Bardzo kremowa i bardzo gęsta. To jest naprawdę tak treściwa i sycąca zupa, że spokojnie weźmie na siebie cały ciężar bycia obiadem. Pełna warzyw i chudego drobiowego mięsa. Bogata w ryż – niezwykły, bo ryż dziki i brązowy, nieoczyszczony – pełna błonnika i smaku. Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w dwucentymetrową kostkę. Solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Zostawiamy mięso w przyprawach na czas szykowania(...)Pietruszkę, marchew, cebulę obieramy i kroimy w drobną, równą kosteczkę. Seler naciowy pozbawiamy włókien, kroimy go tak samo drobno. Warzywa po pokrojeniu wkładamy do jednej miski. Pieczarki oczyszczamy szczeciniastym pędzlem lub wilgotną ściereczką z piasku lub ziemi. Kroimy grzyby w cienkie półplasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy razem ze szczypiorem. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła i łyżkę
Karo in the Kitchenpołączona z delikatnym mleczkiem kokosowym. Tej zupy trzeba spróbować! Składnik: 1kg (waga obranej i oczyszczonej dyni) 400ml mleczka kokosowego 400ml bulionu warzywnego/rosołu imbir - kawałek ok. 5cm 3 płaskie łyżki przyprawy curry 3 płaskie łyżki nasion kolendry (roztartych w moździerzu) garść świeżej bazylii cytrynowej pasta chili (może być sambal) dwie szczypty soli Dynię oczyszczamy, kroimy w półksiężyce, ściągamy skórę obieraczką
Gotowanie i blogowanieryżu może wydać się za suche – katsudon podaje się więc najczęściej z dodatkiem gorącego bulionu lub zupy miso , nałożonych w osobnej miseczce. Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół. Rozcięciem układamy na desce i znowu kroimy cebulę wzdłuż – na cienkie piórka. Mięso oczyszczamy z odstających kawałków tłuszczu i błonek. Grube kotlety lekko rozbijamy – zawsze lepsze grubsze kotlety niż cieńsze, nie będą
Karo in the Kitchenkrólowa kasz. To prawda, jest doskonała nie tylko ze względu na swoje właściwości odkwaszające i oczyszczające organizm, ale również dlatego, że można z niej robić cuda. Doskonale sprawdza się w mojej kuchni jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do zup czy deserów. Kto z Was jeszcze nie poznał jej cudownych właściwości gorąco polecam, zaprzyjaźnijcie się z jaglanką. Kasza
Przysmaki Karolkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kiedyś w pewnym lokalu zauważyłam zupę z pokrzywy i od razu wiedziałam, że sama muszę taką ugotować, a teraz robię to często - jak tylko pojawią się młode listki pokrzywy (bo najlepsze są te młode). Pokrzywa działa krwiotwórczo, oczyszcza nerki i wzmacnia cały organizm. A jak smakuje? Jak delikatna szczawiówka(...)zająć się pokrzywą. Należy ją sparzyć, osączyć, a następnie drobno posiekać. Pokrzywę z cebulą poddusić na maśle i przełożyć do garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć i dodać do zupy. Na koniec całość zabielić śmietaną. Podawać z pokrojonymi jajkami
Di gotujeBardzo smaczna i pożywna zupa kurkowa z warzywami oraz słodką śmietaną. Zawsze w sezonie kiedy są kurki staram się ją ugotować. Składniki: 3 litry rosołu drobiowego 200 gram kurek 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 5 ziemniaków 150 ml. śmietany 30% Sól, pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: Kurki oczyszczamy, myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki
Bajeczna Kuchniakapustą białą, lecz bez zabielania śmietaną. Barszcz ukraiński to więcej niż zupa, to bardzo sycące danie jednogarnkowe, które ma wiele składników, oraz wiele smaków. Ja nie jestem smakoszem tej zupy, ale Piotrek ją uwielbia. Ilu gotujących tyle wersji barszczu ukraińskiego. Piotrek zazwyczaj gotuje Barszcz ukraiński na żeberkach , ten jest ugotowany na karkówce. A ja uwielbiam jedynie czysty Barszcz wigilijny(...)gotujemy aż mięso od karkówki zmięknie. Karkówkę wyjmujemy i kroimy w kostkę. Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy: ziemniaki i buraki w małą kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy dość drobno jak na surówkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy, aż zmiękną ale nie powinny być rozgotowane, dodajemy kapustę, czosnek, koncentrat barszczu, doprawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyło miękkie po około godzinie Wyjmujemy mięso, Korpus wyrzucamy, żeberka odkładamy na drugie danie:), oczyszczamy z szumowin, przyprawiamy wegetą Wrzucamy pomidory i przecier, gotujemy z 30 min od czasu do czasu mieszając Zalewamy śmietanę naszą zupką, dobrze mieszamy i wlewamy całość do naszej zupy. Przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz słodzimy. Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy seler
pichcisztosól.pieprz vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki kiszone kilka kawałków papryki marynowanej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1,2 szklanki śmietany 30% słodka i ostra papryka Pulpety: karp ugotowany z rosołu 1 jajko kilka łyżek bułki tartej sól,pieprz Sposób przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy oczy
Bajeczna Kuchniakoniec dodajemy mleko kokosowe i gotowe :) Zupa jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca ale i... zdrowa, i to bardzo! /Kalafior - Najcenniejsze warzywo pod względem wartości odżywczych. Jest dietetyczny i najlepiej trawiony z kapuścianych. Ma silne właściwości przeciwrakowe i przeciwutleniające. Jest wskazany podczas diety gdyż jest lekkostrawny, niskokaloryczny, wzmacnia odporność organizmu i oczyszcza krew. Bogaty w witaminy(...)potas, magnez, fosfor, siarka, białka, cukry, olejek eteryczny, enzymy, saponiny, inulina, pektyny, wapń, kwas foliowy, żelazo. Ubogi w kalorie: 100 g – 24 kcal. /Ziemniak - Silne działanie oczyszczające, jest doskonały na nerki, wątrobę, działa przeciwwrzodowo, moczopędnie, przciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie, wzmacnia serce, mięśnie, dodaje dużo energii, sprzyja pracy jelit. Bogaty w witaminy B3, C, potas, fosfor, magnez, jod, wapń, żelazo, fluor, kwas
Wypisz Wymalujości. Przy okazji zrobiłam też ZUPĘ RYBNĄ ( prezentowana na blogu ). Nie chciałam przekombinować z przyprawami i sposobem wykonania. Karmazyn został przeze mnie usmażony w typowy sposób. Jeżeli kiedykolwiek będę miała okazję kupić karmazyna to na pewno to zrobię. Składniki: Mrożone tuszki karmazyna Ziołowa przyprawa do ryb Sól Mąka Olej Wykonanie: Rybę oczyszczamy z łusek i filetujemy. Następnie myjemy
Smaki Ewyróżniejsze ryby tym zupa smaczniejsza ) Ok.2 l wody 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Pęczek koperku Sól Pieprz 1 łyżeczka cukru liść laurowy ziele angielskie Śmietana 18 % 100 ml 2 łyżeczki mąki Ocet Wykonanie: Gotujemy wywar z warzyw w osolonej wodzie z zielem angielski i liściem laurowym. W między czasie oczyszczamy ryby ( nie ma konieczności ich krojenia
Smaki Ewybotwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Wegetariańskich Smakach . Składniki: pęczki ładnej botwinki sól woda sok z cytryny lub odrobina octu Sposób przygotowania: 1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze. 2. Botwinkę i buraczki dokładnie płuczemy, liście
Kuchnia domowa AniWykwintna zupa grzybowa. To nie zupa krem – ale na podniebieniu jest nieziemsko lekka, miękka – aksamitnie kremowa. Skondensowany smak grzybów – i tych suszonych, i świeżych – rewelacyjnie podkreślają pieprz i sos Worcestershire, a całość łagodzi i równoważy słodka śmietanka. Pieczarki oczyszczamy z piasku lub ziemi suchym, szczeciniastym pędzelkiem. Grzybów nie myjemy – zbyt szybko chłoną wodę i w ten sposób rozrzedza się(...)rumienimy cebulę. Do zrumienionej dodajemy suszony tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy razem minutę, mieszając i przekładamy zawartość patelni do garnka. Zostawiamy garnek na maluśkim ogniu, pod przykryciem. Zupa powinna tylko lekko mrugać. Bierzemy się za smażenie pieczarek. Rozpuszczamy połowę masła, dodajemy 2 łyżki oleju i na mocnym ogniu podgrzewamy. Wrzucamy połowę pokrojonych pieczarek i stale mieszając
Karo in the Kitchenmnie ta druga opcja. Potem wyjmuję z zupy Bazylię, dymkę, koperek - siekamy Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, mieloną paprykę, sól, pieprz i kostkę rosołową. Do tego posiekane: bazylia, koperek, dymka Całość zalewamy wodą, 2 litrami Wstawiamy na ogień W tym czasie robimy klopsiki :) Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy śmietanę, jajko, bułkę(...)Formujemy klopsiki łyżeczką nabierając masę na dłoń. Klopsiki mają być małe tak, żeby łatwo można je było nałożyć łyżką podczas jedzenia. Im mniejsze tym fajniejsze Przygotowane klopsiki wkładamy do zupy i całość gotujemy ok. 30 minut W tym czasie warzywa będą już miękkie, a drobiowe pulpeciki ugotowane. Zabielamy łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniamnie ta druga opcja. Potem wyjmuję z zupy Bazylię, dymkę, koperek - siekamy Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, mieloną paprykę, sól, pieprz i kostkę rosołową. Do tego posiekane: bazylia, koperek, dymka Całość zalewamy wodą, 2 litrami Wstawiamy na ogień W tym czasie robimy klopsiki :) Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy śmietanę, jajko, bułkę(...)Formujemy klopsiki łyżeczką nabierając masę na dłoń. Klopsiki mają być małe tak, żeby łatwo można je było nałożyć łyżką podczas jedzenia. Im mniejsze tym fajniejsze Przygotowane klopsiki wkładamy do zupy i całość gotujemy ok. 30 minut W tym czasie warzywa będą już miękkie, a drobiowe pulpeciki ugotowane. Zabielamy łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com