaren ziela angielskiego 14 ziaren pieprzu 2 czubate łyżeczki Vegety domowej roboty sól do smaku 1 pietruszka 1/2 pora kawałek(...)selera 40 dag kapusty 5 marchewek 40 dag ziemniaków ząbek czosnku Wykonanie: Porcję rosołową i skrzydełka oczyszczamy i myjemy pod zimną wodą. Do garnka wlewamy 2 litry zimnej wody i wkładamy porcję rosołową oraz skrzydełka. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz, zbieramy szumowinę i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz

Smak mojego domu
P.. Porowa z boczkiem i grzankami! 194

Cieszy mnie fakt, że sezon na zupy dopiero się rozkręca, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną, zdrową zupę porową z boczkiem (dla męskiej, acz nie tylko ;)) części oraz grzankami. Pycha! Składniki: 3 pory 1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 marchewka 1,5 łyżki masła 1/2 szklanki wody 200ml bulionu 40g boczku 1 kromka chleba/bułka, pokrojona w kostkę 1łyżka oliwy(...)oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszona natka pietruszki, szczypta(!) kurkumy, zioła prowansalskie, czosnek Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy masło. Pory oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski wraz z pokrojoną w kostkę cebulę oraz pory. Dusimy na średnim ogniu. Uwaga, aby por nie zbrązowiał. Jeśli o to zadbacie, będziecie się cieszyć lekko orzechowym smakiem :) Po 10minutach dodać

Kitchens Alphabet
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 213

indyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj ). Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej wodę. Możemy ją drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na grubych oczkach. My zdecydowanie wolimy lekko pokrojoną. 2. Pieczarki oczyszczamy. Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy jest miękka i złocista dorzucamy pieczarki

Wypisz Wymaluj
Kapuśniak z pęczakiem 125

zupa, która króluje w sezonie zimowym na moim stole dość często. W sezonie wiosennym często przygotowuję lżejszą wersję tej zupy.  Gdy jednak pogoda za oknem nie rozpieszcza to zupa musi być sycąca i treściwa. Taki właśnie jest kapuśniak z pęczakiem. Pyszny i aromatyczny. Składniki: mięso na wywar ( u mnie dwa żeberka) wędzone kości 25 dag wędzonego boczku włoszczyzna(...)cebule 10 łyżek pęczaku 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe śmietana do zabielenia sól, pieprz cukier majeranek Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy. Dodajemy do wywaru. Dokładamy ziele, liście i wcześniej opłukane grzyby. Gotujemy wywar przez ok. 45-60 minut. Kapustę siekamy. Wkładamy do innego garnka. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy

Pobite gary Barbary
Kozi twarożek z listkami mlecza, rzeżuchą i orzechami włoskimi 215

kontrowersji, a nawet lęków (choć niektórzy z Was pamiętają takie zupy z czasów dzieciństwa). A co powiecie na potrawę z mniszkiem lekarskim, czyli popularnym mleczem? Mniszek lekarski to kolejny pospolity chwast doceniany w krajach śródziemnomorskich, szczególnie we Francji. Zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, ma działanie oczyszczające i moczopędne. Francuzi nawet specjalnie uprawiają go w przydomowych ogródkach

Chilli Czosnek i Oliwa
Marchewkowo- paprykowa zupa krem 191

przerwy coś im gotuję i wymyślam. A zupę polecam, ciekawy, odmienny smak.  Składniki: duża papryka czerwona  trzy marchewki pietruszka litr bulionu sól pieprz dwie łyżki śmietanki 18% + jedna łyżka śmietany 30%  odrobina kolendry  oliwa z oliwek cebula czerwona  pół papryczki chilli  szczypta imbiru Paprykę oczyszczamy, polewamy oliwą i wstawiamy na 20 minut do piekarnika

Mango Papaja
Zupa pieczarkowa 188

Znacznie ważniejszą cechą, która je różni jest smak i zapach. To właśnie dlatego potrawy z nich przygotowywane są, moim zdaniem, o wiele smaczniejsze. Ale to już kwestia gustu. Moją zupę pieczarkową eksponują również dodatki, które pieczarki – nie tylko brązowe, po prostu „lubią”. Są to czosnek, natka pietruszki i… wino marsala, ale nie tylko. Składniki: - ok. 3l bulionu (do wyboru(...)pieczarek - główka czosnku - 4 szalotki bananowe - 2-3 marchewki z bulionu - 150ml wina marsala - natka pietruszki - sól - świeżo zmielony pieprz - 400ml mleka kokosowego - olej rzepakowy + masło   Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Kilka najmniejszych zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z dodatkiem masła, wrzucamy pieczarki (te całe również). Solimy i smażymy, aż woda całkowicie wyparuje

mojewypiekiinietylko
Chłodnik botwinkowy z jajkiem i makaronem. 191

mini 4 jajka Wykonanie: 1. Botwinkę oczyszczamy, dokładnie myjemy i kroimy na bardzo małe kawałki, następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości, część płynu powinna odparować, botwinka powinna być tylko lekko przykryta wodą po ugotowaniu, chodzi o to, żeby uzyskać bazę do chłodnika, a nie wywar na zupę. Następnie miękką botwinkę skrapiamy sokiem

Izabelawkuchni
Krem z selera 143

także sporo minerałów takich jak potas, sód, wapno i fosfor. Warzywo to znane było już w starożytności, podawano go w celach uspokajających, a panom oferowano jako afrodyzjak. Seler oczyszcza organizm, pobudza przemianę materii i pracę nerek. Ma lekkie działanie przeciwbólowe (szczególnie dobrze sprawdza się przy bólach stawów) i uspokajające - obniża ciśnienie. Jak widzicie to niepozorne warzywo ma wielką(...)jego korzenny, ziemisty smak i zapach. Kojarzy mi się z dzieciństwem i prawdziwym, domowym rosołem. Sposobów na przygotowanie jest mnóstwo, ja jednak dziś zdecydowałam się przygotować z niego zupę - krem, ale z pewnością pojawi się wkrótce ponownie w innej odsłonie. Do tej pory przygotowałam nieco inny krem selerowy oraz krem z selera z kokosem i chili - rewelacja, gorąco polecam! Składniki

Codzienne Gotowanie
Rydze na maśle 219

marynowania i smażenia, nie nadają się natomiast do suszenia czy zup. Zobaczcie też: Śmietanowy sos grzybowy Risotto z suszonymi grzybami Przepis na rydze na maśle Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki 150 g rydzów 2 łyżki masła sól do smaku pieczywo do podania Przepis 1 Grzyby oczyszczamy, dokładnie płuczemy i wykładamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Jeżeli

Kuchnia Bazylii
Efektywna dieta na lato 191

nawet szpinaku. Zawierają mnóstwo witamin i do tego doskonale oczyszczają organizm z toksyn i likwidują nadmierny tłuszcz. Obiad Potrawy do tej pory smażone warto zastąpić gotowanymi oraz pieczonymi. Delikatne drobiowe mięso z dodatkiem warzyw czy pieczona ryba latem smakuje zupełnie inaczej, także z grilla. Polecane są również letnie zupy które są bardzo wartościowe, takie jak choćby chłodnik . Zawierają mnóstwo świeżych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!