czasu nie dotrwał. Co do powstałej serwatki – nie należy jej wylewać. Jest bogactwem soli mineralnych i witamin, oczyszcza organizm z toksyn… i ma wiele, wiele innych „za”, aby ją wykorzystać. Można na niej przygotować ciasto naleśnikowe , dodać do zup takich, jak żurek, barszcz biały, barszcz ukraiński, ogórkowa – naprawdę zastosowań ma mnóstwo, nie wspominam już o walorach
mojewypiekiinietylkokońcu są już moje ukochane truskawki 🍓 Tym razem wykorzystałam je, by przyrządzić pyszne, a zarazem szybkie śniadanko. Mleczna zupa truskawkowa z dodatkiem płatków jaglanych, podana z płatkami kukurydzianymi z kakao i miodem oraz kawałkami świeżych truskawek. Śniadanie marzenie dla małych i dużych 😉 Ja zawsze używam mleka roślinnego, przeważnie sojowego lub kokosowego, ale jak lubicie mleko krowie, to jak najbardziej będzie(...)gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 4-5 min. Banana obieramy, kroimy w plasterki. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kilka truskawek kroimy w ćwiartki i odkładamy. Resztę truskawek razem z bananem wrzucamy do mleka. Za pomocą blendera miksujemy wszystko na gładki krem. Gotową zupę rozlewamy na talerze i podajemy z płatkami Lubella Corn Flakes kakao i miód oraz z kawałkami
Kuchnia MagdaLenydługie nr 11 od Lubella 500 gram świeżych grzybów 100 gram masła 1 cebula 200 gram śmietany do zup i sosów 1 łyżka mąki 500 ml wody sól ziołowa pieprz cytrynowy Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Grzyby oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na durszlaku. Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulkę
Życie zaczyna się w kuchniprzygotowany kalafior przyda się zimą jako dodatek do zup i obiadów. Składniki na ok. 8-10 słoików 0,6 l: -4 średnie kalafiory -4 l wody -6 łyżek soli Kalafiory oczyszczamy i opłukujemy zimną wodą. Dzielimy na mniejsze części. Sparzamy we wrzątku przez 2 minuty, ale nie gotujemy. Odławiamy. Układamy w słoikach i zalewamy wrzącą zalewą, przygotowaną
Maminek kulinarnypieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej oraz kurkumy natka pietruszki do ozdoby zupy ciasto parzone na groszek ptysiowy : 120ml wody 50g masła pół łyżeczki soli 100g mąki 1 jajo 1 żółtko mąka do podsypywania stolnicy lub maty silikonowej Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy i oczyszczamy, finalnie osuszamy papierowym ręcznikiem lub odkładamy na durszlak do odcieknięcia. Odcinamy twardy głąb(...)kalarior będzie już prawie miękki dodajemy warzywa z wywaru i gotujemy jeszcze chwilę aż do całkowitej jego miękkości. Garnek zestawiamy z ognia i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Gdy zupa nie będzie już bardzo gorąca wszystkie składniki zupy rozdrabniamy blenderem, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji kremu, finalnie doprawiamy do smaku. Krem odstawiamy na bok i zabieramy się za przygotowanie ciasta
Symfonia Smakówpłatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna zupa na chłodny, zimowy dzień. Składniki: 1 filet z kurczaka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 cebula kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego płatki chilli papryka ostra pieprz sól 1 l bulionu warzywnego Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, a następnie kroimy na małe kawałeczki
Salonik smakówmały gaz. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy. Do gotującego się bulionu wkładamy ziemniaki i gotujemy je na małym ogniu. W tym czasie kroimy pieczarki i dodajemy je do gotujących się ziemniaków. Gotujemy razem przez ok. 5-10 minut. Kremówkę hartujemy gorącym wywarem i dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki
słodkie i nie tylko historie kulinarnenaszych ulubionych zup pomidorowych, na pieczonych pomidorach . Dzisiaj chodźmy poziom wyżej – prosto, sezonowo, pysznie jak zawsze –zupa z mieszanych czerwonych warzyw. Niebo w gębie i do tego zdrowo! Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C z termoobiegiem. Dynię kroimy, oczyszczamy z pestek. Zostawiamy w skórce – skórka na dyni Hokkaido jest jadalna i mięknie w czasie pieczenia(...)łyżeczką oleju i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce przez 20 minut, aż dynia będzie na tyle miękka żeby dało się w nią wbić widelec. W tym czasie oczyszczamy z gniazd nasiennych papryki, obieramy cebule i kroimy je na ćwiartki lub ósemki. Pomidory traktujemy tak samo – ćwiartki lub ósemki, bez obierania. Wyjmujemy po 20 minutach blachę z dynią, kładziemy
Karo in the Kitchenponure jesienno zimowe dni - poprawia humor nawet swoim kolorem ZUPA DYNIOWA Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI Składniki 2 kg dyni 1 kostka rosołowa 2 serki topione naturalne łyżka parmezanu kilka łyżek śmietany 3 ząbki czosnku + 1 spora ilość curry - u mnie ok 2-3 łyżki chleb i oliwa Do dzieła!!! Dynię oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w małej ilości wody
sierotka maRysia w kuchniSpokojna muzyka wprowadza mnie w stan relaksu. Moje ciało chłonie witaminy. Zioła i lecznicze substancje oczyszczają organizm i odmładzają cerę. Nie zapominam też o gimnastyce. Skłony i przysiady rozciągają nie zawsze chętne do ćwiczeń mięśnie. Pobyt w spa od paru lat niezmiennie znajduje się w ścisłej czołówce mojej prywatnej listy marzeń. I dziś udało mi się je spełnić(...)listki. Świeże powietrze, niczym aromaterapia, koi duszę i ciało. Wypoczęta, powracam z koszykiem witamin. I na koniec tego cudownego przedpołudnia w domowym spa zjadam zdrową i rześką zupę z pokrzywy*. *Urtica (łac.), czyli pokrzywa, wzbudziła mój szacunek, kiedy w trakcie wiosennych porządków znalazłam stary numer czasopisma Magiczna Kuchnia, a w nim artykuł Pawła Reincholda
KUCHARNIAOmega-6 i poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację. Zawierają też błonnik, który daje uczucie sytości i oczyszcza organizm z toksyn, a wapń, cynk i żelazo poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Nasiona chia można dodawać do sałatek, owsianek, musli, zup, wypieków czy koktajli. Składniki: 3 łyżki nasion chia + 200 ml wody lub mleka 1/2 szklanki malin (świeżych
Smakowity Blog KulinarnyPyszna i delikatna w smaku zupa krem z kurek, jest bardzo sycąca. Możemy ją podać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym, idealnie się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 600 gram kurek 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki Kawałek pora 100 ml. śmietany 30% 100 gram serka topionego Sól, pieprz 3 łyżki masła Sposób przygotowania(...)drobną kostkę, pora kroimy w pół plastry, cebulę kroimy w kostkę. Kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W większym rondlu roztapiamy masło dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz kurki, smażymy na małym ogniu do odparowania wody. Wlewamy rosół, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, zupę miksujemy blenderem. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i śmietanę, doprawiamy do smaku
Bajeczna Kuchniaobiad. Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, rozgrzewającą zupę z pieczonych pomidorów. Składniki: 900 g upieczonych pomidorów *, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 700 ml bulionu warzywnego, garść świeżych liści bazylii, kilka gałązek świeżego tymianku ew. jogurt naturalny, mascarpone czy śmietana Cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy - oczyszczamy i drobno kroimy, wrzucamy do garnka na rozgrzaną
Plate of Joywątrobę i usuwa wszelkie toksyny z organizmu, dlatego często jest wykorzystywana we wszelkiego rodzaju dietach oczyszczających organizm. Ze względu na dużą zawartość białka jest doskonałym produktem dla wegetarian czy wegan. Zastosowałam kilka przypraw Skworcu..i wyszła mi rzecz genialna! Pyszna fasolowa , gęsta zupa, ze wspaniałych i naturalnych składników. Ale po kolei... Składniki mix groszków i grochów inaczej LEGUMI fasola(...)Wymieszałam i...przykryłam by gotować jeszcze około pół godzinki na bardzo malutkim ogniu. Dodałam listki bazylii. Wyłączyłam gaz i zostawiłam na pół godziny aby wszystkie składniki się przegryzły. Fasolkowa oczyszczająca- gotowa! Pyszna, pożywna i co najważniejsze- mega zdrowa! Smacznego ! Zaglądnijcie na FB SKWORCU i do sklepu, bo warto. Sami zobaczycie ,że warto ! SKWORCU strona
Z Kuchni Do Kuchniostrych dań, możecie z tego zrezygnować, ja jednak dodaję, by przełamać dość mdły smak dyni). Do gotowej zupy dodajemy zielone oliwki, posypujemy ziarnami słonecznika i skrapiamy oliwą. Zamiast słonecznika można dodać pestki dyni (możecie ususzyć i wykorzystać te, które wykroicie przy oczyszczaniu dyni). Gotowe
MarcinChef