nich nie należę - zupy tego typu często przygotowuję. składniki na 2 litry zupy 70 dag łodyg selera naciowego 30 dag warzyw mieszanych ( marchewka,pietruszka, por ) 20 dag ziemniaków 2 łyżki masła szczypta cukru sól i pieprz przepis Warzywa mieszane i łodygi selera oczyszczamy , opłukujemy i kroimy w słupki . Przygotowane warzywa wkładamy do rondla , solimy , dodajemy łyżkę masła
Smakowite Daniaporcjuję i zamrażam, później bardzo się przydaje, właśnie do szybkich prostych zup. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 por 10 - 12 podgrzybków 1 litr wywaru z kości 3 łyżki klarowanego masła świeży tymianek pieprz sól Wykonanie: Bardzo drobno posiekany por, podsmażamy na klarowanym maśle. Grzyby oczyszczamy i kroimy na ósemki, dodajemy do pora, cały czas mieszamy
Quinoa Raz!czasu do czasu dostaję trochę od koleżanki i wtedy delektuję się nimi. Tym razem wybór padł na zupę. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Czyli taka jaka powinna być jesienna zupa. Oczywiście taką zupkę można też ugotować wykorzystując mrożone grzybki! polecam :) 1 udko z kurczaka 400g świeżych grzybów 7 dużych ziemniaków (jeśli nie robimy świderków wystarczy 3-4) 2 marchewki kawałek(...)garnku gotujemy 1,5-2 l wody. Wrzucamy udko, marchewkę, seler, por i kucharka. Grzyby oczyszczamy i kroimy na większe kawałki. Po 15 minutach gotowania wywaru dodajemy grzybki. Gotujemy ok 20 minut. Wyciągamy całe warzywa. Marchew kroimy w talarki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i specjalną spiralą wydrążamy z nich świderki (to co zostanie można
Smakołyki Asiśmietana rzadka 18% Potrzebujemy większego garnka. pieprz,sól do smaku i MAGGI SPOSÓB: Drób myjemy i oczyszczamy Do zimnej wody wsadzamy nasze mięso i gotujemy na małym ogniu zbierając co chwilę szumówka szum który się nam zbiera, chcemy by nasza zupa była dosłownie czysta. Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę
Viola cooks with passioncałości zamiast sproszkowanego by nadać potrawom świeżości i pikantności. Idealnie nadaje się do tłustych mięs oraz sosów, zup rozgrzewających, pasztetów, dań z ryżu i warzyw. Głównie stosowany w potrawach pochodzących z kuchni orientalnych. Jest dodatkiem do koktajli odchudzających, naparów oczyszczających organizm a także herbat pomocnych w leczeniu przeziębienia. Należy(...)oraz przeciwzapalne . W kosmetyce natomiast idealnie sprawdza się przy robieniu maseczek leczących trądzik . Tymianek , charakteryzuje się pikantno-cytrynowym aromatem. Można dodawać go do każdego dania mięsnego oraz rybnego, zup, zapiekanek, pieczonych oraz grillowanych warzyw ( u mnie szczególnie pieczonych w piecu ziemniaków i marchwi). Posiada właściwości lecznicze, łagodzi infekcje jamy
Życie na widelcuZupa wspomagająca przemianę materii, możecie jeść ją w każdych ilościach :) Seler- ktory ma wlaciwosci odchudzajace, a takze oczyszczajace. Ma mnostwo witamin( witamina C dwa razy wiecej niz w cytrusach, wit z grupy B, kwas foliowy, olejki eteryczne, PP, itd ) , oczyszcza organizm. Warzywo pobudza przemiane materii I likwiduje zaparcia. Przyprawa cayenne- pomaga w procesie trawienia
Smaki Edytyposiłek po jesiennym spacerze. Na następną porcję kurki planuję już zebrać sama – najwyższa pora wybrać się za miasto. Macie swoje sprawdzone miejsca gdzie rosną? Zupa krem z kurek: 600-800 g kurek leśnych 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 łodyga selera naciowego 3 łyżki masła 4 liście laurowe 6 ziel(...)podania sól morska, świeżo mielony pieprz dodatkowo: świeży rozmaryn / koperek, grzanki czosnkowe Kurki przebieramy, oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części: seler naciowy, marchewki, pietruszkę, czosnek na plasterki, cebulę w półplasterki, a ziemniaki w małe kawałki (jak “na zupę”). W garnku rozgrzewamy masło. Podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem, a gdy cebula będzie szklista
Poezja smakuowoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach, - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka. Gorąco zachęcam do sporządzania zup , jednak pamiętaj proszę o unikaniu szkodliwych dodatków do zup takich jak glutaminian sodu (składnik popularnych przypraw...). Przygotowałam specjalną, zdrową wersję tej przyprawy. Sprawdź domową vegetę bez glutaminianu sodu i innych sztucznych dodatków. Wypróbuj(...)Tutaj. Wymienione warzywa i owoce można spożywać w postaci: - soków , najlepiej świeżo przygotowywanych, - surówek warzywnych i surowych zup warzywnych np. gazpacho, - warzyw gotowanych w małej ilości wody lub na parze i w postaci zup, - warzyw kiszonych : kapusta, ogórki, - wywarów z ziół , warzyw i owoców suszonych oraz świeżych, - kompotów z zalecanych owoców
IzaGotujelitra bulionu 2 łyżki mąki kremówka do zabielenia zupy pęczek natki pietruszki sól, pieprz 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do zrumienionego boczku. Kurki dokładnie oczyszczamy, przepłukujemy pod bieżącą wodą. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy
Pobite gary Barbarycebula średniej wielkości opalona ogniem. 2 kostki rosołowe Śmietana 18% jak zawsze do swoich zup używam śmietany bardzo rzadkiej. Pietruszka natka Sól,pieprz do smaku 1 liść laurowy 3 ziela angielskie Sposób: Myjemy i oczyszczamy rybę,wsadzamy do garnka (zalewamy woda 1.5litra) Obieramy i myjemy włoszczyznę używamy same korzenie. Umieszczamy razem
Viola cooks with passionpietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 1 opakowanie makaronu - nitki Przygotowanie: Kurę dokładnie myjemy i oczyszczamy. Połowę kury zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Łyżką ściągamy powstałe szumowiny. Warzywa obieramy i myjemy. Dodajemy obrane warzywa do gotującej się zupy. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy ogniem, aż do uzyskania czarnego koloru. Można także położyć połówki cebuli
Aga w kuchniszansę, że nie są one importowane, a co za tym idzie - naszpikowane konserwantami czy środkami, które pomagają im przetrwać podróż, a które niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Do naszej zupy użyliśmy ziemniaków, kalafiora i korzenia selera. Istna bomba odżywcza! Każde z tych warzyw ma w swoim składzie ogromne ilości wartościowych związków. My postanowiliśmy wymienić jedynie te, których jest najwięcej(...)więcej witaminy C w swoim składzie niż cytrusy, dodatkowo wpływa na oczyszczanie organizmu oraz przyspiesza trawienie, dzięki czemu ułatwia proces odchudzania. polecany jest także ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz fosforu, którego ma najwięcej z pośród wszystkich korzeniowych. ZUPA (4 porcje) : 3 duże ziemniaki, 1/2 kalafiora, seler objętościowo jak 1.2 ziemniaka
Kuchnia od dwojgaszparagowej jest smaczna i lekka. Bardzo lubię tą zupę szczególnie latem kiedy mamy młode warzywa. Składniki: 0,5 kilograma fasolki szparagowej 3 litry bulionu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ziemniaków pół pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, selera
Bajeczna Kuchnianachodzi nas ochota, na ciepłą i pożywną zupkę. Proponuję więc zupę ogórkową ;) Ogórki w czasie ich kiszenia podwajają swoją ilość witaminy C oraz B6 i B12. Z tego powodu są one polecane osobom zmagającym się z anemią. Są one lekkostrawne i skutecznie oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich. Ogórki kiszone przyczyniają się również do szybszego(...)Składniki: przecier z kiszonych ogórków włoszczyzna (por,seler,pietruszka,marchewka) bulion świeży koperek ziemniaki masło do podsmażenia warzyw śmietana do zupy ziele angielskie liście laurowe Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek pora, pokrojony na kawałki seler i kostkę bulionu. Pokroiłam jeszcze pora na paseczki i dodałam do zupy wraz z podsmażonymi
potrawyregionalne