Zdecydowanie opowiadamy się za brukselką, w każdej formie. Składniki 300 g brukselki 1 jabłko granny smith 1 pietruszka 50 g kaszy jęczmiennej 1,5 l
R'n'G KitchenCzasami ze "sprzątania" lodówki, można wyczarować bardzo smaczne potrawy. Uwielbiamy takie kuchenne freestyle. Składniki 100 g małych pieczarek 1 duży por 2 marchewki 1
R'n'G KitchenDynia jak wiadomo ma nieskończenie wiele zastosowań. Może być składnikiem ciast, deserów, przetworów, zup, czy dań głównych. Często jednak przepisy „wymagają” od nas użycia już gotowego puree z dyni (co nie oszukujmy się: bardzo przyspiesza proces pieczenia, czy gotowania). Dlatego też chciałam zachęcić Was do zrobienia takiego domowego puree, które odpowiednio zapasteryzowane może stać w piwnicy (lub spiżarni) przez wiele(...)soli, czy cukru ani innych przypraw (ma więc zastosowanie uniwersalne). Nadaje się też doskonale jako danie dla niemowląt :) Składniki: dynia (w dowolnej ilości) Wykonanie: Dynię myjemy, kroimy na pół. Oczyszczamy ją z pestek i włókien. Następnie kroimy na półksiężyce. Obieramy każdą część ze skórki (można też upiec ze skórką i dopiero potem oddzielić od niej miąższ) i kroimy w kostkę
MyCookBook.plrybą i warzywami , zimowa sola sauté , nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym , delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem , proste i szybkie, wegetariańskie leczo , zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą . Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który chcę dziś zaprezentować to kwintesencja zdrowego, pięknego(...)koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu i nacinamy z dwóch przeciwnych stron tak, by powstał jeden, duży płat. Mięso następnie przekrawamy na pół (w poprzek) i delikatnie rozbijamy każdy kawałek. Oprószamy solą
Ratunku obiadBłyskawiczna zupa. Jedyne co musimy mieć to wcześniej przygotowany bulion lub możemy użyć gotowego. Maksymalny czas jaki zajmie nam przygotowanie tej zupy to 30 minut! Słodki krem z kukurydzy z ostrą nutą papryczki chili oraz dodatkiem papryki i kurczaka smakuje wyśmienicie. Jak dla mnie jest to krem z kukurydzy o smaku paprykowym 😉Spróbujecie? Składniki: 450 g kukurydzy mrożonej(...)minut. Blendujemy na gładki krem. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Papryczkę chili myjemy i kroimy na bardzo drobne kawałeczki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Do kremu kukurydzianego wrzucamy pokrojoną paprykę, papryczkę chili oraz kawałki piersi z kurczaka. Dodajemy paprykę słodką mieloną, pieprz oraz sól. Gotujemy do momentu
Kuchnia MagdaLenymieć także korzystny wpływ na zdrowie. Trzeba podkreślić, że wszystkie młodziutkie verdurine zawierają dużo witamin i soli mineralnych, tak potrzebnych organizmowi po zime. Takie erbette świetnie nawadniają, a jednocześnie oczyszczają organizm. To prawdziwy dar natury! Obecnie, szczególnie w Wielkanocny poniedziałek, czy ciepłe niedzielne popołudnie, na łąkach można zobaczyć schylające się postacie, szukające skarbu w trawie. Ba, nawet wycieczki(...)dostępne( oczywiście po fachową wiedzę odsyłam do źródeł): pokrzywa- chyba najbardziej znany chwast. Ups! cenne ziele! zwana również “zielonym złotem”( l’oro verde). Młodziutkie pokrzywy są doskonałe do zup, omletów, kopytek, placków drożdżowych czy ryżu.( zdjecie z netu ) cykoria podróżnik( Chichorium intybus) nazywana tak, bo często rośnie na pastwiskach, łąkach, miedzach, przy drogach, jakby „chciała podróżować”. Od wieków medycyna
Mia Cucina SofietaRobiłam zupę pieczarkową i zostało mi pół opakowania pieczarek. Czasem robię sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych, ale tym razem zrobiłam z pieczarkami polędwiczki. Do nich podałam zapiekane ziemniaki z ziołami i warzywa: surówkę z marchewki z jabłkiem, mizerię i kalafior. Składniki: 1 polędwica (ok. 1/2 kg) 250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki w "koszyczku(...)łyżki mąki na zdjęciu ze składnikami widać też jogurt naturalny, ale tym razem go nie dodawałam, ponieważ sos spod mięsa wyszedł tak pyszny, że dodanie śmietany byłoby grzechem;) Mięso oczyszczamy, jeśli jest taka potrzeba, myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Obtaczamy w mące. Ja robię tak, że nabieram mąkę łyżką i sypię bezpośrednio
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrodziny kapustnych. O tym dlaczego warto jeść brokuły można pisać wiele, bowiem jest to warzywo wyjątkowo bogate w składniki odżywcze. Zawiera w dużych ilościach siarkę, żelazo i chlorofil, które oczyszczają krew. Posiada także witaminę A i B complex. Brokuły są świetnym źródłem witaminy C - porcja 20 dag pokrywa dzienne zapotrzebowanie. W brokułach znajdziemy też wapń, kwas foliowy, selen i cynk(...)tylko gotowane, ale także surowe - w takim przypadku same różyczki. W wersji gotowanej warto jeść także łodygi, gdyż zawierają dużo chlorofilu oraz selen. Brokuły idealnie nadają się do zup krem, do sałatek, a także jako dodatek do dań. Brokuły gotuje się krótko - około 5 minut - można blanszować i gotować na parze. Zupa krem z brokułów : http://kuchenneinnowacje.blogspot.com/2016/05/brokuowa-zupa-krem.html Źródła
Kuchenne innowacjegarść liści bazylii - 2 liście laurowe suszone - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku Marchew, seler naciowy i korzeniowy, cukinię i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Grzyby oczyszczamy, cebulę kroimy na połówki, a pomidora na ćwiartki. Wszystkie warzywa wraz z ziołami, natką pietruszki i liśćmi bazylii i laurowymi mielimy za pomocą malaksera, bądź trzemy na tarce o drobnych(...)pozostawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w lodówce. Tak przygotowany koncentrat możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. !!! Stosujemy 1 czubatą łyżeczkę na 500g wody. Świetnie sprawdza się w zupach i sosach. Sól pełni tutaj rolę środka konserwującego, stosując koncentrat wedle zasady, po wymieszaniu z wodą bulion nie będzie za słony. Smacznego
Be Fit Be StrongZachwalać nie trzeba. Każdy kocha kurki, dodatkowo jeśli zrobimy z nich gorącą, sycącą zupę będzie idealna w chłodniejsze dni. Składniki: kurki (ok. 2-3 kubków) cebula 2 ząbki czosnku szklanka białego wina masło serek topiony (tutaj w zależności od upodobań może być serek topiony z szynką, może być tłusta słodka śmietanka albo w wersji light gęsty jogurt, niestety serce łasucha(...)pieczywo pełnoziarniste natka pietruszki Gotujemy wywar warzywny. Na zimną wodę wrzucamy obraną i umytą włoszczyznę, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy ok. 30 min. W tym czasie oczyszczamy kurki. Obieramy i siekamy czosnek oraz cebulę. Na maśle podsmażamy czosnek i cebulę gdy się zeszkli dodajemy kurki (te większe kroimy na części). Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Przez
Brzuszki Łakomczuszkiroku też zaszalał i dyni mam więcej niż amerykanie na Halloween. Ale nie narzekam – wręcz przeciwnie, kombinuję jak tylko się da i dzięki temu dogadzam sobie fantastycznymi przysmakami! Zupy, kopytka, racuszki, ciasta , muffinki, desery i inne smakołyki wychodzą spod moich zdolnych łapek! Dziś mam dla Was przepis na dietetyczne placuszki z dyni i cukinii z dodatkiem świeżej natki pietruszki(...)mogą pozwolić sobie na dodatek ulubionego sosu, np. czosnkowego! Polecam! Koniecznie wypróbujcie! CIEKAWOSTKA! Natka pietruszki odznacza się dużą wartością odżywczą: zawiera bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu. Wzmacnia, oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor. SKŁADNIKI: ( 6 szt ) * dynia – 100 g * cukinia – 100 g * świeża natka pietruszki – 1 pęczek * jajko – 1 szt * mąka owsiana
Ostra na Słodkobeta-karoten kwas foliowy dostarcza takich minerałów jak: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, mangan, siarka wspomaga nerki i watrobę w procesach oczyszczania organizmu pomaga przy zgadze niweluje przykry zapach z ust wzmacnia serce rozpuszcza cholesterol wzmacnia zęby i kości znajduje zastosowanie w leczeniu nerek, pecherza moczowego i dróg moczowych olejki eteryczne chronią przed rakiem płuc łagodzi nerwobóle poprawia trawienie(...)natki dziennie zaspokaja nieomal wszystkie nasze potrzeby witaminowe . Natka pietruszki ułatwia przyswajanie żelaza ( nawet 2-4 krotnie) z innych produktów, zarówno roślinnych, jak i zwierzecych. Świeże ziele pasuje do zup i sosów, ryb, masła ziołowego, twarogu i grzybów. Nadaje się prawie do wszystkich mieszanek ziołowych, równiez do suszenia i mrożenia. Uwagi: Jedynie osoby ze schorzeniami nerek i kobiety w ciąży
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdrowotne. Dodany do sałatek , zup czy też sosów nadaje ostrego posmaku , dzięki czemu świetnie rozgrzewa. U mnie w domu bardzo często gości zarówno sos chrzanowy ( z białą kiełbaską ) i zupa chrzanowa. Dekoruję nim kanapki i jajka. Bardzo lubię też chrzany smakowe ( z żurawiną czy też wasabi ) , które w swojej ofercie ma np. marka Provitus . Dziś mam dla Was przepis(...)Majonez – 4 łyżki * Jogurt naturalny – 3 łyżki * Szczypiorek – 1 pęczek * Sól – do smaku * Pieprz – do smaku * Papryka – do smaku * Oliwa z oliwek – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem i papryką. Podsmażamy do miękkości na gorącej oliwie , uważając by nie przypiec , bo mięso będzie twarde. Jajka gotujemy na twardo , kroimy w kostkę , dodajemy
Ostra na Słodkomajeranek) 2 łyżki masła klarowanego trochę wody do podlania mięsa 2 spore cebule opcjonalnie 1 duże jabłko opcjonalnie 1 główka czosnku szczypta soli, pieprzu, cukru, majeranku Sposób przygotowania Schab oczyszczamy i wkładamy do mleka na 4-6h. Schab osuszamy i nacieramy przyprawami. Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy schab z każdej strony. Przekładamy mięso do garnka, podlewamy niewielką ilością(...)cebuli. Mięso kładziemy na pieczonej cebuli i serwujemy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/duszony-schab-pieczona-cebulka/ MieszamWGarnku Artykuł Duszony schab z pieczoną cebulką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutylko tradycyjny kotlet schabowy, ale można z niego przygotować też inne pyszne dania. Kupuję schab z kością, gdyż kości wykorzystuję do przygotowania jakiejś zupy (krupniku, kapuśniaku, czy zupy ogórkowej), wykrawam też z takiego kawałka polędwicę, no a ze schabu przygotowuję akurat co mi wpadnie do głowy. Ten schab przed pieczeniem peklowałam trzy dni, potem wpadłam na pomysł, że potnę schab(...)łyżka – tymianek 1 płaska łyżka- czosnek suszony, plastry boczku wędzonego 1 łyżeczka papryka ostra dodatkowo – 1 łyżka oleju rzepakowego Jak zrobić schab pieczony z boczkiem? Schab oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy suszony połową czosnku i pieprzu. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię