zupa oczyszczająca - 596 przepisów (strona:25/40)

Klopsiki. Pieczarki. Makaron. 195

Komunikacja miejska w te dni zieje prawdziwym chlodem. Po powrocie do domu cudownie jest rozgrzac dlonie trzymajac w nich kubek goracej czekolady. Doskonale sprawdza sie tez sycaca i rozgrzewajaca zupa, ale zupe prezentowalam poprzednio. Dzis danie makaronowe z dodatkiem prostych, ale pysznych klopsikow. Zapraszam :-) Tagliatelle z klopsikami i sosem pieczarkowym skladniki: makaron tagliatelle (porcja dla 4 osob) 300g mielonego miesa(...)wyrabiamy i formujemy malutkie klopsiki, mniej wiecej wielkosci pileczki golfowej. Klopsiki smazymy ze wszystkich stron na niewielkiej ilosci oleju do smazenia. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Cebule siekamy w kosteczke i podsmazamy przez chwile na masle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dokladamy posiekany czosnek i pieczarki. Wszystko dusimy az do chwili

Przysmaki Karolki
Odtruwająca zupa z fasoli mung z olejem lnianym 128

małe zielone,niepozorne nasionka zwane są również złotą fasolką. To maleństwo potrafi odtruć i odnowić organizm człowieka. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, oczyszcza organizm i niweluje skutki stresu, wspomaga serce i działa antyrakowo. Wspaniale smakuje. Może zastąpić np.zielony groszek w sałatce i porcję mięsa. Fasola mung jest tzw. Superfoods. Jest bogatym źródłem błonnika (100 g gotowanej bez soli fasolki zaspokaja(...)Zawiera vitexin i isovitexin, dwa składniki o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Wyobraźcie sobie, że w Azji skąd pochodzi, robią z niej nawet lody i lizaki! Ma wszechstronne zastosowanie, w zupach, pastach, kotletach, pulpecikach. U mnie dziś prosta zupa z fasoli mung. Moje dzieci ją uwielbiają za smak i prostotę. Nie ukrywam, że robię ją właśnie wtedy, kiedy jesteśmy przeładowani stresem

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi z pokrzywą, serem i kaszą. Na cieście orkiszowo - żytnim. Najsmaczniejsza kopalnia zdrowia. Wegetariańskie. 177

miejsca, w których pięknie rośnie, niemalże jak roślina ozdobna. Parzę z pokrzywy wyśmienite herbaty, miksuję z nią super zdrowe koktajle, sok z pokrzywy to moja codzienność, dodaję ją do zupy, kręcę z niej zielone pesto, robię z niej danie a'la szpinak z patelni.... Cała moja rodzina spożywa pokrzywę, niekoniecznie mając o tym pojęcie ;). Pokrzywa to roślina(...)inne, a ponadto znaczne ilości chlorofilu, serotonina, histamina, garbniki i acetylocholina. Korzenie pokrzywy zawierają kwasy organiczne, fitosterol i lecytynę, niezbędny składnik błon komórkowych, polecaną w profilaktyce antycholesterolowej. Pokrzywa oczyszcza organizm ze złogów kwasu moczowego, zwęża naczynia krwionośne,, hamuje krwawienie, odprowadza złogi żółciowe z dróg przewodów żółciowych, poprawia pracę wątroby, dzięki czemu odtruwa organizm, wzmacnia żołądek, zmniejsza nadmierną potliwość. Ma działanie

Naturalna Kuchnia
Szparagi duszone w dietetycznym sosie. Szparagi jako znakomity afrodyzjak a także źródło witamin niezbędne dla kobiet w ciąży i 139

Z nakomity afrodyzjak , świetne źródło kwasu foliowego dla ciężarnej , uzupełnia niedobory wapnia u kobiet karmiących piersią .  W iesz co to takiego?!?  Tak to szparagi

IzaGotuje
Najlepsze pierogi z kurkami 206

ekskluzywnych dań, gdyż kupne kurki są bardzo drogie. My mamy ten leśny rarytas na wyciągnięcie ręki, wystarczy że w sezonie grzybowym pójdziemy do lasu i nazbierać kurek. Oprócz zup z kurek , zawsze po każdym grzybobraniu lepię moje ulubione pierogi z kurkami . Na blogu jest przepis na pierogi z kurkami , ale w ziemniaczanym cieście i kluski ziemniaczane z kurkami . Jak przygotować(...)rzepakowego 2 cebule 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki dodatki: podsmażona cebulka, kurki, gęsta śmietana, Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy farsz do pierogów. Kurki oczyszczamy i płuczemy szybko na durszlaku, zostawiamy aż odciekną. Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojone w kostkę cebule, dodajemy kurki i dusimy, część kurek z cebulką odkładamy, gdyż wykorzystamy je do posypania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Falafel i recenzja "Kuchni wegetariańskiej" Wiesławy Rusin 176

jest też alfabetyczny indeks potraw. Dania opisane w tej książce są przeważnie proste, mało pracochłonne i tanie, a przy tym odżywcze. Wiele z nich jest oznaczonych gwiazdką – mają działanie oczyszczające, tonizujące a nawet lecznicze. Można z nich skomponować 1-2 tygodniowy program rewitalizacji ciała. Polega on nie tylko na odciążeniu organizmu od zakwaszającego mięsa, ale i wywołujących u wielu(...)jajek, mąki i cukru, naprawdę dużą niespodzianką było dla mnie przeczytanie, co „udaje” warstwę ciasta kruchego dla tego tortu – ale pomysł jest genialny:). Na pewno wypróbuję też kilka zup i dania z roślin strączkowych – brakuje mi właśnie na nie pomysłów. Autorka namawia do poznania wegetarianizmu i korzystania z jego prozdrowotnych właściwości: „(…) natura wyposażyła nas w potężną aptekę, której leki

Qlinarnie i Qlinarnie
Kurki smażone z cebulą i chili 190

śmietanowym, - podduszone w sosie i podane jako dodatek do mięs, - pieczone w tartach, babeczkach, zapiekankach, na tostach, - kurki jako farsz do krokietów, naleśników, pierogów, - jako główny składnik zup i sosów, - kurki marynowane, - jako farsz do pieczonych warzyw, np. faszerowane kurkami pomidory, papryki, kabaczki czy bakłażany, - risotto z kurkami, - zamknięte z mięsem w placku calzone, - smażone z dodatkami(...)wyśmienite!:) Składniki: 200 g kurek 1 cebula ząbek czosnku płaska łyżeczka pokrojonej w kostkę chili 2 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki masła sól, pieprz do podania natka pietruszki Przygotowanie: Oczyszczanie kurek na kilka sposobów: myję dokładnie pod bieżącą zimną wodą, dodatkowo lekko szczotkuję pędzelkiem w zakamarkach lub umieszczam kurki w misce, solę je, następnie zalewam wrzątkiem

Zasmakuj Kuchni
Potrawka z fasolki szparagowej 136

fasolką szparagową czekam z wielkim utęsknieniem. W moim rodzinnym domu zawsze podawało się ją jako dodatek do dań mięsnych- polaną masłem i tartą bułką. Czasami mama robiła też przepyszną zupę fasolową - doprawioną na słodko-kwaśno. Szukając dalszych pomysłów na wykorzystanie kulinarne tego wspaniałego warzywa trafiłam na przepis od koleżanki mamy, który zalegał w notatkach ładnych kilka lat. Potrawka z fasolki(...)mnie 18 %) szklanka bulionu (np. rosół, można użyć też wody) 30 dag fasolki szparagowej 5-6 łyżeczek musztardy (delikatesowa- ważne!) tłuszcz do smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania:  Fasolkę oczyszczamy i pozbawiamy końcówek. Kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w wodzie do miękkości. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni do czasu aż przestanie być surowe. Pieczarki kroimy

Pobite gary Barbary
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 261

piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’ Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowymi ręcznikami i zasypujemy mlekiem w proszku, najwygodniej przez sitko – zasypiemy je równomiernie. Wkładamy je do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem i pieczemy co jakiś czas(...)użycia, ale bez kości możecie go sprezentować Waszemu psu lub kotu. Część bulionu możecie zjeść od razu, a część zamrozić. Zamrożone kostki będą ideale do sosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme to klarowna zupa, której bazę stanowi właśnie mocny wywar z mięsa bądź ryb i warzyw. W warunkach restauracyjnych zupę klaruje się przez

Karo in the Kitchen
Lawasz 170

został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, czyli dobra podwalina,żeby posmakować tego dobrodziejstwa. Dopełnieniem będzie, iż w wierze ludowej, Lawasz ma moc niszczenia zła,ściągania obfitości,oczyszczania domostw-tyle z mądrości. Ja obiecuję,że będzie pysznie SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki pszennej Łyżeczka soli 10 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3/4 szkl. ciepłej wody PRZYGOTOWANIE: Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy(...)godziny). Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając pięścią . Ciasto dzielimy na porcje:5-6,jeżeli chcemy coś w nie zawinąć, 8, jeżeli mają być dodatkiem do zup, sosów. Wałkujemy na bardzo cienki placek (ok.1,5 milimetra), wkładamy na rozgrzaną patelnię ( z nieprzywieranym dnem) lub pieczemy w piekarniku -rozgrzanym do 220 stopni. Z piekarnika uzyskamy chrupiące, niczym krakersy, chlebki, z patelni

Kopystką po garach
Zupa krem z czerwonych warzyw 138

Aromatyczna, słodko - pikantna. Najlepiej smakuje podana z łyżką śmietany i mini sucharkami. Składniki: 1 udo z kurczaka, 1 kostka rosołowa, 3 średniej wielkości marchewki, duża czerwona

Lena Gotuje
Botwinka z dodatkiem soli i pieprzu 136

No to dziś nie będzie mięska tylko same warzywka.Bardzo fajna zupka która jest pyszna na ciepło i zimno.   Składniki na 6 porcji:      

Różowa kuchnia
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I WARZYWAMI + KONKURS!!! 317

sosów. Starannie dobrana kompozycja warzyw sprawia, że jego zastosowanie jest bardzo uniwersalne – świetnie spisze się zarówno w przypadku Paelli, jak i risotto, gulaszu czy też ulubionej zupy pomidorowej. Nie zawiera konserwantów, dlatego może być używany bez obaw o nasze zdrowie i zdrowie dzieci. Wielkim plusem jest wygoda użycia – wystarczy rozcieńczyć go wodą i bulion gotowy! W przypadku paelli(...)warzywnego KRAKUS rozcieńczamy wodą, tak by powstał 1 litr płynu – podgrzewamy go z szafranem na wolnym ogniu, tak by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący. Krewetki oczyszczamy. Papryki kroimy w kosteczkę , sparzone pomidory na pół, czosnek kroimy w plasterki. Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przygotowane warzywa, dodajemy szczyptę soli i przesmażamy razem

Ostra na Słodko
Zupa gulaszowa-GULYASLEVES 121

ViolaPassion Super sycąca zupa gulaszowa Polecam serdecznie do spróbowania , naprawdę pyszna . Pochodzi ona z Węgier w oryginale podstawowymi składnikami są: papryka, mięso cebula i smalec. GULYASLEVES taką nosi nazwę Ale wiadomo, im dalej od tradycji tym dalej do samego oryginału. Większość potraw nawet tych tradycyjnych przechodzi metamorfozy. Czasem na dobre tak jak i tu. Składniki: 1 kg łopatki może być(...)ząbków czosnku ( może być w proszku) 4 łyżki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżki papryki ostrej kminek do smaku pieprz Sposób: Mięso myjemy , oczyszczamy z błonek i kroimy w większą kostkę. Następnie marynujemy w :czosnku , majeranku , tymianku W między czasie kiedy mięso się marynuje kroimy warzywa tak jak na zdjęciu. Kawałki nie mogą być

Viola cooks with passion
Quinoa i pikantny gulasz z sercem 145

gulaszu, ale jak wiecie o tej porze roku są one wyjątkowo niejadalne. Mam na to dwa sposoby, używam pomidorów suszonych i dodaję sok pomidorowy praktycznie do wszystkiego - do zupy pomidorowej, do sosu na pizzę, do gulaszu, do krwawej Marry ;) albo piję czysty. Zimą zwykle stoi u mnie w kuchni kilka buteleczek soku pomidorowego, tak żebym zawsze miała go pod ręką(...)Hortex 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła liść laurowy ziele angielskie rozmaryn oregano natka pietruszki młode liście selera naciowego (opcjonalnie) sól Wykonanie: Serce oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i żyłek i kroimy w kostkę. Czosnek i paprykę kroimy na plasterki, a cebulę w kosteczkę. Z papryki usuwamy pestki. Pomidory zalewamy wrzątkiem, a gdy namokną kroimy

Quinoa Raz!