14 - dniowa Kuracja oczyszczająca organizm, odchudzająca dieta warzywno-owocowa. Kolejny przepis z diety warzywno-owocowej: Domowy warzywny sos do słoika, świetny dodatek
IzaGotujePożywna i szybka zupa pełna warzyw. Z marchewką, pietruszką, ziemniaczkami oraz papryką, cukinią i groszkiem. Z ciekawym akcentem w postaci podsmażonych plasterków kiełbaski chorizo, które, jeśli przygotowujemy bezmięsna wersję zupy, należy oczywiście pominąć. Całość zagęszczona pomidorami z puszki lub passatą pomidorową i doprawiona suszonymi ziołami prowansalskimi, które idealnie podkreślają smak warzyw. Podałam ją z kleksem jogurtu naturalnego, świeżymi kiełkami oraz(...)PODANIA: świeże kiełki brokułu, jogurt naturalny, pieprz młotkowany WYKONANIE Pietruszkę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ziemniaka obieramy i kroimy w półplasterki. Cebulę drobno siekamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. W szerokim garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i chorizo. Smażymy na średniej mocy palnika przez około 5 minut
cool and mintydobrze, że autorka poświęciła te pierwszych kilka stron na ich zawarcie. Tytułowa zieleninka. :) Całość książki podzielona jest na kilkanaście różnego typu rozdziałów. Rozpoczynamy od koktajli śniadaniowych, przechodzimy przez odchudzające, oczyszczające, pobudzające i sezonowe. Dowiemy się także, które z roślin znalezionych w przydomowym ogródku lub łące na spacerze możemy użyć do stworzenia pysznego i zdrowego miksu. Panie zapewne będą zadowolone(...)które pozwolą dłużej cieszyć się pięknym i młodym wyglądem bez zmarszczek za to z pięknymi włosami, paznokciami i skórą. Na uwagę zasługują również trzy ostatnie rozdziały, czyli „Koktajlowe zupy kremy”, „Koktajle deserowe” oraz „Koktajle orzeźwiające i lody”. Warto do nich zerknąć, by mieć plan na zachwycenie swoich gości czymś, co można bardzo szybko wykonać
Mr. TasteBłonnik: 0,9 g Pomidor jest niewielkim warzywem cieszącym się dużym powodzeniem kiedy stosujemy dietę. Jego zastosowanie kulinarne jest wszem obecnie nam znane. Używamy go często do zup, sosów , sałatek, przetworów czy soków . Pomidory mają cenny składnik mianowicie likopen , barwnik roślinny nadający pomidorom ich czerwony kolor. Jego dobroczynne działanie widoczne jest w walce(...)zawałom serca, rozwojowi miażdżycy oraz udarom mózgu. jednocześnie mając niewiele kalorii, co wspomaga odchudzanie. Co więcej, pomidory pomagają utrzymać prawidłową przemianę materii, a co za tym idzie oczyszczają organizm. Pomidory zawierają wiele cennych witamin i minerałów, np. żelazo , które niezbędne jest u osób po zabiegach operacyjnych, u kobiet ciężarnych, przy obfitych menstruacjach, czy u wcześniaków. Innym dobrodziejstwem
Różowa kuchniaCebula Kilka listków laurowych Ziele angielskie 50 – 100 ml octu cukier Sól Żelatyna Wykonanie: Obrane warzywa z liściem laurowym, zielem angielskim gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Pstrąga oczyszczamy z łusek, usuwamy głowy. Kroimy na dzwonka. Wkładamy go do gotującego się wywaru. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy połowę octu i gotujemy jeszcze(...)ości. W pstrągu są dobrze widoczne i łatwe do usunięcia. Układamy na półmisku i dowolnie przybieramy zieloną pietruszką, marchewką z gotowania itd. Z gotowanego wywaru odlewamy delikatnie łyżką ( do zupy ) tyle wywaru ile będzie nam potrzebne do zalania ryby. Gdy zmącimy wywar ponownie trzeba chwilę odczekać i ponownie zbieramy czysty wywar z góry. Wywar doprawiamy do smaku solą, ewentualnie kolejną
Smaki EwyKolejna propozycja na szybką zupę w 20 minut. Sycąca i bardzo dobrze rozgrzewająca. W sam raz w zimowe popołudnia. Składniki: 4 łyżki czerwonej soczewicy 1 pomidor 1 marchewka 1/4 pietruszki plaster selera 1 mały ziemniak 100g piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego jarzynka bez soli pieprz sól mielona ostra papryka 2 liście laurowe 2 ziela angielskie woda Sposób(...)przygotowania: Soczewicę płuczemy na sitku pod zimną wodą. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, Wszystkie warzywa obieramy (oprócz pomidora), myjemy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do garnka i gotujemy ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie. Smacznego
Truskawkowa Fiestaswój kolor na czerwony. Niestety ja jeszcze tego nie miałam okazji spraktykować:) Po co nam właściwie taki dzbanek? Głównym zadaniem takiego dzbanka jest filtrowanie wody, czyli nic innego jak oczyszczanie wody, usuwanie z niej m.in. żelaza - czyli powszechnie znanej rdzy, manganu, wapnia i magnezu, które podczas gotowania tworzą osad. Poza tym woda z dodatkiem żelaza lub manganu nieprzyjemnie pachnie(...)osad na naszych kubkach, metaliczny posmak wody oraz mętny żółty kolor wody. Samo filtrowanie wody trwa zaledwie kilka minut, zaś smak wody zmienia się diametralnie! Kawa, herbata a nawet zupa przygotowana na przefiltrowanej wodzie smakuje zupełnie inaczej. Najbardziej podoba mi się to, że na kubkach nie ma osadu a w czajniku nie ! I śmiało możemy napić się "karnówki" bez uprzedniego
Z miłości do słodkościjedna z moich ulubionych bardzo kremowych zup. Ma w sobie to coś, co powoduje, że nasz organizm sam zakasuje rękawy i bierze się za siebie. Kasza jaglana robi się co raz to bardziej popularna, ze względu na niesamowite właściwości zdrowotne. Przekonałam się o tym na własnej skórze, przekonały się o tym moje dzieci, cała rodzina. Internet aż kipi od pozytywnych(...)śledziony. Wzmacnia wychłodzony i osłabiony organizm, pomaga w usuwaniu złogów, toksyn i metali ciężkich, które zalegają w naszym organizmie po antybiotykach, czy innych syntetycznych lekach. Działa również odchudzająco, gdyż oczyszcza skutecznie nasze jelita. Kasza jaglana jest neutralna a co za tym idzie przywraca równowagę i powinna być fundamentem w każdym serwowanym przez nas daniu. Co ciekawe, usuwa z organizmu nadmiar
Z Kuchni Do KuchniZupa krem z pieczonych warzyw, o mocno orientalnym smaku, z dodatkiem również pieczonej dyni piżmowej podbiła moje kubki smakowe i moje serce. Zupa ta jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi orientalnych przypraw, charakteryzuje się niezwykłym smakiem za sprawą pieczonych warzyw. Jest wyraźna w smaku dzięki kminowi rzymskiemu oraz kurkumie. Kmin rzymski, kumin , jest moczopędny, wiatropędny, stymulujący, charakteryzuje się właściwościami przeciwskurczowymi, działa(...)substancje chemiczne występujące w świecie roślin. Są barwnikami i antyoksydantami. Chronią roślinę przed chorobami. Dostarczane człowiekowi wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu, oczyszczają drogi moczowe, zmniejszają lepkość czerwonych krwinek, działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwalergicznie i przeciwwrzodowo, oczyszczają organizm i ochraniają wątrobę. Włączenie kminu rzymskiego do diety wzmocni naszą odporność i zadziała na organizm przeciwzapalnie oraz osłaniająco. Przyprawa korzystnie wpływa
Naturalna KuchniaMłody jęczmień jakiś czas temu zawojował rynek zdrowej żywności, a jego 5 minut trwa właściwie do dziś. Przypisuje mu się działanie odchudzające, oczyszczające i odmładzające. Czy słusznie? Zacznijmy może od początku - czym dokładnie jest zielony jęczmień? Na rynku mamy dwie formy młodego jęczmienia: Sproszkowany sok - zachowuje więcej wartości odżywczych, które są dobrze przyswajane ze względu na brak błonnika Rozdrobiona(...)się z chłodną/letnią wodą lub sokiem i pije 20 minut przed posiłkiem. Ze względu na niezbyt przyjemny, sianowaty smak radzę go jednak dodawać do jogurtu, koktajli czy zupy (nie może być gorąca). Czy młody jęczmień odchudza? Nie ma na to żadnych dowodów, nie dajcie się złapać w marketingową pułapkę! Należy pamiętać, że cudowne specyfiki nie istnieją
Powiedz dietom nieszkl. rosołu masło klarowane 2/3 szkl. śmietany natka Sposób przygotowania Pierś dzielimy na mniejsze kawałki, soli i pieprzymy. Na maśle klarowanym podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Kurczaka wyjmujemy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plastry. Na tłuszcz po kurczaku wrzucamy pieczarki. Smażymy 3 min. Dodajemy rosół, sok z pomarańczy i startą skórkę. Dodajemy musztardę i przeciśnięty czosnek. Zagotowujemy i dusimy(...)kurczaka. Podgrzewamy 1-2 min. Podajemy posypane natką. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/filet-kurczaka-sosie-pomaranczowym/ BosowKuchni Artykuł Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuskładniki: 2000 ml wywaru jarzynowego lub 2 pęczki botwinki 200 ml śmietany 1 łyżka mąki pszennej 4 jajka 6 ziemniaków sok z jeden cytryny lub 4
Domowy Smak Jedzeniasłuszny wybór. Ravioli dyniowe z grana padano (w oryginalnym przepisie z parmezanem) i imbirem, polane masłem szałwiowym. O mój Boże, myślałam że umrę!!! Zdecydowanie podejmę kolejną próbę dyniową, tym razem/znowu zupa. Może na mleczku kokosowym... Składniki: dynia (mi udało się kupić najzwyklejszą dynię, na szczęście niedużą) do ravioli przyda nam się 1 szklanka puree dyniowego 4 łyżki startego grana padano(...)bułki tartej oliwa z oliwek Biolevita sól pieprz 300g mąki 2 jajka + 1 jajko z oddzielonym żółtkiem od białka 3-4 łyżki letniej wody masło świeża szałwia Kroimy dynię, oczyszczamy z pestek i "wnętrzności". Obmywamy. Wykładamy na blasze do pieczenia, polewamy oliwą i pieczemy przez 40 min w 200 st (jeśli dynia jest duża można wydłużyć ten czas do godziny
Brzuszki Łakomczuszkiposmakowała, że od razu do dyni się przekonała. Słodycz jest tu pierwsze wyczuwalna, a na końcu ostrość, która jest genialna. W smaku jest wyrazista, ta moja zupa krem słodko – ognista. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1,2 kg), 1 czerwona papryka, 3 średnie marchewki, 1 średni batat (0,4 kg), 2 łyżki oleju rzepakowego (smakowego(...)półce) ok. 20 min w 200°C. Dynia powinna być miękka i zachować swój kolor. Paprykę po upieczeniu zwijamy w folię spożywczą na kilka min, obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek i ogonka. W czasie pieczenia dyni przygotowujemy pozostałe warzywa. Batat i marchewki obieramy, kroimy na mniejsze części, marchewki w , ziemniaka w większą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej
Moniki Smakołykijest naprawdę na bogato , gotowana na żeberkach , ze śmietanką ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zupy to chyba jedyna rzecz , która nigdy mi się nie znudzi . Dobra na każda porę roku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)słodkiej śmietanki kremówki ( niestety ona daje specyficzny smak-nikt nie mówił ,że będzie fit ) Fasolę namaczamy w garnku z wodą na noc , wtedy łatwiej będzie ją ugotować . Żeberka myjemy , oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i błonek , a także innych farfocli , wkładamy do garnka i zalewamy około 4-4,5 l wody , dodajemy fasolę i gotujemy do momentu , aż mięso z żeberek
Ogrodnik w podróży