Lekka, aromatyczna zupka. Pyszne kurki, które uwielbiam i dobra rybka. Czego chcieć więcej? Robiąc rosół na niedzielę, to może być idealna propozycja na poniedziałkową pomidorową, szczególnie
Karczma HonoriettyNa Nowy Rok barszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje
W kuchennym oknie Ewypozbawione zapachu odrzucamy.Przechowywac w zakreconym sloiczku lub puszce.Zachowaja wtedy trwalosc do nastepnych zbiorow. W tradycyjnej polskiej kuchni majeranek jest niezastapiony.Dodawany jest do wszystkich ciezkostrawnych potraw,jak np.grochowka,zupa fasolowa,zurku czy tlustych mies:baraniny,gesiny,kaczki.Jest konieczny przy wyrobie kielbas. Swietnie komponuje sie z szalwia,rozmarynem i tymiankie.Znajduje zastosowanie w przemysle spozywczym (likiery,nalewki) i kosmetycznym (mydla,perfumy(...)polaczaýc z majerankiem w proporcji 1:3. Zbawienny ma wplyw na nasz uklad trawienny,wszystkie ciezkostrawne dania czyniac lzej strawnymi..Jest swietny,by pobudzic wydzielanie zolci,tym samym przyspieszyc oczyszczanie watroby.Tu mozna uzywac do potraw oleju lub oliwy,w ktorym byl macerowany majeranek. Napar z majeranku pomaga w niestrawnosci,przynosi ulge przy wzdeciach,leczy nawet biegunke.Napar leczy takze niezyty zoladka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przyszła jesień a wraz z nią grzybowy urodzaj. Są one wszędzie, gdzie nie spojrzymy tam rosną grzyby. W naszych lasach głownie spotykamy podgrzybki oraz prawdziwki, ale
Życie zaczyna się w kuchniS zukasz bogatego i naturalnego źródła witaminy C? D ziś prosty i szybki przepis na pyszny koktajl - bomba witaminowa z witaminy C , potrzebujesz dosłownie 3 składniki
IzaGotujeW końcu mogę odetchnąć z ulgą w nowo wyremontowanym pokoju. Nie cierpię remontu, a zwłaszcza wtedy, gdzie nie mam dostępu do internetu. Kilka dni temu spróbowałam
Truskawkowa FiestaSezon na świeże arbuzy trwa. Proponuję to wykorzystać i przyrządzić świeży koktajl z ich wykorzystaniem. Jeśli nie chcesz przegapić najciekawszych przepisów Dołącz do
IzaGotujegarnka z kurczakiem i wołowiną. Mięsa zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół powinien jedynie pyrkać) przez 1 godzinę. Podczas gotowania często oczyszczać rosół z szumowin przy pomocy małego sitka (szumowiny wylać do zlewu). Po tym czasie dodać obrane, pokrojone marchewki, pietruszki, seler, por, liście kapusty, opieczoną cebulę, łupiny z połowy cebuli, pęczek natki(...)połowę, z każdej strony, przypiec ze wszystkich stron na ciemny kolor (przypieczeniu powinna ulec jedynie wierzchnia warstwa cebuli). Łupiny z cebuli, dodane do rosołu, zapewniają ładny, złocisty, naturalny kolor zupy. Rosół należy gotować powoli, na bardzo małym ogniu, bez przykrycia. Rosół powinien jedynie pyrkać. Zapewnia to, że cały smak mięs i warzyw, a także składniki odżywcze przechodzą do rosołu. Rosół
Gospodyni Miejskaostatnim weekendzie mam mnóstwo grzybów. Przerabiam je na każdy możliwy sposób, a to zupa grzybowa, a to sos grzybowy do mięsa. Suszę, marynuję. Dzisia przyszedł czas na rewelacyjną tartę. Jeśli macie pod ręką trochę podgrzybków (bądź jakichkolwiek grzybów leśnych) koniecznie ją zróbcie. CIASTO: 250g mąki 125g masła 1 żółtko 2 szczypty soli 50 ml wody Jest to sprawdzony przeze(...)masło i siekamy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki conajmniej na 2h (ja zostawiłam na całą noc). Oczyszczamy podgrzybki i kroimy na plastry. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle. Dodajemy grzyby, dusimy na maśle ok. 4-5 min. Dolewamy wino, redukujemy nadmiar płynu, dusząc
Brzuszki ŁakomczuszkiCzęsto okres przedświąteczny to stres, wyścig z czasem i zmęczenie - tu również autorka książki przychodzi nam z pomocą i proponuje ćwiczenia uwalniające od napięcia i stresu czy zastosowanie oddechów oczyszczających. Jesień i zima to również mocno chorobowy czas - w książce znajdziemy całe mnóstwo informacji o tym, jak dbać o swoje zdrowie! A tymbardziej jak wykorzystać domowe i naturalne sposoby(...)masło klarowane czy ciekawe masełka smakowe. Ponadto znajdziemy trochę informacji o ziołach i herbatach, aby w końcu przejść do przepisów! Przepisów jest sporo - ponad sto - z podziałem na przystawki, zupy, dania główne, dodatki do zimowych potraw, słodkości, napoje i smakowite prezenty! Wiele fajnych i pysznie brzmiących przepisów, które mamy ochotę wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem
Plate of JoyJesień to czas przygotowywania rozgrzewających potraw. Osobiście bardzo lubię różnego rodzaju gulasze, lecza i tym podobne rozgrzewające potrawy. Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na kociołek biesiadników. Może
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWielkimi krokami zbliża się do nas jesień, już czuć ją wieczorami i porankami. Dzisiaj w Poniedziałkowym Fit chciałyśmy zaprosić Was na krem pomidorowo - paprykowy, który doskonałe
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirozpoczyna proces samotrawienia się raka. W odróżnieniu od syntetycznych leków antynowotworowych kurkuma nie atakuje zdrowych komórek i DNA, a jej stosowanie nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych oczyszcza krew i ma działanie przeciwzapalne jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych, gdyż sprzyja trawieniu białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organiźmie człowieka dobrze działa na wzdęcia, wspomaga pracę wątroby(...)warzyw, szczegolnie fasoli oraz do domowych wypieków. Dodana w niewielkiej ilości ma łagodny smak i zapach. Wystarczy 1/8 łyżeczki kurkumy na 4 porcje jajecznicy, omletu, warzyw, zupy czy ryżu. Koniecznie należy zmieszać kurkumę z papryką lub pieprzem. Samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić, a w połączeniu z papryką jej działanie zwiększa się 2000 razy. Powinna być
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Owoce i warzywa w dzisiejszych czasach (szczególnie te egzotyczne, np. jabłka kupowane w marketach) są pokryte wieloma groźnymi dla zdrowia substancjami chemicznymi. Każdy z
IzaGotuje