robienia czegokolwiek i ostatecznie poszłam spać krótko po godz. 20, chociaż normalnie siedzę do minimum północy. Nie wydaje mi się jednak, żeby tak szybko mogły pojawić się sygnały oczyszczania, stawiam raczej po prostu na głód, brak odpowiedniego "paliwa" na rozpędzenie organizmu do pracy. Drugiego dnia tak, potwornie bolała mnie głowa, właściwie wstałam z bólem, który narastał przez cały dzień(...)rana wiał wtedy okropny wiatr, od czego też zawsze boli mnie głowa, niezależnie od wszelkich innych czynników. Po trzecie - dobiłam się chyba obiadem, na który postanowiłam zjeść surową zupę (czyli surowe warzywa zmiksowane z wodą), złożoną z takich składników (m.in. pora, którego nienawidzę ale chciałam mieć zdrowo :P), że mój żołądek powiedział "nie no, kobieto, oszalałaś?!" i odwdzięczył mi się
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErolki. W przyszłym tygodniu czekają mnie dwa ostatnie egzaminy i znów zaczynam kolejny miesiąc praktyk - w tym samym miejscu. Tymczasem, podczas takich upałów, nie lubimy sięgać po gorące napoje, zupy czy całe dania. Wolimy rozkoszować się chłodnymi lub zimnymi smakołykami, które schłodzą nas od środka. Dlatego chciałabym zaproponować Wam rewelacyjny chłodnik z botwinki, urozmaicony ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i jajeczkiem, który(...)pęczek koperku - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki cukru - kilka kropel soku z cytryny - sól, pieprz *opcjonalnie: 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, siekamy i gotujemy w szklance wody z dodatkiem soli, cukru oraz koncentratu bulionu warzywnego. Małe buraczki oczyszczamy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę
Be Fit Be Strongprzeciwutleniacze o silnych właściwościach antynowotworowych. Wspomaga proces oczyszczania organizmu, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Przy aktualnym załamaniu pogody warto sięgnąć po naturalne środki chroniące Nasz organizm przed infekcjami. U Nas jarmuż najczęściej dodawany jest w surowej formie do koktajli, ale dzisiaj postanowiliśmy przygotować go na ciepło. Zupa - krem z jarmużem może nie wygląda zbyt apetycznie
Smak mojej kuchnidodaje się go m.in. do sałatek, koktajli, zup i makaronów. Krótko mówiąc jarmuż jest fajny i jest on czymś najlepszym co może nas spotkać przez miesiące wakacyjne i początek jesieni. Jest bardzo niskokaloryczny , 100 gram jarmużu to tylko 52 kcal, dlatego polecany jest często przy wszelakich dietach odchudzających i oczyszczających. Zawiera liczne witaminy takie
Moja Mama Gotujektórego szukamy. Trójkąty będą dobre do wywaru na zupę czy sos– mają na sobie niewiele mięsa ale sporo smaku. Ale nie ma czego obgryzać. Na mięsnych żeberkach zauważycie i jaśniejsze, i ciemniejsze mięso, równo poprzerastane tłuszczem, niewielkie kości. Będzie w co wbić kły. Takie żeberka wykorzystamy w tym przepisie. Żeberka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na spore kawałki
Karo in the Kitchenbotwinka nie należy do moich ulubionych zup ale co roku musi znaleźć się w naszym menu :) Polecam! Botwinka Składniki: 2 pęczki botwinki, burak, pęczek włoszczyzny, bulion, 1/2 szklanki śmietany, łyżka mąki, sól, cukier, kwasek cytrynowy. Wykonanie: Włoszczyznę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy ugotowane warzywa. Botwinkę oczyszczamy i kroimy razem z liśćmi na paski. Botwinę dodajemy
paapilotkaadaniach nie powinno zabraknąć tego koloru. Szybka zupa w zaledwie piętnaście minut. Na głodnego wszystko można stworzyć. :) Składniki: porcja mrożonej mieszanki wiosennej łodyga selera naciowego kawałek selera korzeniowego 1 średnie skrzydełko z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz warzywko Sposób przygotowania: Skrzydełko, seler naciowy i korzeniowy myjemy, oczyszczamy, Warzywa kroimy w kostkę. Wszystko przerzucamy do garnka i zalewamy
Truskawkowa FiestaBulion na żołądkach indyczych z pieczarkami Lekki i delikatny bulion , na indyczych żołądkach z pieczarkami , to bardzo smaczna zupa . Jest prosta w przygotowaniu , niskokaloryczna i lekko strawna , dobra na każdą dietę i nie tylko . Wiem ,że niektórzy mają opory , przed jedzeniem podrobów , ale ja uważam , że są pyszne i warto im dać szansę . Dobrze ugotowane i sprawione żołądki indycze , naprawdę(...)szklanka mrożonego , zielonego groszku 6-7 pieczarek 1 cebula 3 kostki rosołowe drobiowe ( lub 2,5 l rosołu ) 2,5 l wody sól , pieprz do smaku Żołądki staranie oczyszczamy i płukamy . Wkładamy do garnka , zalewamy wodą . Dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę , posiekana drobniutko cebulkę i kostki rosołowe ( lub rosół – wtedy bez wody ) . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym
Ogrodnik w podróżyPyszna zupa kurkowa z ziemniakami, ale w nieco innej odsłonie... bo z wędzoną kiełbaską. Wyjątkowy smak. Polecam! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 3 ziemniaki 2 cebule 150 g kiełbasy wędzonej 300 g kurek 1,5- 2 l bulionu pęczek szczypiorku liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, oregano 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, selera(...)ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie i gotujemy około 15 min. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kurki oczyszczamy, myjemy, osuszamy i większe kroimy na pół a mniejsze pozostawiamy w całości. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do wywaru. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę
Kuchnia MagdaLenyTrwa sezon na kurki to trzeba korzystać 😉 Tym razem postawiłam na zupę krem z kurek. Jest ona kremowa i aromatyczna, a do tego składa się z niewielu składników i szybką się ją przygotowuje. Jestem pewna, że przypadnie do gustu wszystkim amatorom tych grzybów 🍄 Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 ziemniaki 200 g kurek 1-1,5 l bulionu(...)masła klarowanego sól, pieprz natka pietruszki grzanki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kurki oczyszczamy najlepiej za pomocą szczoteczki, myjemy i osuszamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe pozostawiamy bez zmian. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz ziemniaki
Kuchnia MagdaLenymasełkiem przepis tu http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/09/fasolka-szparagowa-polana-zrumieniona.html , także do zup i sałatek. Kiedy podaje do obiadu to fasolkę podgrzewam w rondelku wraz z zalewą, do sałatek jest gotowa po wyjęciu ze słoika i odcedzeniu. Polecam :) Składniki - fasolka szparagowa Zalewa na 1 litr wody - pół łyżeczki soli - ćwierć łyżeczki kawsku cytrynowego Wykonanie Fasolkę oczyszczam z włókien, odkrawam końcówki, płukam. Wrzucam na wrzątek
Kuchnia z widokiem na ogródjako dodatek smakowy do kanapek, makaronu, sosów czy zup. Składniki (na dwa małe słoiczki): ½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych) 6-10 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka cukru 1 łyżka soli (dodawać stopniowo i próbować) Przygotowanie (30 min): Papryczki oczyszczamy z wewnętrznych żyłek oraz pestek. Celowo możemy dodać
PastelFoodczubate łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany do zup i sosów 2 łyżki oleju Schab kroimy na pół, nie krojąc go do końca- tak, żeby powstał nam płat do rolady.Posypujemy go dość obficie przyprawami, polewamy olejem i dodajemy czosnek. Rozsmarowujemy wszystko dokładnie na mięsie i wstawiamy na godzinę do lodówki. Wątróbkę oczyszczamy i siekamy drobno. Cebule kroimy w drobną kosteczkę
Czerwona Porzeczkajako dodatek smakowy do kanapek, makaronu, sosów czy zup. Składniki (na dwa małe słoiczki): ½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych) 6-10 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka cukru 1 łyżka soli (dodawać stopniowo i próbować) Przygotowanie (30 min): Papryczki oczyszczamy z wewnętrznych żyłek oraz pestek. Celowo możemy dodać
PastelFoodgromadki. Gąski doskonale nadają się również na zupę. Wczoraj zebraliśmy cały koszyk zielonek, a dzisiaj właśnie upajaliśmy się ich smakiem, Gąski panierowane smażone (kotleciki z gąsek) są przepyszne. SKŁADNIKI: gąski – kilkanaście sztuk 2 jajka 50 ml mleka bułka tarta do panierowania sól i pieprz do smaku 1/2 szklanki oleju PRZYGOTOWANIE: Oczyszczamy gąski ze ściółki, ściągamy skórkę, odcinamy korzonki, płuczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię