Jedzą go do zup , jak również na sucho jako przekąskę. Groszek jest pyszny, mały i wspaniale smakuje.Przyznam się ,że czasem i ja wyjadam go bezpośrednio z torebki. Czas na pyszną zupę! Składniki 2 puszki pomidorów krojonych czerwona cebula pokrojona w piórka sporo dyni ( u mnie mrożona ) 2 marchewki 3 ząbki czosnku 3 cm utartego świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki mielonej(...)Dodałam przyprawy i smażyłam kolejne 3 minuty. Następnie wrzuciłam dynię oraz pomidory. Wlałam wrzątek , tak aby nie przekroczył poziomu warzyw. Gotowałam 15 minut pod przykryciem. Dosmaczyłam solą. Zblendowałam na krem. Podawałam z groszkiem ptysiowym i szczypiorkiem. Pyszne
Z Kuchni Do Kuchniprzeżuć do rondelka i delikatnie podgrzewaj, aż masa zagęści się. 3. GOTOWE! zdjęcie od fotografa z warsztatów zdjęcie od fotografa z warsztatów Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami Składniki na 5 porcji: · dynia(...)zmiksuj na gładką konsystencję. 6. Grzanki pokrój w kostkę, usmaż na maśle i przełóż na papierowy ręcznik. 7. Zupę wlej do miski, posyp grzankami i świeżymi liśćmi kolendry. 8. GOTOWE! zdjęcie fotografa Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym Składniki
SMYKWKUCHNISugerowaliśmy się przepisami na Zakochanewzupach.pl oraz Mlekpol.pl (“polish sour rye soup”:) Żurek z maślanki jest przepyszny, mocno kwaskowy, lekki i kremowy za sprawą ziemniaczanego pure. To jest zupa, którą spokojnie można podać na proszony niedzielny obiad. Składniki: Żurek 1 l maślanki 1 łyżka mąki 1 cebula 2 ząbki czosnku Garść pieczarek 6 plastrów szynki 2 jajka 1 łyżeczka(...)kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu 15 minut. Odkryj, włóż do ziemniaków masło, wlej mleko, dodaj gałkę muszkatołową i ubij na gładki krem. Dopraw solą. Krok 2 Na suchej patelni podpiecz szybkę. Przełóż na talerz. Krok 3 Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła. Posiekaj drobno cebulę, wysyp na mało. Smaż
Niedzielny kucharzDomowa kostka rosołowa / pasta bulionowa to zdrowa alternatywa, tego co najczęściej spotykamy na sklepowych półkach. Czytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce " ? To
Cztery Fajerywarzywa w niej są upieczone, a nie zwyczajnie ugotowane - taki sposób wydobywa z nich znacznie więcej smaku! W efekcie dostałem pochwalnego sms-a od żony, która próbowała zupy sama, gdy byłem z dzieciakami na wycieczce :) Skorzystajcie z tego przepisu, a być może również doczekacie się jakichś pochwał ;) Składniki: 1 większy batat 3 marchewki 1 cebula 1 litr bulionu(...)stopni na 1 godzinę. Upieczone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować 15 minut na średnim ogniu. Dodać śmietankę i sok z cytryny. Zmiksować na gładki krem. Podawać z dużą ilością zielonej pietruszki, grubo zmielonym białym i czarnym pieprzem. Można dodać grzanki z bagietki
zadanie-gotowanieUwielbiam dynię pod każdą postacią, ale o tym już chyba wspominałam - wielokrotnie :D Mam to szczęście, że uchowały się jeszcze dwie olbrzymie dynie domowej hodowli :) Taką
Zdrowie na języku :Porzechami włoskimi i olejem z orzecha włoskiego z cynamonem i mlekiem kokosowym. Dla tych którzy tak jak ja nie przepadają za mlekiem kokosowym mam dobrą wiadomość- jest niewyczuwalny w zupie. Ale jeśli tak ja źle sie czujcie po mleku kokosowym to polecam zrobić mleko słonecznikowe namaczając wcześniej w wodzie słonecznik chociaż na godzinę. Potem przelać wodą pestki i zmiksować(...)nagrzanym na 180 stopni C ok. 45 minut. Następnie przełożyć składniki do garnka. Wlać mleko, wodę i wybrane mleko –napój. Dodać sól i cynamon. Gotować 5 minut. Zmiksować na krem. Podawać z grzankami i orzechami
AZgotuj!Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto z zatopionymi w nim jabłkami, masą śmietankową i polewą czekoladową na wierzchu. To dzięki jabłkom powstaje charakterystyczna fala. Ciasto nie jest
Przepiski.pl(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto truskawkowa kostka to bardzo lekki i smaczny deser z dodatkiem delikatnego biszkopta, puszystej masy śmietankowej i pysznego musu truskawkowego. Idealnie sprawdzi się
Przepiski.pltradycji kulinarnych Żydów w Europie Środkowej. Tutaj robiony jest w wersji wegetariańskiej (tradycyjnej, z jajka z macą) lub wegańskiej z macy i mąki z ciecierzycy, na słodko - z dodatkiem kremu czekoladowego (na bazie ciecierzycy i daktyli), dżemu i świeżych owoców. Musimy przyznać, że macobraj z Hummus Amamamusi naprawdę zmiótł nas z nóg (wczoraj próbowaliśmy go odtworzyć w warunkach domowych(...)sobie na odrobinę szaleństwa i przeniesienie się do Azji za sprawą wizyty w Ka Udon Bar , czyli w pełni wegańskiego miejsca specjalizującego się (jak sama nazwa wskazuje) w zupie udon, ale również innych klasykach kuchni japońskiej. Postawiliśmy na udon z plastrami marynowanego na słodko tofu oraz udon w wersji na zimno. Obie zupki były przepyszne, a sowita porcja genialnego
Roślinożerni urlopowiczecukrem. Jak wiecie wolimy bardziej naturalne smaki, więc naszym zdaniem lepiej dodać troszkę więcej płynu aby ta słodycz i sól nie były tak wyraźne. Wersja cynamonowa przypomina nam smak kremu Speculoos co trafia do naszych serduszek. Duży plus za użycie cynamonu cejlońskiego! Wersja kokosowa jest jakby słodsza i zawiera dużo wiórków kokosowych. Fani kokosowych smaków będą zachwyceni. Podsumowanie: Te sproszkowane(...)brak tłuszczu stopuje tą niepohamowaną chęć zajadania się łyżkami pastą z orzechów :D Co jest super proszek można użyć nawet do dań wytrawnych jako panierka, jako dodatek do zupy azjatyckiej czy orzechowy sos do zapiekanki <3 Możliwości jest wiele i wszystkie są pyszne. O! i to jest odrobinę bardziej rozwodnione masełko, według nas idealne w konsystencji i smaku
Candy PandasMakowiec z masą czekoladową to bardzo ciekawa propozycja na święta. Przygotowany jest z sypkiego maku, który gotuje się na mleku. Kiedy napęcznieje, delikatnie odciska się go
Przepiski.plreceptur przeczytamy tu także wiele ciekawych historii i anegdot związanych z jedzeniem i obyczajem biesiadowania w dawnej Polsce! Przepisy podzielone są aż na 8 części. Na pierwszy ogień idą zupy: znajdujemy tu zarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec. Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab(...)kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa! Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!! Tu arkas - czyli staropolski sernik, pączki na kilka sposobów, kluski z makiem i słodkie kremy. Niebo w gębie! Dużym atutem książki są piękne zdjęcia - patrząc na nie, aż ślinka cieknie :) Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na gwiazdkowy prezent, to polecam "Kuchnię Staropolską" - ta pozycja przyda
Moje Kuchenne RewelacjePycha! W zasadzie tyle mogłoby posłużyć za rekomendację... I niech posłuży ;) Wiem, ze dziś dzień Czerwonego Świętego Mikołaja. Ale wiecie, ze pierwotnie tenże święty, chadzał w
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Świętego Marcina 2016". Była to kolacja degustacyjna z wyjątkow kartą. Natomiast w menu restauracji dania te pojawią się w listopadzie. Na dobry początek pojawiła się zupa, czyli krupnik na gęsich żołądkach. Następnie były przystawki: gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym sałatka z pieczoną dynią, owocami suszonej białej morwy, sałatą dębową, roszponką i oliwią z pestek(...)Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego, a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem z kremem z dyni z jeżynami Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki, jest przestronne, jasne, urządzone ze smakiem w góralskim stylu. Sporo tu luster, świeżych kwiatów i sezonowych owoców i warzyw
Kulinarne przygody Gatitydostępne więc pokusiłam się o jej przygotowanie :) Głównym składnikiem zupy jest bakłażan oraz papryka, reszta to wywar warzywny, świeża bazylia i przyprawy oraz porcja makaronu- dla sytości, gdyż sama zupa jest dosyć lekka. Polecam, jest naprawdę wyjątkowo smaczna! :) * bakłażan- 1 szt. * papryka czerwona- 1 szt. * cebula- 1 szt. * wywar warzywny- 800 ml * ziele angielskie- 5 szt. * liść laurowy(...)Wlać wywar, dodać zielę, listek i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut. Listek wraz z zielem wyjąć, dodać świeże liście bazylii i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z makaronem. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca