można też spotkać wersje z kwaśną śmietaną, kefirem, jogurtem albo maślanką. Jeśli chodzi o dodatki, zwykło się dodawać surowego ogórka, koperek, jajko na twardo. Zobacz również pozostałe przepisy na zupy i przepisy z burakami Przepis na chłodnik litewski z burakami Składniki 6 mniejszych gotowanych buraków * (500 g) 5 ogórków gruntowych (470 g, 400 g po obraniu) 400 g zsiadłego mleka(...)dobrze mieszamy. Później obieramy jajka i kroimy je w kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Jeśli zupa jest bardzo gęsta dolewamy wody . Opcjonalnie dosładzamy cukrem , a następnie przyozdabiamy każdą porcję ugotowanym na twardo jajkiem przeciętym na pół oraz koperkiem . Zobacz także pozostałe przepisy na zupy i przepisy z burakami Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 1180 kcal
WegePrzepisminut zapiec w piekarniku, zdjąć skórkę i zmiksować. Jest tak prosty do zrobienia, że każdy kto go zrobił chociaż raz, szykuje go już co roku! Świetny do pizzy, zupy pomidorowej i sosów. Sprawdzony i idealny sposób na zamknięcie pomidorów do słoików. Składniki: 10 kg dojrzałych pomidorów 3 łyżki soli 3 łyżki cukru 3 papryczki chili Przygotowanie: Pomidory(...)wystygnięcia. Obieramy ze skóry oraz wydrążamy pestki. Przekładamy do garnka dodajemy sól, cukier i chili. Gotujemy a raczej odparowujemy ok 30 minut aby uzyskać wymaganą gęstość. Blendujemy na gładki krem. Jeśli mamy już pożądaną konsystencję, po ponownym zagotowaniu zamykamy w słoiki, odwracamy do góry dnem, przykrywamy kocem i pozostawiamy do wystygnięcia
Życie zaczyna się w kuchnibouche: sakiewki z papieru ryżowego, a właściwie ich dekonstrukcja, bo nie chciały współpracować z marynowanym tempehem , buraczanym makaronem i chutneyem z truskawek. Podobny przepis znajdziecie tu (klik), Zupa: ajoblanco , czyli andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku z winogronami, podrasowany płatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na ajoblanco można znaleźć tutaj . Danie główne(...)buraka (warzywa marynowane w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym). Przepis na surowy ryż tutaj , a na sushi już niebawem na blogu. Deser: tosty francuskie z kremem z orzechów nerkowca z pastą miso i karmelizowanym rabarbarem. Przepis na tosty można znaleźć tu . Zapowiedź warsztatów tak wszystkich nakręciła, że wolne miejsca skończyły się po pół godziny
Food Square(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z owocami Tarta z owocami to bardzo smaczny, sezonowy wypiek. Domowe tarty w ostatnim czasie stały się jednym z moich ulubionych deserów
Przepiski.plEklerki to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, które chyba każdy uwielbia. Wiele osób obawia się przygotowania domowych eklerków właśnie ze względu na ciasto parzone, które jest
Przepiski.plimbiru. Idealnie rozgrzewa w te mroźne, zimowe dni. Po co buliony, wywary, kostki rosołowe, kilogramy włoszczyzny, kiedy z niedbale pokrojonej dyni i kilku przypraw wychodzi taka wyśmienita zupa? Polecam! Składniki na 3 duże porcje lub 4 mniejsze : 1/4 dyni hokkaido o średnicy 20 cm, 2 szklanki wody, Kawałek imbiru wielkości opuszka palca, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju(...)odrobina koperku do posypania. Wykonanie : Dynię kroimy niedbale, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie wlewamy do kielicha blendera. Blendujemy razem z pozostałymi składnikami na gładki krem. Wlewamy do miseczek i posypujemy suszonym koperkiem
Jeść, by żyć w zdrowiuMożna ją stosować zarówno do potraw słodkich jak i wytrawnych. Charakterystyczna głęboka orzechowa nuta mąki kasztanowej wzbogaca smak wszystkich przepisów począwszy od ciast przez naleśniki aż po gulasze i zupy. Jest to mąka bezglutenowa, którą uzyskuje się poprzez zmielenie pieczonych, obranych i wysuszonych kasztanów. Do przygotowania poniższego przepisu zainspirowały mnie włoskie naleśniki Necci, które są tradycyjną toskańską przekąską podawaną(...)łatwy przepis na uzyskanie elastycznych i lekkich naleśników o bogatym smaku i wyczuwalnej orzechowej nucie. Ja najbardziej lubię naleśniki w wersji na słodko, podane z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową . Bezglutenowe naleśniki kasztanowe Drukuj Porcje: ok. 8 naleśników Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 100ml mleka kokosowego 100ml wody 2 jajka 1 łyżka rozpuszczonego oleju
Book of spellsDelikatny, lekki krem z grochu. Składniki: 400 g grochu łuskanego 1 marchewka 1 pietruszka 1,5 l bulionu 2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki pół szklanki mleka kawałek boczku liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Dzień wcześniej namoczyłam groch. Dodałam do bulionu razem boczkiem, pokrojoną marchewką,pietruszką, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Całość gotowałam na małym(...)ogniu do miękkości. Gdy groch zmiękł wyjęłam boczek ziele i liść. Całość zmiksowałam. Oliwę wymieszałam dokładnie z mąką, dolałam mleko i trochę zupy. Wlałam do garnka. Ponownie gotowałam na małym ogniu. Podałam z grzankami
Kukuleczkirybnej z owocami morza (35 zł) . W mocno pomidorowej bulionie z lekką nutą rybną pływały sercówki, krewetki, krążki kalmarowe oraz mała ośmiorniczka. Bardzo mu smakowała, jak sam określił - ta zupa to klasa! Co ważne, porcje były naprawdę w porządku, a ceny według mnie rozsądne (w końcu to ścisłe centrum Warszawy). Nie czekaliśmy też długo na kolejne dania, obsługa pracowała sprawnie(...)podane w charakterystycznych szklaneczkach uśmiechały się do nas wcześniej z lady chłodniczej przy barze. Tiramisu było wręcz boskie! Idealnie wyważone smaki, prawdziwa harmonia łącząca gorzką kawę i słodki krem z mocno wyczuwalną nutą kakao. Jedne z najlepszych, jakie jadłam w życiu. Panna cotta niestety nas rozczarowała. Była mało waniliowa i na mój gust za mocno ścięta. Z zazdrością patrzyłam
Chilli Czosnek i OliwaKiedy jest lato każdy ma ochotę na kolorowe posiłki. W kuchni miałam zalegającego kalafiora, więc postanowiłam wykonać szybką zupę. Aby nie było nudno dodałam soczewicę i koncentrat pomidorowy, żeby zupa zyskała aksamitny kolor! Składniki: 1 mały kalafior pęczek włoszczyzny 4 łyżki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego pieprz warzywko liść laurowy 2 ziela angielskie woda Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa(...)soczewicę przekładamy do garnka, gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i warzywko. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Kolejno całość blendujemy na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa FiestaBuche de Noel - rolada bożonarodzeniowa - francuski deser w kształcie pnia drzewa Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa wygląda jak prawdziwa kłoda drewna. Chociaż wydaje się pracochłonna, to
Cztery FajeryLekka Świąteczna Sałatka Wybierasz szybko schudnąć czy po prostu nie przytyć podczas świąt? Jeśli zastosujesz się do moich rad, dieta nie będzie ci potrzebna. 1. Sposób
IzaGotujewięc czas zacząć opróżniać zamrażarkę z warzyw mrożonych. Na pierwszy ogień idzie groszek. Można już go siać do gruntu, więc za kilka tygodni pojawi się świeży i słodziutki :) A zupę z niego robi się w tempie ekspresowym. Składniki (na 4 - 5 porcji): ok. 600 g mrożonego groszku łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ostrej papryki w proszku(...)niedźwiedzi, kminek, ostrą paprykę i biały pieprz. Zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować aż groszek będzie miękki. Całość zmiksować ręcznym blenderem. Ewentualnie rozcieńczyć wrzątkiem. Doprawić do smaku solą. Podawać krem posypany rzeżuchą
Weekendy w domu i ogrodziepierwszy w tym roku. Może uda się przetestować, czy zapasteryzowany sok, przetrwa kilka miesięcy… zobaczymy. W każdym razie taki sok jest fajną bazą do deserów, kremów, sosów czy drinków. Drukuj Sok- napój żurawinowy bez cukru window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 g żurawiny 1 l wody Sposób przygotowania Żurawinę wcześniej myjemy, osuszamy na papierowych ręcznikach i mrozimy na kilka(...)garnek z gazu i blendujemy całość. Przelewamy do butelki/słoika. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/sok-napoj-zurawinowy-bez-cukru/ BosowKuchni Artykuł Sok- syrop żurawinowy bez cukru pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku